Callahan 5855 #4776 Napisano 13 Grudnia 2024 7 godzin temu, Paulus57 napisał(-a): Nurków mam w tym pudełku 8 na 18. Raczej mam pomysł, by w tym pudełku był reprezentant różnych rodzajów zegarków, oczywiście w miarę możności najlepszy w typie. Najlepiej by było bym znalazł 10 kategorii. Dobry pomysł. Takie pudełko reprezentatywne. Tylko kwestia znalezienia 10 kategorii. Z drugiej strony (za wyjątkiem kilku oczywistych typów), kategoria zegarka jest kwestią umowną i subiektywną. Powodzenia w doborze tych najlepszych z najlepszych 👍. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzasNaZdjecia 4603 #4777 Napisano 15 Grudnia 2024 Koniec roku, już nic nie zdąży wpaść, więc SOTC na 2024 u mnie wygląda tak: 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bane 504 #4778 Napisano 15 Grudnia 2024 43 minuty temu, CzasNaZdjecia napisał(-a): Koniec roku, już nic nie zdąży wpaść, więc SOTC na 2024 u mnie wygląda tak: Drugi od prawej, dolna linia, -co to ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzasNaZdjecia 4603 #4779 Napisano 15 Grudnia 2024 48 minut temu, bane napisał(-a): Drugi od prawej, dolna linia, -co to ? Hej, to Werenbach Leonov Model 2 - szwajcarski mikrobrand, z pracownią w Zurichu. Tarcza jest nieco porysowana, bo została wykonana z powłoki boosterów rakietowych Soyuz. Mój egzemplarz został wycięty z boosterów rakiety z tej misji: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Sojuz_MS-04 Boostery odpadają na wysokości 46km, jest to już bliski "kosmos", więc zegarek można traktować jako fajny przedmiot kolekcjonerski. W środku STP 1-11, koperta 40mm, jakość szlifów i wykonania jest bardzo wysoka, spokojnie może leżeć obok zegarków Sinn. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41283 #4780 Napisano 21 Grudnia 2024 W dniu 19.10.2024 o 10:53, bober5264 napisał(-a): Ten rok mnie zaskoczył, zaczynając przygodę z zegarkami nawet nie marzyłem o takim zestawie. Pewnie Tudor zniknie i wskoczy coś innego, ale czy na pewno tego chce - nie wiem Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka Tudora sprzedaj i kup pilota. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 26948 #4781 Napisano 21 Grudnia 2024 Tudora sprzedaj i kup pilota. Dobrze gadasz, ale ja bym jeszcze skreślił "Tudora sprzedaj", reszta gra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41283 #4782 Napisano 21 Grudnia 2024 (edytowane) Ja tak kończę 2024 rok. Co nowy przyniesie czas pokaże. Plany co prawda mam sprecyzowane jednak wiadomo jak to z planami jest. Edytowane 21 Grudnia 2024 przez Dorian06 26 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
revolta4 14480 #4783 Napisano 21 Grudnia 2024 Chciałabym powiedzieć że prócz vicka biorę wszystkie za pół ceny , ale bym musiał sprzedać nerkę , wątrobę ( zdrowa jest ) i jeszcze coś 🫣😀 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piciu866 1700 #4784 Napisano 21 Grudnia 2024 29 minut temu, Dorian06 napisał(-a): Ja tak kończę 2024 rok. Co nowy przyniesie czas pokaże. Plany co prawda mam sprecyzowane jednak wiadomo jak to z planami jest. Plan na nowy rok musi być bo ewidentnie jedno miejsce czeka 😀 Zacna kolekcja 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41283 #4785 Napisano 21 Grudnia 2024 W dniu 4.11.2024 o 10:28, agremi napisał(-a): Sekcja 36mm i mniej. Na tle konkurencji widać jaki GP jest mały. Ale i tak najfajniejszy z nich. 1 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41283 #4786 Napisano 21 Grudnia 2024 W dniu 18.11.2024 o 09:56, Mirosuaw napisał(-a): Podsekcja nakręcanych ręcznie Trochę mniejsza podsekcja automatic Te dwie podsekcje wchodzą w skład sekcji "no date" Jest jeszcze mikrosekcja "date", a jednocześnie kwarcowa The end (Garmin się nie liczy). Ręczna podsekcja ma fajnych zawodników. W automatach 50:50. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12781 #4787 Napisano 21 Grudnia 2024 Michał, szeroki wachlarz u Ciebie. To i ja wrzucę stan u mnie na koniec roku. To jest main box, jeszcze parę pobocznych sztuk jest, ale… Ogólnie zegarkowo ten rok był bardzo dobry. W praktyce dobra była pierwsza połowa. Jestem w sumie zadowolony z tego stanu. Choć plany na zmiany są, a co wyjdzie, to się okaże. 27 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41283 #4788 Napisano 21 Grudnia 2024 1 godzinę temu, revolta4 napisał(-a): Chciałabym powiedzieć że prócz vicka biorę wszystkie za pół ceny , Rozumiem, że Vicek w normalnej cenie. 1 godzinę temu, revolta4 napisał(-a): ale bym musiał sprzedać nerkę , wątrobę ( zdrowa jest ) i jeszcze coś 🫣😀 Nie wiem po ile chodzą nerki. Godzinę temu, piciu866 napisał(-a): Plan na nowy rok musi być bo ewidentnie jedno miejsce czeka 😀 Plan jest taki, aby zredukować ilość. Niestety idzie to w drugą stronę. 😭 Godzinę temu, piciu866 napisał(-a): Zacna kolekcja 😉 Dzięki. 1 godzinę temu, revolta4 napisał(-a): Chciałabym powiedzieć że prócz vicka biorę wszystkie za pół ceny , Rozumiem, że Vicek w normalnej cenie. 1 godzinę temu, revolta4 napisał(-a): ale bym musiał sprzedać nerkę , wątrobę ( zdrowa jest ) i jeszcze coś 🫣😀 Nie wiem po ile chodzą nerki. Godzinę temu, piciu866 napisał(-a): Plan na nowy rok musi być bo ewidentnie jedno miejsce czeka 😀 Plan jest taki, aby zredukować ilość. Niestety idzie to w drugą stronę. 😭 Godzinę temu, piciu866 napisał(-a): Zacna kolekcja 😉 Dzięki. 15 minut temu, rafi napisał(-a): Michał, szeroki wachlarz u Ciebie. To i ja wrzucę stan u mnie na koniec roku. To jest main box, jeszcze parę pobocznych sztuk jest, ale… Ogólnie zegarkowo ten rok był bardzo dobry. W praktyce dobra była pierwsza połowa. Jestem w sumie zadowolony z tego stanu. Choć plany na zmiany są, a co wyjdzie, to się okaże. U Ciebie nie jest wąsko. Jakbyś 009 się pozbywał to może bym przygarnął. Trójka SKXów byłaby fajna. 3 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12781 #4789 Napisano 21 Grudnia 2024 U Ciebie nie jest wąsko. Jakbyś 009 się pozbywał to może bym przygarnął. Trójka SKXów byłaby fajna. Pepsiak ma status NFSA jakiegoś prawilnego Monstera sam bym chętnie kupił, do mania. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41283 #4790 Napisano 21 Grudnia 2024 1 godzinę temu, rafi napisał(-a): Pepsiak ma status NFS ❓️🤔 1 godzinę temu, rafi napisał(-a): A jakiegoś prawilnego Monstera sam bym chętnie kupił, Jak widzisz wyżej mam parkę. Cytat do mania. Po to właśnie bym kupił. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12781 #4791 Napisano 21 Grudnia 2024 Po to właśnie bym kupił. Wiem, że masz parkę. Zapewne w dodatku jeszcze kupioną za pieniądze, za jakie jak kupiłem 009 Trochę zazdraszczam. NFS - not for sale 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41283 #4792 Napisano 21 Grudnia 2024 2 godziny temu, rafi napisał(-a): Wiem, że masz parkę. Zapewne w dodatku jeszcze kupioną za pieniądze, za jakie jak kupiłem 009 Pomarańczowego mam od kilku lat. Cena była ówczesna. Czarnucha kupiłem na forum obecnie, jednakże w dobrej cenie Cytat NFS - not for sale 1 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS 54260 #4793 Napisano 30 Grudnia 2024 Tak kończę rok 2024 Kolekcja po pewnej redukcji - dużych zegarków. Czy cos planuję? Po roku stwierdzam, że z tego co miałem żałuję że sprzedałem Longinesa więc kto wie. Perrelet idzie w świat więc pewnie w to miejsce klasyk się pojawi. Poza tym już swoje ulubione zegarki mam w tym momencie więc może coś z tych jeśli. Czy coś jeszcze to narazie nie chce zdradzać. 