Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Audemars Piguet

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Przydałby się w końcu AD w Polsce

e tam, po to żeby doświadczyć ich standardu obsługi? 🤣 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tradycyjnie w ten dzień nosiłem RO...tak było od rana, ale w tym roku postanowiłem zmienić i nawet daty nie ustawialem.
Zmiana nieoczywista ale jakoś giloszowanie wygrało z tapisserie

03b133689c8d750771945c6ea79590e8.jpg94bc4d70c798699e6066b44556867e7f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gdzie w PL zweryfikuje autentyczność zegarka AP? Najlepiej w Wawie lub na południu Polski. 

Przymierzam się do zakupu na Chrono i nie chciał bym się naciąć 

Edytowane przez R1_k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, R1_k napisał(-a):

Gdzie w PL zweryfikuje autentyczność zegarka AP? Najlepiej w Wawie lub na południu Polski. 

Przymierzam się do zakupu na Chrono i nie chciał bym się naciąć 

Wrzuc zdjecia czy ogloszenie tutaj, na pewno pomozemy 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Wrzuc zdjecia czy ogloszenie tutaj, na pewno pomozemy 👍

https://www.chrono24.com/audemarspiguet/royal-oak-15500-blau---2021---deu---neuungetragen---fullset--id34095633.htm?SETLANG=en&SETCURR=PLN

zastanawiam sie nad tym, wygląda Ok. Sprzedawca również ma dobre opinie i sporo transakcji 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, R1_k napisał(-a):

https://www.chrono24.com/audemarspiguet/royal-oak-15500-blau---2021---deu---neuungetragen---fullset--id34095633.htm?SETLANG=en&SETCURR=PLN

zastanawiam sie nad tym, wygląda Ok. Sprzedawca również ma dobre opinie i sporo transakcji 

Popros o zdjecia mechanizmu oraz pudelka i papierow. Zapytaj sie gdzie zostal kupiony. Zapytaj o numer seryjny i zadzon do butiku z pytaniem czy sprzedawali taki zegarek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Popros o zdjecia mechanizmu oraz pudelka i papierow. Zapytaj sie gdzie zostal kupiony. Zapytaj o numer seryjny i zadzon do butiku z pytaniem czy sprzedawali taki zegarek. 

No i wkopie sprzedającego, któremu już AP nie sprzeda żadnego zegarka😆 Czy serio na Chrono24 dopuściliby do sprzedaży podróbkę za taką kasę? Wątpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 minut temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Jak sobie zarejestruje zegarek na siebie, to i tak chyba go wkopie emoji6.png

Jeśli już nie jest zarejestrowany...

W sumie, co mnie to obchodzi, ludzie są głupi i robią rzeczy irracjonalne. 

Edytowane przez facecik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, facecik napisał(-a):

No i wkopie sprzedającego, któremu już AP nie sprzeda żadnego zegarka😆 Czy serio na Chrono24 dopuściliby do sprzedaży podróbkę za taką kasę? Wątpię.

Kupujacego nie powinno to obchodzic kogo i czy wkopie, kupujacy niech sie zabezpieczy jak moze, a niech sie martwi flipper.
Widzialem naprawde dobrze zrobione podrobki AP, przynajmniej z przodu. Do tego, sprzedajacy nie musi byc swiadomy co sprzedaje. Handlarzom wpadki sie zdarzaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taniej chyba wyrwiesz u handlarza. Przynajmniej jak ostatnio podpytywałem, to miał. Możesz zapytać na forum sprzedawców profesjonalnych w dziale Bazarek i Ci powiedzą na kiedy i za ile załatwią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 11.02.2025 o 22:14, SzefSzefow napisał(-a):

...a niech sie martwi flipper.

Mysle, ze nie powinnismy kazdego kto sprzedaje zegarek trudnodostepny na rynku nazywac od razu fliperem 😉

A co do ogloszenia, to malo to powazne wystawiac w dzisiejszych czasach zegarek za takie pieniadze bez zdjec mechanizmu 😏 Mnie od razu zapalilaby sie czerwona lampka 😎

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, artme napisał(-a):

Mysle, ze nie powinnismy kazdego kto sprzedaje zegarek trudnodostepny na rynku nazywac od razu fliperem 😉

A dlaczego nie?

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
52 minuty temu, machlo napisał(-a):

A dlaczego nie?

Kupiłeś sobie Pepsi*. Nosiłeś przez dwa lata i postanowiłeś sprzedać. 

Jesteś fliperem🤔 

*wpisz jakikolwiek niedostępny u AD model zegarka. 

Edytowane przez Dorian06

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Kupiłeś sobie Pepsi*. Nosiłeś przez dwa lata i postanowiłeś sprzedać. 

Jesteś fliperem🤔 

*wpisz jakikolwiek niedostępny u AD model zegarka. 

Rzadko spotykany wyjątek potwierdzający powszechną regułę. ;) Co wisi na sprzedaż u handlarzy, chrono, itd. - zegarki od "miłośników", co ponosili i się znudziło? Mówię o tych "gorących" modelach - generalnie im gorętszy model tym więcej flipowania, którym nie pogardzi niejeden prawdziwy "miłośnik" z tego forum, również ten, który się tu oburza. :) Kasa nie śmierdzi.

P.S. na marginesie, nie tak dawno temu jeszcze pojawiały się tu na forum uzasadnienia, że flipowanie co poniektórych to odcinanie kuponów za bycie "miłośnikiem" w czasach, kiedy jeszcze takiego hype'u nie było - wyjątkowo zabawna argumentacja. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli krótko mówiąc - sprzedajesz zegarek i dostajesz więcej kasy niż zapłaciłeś przy kupnie - jesteś flipperem (fuj!), sprzedajesz ze stratą - miłośnik, pasjonat czy kto tam jeszcze w pozytywnym znaczeniu (jest OK).

Podam swój przykład. Mniej więcej rok temu sprzedałem hurtem 4 zegarki. Na trzech straciłem, na jednym minimalnie byłem na plusie. Ten z "zarobkiem" miałem najdłużej - chyba ze trzy lata. Kim w takim razie jestem? Flippującym pasjonatem, czy może pasjonującym się flipperem? A może po prostu frajerem, bo sumarycznie była to jednak strata?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, facecik napisał(-a):

Czyli krótko mówiąc - sprzedajesz zegarek i dostajesz więcej kasy niż zapłaciłeś przy kupnie - jesteś flipperem (fuj!), sprzedajesz ze stratą - miłośnik, pasjonat czy kto tam jeszcze w pozytywnym znaczeniu (jest OK).

Podam swój przykład. Mniej więcej rok temu sprzedałem hurtem 4 zegarki. Na trzech straciłem, na jednym minimalnie byłem na plusie. Ten z "zarobkiem" miałem najdłużej - chyba ze trzy lata. Kim w takim razie jestem? Flippującym pasjonatem, czy może pasjonującym się flipperem? A może po prostu frajerem, bo sumarycznie była to jednak strata?

¯\_(ツ)_/¯ 
Podam przykład definitywny - zapisałeś siebie i pół rodziny na chodliwy towar, żeby w żadnym razie nie nosić, a jeśli już to tylko przez chwilę w domu. 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, machlo napisał(-a):

¯\_(ツ)_/¯ 
Podam przykład definitywny - zapisałeś siebie i pół rodziny na chodliwy towar, żeby w żadnym razie nie nosić, a jeśli już to tylko przez chwilę w domu. 😂

No to jest akurat oczywiste. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, facecik napisał(-a):

No to jest akurat oczywiste. 

Ba, uważam, że takich tu nie brakuje i może się zdarzać, że wręcz się oburzają w temacie flipowania. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, facecik napisał(-a):

Wg AI:

Flipper, w kontekście osoby kupującej i sprzedającej towary, to ktoś, kto zajmuje się szybkim obrotem produktów w celu osiągnięcia zysku. Taka osoba może działać na różnych rynkach, takich jak nieruchomości, samochody, antyki, elektronika czy ubrania. Zasadniczo, flipper nabywa towary po niższej cenie i sprzedaje je po wyższej cenie, często po wprowadzeniu poprawek lub ulepszeń, aby zwiększyć ich wartość.

Na przykład:
- **Flipper nieruchomości** kupuje domy lub mieszkania, renowuje je, a następnie sprzedaje z zyskiem.
- **Flipper samochodowy** kupuje używane samochody, naprawia je i sprzedaje po wyższej cenie.
- **Flipper przedmiotów kolekcjonerskich** nabywa rzadkie lub poszukiwane przedmioty, takie jak antyki czy komiksy, i odsprzedaje je kolekcjonerom.

Flipping to działalność, która wymaga dobrego rozeznania w rynku, umiejętności negocjacji i często także umiejętności technicznych związanych z renowacją lub naprawą.

Czyli jak kupiles, wlozyles do sejfu i opierdzieliles - to sie kwalifikujesz.

Teoretycznie ciezko jest okreslic granice, bo niektorzy kupuja - nosza i jak im cos nie pasi i sprzedaja jako nieuzywany(a jest uzywany). To dla mnie tez flipping - ale nie ma co tego demonizowac - gdzie jest hajs do wyjecia zawsze tak bedzie.

Ludzie dla hajsu zrobia wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 15.02.2025 o 08:15, artme napisał(-a):

A co do ogloszenia, to malo to powazne wystawiac w dzisiejszych czasach zegarek za takie pieniadze bez zdjec mechanizmu 😏 Mnie od razu zapalilaby sie czerwona lampka 😎

a jak mamy ich nazywac?

W dniu 15.02.2025 o 14:59, facecik napisał(-a):

Dlaczego uwazasz, ze flipper to okreslenie negatywne? 

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

Chyba jakoś tak wynika z postów pisanych przez uczestników forum. Przykład masz powyżej lub w wątku kolejkowym Rolexa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I love britney napisał definicje flippera, więc ciężko nazywać kogoś flipperem, kto po 2 latach sprzedaje zegarek, bo chce coś zmienić. Nie słyszałem, żeby kogoś kto co 3 lata zmienia samochód na leasingu nazywano flipperem samochodowym

Flipper nastawia się typowo na handel i szybki zysk. Szybko tanio kupić i szybko drogo sprzedać, zarobić marże i następny, co może być źle odbierane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi