Wostok111 4575 #3801 Posted July 6 Godzinę temu, mylof napisał(-a): No tak, tylko AP nie jest (na szczęście) w grupie Richemont. Dopytuję, ponieważ AP twierdzi, że tarcze do swoich zegarków produkuje samodzielnie. Poważnie gdzieś z widziałeś takie informacje? Omega czy Rolex którzy robią setki tysięcy zegarków mogą sobie pozwolić robić wszystko masowo, inni muszą się posiłkować poddostawcami w różnych obszarach. 0 Share this post Link to post Share on other sites
tbn 4924 #3802 Posted July 6 3 godziny temu, artme napisał(-a): Tak - szczegolnie "rewelacyjnie" prezentuje sie w sztucznym oswietleniu z niewielkimi rysami... 😏 Szczerze, co jest nie tak z tym zdjęciem? Szczotkowany, pięknie surowy zegarek, z odrobiną finezji na tarczy. Rysy dają tylko charakteru. Dla mnie bomba. Przeciwieństwo tych błyszczących ceramicznych bezeli, lakierowanych tarcz, polerek na bransolecie. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Dorian06 41940 #3803 Posted July 6 3 godziny temu, artme napisał(-a): Tak - szczegolnie "rewelacyjnie" prezentuje sie w sztucznym oswietleniu z niewielkimi rysami... 😏 Oj tam. Ale radość noszenia AP RO na ręce jest bezcenna. 😉 1 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 67917 #3804 Posted July 6 No to jeszcze dla przypomnienia fotki z przymiarki RO. Jest w nim coś intrygującego, choć na łapce jest raczej średnio wygodny względem zegarków, które noszę na co dzień. 6 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
artme 10795 #3805 Posted July 6 (edited) 3 godziny temu, tbn napisał(-a): Szczerze, co jest nie tak z tym zdjęciem? Szczotkowany, pięknie surowy zegarek, z odrobiną finezji na tarczy. Rysy dają tylko charakteru. Dla mnie bomba. Przeciwieństwo tych błyszczących ceramicznych bezeli, lakierowanych tarcz, polerek na bransolecie. Zegarek jest piękny na renderach, fajnych zdjęciach i w 90% noszenia. Jednak sa takie momenty, ze siedzisz np. sobie w kawiarni na dobrej kawce, zerkasz na nadgarstek i zamiast surowo-szczotkowanego zegarka z charakterem i piękną tarczą widzisz porysowany bezel jak gwoździem i plasitową jak w chińskich podróbkach tarczą 😳 Podobnie w jakimś salonie, windzie itp. Wszystko zależy od oświetlenia/światła i niestety nie ma to nic wspólnego z zegarkiem "z charakterem". Z drugiej zaś strony idziesz sobie na basen, żeby popływać w zegarku, którego projekt opiera się o elementy nurkowe a on świeci się jak właśnie taka błyskotka o której wspomniałeś 😉 Ten typ tak ma i tyle 😊 Edited July 6 by artme 0 Share this post Link to post Share on other sites
mylof 3913 #3806 Posted July 6 (edited) 4 godziny temu, Wostok111 napisał(-a): Poważnie gdzieś z widziałeś takie informacje? Na filmach promocyjnych AP (youtube i instagram), gdzie opisują jak tworzą tarcze do Royal Oaków czy Code 11.59. Jak chcesz to sobie poszukaj. 4 godziny temu, Wostok111 napisał(-a): Ten model ma wyjątkową tarczę wykonaną z onyksu, więc w tym przypadku mogą ją tworzyć we współpracy z firmą zewnętrzną. Nie znaczy to jednak, że AP nie robi tarcz do swoich zegarków in-house. Ten model ma wyjątkową tarczę wykonaną z onyksu, więc w tym przypadku mogą ją tworzyć we współpracy z firmą zewnętrzną. Nie znaczy to jednak, że AP nie robi tarcz do swoich zegarków in-house. Edited July 6 by mylof 0 " Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti Share this post Link to post Share on other sites
mylof 3913 #3807 Posted July 6 47 minut temu, artme napisał(-a): zamiast surowo-szczotkowanego zegarka z charakterem i piękną tarczą widzisz porysowany bezel jak gwoździem i plasitową jak w chińskich podróbkach tarczą 😳 No z tą tarczą jak w podróbkach to pojechałeś ;-). Wspaniałe są tarcze w RO. Na żywo widziałem czarną, białą i szarą i ta ostatnia najbardziej mi przypadła do gustu. 0 " Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti Share this post Link to post Share on other sites
bober5264 3789 #3808 Posted July 6 Wtrącę swoje skromne 3 grosze, imo nie warto robić takiej zmiany, szczególnie kosztem daytony.Mierzylem niedawno takiego ro, zero emocjiWysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 1 Share this post Link to post Share on other sites
mylof 3913 #3809 Posted July 6 15 minut temu, bober5264 napisał(-a): Wtrącę swoje skromne 3 grosze, imo nie warto robić takiej zmiany, szczególnie kosztem daytony. Też tak uważam. 0 " Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 67917 #3810 Posted July 6 Dobra już dobra, porzuciłem ten pomysł na dobre. 😃 Poczekam na kolejne R, trochę mam ich w zapisach. 1 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
beniowski 8475 #3811 Posted July 6 5 godzin temu, Wostok111 napisał(-a): Poważnie gdzieś z widziałeś takie informacje? Omega czy Rolex którzy robią setki tysięcy zegarków mogą sobie pozwolić robić wszystko masowo, inni muszą się posiłkować poddostawcami w różnych obszarach. To wychodzi że taka Arrinea Hussarya to powinien być super projekt: wnętrze weźmiemy z Audi, silnik skądś tam, podobnie podwozie itd. Złożymy sobie u siebie w firmie i dumnie nazwiemy się producentem luksusowych produktów. Oczywiście spłaszczam i upraszczam mocno całą sytuację, ale jeśli producent luksusowych zegarków zamawia tarcze i mechanizmy na zewnątrz i żąda za coś takiego dziesiątek tysięcy euro to coś jednak jest nie tak jeśli chodzi o prestiż, unikatowość itd. 1 Share this post Link to post Share on other sites
lukebor 8235 #3812 Posted July 6 Dobra już dobra, porzuciłem ten pomysł na dobre. Poczekam na kolejne R, trochę mam ich w zapisach. Ja bym się tak łatwo nie „poddawał”, Mariusz. Jumbo albo chrono w 38 mm - i zupełnie inny odbiór tych zegarków. 1 I'm not myself, but not dead and not for sale... Share this post Link to post Share on other sites
artme 10795 #3813 Posted July 6 (edited) Godzinę temu, mylof napisał(-a): No z tą tarczą jak w podróbkach to pojechałeś ;-). Wspaniałe są tarcze w RO. Na żywo widziałem czarną, białą i szarą i ta ostatnia najbardziej mi przypadła do gustu. Nie pojechałem - normalnie sa piękne, ale jak już pisałem w pewnych sytuacjach i oświetleniu wyglądają jak tani chińczyk... niestety - tak jak na zdjęciu które zamieściłem 😔 Edited July 6 by artme 0 Share this post Link to post Share on other sites
mylof 3913 #3814 Posted July 7 12 godzin temu, beniowski napisał(-a): To wychodzi że taka Arrinea Hussarya to powinien być super projekt: wnętrze weźmiemy z Audi, silnik skądś tam, podobnie podwozie itd. Złożymy sobie u siebie w firmie i dumnie nazwiemy się producentem luksusowych produktów. Oczywiście spłaszczam i upraszczam mocno całą sytuację, ale jeśli producent luksusowych zegarków zamawia tarcze i mechanizmy na zewnątrz i żąda za coś takiego dziesiątek tysięcy euro to coś jednak jest nie tak jeśli chodzi o prestiż, unikatowość itd. Poza pewnymi wyjątkami AP twierdzi, że samodzielnie wykonuje tarcze do swoich zegarków i jakoś nie chce mi się wierzyć, aby w tym zakresie podawali nieprawdę. Są oczywiście wyjątkowe tarcze, do których wykonania zaangażowani są specjaliści z zewnątrz, np. artystka Anita Porchet. 0 " Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti Share this post Link to post Share on other sites
PKS 572 #3815 Posted July 7 A ja bym się o tę chińską tarczę nie oburzał. Mało jest zegarków, jeśli w ogóle jakiś jest, które w każdych warunkach wyglądają świetnie. W RO tarcza jest na tyle finezyjnie wykonana, że nie dziwię się, że w konkretnym oświetleniu może wyglądać tak sobie. 0 Share this post Link to post Share on other sites
artme 10795 #3816 Posted July 7 6 godzin temu, PKS napisał(-a): A ja bym się o tę chińską tarczę nie oburzał. Mało jest zegarków, jeśli w ogóle jakiś jest, które w każdych warunkach wyglądają świetnie. W RO tarcza jest na tyle finezyjnie wykonana, że nie dziwię się, że w konkretnym oświetleniu może wyglądać tak sobie. Dokładnie - szkoda tylko, że ten surowy szczotkowany bezel też 😔 0 Share this post Link to post Share on other sites
I_love_britney 2131 #3817 Posted July 7 20 godzin temu, bober5264 napisał(-a): Wtrącę swoje skromne 3 grosze, imo nie warto robić takiej zmiany, szczególnie kosztem daytony. Mierzylem niedawno takiego ro, zero emocji Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka Tutaj na tym zdjęciu wyszło super - co jest z nim nie tak? 0 Share this post Link to post Share on other sites
bober5264 3789 #3818 Posted July 7 Tutaj na tym zdjęciu wyszło super - co jest z nim nie tak?Ja nie mówię ze cos z nim nie tak, po prostu imo zero emocjiSzczerze mówiąc zawsze ro mi sie mega podobał, bylem pewien ze jak go kiedys wezme w łapska to przepadnę a tu niespodzianka, ot zwykly poprawny zegar, bez jakiegoś wow jak on jest wykonany, po prostu normalny zegarA daytone wzialem w lape i mi sie oczy od razu zaświeciły, stąd skromne 3 grosze ze kosztem daytony takiej zmiany na pewno bym nie zrobilWysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 1 Share this post Link to post Share on other sites
machlo 7725 #3819 Posted July 7 IMO RO jest fajny - sporo płaskich powierzchni które migoczą, ciekawa tarcza, no i przede wszystkim bardzo charakterystyczny i unikalny dizajn, ale nie jest wart ponad 100k PLNów wg mnie, a co dopiero kwot z drugiej ręki. No i standardowy problem bransolety bez półogniw - ruletka z dopasowaniem. Ten sam problem jest w Santosie - ja miałem szczęście, ale przed zakupem sprawdziłem dopasowanie w Aparcie czy będzie ok. Tyle że santos jest kilka razy tańszy a i tak ten mankament jest trudny do przełknięcia, a co dopiero w AP. Nie ma się czym podniecać, ale jak komuś pasuje, nie żal piniądza i dobrze leży, to spoko sikor. 1 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Share this post Link to post Share on other sites
I_love_britney 2131 #3820 Posted July 7 Royal Oak to prawdziwa ikona świata zegarmistrzostwa, zaprojektowana w 1972 roku przez legendarnego Geralda Gentę. To pierwszy luksusowy zegarek sportowy wykonany ze stali, który zrewolucjonizował rynek. ⭐ Najważniejsze cechy: Design: Charakterystyczna ośmiokątna luneta z widocznymi śrubami i zintegrowana bransoleta to znaki rozpoznawcze modelu. Inspiracją był hełm nurka Wykonanie: Perfekcyjna jakość wykończenia – od szczotkowanej koperty po giloszowaną tarczę „Tapisserie”. Mechanizm: W zależności od wersji – od klasycznych automatów po skomplikowane chronografy i modele skeleton. Styl: Łączy sportowy charakter z elegancją – pasuje zarówno do garnituru, jak i casualowego stroju. 👍 Zalety: - Ikoniczny wygląd i prestiż marki Audemars Piguet - Wysoka jakość wykonania i niezawodność - Wartość kolekcjonerska – niektóre modele zyskują na wartości 👎 Wady: - Bardzo wysoka cena (często powyżej 100 000 zł) - Trudna dostępność Jedno jest pewne - to jeden z najbardziej wpływowych projektów zegarmistrzowskich. 0 Share this post Link to post Share on other sites
pisar 4365 #3821 Posted July 7 W dniu 6.07.2025 o 22:21, mario1971 napisał(-a): Dobra już dobra, porzuciłem ten pomysł na dobre. 😃 Poczekam na kolejne R, trochę mam ich w zapisach. To akurat chyba najgorsze z mozliwych rozwiązań Mariusz...wincyj Rollo wincyj Rollo 2 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Share this post Link to post Share on other sites
Walezy 316 #3822 Posted July 8 15 hours ago, bober5264 said: Ja nie mówię ze cos z nim nie tak, po prostu imo zero emocji Szczerze mówiąc zawsze ro mi sie mega podobał, bylem pewien ze jak go kiedys wezme w łapska to przepadnę a tu niespodzianka, ot zwykly poprawny zegar, bez jakiegoś wow jak on jest wykonany, po prostu normalny zegar A daytone wzialem w lape i mi sie oczy od razu zaświeciły, stąd skromne 3 grosze ze kosztem daytony takiej zmiany na pewno bym nie zrobil Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka Mialem bardzo podobne wrazenia z przymiarki RO. Underwhelming and overhyped - taka byla moja konkluzja. Wyleczylem sie z zegarka zanim jeszcze na niego zachorowalem. Co zrobilo natomiast na mnie wrazenie to Code 11.59 chrono (za wyjatkiem paska). 0 Share this post Link to post Share on other sites
PKS 572 #3823 Posted July 8 17 godzin temu, I_love_britney napisał(-a): - Wysoka jakość wykonania i niezawodność Szczególnie niezawodna zmiana daty 🤣 1 Share this post Link to post Share on other sites
I_love_britney 2131 #3824 Posted July 8 5 godzin temu, PKS napisał(-a): Szczególnie niezawodna zmiana daty 🤣 Jestem we Frankfurcie - a nawet nie chce mi sie jechac do butiku AP. Czy to znak, ze jestem ignorantem czy ze nie czuje bluesa do tych overpriced zegarkow, albo znak, zem bidok? 1 Share this post Link to post Share on other sites
Mirosuaw 28159 #3825 Posted July 8 7 minut temu, I_love_britney napisał(-a): Jestem we Frankfurcie - a nawet nie chce mi sie jechac do butiku AP. Czy to znak, ze jestem ignorantem czy ze nie czuje bluesa do tych overpriced zegarkow, albo znak, zem bidok? Wszystkie z powyższych I do tego późna godzina, butik pewnie już zamknęli. 0 Share this post Link to post Share on other sites