28 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
revolta4 14480 #4794 Napisano 30 Grudnia 2024 Zielona „ Łomega „ piękna . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 3055 #4795 Napisano 30 Grudnia 2024 Godzinę temu, SPS napisał(-a): Tak kończę rok 2024 Kolekcja po pewnej redukcji - dużych zegarków. Czy cos planuję? Po roku stwierdzam, że z tego co miałem żałuję że sprzedałem Longinesa więc kto wie. Perrelet idzie w świat więc pewnie w to miejsce klasyk się pojawi. Poza tym już swoje ulubione zegarki mam w tym momencie więc może coś z tych jeśli. Czy coś jeszcze to narazie nie chce zdradzać. Bardzo dobra kolekcja, zwłaszcza modele klasyczne: JLC, Moon, IWC Pilot, Zenith Chronomaster. Te zegarki tworzą trzon zbioru, można do niego włączyć Explorera i Seamastera 300M. Prognozuję, że pozostałe mogą się okazać bardziej "ruchome". W tym układzie decyzja zamiany Perreleta na coś innego jest zrozumiała, chociaż ładny jest. W następnej kolejności zastanowiłbym się nad pozycją FC w tej kolekcji, chyba że motywem zakupu była złota koperta. Generalnie świetny i spójny zbiór, gratuluję. 1 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krygo 18568 #4796 Napisano 30 Grudnia 2024 Godzinę temu, SPS napisał(-a): Nie będę Ci życia układał :D, ale korciło mnie od dawna napisać, że co na tego robaczka nie spojrzę to dla mnie marnuje się na tym pasku. Piękny zegarek, ale... Pasek pewnie wygodny i dlatego? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS 54260 #4797 Napisano 30 Grudnia 2024 @revolta4 Łomega nidzie się nie rusza chwilowo. @ireo na miejsce Perreleta przyjdzie coś z okolic Bucherera. ale to zobaczę co dokładnie @Krygo wiem wiem, planuję coś w stylu czarnego paska chropowatego / zamszowego muszę napisać do Filipa Guma jest bardzo wygodna i dokładnie dlatego. FC z racji różowego złota, ma ładny rotor w kolorze koperty i ładnie ozdobiony werk 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 3055 #4798 Napisano 30 Grudnia 2024 W dniu 21.12.2024 o 16:26, Dorian06 napisał(-a): Ręczna podsekcja ma fajnych zawodników. W automatach 50:50. To prawda. "Podsekcja ręczna" bardzo mi się podoba. A z tej pierwszej sekcji nauczyłem się, że G-Shock i Panerai nie różnią się od siebie tak bardzo, jak myślałem. 0 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qbapiasek 27850 #4799 Napisano 1 Stycznia (edytowane) W rok 2025 wchodzę z taką „kolekcją” 1. Formex Reef LE dla DW. 2. Grand Seiko GMT 3. Pam 1523 4. Tudor BB GMT 5. Tutima Havana LE 6. Oris Pointer Date LE W planach pewnie zmiana Tudora na coś innego…może rolex…zobaczymy co czas przyniesie Edytowane 1 Stycznia przez qbapiasek 22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek91 3766 #4800 Napisano 2 Stycznia (edytowane) Poniżej podsumowanie (już) ubiegłego roku. Pierwsze zdjęcie to zegarki, które nosiłem najczęściej, lub sprawiały mi najwięcej frajdy. W myśl idei ciągłej redukcji postanowiłem sprzedać Omegę, jednak prawie codziennie mam wrażenie, że jest to zła decyzja. Okaże się zatem, czy jej dni są już policzone 😉 Idąc kolejno: 1. IWC Mark XVIII Le Petit Prince. Zegarek, który jest w tym momencie moim ulubionym, a jeszcze nie tak dawno rozważałem jego sprzedaż. Elegancki pilot, który jest bardzo uniwersalny zarówno pod względem dopasowania paska, jak i dopasowania do ubioru. Bardzo wygodny na moim nadgarstku o obwodzie 18cm. 2. Rolex DJ36. Najnowszy nabytek i zegarek, który najbardziej mnie ostatnio zaskoczył. Teoretycznie za mały, teoretycznie model którego nie rozważałem (myślałem raczej o OP lub SUB), ale po założeniu na nadgarstek niesamowicie mi się spodobał. Dzięki temu, że jest niewielki i posiada gładki bezel nieco mniej rzuca się w oczy od innych konfiguracji, na czym bardzo mi zależało. 3. Doxa SUB 300. Zegarek, do którego przymierzałem się już od dawna. Po samych recenzjach i ze zdjęć bym go raczej nie kupił, ale gdy zamówiłem go do przymiarki od razu wiedziałem, że zostanie. Fajny poziom wykonania, niesamowity vintage vibe, mega wygodna koperta. 4. Wspomniana już wyżej Omega w wariancie 300 Heritage Master Co-Axial. Zegarek, który udowadnia, że suche dane techniczne i wymiary nic nie mówią o odczuciach na ręce. Powinien być za gruby i nieco za duży - ale nie jest. Nie mam pojęcia gdzie ukryli te 14,5mm grubości, ale cieszę się że im się to udało. Ze względu na rosnącą wartość pudła oraz zwiększającą się ilość posiadanych sztuk został wytypowany do sprzedaży. Jednak im dłużej jest wystawiony (chyba drugi tydzień) tym bardziej powątpiewam w sensowność tej decyzji. Drugi kolaż to zegarki, które posiadam/trzymam z przyczyn sentymentalnych, lub zwyczajnie mniej noszę i zastanawiam się nad ich przyszłością. Kolejno: 1. Stowa Flieger 40. Zegarek, który z fabryki wyjechał jako Ikarus, ale po dokupieniu odpowiedniej tarczy i wskazówek stał się klasycznym Fliegerem. Kupiony trochę jako beater i zamiennik IWC to noszenia w warunkach mniej sprzyjających. Dalej nie do końca mogę się przekonać do niebieskich wskazówek na czarnej tarczy i może przez to nie noszę go tak często jak zakładałem. Nie wiem czy zostanie ze mną na dłużej. 2. Tissot Heritage Petite Seconde. Zegarek, który kupiłem kilka dni przed narodzinami synka. Świetna specyfikacja w niskiej cenie, manualny UNITAS i słuszny rozmiar, który jednak aż tak nie przytłacza. Zegarek, który na pewno ze mną zostanie. 3. Omega Constellation w automacie. Zegarek kupiłem na mój ślub. Od tamtej pory noszę go bardzo okazyjnie, głównie w rocznicę owego wydarzenia. 4. Tudor Oyster z tarczą o strukturze wafla. Fajny maluch z niebieską wskazówką sekundową i ciekawą tarczą. Przeszedł kompleksowy serwis (bez odnawiania). Mam do niego również pudełko z epoki oraz dokument gwarancyjny Tudora z odpowiednimi numerami seryjnymi datujący go na 1955r. Czasem noszę, nakręcam "by się nie zastał", gdy trafi się odpowiedni kupujący raczej nie będę miał problemu ze sprzedażą. Plany na kolejny rok? Pewnie i tak wyjdzie inaczej niż zakładam, ale chciałbym skupić się nie na gonieniu króliczka, a cieszeniu się tym co mam. Chciałbym sprzedać kilka sztuk i może kupić jakiegoś casualowego garniturowca jak Nomos Tangente/Ludwig lub Montblanc na Pesseux. Zobaczymy też co najbliższa przyszłość przyniesie dla Omegi, jeśli się sprzeda to może na jej miejsce wpadnie sporo tańszy Oris Divers 65 Movember. Edytowane 2 Stycznia przez wojtek91 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach