Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.06.2023 o 19:03, Bonthyc napisał(-a):

Jakieś 48zł w ofercie choice z darmową dostawą. Nie wiem jak oni to robią. Same zegarki sprawiają bardzo dobre wrażenie. Będą na rower, do ogródka i wszędzie tam gdzie mi szkoda zakładać mechanika. :)

IMG20230615185638.jpg

Cześć,

ten podświetlony to w negatywie jest? - jakby Ci się chciało to podeśij linka :)

T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, wolfun napisał(-a):

Cześć,

ten podświetlony to w negatywie jest? - jakby Ci się chciało to podeśij linka :)

T.

Tak - to negatyw. Kupiłem tutaj:

https://www.aliexpress.com/item/1005005454243788.html?spm=a2g0o.order_detail.order_detail_item.11.2807f19cVzdp0b

tylko ja kupowałem w aplikacji w ofertach "3 przedmioty od 1,79US". Wyświetla się to na głównej stronie i jest tam dużo pierdołowatych przedmiotów. Natomiast czasem można trafić na fajne rzeczy tylko trzeba nastawić się na dłuższe scrollowanie bo albo nie ma tam opcji "wyszukaj" albo mi nie udało się jej znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, incubus05 napisał(-a):

Zadowolony?

Ogólnie tak, zegarek sprawia bardzo fajne wrażenie. Wypukły szafir z antyrefleksem i szara tarcza ze szlifem słonecznym wyglądają po prostu bajecznie. Choć jest oczywiście kilka szczególików które chciałoby się aby były lepiej dopieszczone. Na przykład bezel minimalnie skręca w prawo, w granicach akceptowalności ale np. mój 3x tańszy steeldive willard jest pod tym względem bez zarzutów. Cyferka w datowniku również mam wrażenie, że delikatnie opada w kierunku dolnej ramki w okienku. W każdym razie zegarek jako całokształt sprawia bardzo dobre wrażenie i jako tako jestem zadowolony. A o wpadkach z niecentrującym bezelem pewnie niejeden właściciel kilkukrotnie droższego seiko mógłby się długo wypowiadać. A Twój egzemplarz jak wypada w tych wymienionych i niewymienionych przeze mnie kwestiach?

Edytowane przez Bonthyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Bonthyc napisał(-a):

Ogólnie tak, zegarek sprawia bardzo fajne wrażenie. Wypukły szafir z antyrefleksem i szara tarcza ze szlifem słonecznym wyglądają po prostu bajecznie. Choć jest oczywiście kilka szczególików które chciałoby się aby były lepiej dopieszczone. Na przykład bezel minimalnie skręca w prawo, w granicach akceptowalności ale np. mój 3x tańszy steeldive willard jest pod tym względem bez zarzutów. Cyferka w datowniku również mam wrażenie, że delikatnie opada w kierunku dolnej ramki w okienku. W każdym razie zegarek jako całokształt sprawia bardzo dobre wrażenie i jako tako jestem zadowolony. A o wpadkach z niecentrującym bezelem pewnie niejeden właściciel kilkukrotnie droższego seiko mógłby się długo wypowiadać. A Twój egzemplarz jak wypada w tych wymienionych i nie wymienionych przeze mnie kwestiach?

Ja mając w przeszłości 62 MAS od San Martin v 3 41 mm, oczywiście automatycznie porównuje Seesterna do niego. Rozmiar na plus, lepiej się nosi niż SM. U mnie bezel też nie centruje, w SM było idealnie. Luma moglaby być mocniejsza i trochę dłużej trwać, tu też SM wypadał dużo lepiej. Ale fajnie że jest fluorescencyjny datownik, raczej niepotrzebny bajer, ale mnie się podoba. Fajny smaczek z wykończeniem koperty, lubię całe szczotkowane bo nie widać tak rysek, ale super jest to przejście pełnej polerki na skośnych powierzchniach, daje fajny efekt. W Seestern lepiej wykończone są za to narożniki uszu, nie ma ostrych elementów jak w SM. No i cena usprawiedliwia część niedostatków, SM dwukrotnie droższy w wersji 37 mm.. 

U mnie cyfry w datowniku wydają się być idealnie ulokowane. Ja również w ogólnym rozrachunku cena=efekt jestem zadowolony. No i dla mnie często nazwy chińskich zegarków są po prostu nie do przejścia, nawet jak bardzo mi się podobają, np. RMALTI, AESOP, RDUNAE itp. Tutaj jest akceptowalnie, przynajmniej ktoś zadał sobie trud i nadał nazwę, która cokolwiek znaczy a nie jest zlepkiem przypadkowych liter. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, incubus05 napisał(-a):

Ja mając w przeszłości 62 MAS od San Martin v 3 41 mm, oczywiście automatycznie porównuje Seesterna do niego. Rozmiar na plus, lepiej się nosi niż SM. U mnie bezel też nie centruje, w SM było idealnie. Luma moglaby być mocniejsza i trochę dłużej trwać, tu też SM wypadał dużo lepiej. Ale fajnie że jest fluorescencyjny datownik, raczej niepotrzebny bajer, ale mnie się podoba. Fajny smaczek z wykończeniem koperty, lubię całe szczotkowane bo nie widać tak rysek, ale super jest to przejście pełnej polerki na skośnych powierzchniach, daje fajny efekt. W Seestern lepiej wykończone są za to narożniki uszu, nie ma ostrych elementów jak w SM. No i cena usprawiedliwia część niedostatków, SM dwukrotnie droższy w wersji 37 mm.. 

U mnie cyfry w datowniku wydają się być idealnie ulokowane. Ja również w ogólnym rozrachunku cena=efekt jestem zadowolony. No i dla mnie często nazwy chińskich zegarków są po prostu nie do przejścia, nawet jak bardzo mi się podobają, np. RMALTI, AESOP, RDUNAE itp. Tutaj jest akceptowalnie, przynajmniej ktoś zadał sobie trud i nadał nazwę, która cokolwiek znaczy a nie jest zlepkiem przypadkowych liter. 

A ja mam i Ezopa i Rdunae/Retangula i nie żałuję. W dalszych planach też Rmalti. My, Polacy raczej z takimi nazwami nie powinniśmy mieć problemów z wymową. Tymczasem wczoraj kupiłem trzeciego Seesterna, po 62 Mas, SUB 600T, przyszła pora na jakiegoś niezidentyfikowanego przeze mnie homarka. Tymczasem kilka fotek poglądowych, konfrontacji z rzeczywistością się nie obawiam, bo wcześniejsze zakupy zdecydowanie na plus. Jak dla mnie stosunek ceny do jakości lepszy, niż w SM. 

S3c3a000bc33348b4af2a9ca0ec19efabP.jpg

Sb5ad9c69879b45d1aef2e057cadcd95dC.jpg

Sba92011ce3414ab19cc8be0a4a4a6821r.jpg

S5161dc8604b74713beba53903e3d44317.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

(...) Tymczasem wczoraj kupiłem trzeciego Seesterna, po 62 Mas, SUB 600T, przyszła pora na jakiegoś niezidentyfikowanego przeze mnie homarka.

Już spieszę z pomocą, to Glashutte Original SeaQ. Tu dane oryginału:

https://www.glashuette-original.com/en/watches/spezialist/seaq-1-39-11-10-90-34/

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, AK&AK napisał(-a):

Już spieszę z pomocą, to Glashutte Original SeaQ. Tu dane oryginału:

https://www.glashuette-original.com/en/watches/spezialist/seaq-1-39-11-10-90-34/

Dzięki. Mój ma jednak dwie przewagi: 

- pierwsza - ma bransoletę a nie gumę, 

- druga - cena 1,3% Glashuette. 

Oczywiście mechanizm NH 35, to nie to samo co w niemcu, ale za to koszty konserwacji diametralnie odmienne. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do chińskich nazw, to wiadomo, że czasem są z czapy. Aesop mnie nie razi, bo to Ezop, jak kol. Paulus powyżej zauważył. Te zbitki przypadkowych liter też łyknę, jak zegar ładny, choć mnie bawią. Escapement Time za to mnie odrzuca. Ale to chyba jedyny "brand", którego przez nazwę nie kupię.

Edytowane przez oszolom

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

A ja mam i Ezopa i Rdunae/Retangula i nie żałuję. W dalszych planach też Rmalti. My, Polacy raczej z takimi nazwami nie powinniśmy mieć problemów z wymową. Tymczasem wczoraj kupiłem trzeciego Seesterna, po 62 Mas, SUB 600T, przyszła pora na jakiegoś niezidentyfikowanego przeze mnie homarka. Tymczasem kilka fotek poglądowych, konfrontacji z rzeczywistością się nie obawiam, bo wcześniejsze zakupy zdecydowanie na plus. Jak dla mnie stosunek ceny do jakości lepszy, niż w SM. 

S3c3a000bc33348b4af2a9ca0ec19efabP.jpg

Sb5ad9c69879b45d1aef2e057cadcd95dC.jpg

Sba92011ce3414ab19cc8be0a4a4a6821r.jpg

S5161dc8604b74713beba53903e3d44317.jpg

Paweł, to nawet nie chodzi o wymowę tylko to że po prostu nie mogę się przemóc żeby mieć takie nazwy na nadgarstku. I żeby nie było, to jest takie moje małe dziwactwo i tyle. Bo zegarki nierzadko bardzo ładne mają, np. "Grand Seiko" od RMALTI. Ten model Seestern też super wygląda, gratuluję i oczywiście fota nadgarstkowa jak przyjedzie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, incubus05 napisał(-a):

Paweł, to nawet nie chodzi o wymowę tylko to że po prostu nie mogę się przemóc żeby mieć takie nazwy na nadgarstku. I żeby nie było, to jest takie moje małe dziwactwo i tyle. Bo zegarki nierzadko bardzo ładne mają, np. "Grand Seiko" od RMALTI. Ten model Seestern też super wygląda, gratuluję i oczywiście fota nadgarstkowa jak przyjedzie ?

Od dłuższego czasu chodził mi po głowie nurek z niebieską tarczą i bezelem w kolorze rose-gold. Najpierw myślałem o Orient Kamasu w tej wersji kolorystycznej, potem na celowniku był tajski Wise, ale ostatecznie wybrałem Seesterna, bo sprawdzona jakość i cena najniższa a wygląd podszedł mi wyjątkowo. Piękne, nakładane indeksy robią wrażenie. 

Oczywiście pochwalę się nabytkiem, bo to przecież znaczący element naszej pasji, pokazać swój zegarek i liczyć na pozytywny odbiór Kolegów. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WAŻNE PRZECZYTAJ!

W dniu 1.06.2023 o 10:51, Eugeniusz Szwed napisał(-a):

Kwiecień był rekordowy - przypominam - ponad 5 tys zł z Waszych wpłat ! ?    W maju już tak pięknie nie było - z wpłat uzbierało się tylko 1,5 tys zł czyli około 30 % tego co w kwietniu. 

Zobaczymy co przyniesie czerwiec ?

Razem użytkujemy - razem utrzymujemy !

"bo nasze forum na to zasługuje"

Nasze wpłaty w czerwcu 2023r. 

100,00 zł - to moja wpłata na dobry początek 

105,00 zł 

220,00 zł

230,00 zł

280,00 zł

290,00 zł

475,00 zł

595,00 zł

(stan na  19 - 06 - 2023r.)

/ w kwietniu z wpłat wpłynęło ponad 5 tys zł ! W maju tylko 1,45 tys zł /   

:) Bardzo, proszę o wpłaty :)

( to już prawie koniec miesiąca, dlatego jeszcze bardziej proszę o wpłaty )

Stowarzyszenie KMZiZ

00-427 Warszawa

ul. Dmochowskiego 4/2

Santander Bank Polska S.A.

Nr rachunku:   61 1090 1870 0000 0001 1236  5368

z dopiskiem:  na KMZiZ co miesiąc  lub darowizna na klub

22 godziny temu, Eugeniusz Szwed napisał(-a):

Na naszym forum wszyscy dobrze się "bawią", ale jeśli miesiąc w miesiąc nie będzie od Was, wpłat na poziomie kwietnia, to zabawa się niestety skończy.  Jak wiecie ostatni weekend to Lublin i dwudniowa konferencja /spotkanie w Lublinie w LCK. Impreza wielowymiarowa z wykładami i spotkaniami z bardzo ciekawymi ludźmi. Ja byłem w środku tego wydarzenia więc moja ocena nie jest obiektywna, ale na bazie tego co widziałem i czego doświadczyłem,  wiem że niewiele się zmieniło - jest bardzo mała grupa klubowiczów którzy chcą coś zrobić  i ogromna rzesza tych którzy chętnie korzystają z pracy i wysiłku innych. Jednak, to nie będzie trwało wieki, bo w końcu komuś się znudzi bezinteresowne działanie na rzecz ogółu. 

Razem użytkujemy - razem utrzymujemy !

Wrzucam ponownie tam gdzie poczytność tematu jest spora.

Większość zapewne zagląda do tego "niezwykle ciekawego" wątku o wpłatach rzadko lub w ogóle.

Przepraszam za spam, ale to wyższa konieczność.

Kwiecień był rekordowy, nie sądzę abyśmy go przebili, ale starajmy się zbliżyć. Każda wpłata na wagę złota.

Pozdrawiam

Łukasz

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz do czynienia z chińczykiem.

IMG_4411.jpeg

IMG_4412.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Chorwat napisał(-a):

Moja nowalijka :)

1687545333039.jpg

Seesterny to dobry kierunek. Mam już dwa i w drodze trzeci. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie szybkie pytanie Offtop, bo nie mam doświadczenia. Kiedy i komu uiszczam opłaty tj. VAT, cło i inne? Zakup powyżej 150E, Ali VAT odliczył przy zakupie. Przesyłka z Chin.

@Paulus57 widzę, że dużo kupujesz więc napewno jesteś na bieżąco z tematem

Z góry dziękuję?

Edytowane przez Janucha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Janucha napisał(-a):

Panowie szybkie pytanie Offtop, bo nie mam doświadczenia. Kiedy i komu uiszczam opłaty tj. VAT, cło i inne? Zakup powyżej 150E, Ali VAT odliczył przy zakupie. Przesyłka z Chin.

@Paulus57 widzę, że dużo kupujesz więc napewno jesteś na bieżąco z tematem

Z góry dziękuję?

Wiadomość na PW. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

IMG_20230628_074028.jpg

IMG_20230628_074050.jpg

Szybko chyba przyjechał? Gratuluję, wygląda całkiem fajnie. Masz jakieś uwagi co do jakości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, incubus05 napisał(-a):

Szybko chyba przyjechał? Gratuluję, wygląda całkiem fajnie. Masz jakieś uwagi co do jakości?

Dzięki. :)

10 dni a więc prawie jak z magazynów europejskich a jednak szło z Chin. Uwagi co do jakości? Życzę innym firmom chińskim podciągnięcia się do jakości Seesterna. Może tylko trochę cichszy mógłby być rotor, ale mnie to nie przeszkadza. Wszystkie krawędzie wygładzone a to np. w sporo droższych San Martinach nie jest regułą. Zapięcie z płynną regulacją obwodu (nie na sztyfcik). Bezel nie ma backplaya i jest pięknie wykonany, ceramiczna wkładka albo szafirowa (niestety nie rozróżniam). Pięknie wykonane i nałożone indeksy. Luma ładnie świeci. Może mogliby dać dekiel zamiast szkiełka od spodu, bo napęd nie ma żadnych zdobień, ale to i tak od spodu. ;) Powiem tak, kto nie ma uczulenia na homary nie może wykonać lepszego wyboru. Kto ma uczulenie, niech obejrzy wykonanie i może się z tego wyleczy (zależy od stopnia "choroby"). Na koniec homar Seetserna kosztuje 1,3% ceny Glashuette. Wiem, że NH35 ma się nijak do mechanizmu w niemcu, ale za to konserwacja... NH35 kosztuje nieco ponad 100 zł, gdyby coś przestało działać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Dzięki. :)

10 dni a więc prawie jak z magazynów europejskich a jednak szło z Chin. Uwagi co do jakości? Życzę innym firmom chińskim podciągnięcia się do jakości Seesterna. Może tylko trochę cichszy mógłby być rotor, ale mnie to nie przeszkadza. Wszystkie krawędzie wygładzone a to np. w sporo droższych San Martinach nie jest regułą. Zapięcie z płynną regulacją obwodu (nie na sztyfcik). Bezel nie ma backplaya i jest pięknie wykonany, ceramiczna wkładka albo szafirowa (niestety nie rozróżniam). Pięknie wykonane i nałożone indeksy. Luma ładnie świeci. Może mogliby dać dekiel zamiast szkiełka od spodu, bo napęd nie ma żadnych zdobień, ale to i tak od spodu. ;) Powiem tak, kto nie ma uczulenia na homary nie może wykonać lepszego wyboru. Kto ma uczulenie, niech obejrzy wykonanie i może się z tego wyleczy (zależy od stopnia "choroby"). Na koniec homar Seetserna kosztuje 1,3% ceny Glashuette. Wiem, że NH35 ma się nijak do mechanizmu w niemcu, ale za to konserwacja... NH35 kosztuje nieco ponad 100 zł, gdyby coś przestało działać. 

Zastanawiam się, jak oni to robią za taką kasę. Nawet porównując takiego San Martina, który jest już znacząco droższy a niekoniecznie lepszy. Zgadzam się co do kwestii wykończeń krawędzi. Wygląda na to, że jest nowy crack wśród chińskich producentów ;-)

Ja osobiście nie mam problemów z homarami kosmicznie drogich zegarków, już kilka się przewinęło. Jeszcze raz gratuluję zakupu.

Głośny rotor to jest w Miyota 8203/8204, NH35 to przy nim jest bezszelestny..:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi