Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
szwed

Twoja kolekcja!

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.01.2025 o 07:23, qbapiasek napisał(-a):

W rok 2025 wchodzę z taką „kolekcją” :) 

1. Formex Reef LE dla DW.

2. Grand Seiko GMT

3. Pam 1523

4. Tudor BB GMT

5. Tutima Havana LE

6. Oris Pointer Date LE

W planach pewnie zmiana Tudora na coś innego…może rolex…zobaczymy co czas przyniesie :) 

IMG_2508.jpeg

Widzę, że Tutima najdłużej ale fajna kolekcja się zrobiła :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

Widzę, że Tutima najdłużej ale fajna kolekcja się zrobiła :)

Tutima ma dożywocie…takie prawdziwe 😂 a na razie muszę ją przeserwisować…

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W dniu 30.12.2024 o 22:15, SPS napisał(-a):

IMG_5015.thumb.jpeg.c4f7f7a448c2b094e49ec79187deca0d.jpeg

50% pudełka widziałbym u siebie.  

Edytowane przez Dorian06

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50% pudełka widziałbym u siebie.  

Strzelam: IWC, EXII, Ball, Zenith, Moon?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.12.2024 o 22:53, SPS napisał(-a):

@revolta4 Łomega nidzie się nie rusza chwilowo. :P 

@ireo na miejsce Perreleta przyjdzie coś z okolic Bucherera. ale to zobaczę co dokładnie :D  

@Krygo wiem wiem, planuję coś w stylu czarnego paska chropowatego / zamszowego muszę napisać do Filipa :D Guma jest bardzo wygodna i dokładnie dlatego. 

FC z racji różowego złota, ma ładny rotor w kolorze koperty i ładnie ozdobiony werk 

ada5bf4a-1bee-46e7-b169-f603b22e9c77.thumb.jpg.e0b82cac4d147541a90602c92c1d0491.jpg.18a636ac0427e1142acb82fd1f4390ac.jpg

Czy to jest prawdziwe różowe złoto czy jest wykonany ze stali w kolorze różowego złota?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

No i pudełko numer dwa, z najładniejszymi chińczykami. 

oie_5dgWPSdqcVNp.jpg

Co to za pudełka? 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Czy to jest prawdziwe różowe złoto czy jest wykonany ze stali w kolorze różowego złota?

koperta została pokryta (galwanizowana) różowym  złotem

IMG_3498.thumb.jpeg.540e12836a611ba352242ca282d4445a.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Co to za pudełka? 

Liczyłem na pochwały a tu "interesowne" pytanie. ;) 

Kupiony na Ali za około 330 zł za sztukę. Tanio może nie jest, ale w tym wypadku nie ma lipy i jest prawdziwe drewno a nie paździerz albo okleina udająca drewno. Jak chcesz mogę podać linka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Liczyłem na pochwały a tu "interesowne" pytanie. ;) 

Kupiony na Ali za około 330 zł za sztukę. Tanio może nie jest, ale w tym wypadku nie ma lipy i jest prawdziwe drewno a nie paździerz albo okleina udająca drewno. Jak chcesz mogę podać linka. 

Linka proszę a kolekcję "główną" masz bardzo fajną :) Szczególnie Ham Pilot i czerwony Kamasu 👍

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, SPS napisał(-a):

koperta została pokryta (galwanizowana) różowym  złotem

IMG_3498.thumb.jpeg.540e12836a611ba352242ca282d4445a.jpeg

Bardzo ładny zegarek, stylem podobny do Breguet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Linka proszę a kolekcję "główną" masz bardzo fajną :) Szczególnie Ham Pilot i czerwony Kamasu 👍

Dziękuję. W tej dziesiątce jest już kilka "docelowych" a reszta z czasem może pójdzie do innego pudełka albo nawet na inną rękę? 

Tu masz linka do najtańszej aktualnie oferty: 

https://pl.aliexpress.com/item/1005008255445912.html?spm=a2g0o.cart.0.0.3e47452cRPu25y&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol

Uprzedzam jednak, że "poduszki" mają mały obwód i bransoleta będzie od spodu zwisać, pasek można dopasować. Niemniej to nie jest problem bo wszystko jest spasowane i nie ma luzu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 12.12.2024 o 08:11, Paulus57 napisał(-a):

No to jeszcze główne pudełko Casio. Ogólnie ich mam trochę więcej. ;) 

oie_zgW3YG6DqSMZ.jpg

Jak dla mnie coś niesamowitego. Jeden model ale tak odmienny, dzięki kolorom. Jakby każdy był inny .

Zadowolony (głupie pytanie przy 4)? Możesz polecić? (Bo może jest w nich coś tylko dla Ciebie, stąd aż 4). Rozglądam się za "digitalem", aczkolwiek do klasycznego wzornictwa nie mogę się jeszcze przekonać. No muszą być wskazowki ;) poproszę o obiektywizm (bo ja np w przypadku aero nie jestem, tak samo jak Kronaby ;) )

oie_zgW3YG6DqSMZ.jpg.90a76c639ca603adb8b756b2b9660ac3~2.jpg

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki! 

A jakie jeszcze zmiany planujesz w docelowych sikorach? 

Ja w  tym roku wymieniłem wszystkie zegarki na militarne w małych kopertach. Przedtem miałem japońskie nurki ale zaczęły mnie uwierać. Dosłownie. Ciężar i rozmiar divera na codzień zaczął mi przeszkadzać. Aktualnie wygląda to tak:

20250109_221808-COLLAGE.thumb.jpg.093bf0510cc54510bcb18f96cb02600a.jpg

Z Twoich sztuk mam obydwa G oraz Hamiego (bez bransy). Tego beatera nie znam, ale wygląda fajnie. Wszystkie pozostałe mógłbym nosić. Longinesa i Krzyśka rozważałem, Laco co prawda nie, ale bardzo długo chodził za mną pilot w tym stylu (Stówa, Archimede).
Fajny zbiorek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Funky_Koval napisał(-a):

Dzięki! 

A jakie jeszcze zmiany planujesz w docelowych sikorach? 

Ja w  tym roku wymieniłem wszystkie zegarki na militarne w małych kopertach. Przedtem miałem japońskie nurki ale zaczęły mnie uwierać. Dosłownie. Ciężar i rozmiar divera na codzień zaczął mi przeszkadzać. Aktualnie wygląda to tak:

20250109_221808-COLLAGE.thumb.jpg.093bf0510cc54510bcb18f96cb02600a.jpg

1. G shock kostka tzw "imperator". Bezobsługowy screwback, którego nie trzeba przedstawiać. Lubię za praktyczność

2. Bertucci a2s. 40mm. Beater w kolekcji. Znaki szczególne: stałe teleskopy. Twardziel nie do zajechania.

3. Hamliton Khaki Mechanical. 38 mm. Wersja na bransie, manual. Bardzo przyjemny field watch.

4. Christopher Ward C65 Sandhurst 2. 38mm, Militarny chronometr, bransa z mikro regulacją, niebieska luma. EDC pełną gębą.

5. Longines Spirit 37mm. Miód, cud i orzeszki czy jakoś tak. 

6. Laco Stuttgart Pro. Wersja z upgrejdami, 37 mm. Oryginalny, niemiecki  flieger w nowoczesnym wydaniu.

Oprócz tego mam też kilka tańszych zegarków takich do 3 stówek. Jakoś samo wyszło :P

20250109_222315-COLLAGE.thumb.jpg.895fb488d8b5b3796123b32526aa050c.jpg

Na ten rok mam mniej więcej jeden na miesiąc z tzw. nieco poważniejszych marek. Ponieważ byłoby mi trudno wydać około 40k na rok albo i więcej, więc pewnie zrealizuję tylko część z tej listy na 2025. Może jak upłynnię część "mniej kochanych", to się trochę grosza zbierze i  wtedy będzie łatwiej? ;) 

Na mojej liście są takie marki z tzw. średniej półki. Np. Certina, Ball, Farer, Formex, Longines, Montblanc, Sinn, Xicorr (M20), Bulgari, Nomos, Chopard, Chritopher Ward... Był też na liście Tissot, ale on pierwszy został zrealizowany poprzez zakup PRX-a. Oczywiście nie zamierzam rezygnować z chińczyków, które dają mi dużą frajdę za małą kasę. Pewnie w tym miesiącu wpadnie drugi Helm, na którego jestem zapisany i mam dosyć wysokie miejsce. Nie mam jakiejś ustalonej kolejności, bo przy wielu celach łatwiej jest znaleźć okazję cenową. Jak się celuje w 1-2, to oczywiście pole do skutecznego polowania jest ograniczone. 

Masz fajne zegarki w kolekcji. Szczególnie podoba mi się Longines. Na Twoim miejscu dodałbym jednak coś kolorowego. :)

Co do field watchy, to popatrz na Bulovę Hack. Wg mnie są świetne. Mam jedną, ale może kiedyś dojdzie jeszcze w innym kolorze.

Jeszcze jedna rada praktyczna. Nie kupuj wersji pudełka z zamknięciem magnetycznym. Może to nadmierna ostrożność, ale jakoś mi magnes koło zegarków nie pasuje. 

55 minut temu, Petru23 napisał(-a):

Jak dla mnie coś niesamowitego. Jeden model ale tak odmienny, dzięki kolorom. Jakby każdy był inny .

Zadowolony (głupie pytanie przy 4)? Możesz polecić? (Bo może jest w nich coś tylko dla Ciebie, stać aż 4). Rozglądam się za "digitalem", aczkolwiek do klasycznego wzornictwa nie mogę się jeszcze przekonać. No muszą być wskazowki ;) poproszę o obiektywizm (bo ja np w przypadku aero nie jestem, tak samo jak Kronaby ;) )

oie_zgW3YG6DqSMZ.jpg.90a76c639ca603adb8b756b2b9660ac3~2.jpg

Na punkcie Casioaków mam trochę tzw. fioła. Główne różnice, to rodzaj baterii i posiadanie bluetootha, bądź nie. Kolory też mają znaczenie. Sądząc po Twoich upodobaniach, wybrałbym czarnego, ale z kontrastującymi wskazówkami (lepsza czytelność). Pewnie jeszcze sobie coś z tej serii dokupię, ale to już zależy od tzw. okazji. :) 

W mojej aktualnej czwórce, biały to tzw. model damski albo unisex, jest troszkę mniejszy od pozostałych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
35 minut temu, rafi napisał(-a):

Z Twoich sztuk mam obydwa G oraz Hamiego (bez bransy). Tego beatera nie znam, ale wygląda fajnie. Wszystkie pozostałe mógłbym nosić. Longinesa i Krzyśka rozważałem, Laco co prawda nie, ale bardzo długo chodził za mną pilot w tym stylu (Stówa, Archimede).
Fajny zbiorek!

dzięki :) Twoje posty czytam tu na forum od lat, bardzo szanuję za merytorykę i wybory zegarkowe :) @Paulus57 Twoje także :) Plan na Balla to dobry plan one są bardzo dobrze wykonane

Fliegery są turbo fajne, mnie osobiście długo odrzucał rozmiar ale np IWC,  Stowa i Laco oferują mniejsze koperty. Taka Stowa w manualu to czysta frajda

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
54 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a):

dzięki :) Twoje posty czytam tu na forum od lat, bardzo szanuję za merytorykę i wybory zegarkowe :) @Paulus57 Twoje także :) Plan na Balla to dobry plan one są bardzo dobrze wykonane

Fliegery są turbo fajne, mnie osobiście długo odrzucał rozmiar ale np IWC,  Stowa i Laco oferują mniejsze koperty. Taka Stowa w manualu to czysta frajda

Edit

"Późną porą" się nie pisze na forum,  o czym zapomniałem i za co przepraszam.

Emotki poniżej usunąć nie mogę ale, że dotyczy na Ball zostać widocznie musi ;)

🥰

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Petru23 napisał(-a):

Edit

"Późną porą" się nie pisze na forum,  o czym zapomniałem i za co przepraszam.

Emotki poniżej usunąć nie mogę ale, że dotyczy na Ball zostać widocznie musi ;)

🥰

Bez przesady.  "Pisać każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej", ale nie o to chodzi o której to wchodzi... ;) Ja na przykład przeczytałem za dania. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Paulus57 napisał(-a):

Bez przesady.  "Pisać każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej", ale nie o to chodzi o której to wchodzi... ;) Ja na przykład przeczytałem za dania. :) 

"Późną porą" dotyczy nie tylko godziny napisania postu ;)

Piłeś - nie pisz. W szczególności,jeśli nic nie wnosi to do wątku 🤐

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Petru23 napisał(-a):

"Późną porą" dotyczy nie tylko godziny napisania postu ;)

Piłeś - nie pisz. W szczególności,jeśli nic nie wnosi to do wątku 🤐

Bez przesady (ponownie), nie wyczułem promili (jako mod mam podgląd ;)). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.01.2025 o 23:41, Paulus57 napisał(-a):

Doszły wreszcie długo oczekiwane nowe pudełka a że są dwa to najpierw moja "Złota Dziesiątka". Ciężka była selekcja, ale ostatecznie wygląda tak jak na zdjęciu poniżej. Początkowo miało to być 10 różnych kategorii, ale to może za trudne wyzwanie jak na teraz. 

oie_bWEoYvd6JfPW.jpg

Bardzo fajne pudełko. I nie ma co żałować prezentują się tak jak trzeba.

Środek też zacny yulko tutaj pewnie chińczyka z brązu wrzauciłbym w inne pudełko :) Fajny trzon kolekcji :)

Drugie pudełko z chińczykami też fajne. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi