Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Audemars Piguet

Rekomendowane odpowiedzi

Niezły. 
To jest świetny zegarek to fakt.
97994cc63c888d4d2b905a63e1596206.jpg0216d43c5658008c18cfa667b044e989.jpg565deb3e902ac51afe39daf01f627257.jpg

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma komu bronić tej marki. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie ma komu bronić tej marki. 
Ok...AP RO nie zamieniłbym jednak, mógłbym mieć oba ale Royal Oak musi zostać .
Powyższe zdjęcia, jak i to niżej robione w podobnym czasie. Zastanawiałem się czy czegoś nie zmieniać
240fbc46db96e83282570d7a0b8b49b5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, lort napisał(-a):

Ok...AP RO nie zamieniłbym jednak, mógłbym mieć oba ale Royal Oak musi zostać emoji846.png.
Powyższe zdjęcia, jak i to niżej robione w podobnym czasie. Zastanawiałem się czy czegoś nie zmieniać
240fbc46db96e83282570d7a0b8b49b5.jpg

A czy to nie ten wlasnie AP mial jakis czas temu trafic do ludzi? 😉

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z powyższych informacji wynika, że marka AP i jej zegarki nie są mi pisane. Cenię sobie wygodę, punktualność i niezawodność oraz to, że używając zegarka przez wiele lat nie muszę uważać gdzie wkładam łapy. Gdyby AP, który mi się podoba kosztował tyle co używana Daytona, z pewnością już bym któryś z modeli kupił. A tak, co jakiś czas zrobię tu parę wpisów, i na tym się skończy. Może spojrzę przychylniej na Santosa, który też rysuje się od samego patrzenia, a kosztuje raptem 1/4 ceny Royal Oaka.

Zawsze mogę odkupić od Ciebie po cenie retail

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mogę odkupić od Ciebie po cenie retail
Co odkupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A czy to nie ten wlasnie AP mial jakis czas temu trafic do ludzi?
Nie miał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę Ci sprzedać jak chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, pisar napisał(-a):

Mariusz z Twoją "fiksają" na dokładność werku, precyzję chodu i pomiary wszystkiego to wg mnie nie zaznasz spokoju z 99% brandów tego świata i zostań z Rollo. Zaoszczędzisz dużo czasu i pieniędzy

Wg mnie AP pasuje do Ciebie tak jak do mnie DJ z karbowanym bezelem ;) 

Skoro jest fiksacja na punkcie precyzji pomiaru czasu, to Mariusz mógłby jeszcze rozważyć zakup Grand Seiko Spring Drive UFA. Niedokładność działania mechanizmu wynosi 20 sekund na rok. Tylko nie wiem, czy średnica koperty wynosząca 37 mm nie będzie problemem, bo być może to trochę za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A czy to nie ten wlasnie AP mial jakis czas temu trafic do ludzi?
Jak taki w końcu przyjedzie ...to będzie trzeba się zastanowić który zostawić
c39a19841197de79725534dba8b54d14.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Laurent ferrier mega zegarek ale mimo top werku grubość niestety już nie jest na akceptowalnym poziomie, 12-13 mm to nie najlepszy wynik w tym przedziale cenowym. Ja ze swojej strony polecam Laureato gdzie grubość poniżej 10mm. Znacznie wyróżnia się jakością wykonana na tle Rolexa a cenowo na podobnym poziomie. Oczywiście wg mnie i tak użytkuje, Rolex jest wołem roboczym a GP już bardziej eleganckim czasomierzem przez detale i wykończenia powierzchni. 

Stal do GP produkuje dexel.ch - firma która robi komponenty dla Montblanc, Hublot, Ulysse Nardin i innych więc jakość jest oczywiście sztos. Wg mnie obróbka stali na poziomie PP Nautilus ale mechanizmy w podstawowych wersjach znaczenie mniej reprezentacyjne ale mimo wszystko bardzo wysokiej jakości.

Tarcze podobnie jak dla AP robi someco.ch więc też bardzo wysoki poziom. 

Warto też pomyśleć na Piaget Polo - mnie ostatnio mocno ciekawi ale jeszcze nie miałem okazji pomacać.

IMG_20250620_065009.jpg

IMG_20250619_201826.jpg

Edytowane przez Wostok111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka sytuacja... 😁

IMG_7231.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.07.2025 o 11:54, Wostok111 napisał(-a):

Tarcze podobnie jak dla AP robi someco.ch więc też bardzo wysoki poziom. 

Twierdzisz, że AP nie wykonuje samodzielnie tarcz do swoich zegarków ? Do AP RO 16202 też nie ?

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, mylof napisał(-a):

Twierdzisz, że AP nie wykonuje samodzielnie tarcz do swoich zegarków ? Do AP RO 16202 też nie ?

Myślę że niewiele firm robi swoje tarcze. Znalazłem info że GP i AP mają tego samego podstawce tarcz. AP i GP projektują tarcze a produkuje je firma która się w tym specjalizuje.  AP to nie są produkty jednostkowe  więc nie ma to sensu aby robili sami, może wybrane modele ręcznie robione tak ale większość nie, poszukaj w sieci trochę o tym piszą. 

Edytowane przez Wostok111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.07.2025 o 18:39, mario1971 napisał(-a):

marka AP i jej zegarki nie są mi pisane. Cenię sobie wygodę, punktualność i niezawodność oraz to, że używając zegarka przez wiele lat nie muszę uważać gdzie wkładam łapy. Gdyby AP, który mi się podoba kosztował tyle co używana Daytona, z pewnością już bym któryś z modeli kupił. A tak, co jakiś czas zrobię tu parę wpisów, i na tym się skończy. Może spojrzę przychylniej na Santosa, który też rysuje się od samego patrzenia, a kosztuje raptem 1/4 ceny Royal Oaka

A może poczekaj aż ptaszysko zaprosi po odbiór land-dwellera ? Jakością chyba już niebezpiecznie blisko AP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, mroova napisał(-a):

A może poczekaj aż ptaszysko zaprosi po odbiór land-dwellera ? Jakością chyba już niebezpiecznie blisko AP.

Na pierwszy rzut oka Land mnie nie urzekł. Zamówiłem coś zupełnie z innej beczki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.06.2025 o 21:42, mario1971 napisał(-a):

czy warto sprzedać Choparda, Kermita, Daytonę,

Tak. Zrobiłbym tak bez sekundy zawahania. 

Jak podoba Ci się AP RO i masz na niego środki finansowe to bierz. Nawet jakby po jakimś czasie chciałbyś się go pozbyć to pójdzie bez problemu. Bo to rewelacyjny zegarek.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.07.2025 o 20:48, Wostok111 napisał(-a):

Myślę że niewiele firm robi swoje tarcze. Znalazłem info że GP i AP mają tego samego podstawce tarcz. AP i GP projektują tarcze a produkuje je firma która się w tym specjalizuje.  

Podaj proszę źródło, z którego to ma wynikać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.07.2025 o 14:18, Dorian06 napisał(-a):

Tak. Zrobiłbym tak bez sekundy zawahania. 

Jak podoba Ci się AP RO i masz na niego środki finansowe to bierz. Nawet jakby po jakimś czasie chciałbyś się go pozbyć to pójdzie bez problemu. Bo to rewelacyjny zegarek.  

Tak - szczegolnie "rewelacyjnie" prezentuje sie w sztucznym oswietleniu z niewielkimi rysami... 😏

IMG_7296.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, mylof napisał(-a):

Uczę teraz gościa który jest szefem zegarmistrzów w grupie Richemont. Dopiero co zaczął pracę, więc jeszcze takiej wiedzy nie ma żeby na wszystkie moje pytania odpowiadać, ale mówił mi ostatnio że oni też mają swoją firmę zewnętrzną która im robi tarcze. Zapytam go dokładniej w jak się zobaczymy. 

Ta firma to Procadrans (dawniej część Stern Group) — specjalizująca się w produkcji tarcz zegarkowych dla wielu luksusowych marek Richemonta. Jej zakład znajduje się w La Chaux‑de‑Fonds w kantonie Neuchâtel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Uczę teraz gościa który jest szefem zegarmistrzów w grupie Richemont. Dopiero co zaczął pracę, więc jeszcze takiej wiedzy nie ma żeby na wszystkie moje pytania odpowiadać, ale mówił mi ostatnio że oni też mają swoją firmę zewnętrzną która im robi tarcze. Zapytam go dokładniej w jak się zobaczymy. 

Ta firma to Procadrans (dawniej część Stern Group) — specjalizująca się w produkcji tarcz zegarkowych dla wielu luksusowych marek Richemonta. Jej zakład znajduje się w La Chaux‑de‑Fonds w kantonie Neuchâtel.

Jak jeździłem w okolicach La Chaux-de-Fonds, to miałem wrażenie, że połowa biznesu zegarkowego tam jest w okolicy. ;) Nie rozumiem skąd to zaskoczenie, że niskoskalowy producent nie klepie sobie tarcz. To nie Seiko… choć i tu nie miałbym pewności. Kiedyś widziałem na przykład fajne zdjęcie z Japonii, producenta kopert i można było rozpoznać kształty Oceanusa, ale też innych japońskich producentów. Gdyby tak upublicznić otwarcie łańcuchy poddostawców to cały czar by jeszcze prysł z zegarkami luksusowymi. ;)

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, machlo napisał(-a):

Jak jeździłem w okolicach La Chaux-de-Fonds, to miałem wrażenie, że połowa biznesu zegarkowego tam jest w okolicy. ;) Nie rozumiem skąd to zaskoczenie, że niskoskalowy producent nie klepie sobie tarcz. To nie Seiko… choć i tu nie miałbym pewności. Kiedyś widziałem na przykład fajne zdjęcie z Japonii, producenta kopert i można było rozpoznać kształty Oceanusa, ale też innych japońskich producentów. Gdyby tak upublicznić otwarcie łańcuchy poddostawców to cały czar by jeszcze prysł z zegarkami luksusowymi. ;)

Myślę że czar może mocno prysnąć jak okaże się że firma taka jak np. Patek robi tarcze na zewnątrz, ba mechanizmy na zewnątrz kupuje (lub raczej kupowała). Najwspanialsza marka na świecie nie robi tarcz i mechanizmów, a może i wskazówek nie - to co właściwie robi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, beniowski napisał(-a):

Ta firma to Procadrans (dawniej część Stern Group) — specjalizująca się w produkcji tarcz zegarkowych dla wielu luksusowych marek Richemonta. 

No tak, tylko AP nie jest (na szczęście) w grupie Richemont.

Dopytuję, ponieważ AP twierdzi, że tarcze do swoich zegarków produkuje samodzielnie.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mylof napisał(-a):

FB_IMG_1751813267152.jpg

FB_IMG_1751813271245.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi