Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
szwed

Twoja kolekcja!

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie w sumie podobnie, niedługo pewnie kilka sztuk trafi na bazarek. Od czasu zakupu speedmastera praktycznie nic innego nie noszę, a fundusze przydadzą się na nadchodzący zakup domu :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Ceteth napisał(-a):

U mnie w sumie podobnie, niedługo pewnie kilka sztuk trafi na bazarek. Od czasu zakupu speedmastera praktycznie nic innego nie noszę, a fundusze przydadzą się na nadchodzący zakup domu :P 

U mnie również zakup domu na horyzoncie, tak więc motywacja jest 🙂 Możliwe, że zostawię tylko DJ36 i SKXa lub 65 do pary. Jedyne czego czasem mi brakuje to odrobina koloru, czyt. niebieski bardziej 'intensywny' od tego w SKX009. Zatoczyłem chyba koło bo coraz częściej dochodze do wniosku, że do DJ36 najlepiej by pasował BB58 blue, którego sprzedałem jakiś czas temu 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też mam DJ-a 36, ale zakładam go głównie do garnituru, Seamastera w sumie tylko latem i to jak akurat ten niebieski pasuje. A Speedmaster od prawie 10 mcy schodzi z nadgarstka bardzo, bardzo sporadycznie. Jest jeszcze jakieś Bvlgari czy PRX, których prawie nie dotykam. Niedługo będzie trzeba "wcisnąć spust" :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po długim okresie noszenia diverów robię zwrot w kierunku prostych zegarków bez komplikacji i obrotowego bezela. Najpierw GS SBGX261, potem DJ i biała AT w kwarcu. Z tych trzech ostał się DJ, pewnie dlatego, że to smooth + oyster, zwyklak, który pasuje mi tak samo do lnianej koszuli jak i bluzy z kapturem.

Totalnie nie dziwię się, że Speedmaster nie chce Ci zejść z nadgarstka od miesięcy. Klasyka nigdy nie zawodzi 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.06.2025 o 20:05, Funky_Koval napisał(-a):

AKTUALIZACJA: doszedł Christopher Ward Dune 2 i Boldr Venture

Ja w  tym roku wymieniłem wszystkie zegarki na militarne w małych kopertach. Przedtem miałem japońskie nurki ale zaczęły mnie uwierać. Dosłownie. Ciężar i rozmiar divera na codzień zaczął mi przeszkadzać. Aktualnie główne zbiory wyglądają to tak:

1. G shock kostka tzw "imperator". Bezobsługowy screwback, którego nie trzeba przedstawiać. Lubię za praktyczność

20250203_122614.thumb.jpg.7898c59a731074879442758eaebaff4d.jpg

2. Christopher Ward C65 Dune Aeolian 38 mm. Bez daty, faktura fal na tarczy. Bardzo fajny codzienny zegarek. Rozbili bank nową wersją Diuny. Cudne.

20250530_102653.thumb.jpg.ed5f0e21b889f9020320cdc366a7ab6a.jpg

3. Hamilton Khaki Mechanical. 38 mm. Wersja na bransie, manual. Bardzo przyjemny field watch.

IMG_20240615_195246126.thumb.jpg.2b0eef8436fec846d39f09b9f6840ee2.jpg

4. Christopher Ward C65 Sandhurst 2. 38mm, Militarny chronometr, bransa z mikro regulacją, niebieska luma. EDC pełną gębą.

20250305_153217.thumb.jpg.9fd52f1b622d61e3f28798624c7c8aae.jpg

5. Longines Spirit 37mm. Miód, cud i orzeszki. COSC jako wisienka na torcie.

20240602_114424.thumb.jpg.09dd4c675ca74da01af99eb56286b2f1.jpg

6. Laco Stuttgart Pro. Wersja z upgrejdami, 37 mm. Oryginalny, niemiecki  flieger w nowoczesnym wydaniu.

original_b343b42c-93fe-443e-8bbc-2248674cfe2e_20250508_142220.thumb.jpg.7c694e0bf31f649d59f398815313ab05.jpg

7. Longines Spirit 38 mm. Bardzo fajny codzienniak, żeby od fieldów trochę odpoczać. Cienki i delikatna bransa przez co turbo wygodny

601468498_20250808_1523462.thumb.jpg.5df95462243b3a50b28380da126d032b.jpg

8. Bold Venture 38mm. Tytan, szafir, porzadny AR i japoński werk dość przyzwoicie wyregulowany. Dobrze świeci. Niedawno dostał oemowa bransoletę.

20250614_102934.thumb.jpg.f690dd548608e9d402d3d5a6d5dc0aab.jpg

9. Seiko Snk381 "Mag Sog" 37mm. Klasyczna 5tka, wciagnąłem bo powoli znikają z rynku. Urocze maluszki.

20250322_115202.thumb.jpg.c39f35f52a12cf700c1df76faf69d0db.jpg

Oprócz tego mam też kilka tańszych zegarków takich do kilku stówek. Wszystkie to bateryjki:

20250813_151803-COLLAGE.thumb.jpg.7629d6e832b5a609fd5d01981c798760.jpg

Klasyczna kosta G-shock, Militado ML07 (kwarc z płynącą sekundą) 36mm, Addiesdive 36mm (kwarc z płynacą sekundą), Bertucci A2s (stałe teleskopy), Rdunae RA06 36mm, Lorus RXN73DX9 na pasku nato seatbelt.

EDIT: doszedł Conquest żeby nie robić nowego posta dokleiłem do tego

Mały update: Conquest 38mm :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.08.2025 o 15:22, Funky_Koval napisał(-a):

Mały update: Conquest 38mm :)

W zestawieniu nazywasz go Spirit 38mm ;).

Bardzo fajny zestaw podstawowy. Praktyczny i wygodny. Gratulacje. Szybko idziesz po przesiadce z nurków Seiko... 

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, AK&AK napisał(-a):

W zestawieniu nazywasz go Spirit 38mm ;).

Bardzo fajny zestaw podstawowy. Praktyczny i wygodny. Gratulacje. Szybko idziesz po przesiadce z nurków Seiko... 

Dzięki, poprawione. 

Trochę mnie poniosło ale tak z nurków Seiko się wyleczyłem i poszło w innym kierunku. Takim nudnym ale mi się takie zegarki nie nudzą. Za to pstrokacizna bardzp szybko :D

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Aramorco napisał(-a):

Mały update - chyba trzeba zainwestować w drugie pudełko.

20250815_141114.jpg

20250815_141406.jpg

20250815_142919.jpg

Ale Casio nazbierane :D szacun. Ja bym tu teraz oceanusa widział :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Finke napisał(-a):

Dzięki forumowej giełdzie do kolekcji dołączył kolejny zegarek - mój aktualny EDC - i chyba zostanie takim na długo

P1100032.JPG

O, to zapraszamy do kółeczeka bo Murpha na bransie jeszcze żaden posiadacz nie pokazywał :) bardzo fajny model z ciekawą historią :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, rafi napisał(-a):

Te zbiorcze fotki to wiadomo, jak wyglądają…

niemniej core wygląda na dzisiaj tak, jak na zdjęciu.

do tego g-shocki, jakieś ruski, swatch…

IMG_0333.jpeg

Pięknie, same soczyste kąski. Grand Seiko super, SM300 wiadomo. Nawet pepsi skx się znalazl :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Pięknie, same soczyste kąski. Grand Seiko super, SM300 wiadomo. Nawet pepsi skx się znalazl :)

Dzięki. SKX ma najdłuższy staż u mnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, rafi napisał(-a):

Te zbiorcze fotki to wiadomo, jak wyglądają…

niemniej core wygląda na dzisiaj tak, jak na zdjęciu.

do tego g-shocki, jakieś ruski, swatch…

IMG_0333.jpeg

Duża ilość zegarków, które z chęcią sam bym nosił!

Edit: co to za bransa na 009?

Edytowane przez wojtek91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, wojtek91 napisał(-a):

Dzięki! SKX siedzi na ori bransie. Ja tam ją lubię, ma klimat, jest wygodna i nie jest za ciężka. Jest też blaszakiem, ale mnie ten zegarek nowy z gumą i bransą (dokupiłem) kosztował ok. 600 PLN, więc wiesz… 😉

jedyne co mnie od początku denerwowało, to brak pełnych end linków. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, rafi napisał(-a):

Dzięki! SKX siedzi na ori bransie. Ja tam ją lubię, ma klimat, jest wygodna i nie jest za ciężka. Jest też blaszakiem, ale mnie ten zegarek nowy z gumą i bransą (dokupiłem) kosztował ok. 600 PLN, więc wiesz… 😉

jedyne co mnie od początku denerwowało, to brak pełnych end linków. 

https://longislandwatch.com/islander-watch-bracelet-brac-06/

4 stówki i masz fajne jubilee, pełne endlinki :) miałem fajna

20230823_095610.thumb.jpg.178ead819e04f101588606fadd9177c8.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
39 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Dla mnie chyba nie do przejścia jest tu łączenie end-linków z resztą bransolety. Na swoich zdjęciach go nie pokazują, ale w fotkach od klientów już jest:

image.png.529f716ba0c969afea08f3ffeb7f2ece.png

Mój 009 póki co ma zmienioną wkładkę bezela na czarną i dołożyłem mu tanią, ale solidną bransoletę oyster. 

Chętnie wróciłbym do dwukolorowego bezela by podbić niebieski kolor tarczy (ledwo rzucający się w tym momencie w oczy), ale moim zdaniem bezel pepsi aż woła o jubilee 🙂 

Pewnie wrócę do ori bransolety jeśli znajdę ją w sensownej kasie. 

DSC05741.jpg

Edytowane przez wojtek91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, wojtek91 napisał(-a):

Dla mnie chyba nie do przejścia jest tu łączenie end-linków z resztą bransolety. Na swoich zdjęciach go nie pokazują, ale w fotkach od klientów już jest:

image.png.529f716ba0c969afea08f3ffeb7f2ece.png

Mój 009 póki co ma zmienioną wkładkę bezela na czarną i dołożyłem mu tanią, ale solidną bransoletę oyster. 

Chętnie wróciłbym do dwukolorowego bezela by podbić niebieski kolor tarczy (ledwo rzucający się w tym momencie w oczy), ale moim zdaniem bezel pepsi aż woła o jubilee 🙂 

Pewnie wrócę do ori bransolety jeśli znajdę ją w sensownej kasie. 

DSC05741.jpg

Hmm? Moja pasowała idealnie nic nie latało. Nie pamiętam czy użyłem oryginalnych teleskopów czy tych dodanych. To na zdjęciu wygląda fatalnie.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a):

Hmm? Moja pasowała idealnie nic nie latało. Nie pamiętam czy użyłem oryginalnych teleskopów czy tych dodanych. To na zdjęciu wygląda fatalnie.

Nie chodzi mi o dopasowanie do koperty, a łączenie end-linków z resztą bransolety. Zwyczajnie nie podobają mi się te dwa polerowane elementy, które zostały mocno wydłużone by utworzyć połączenie z resztą bransolety. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam też wolę ori. Uznaję po prostu, że taka ma być 😉

Z aftermarketowych mam jedną UncleStraps, którą kupiłem go GSa. Kosztowało to właśnie około czterech stówek i moim zdaniem dokładnie tyle jest warta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, wojtek91 napisał(-a):

2 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Jest też na szczęście około dwa razy droższa wersja 😉 od Uncle Straps, bardzo podobna i wzorowana na oryginalnej, można wybrać, albo puste, albo pełne end linki 

https://unclestraps.com/products/new-executive-bracelet-skx007?variant=45824633831657

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, nav napisał(-a):

Jest też na szczęście około dwa razy droższa wersja 😉 od Uncle Straps, bardzo podobna i wzorowana na oryginalnej, można wybrać, albo puste, albo pełne end linki 

https://unclestraps.com/products/new-executive-bracelet-skx007?variant=45824633831657

Unclestraps niech spada on sprzedaje zapięcia, ktore mają za duży grzybek i chodzą bardzo cięzko :P

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Unclestraps niech spada on sprzedaje zapięcia, ktore mają za duży grzybek i chodzą bardzo cięzko :P

Wypowiadam się, tylko na temat tej klamry, kupiłem ją do SKX, dobra jakość, wyglądem podobna do oryginału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi