Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
zasadas

Twój ogród

Rekomendowane odpowiedzi

Wyprowadziły się. Widocznie towarzystwo nie odpowiadało 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postrzelałeś sobie, przyznaj się. :wacko:

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie umiem strzelać do rzutków, to tym bardziej do kaczek 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, loco50 napisał(-a):

Wyprowadziły się. Widocznie towarzystwo nie odpowiadało 😁

Piesy im przeszkadzały :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, loco50 napisał(-a):

Nie umiem strzelać do rzutków, to tym bardziej do kaczek 😁

Wiedziałem, że się nie przyznasz.

Pamiętaj, tylko z modrą podsmażaną kapustą.;)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.10.2021 o 18:11, mario1971 napisał(-a):

Ponoć z przezimowaniem w wielkopolskich warunkach atmosferycznych nie ma z nimi problemów. Najgorzej jest wczesną wiosną, gdy wschodzą pierwsze pąki, wtedy nocny przymrozek -1C może je "spalić". Tak miałem w tym roku, gdy wyszły pierwsze listki (roślina stała jeszcze w donicy - świeżo po zakupie), a w nocy przyszedł mróz. Zdążyłem je opatulić geowłókniną, ale te listki, które stykały się z geowłókniną - zmarzły, i w ciągu paru dni uschły.

Okrywać będę tradycyjnie róże i hortensje.    

Ja u siebie klony okrywałem tylko pierwszej zimy. Później już nie i rosną bezproblemowo. Róże i hortensje podobnie. Tak więc szkoda zachodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSC_0602.JPG

DSC_0603.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zima w tym roku wcześniej zapukała, dla roślin to chyba dobrze.c81e0636d79d2586140bac3f7ace7aa8.jpg2e4796339713ba88b9ea83b9ed587882.jpgbc6e65528ae2e0f6b1fff7265f4b0124.jpgf23b03e1374f2dd180bce686fbcb5fff.jpg7cde2d5eefe86982ec0304ef9b781495.jpg09b227dd1127552c9da778c96177517f.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zdun

Zima w innej odsłonie 😀

IMG_3038.jpg

IMG_3040.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagadnienie około ogrodowe, więc mam pytanie czy ktoś z Was korzysta z sauny ogrodowej w takim stylu i mógłby się podzielić refleksją na ten temat.

Screenshot_20211212-185824.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję kupić piłę spalinową. Majsterkowo-ogrodowo. Czyli nie profesjonalna, ale w grę nie wchodzą nonamy typu NAC, Lider, Ursus czy inne grzmoty.

W sumie to myślę o Stihl, OleoMac, Stiga, Husqvarna, Makita. Jakieś propozycje co do konkretnych modeli, marki? Powinna być lekka, tak do 4,5 - 4,7 kg. 1,8 do 2,5 KM

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Stihl, to bardzo dobra piła. 

Obecnie mam nowy model Stihl MS 180C z bardzo poręcznym i prostym napinaczem łańcucha. 

Bardzo lekki i prosty w użyciu i co najważniejsze, to odpala od "dotyku". 

Stihl ma również dobrze zorganizowany serwis, przynajmniej w moim regionie. 

Jest to już druga piła tej marki którą posiadam, pierwszą miałem chyba z 10 lat i nic się w niej nie działo, do serwisu oddawałem i nadal oddaję tylko łańcuchy do ostrzenia. 

Dobrze jest mieć ich kilka sztuk na wymianę.

Pierwszego Stihla niestety uszkodziłem sam, bo wlałem paliwo zmieszane z olejem kilka miesięcy wcześniej i bezpośrednio przed wlaniem niestety nie zmieszałem oleju z paliwem który osiadł na dnie bańki co skutkowało zatarciem się silnika i jak się okazało naprawa stała się nieopłacalna, więc w ubiegłym roku kupiłem nowego Stihla MS 180C. 

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No moim skromnym zdaniem Stihl - używam od lat i nigdy nic mi się nie zepsuło a najmniejszą z nich elektryczną wyciąłem kiedyś i poszatkowałem na kawałki wielką lipę która już się nachyliła i dostałem zgodę na jej utylizację we własnym zakresie 

Kolaga ma spory tartak i tam tylko Stihlami jadą - ostrzenie łańcucha , paliwo i ogień 

W domowym użytku to będzie chodziło latami

Pamiętam jak pierwszą kupiłem dawno temu i pytam ile jest gwarancji jak by co ? a gość w Stihlu ...... po co to wiedzieć jak i tak się nie zepsuje - no i miał rację , tylko łańcuchy wymieniam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z akumulatorowej piły łańcuchowej ktoś korzysta może?

U mnie to będzie sporadyczne podcinanie drzewek na ogrodzie. Do tego pewnie jeszcze dokupię dmuchawę do liści, wiec fajnie by było z tej samej firmy. Zastanawiam się nad Makitą (mam wkrętarkę i jest nie do zdarcia) oraz Einhell.
Z Einhella miałbym piłę i dmuchawę w cenie samej piły Makity. Do tego trochę tańsze akumulatory.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, tommly napisał(-a):

A z akumulatorowej piły łańcuchowej ktoś korzysta może?

U mnie to będzie sporadyczne podcinanie drzewek na ogrodzie. Do tego pewnie jeszcze dokupię dmuchawęvdo liści, wiec fajnie by było z tej samej firmy. Zastanawiam się nad Makitą (mam wkrętarkę i jest nie rozdarcia) oraz Einhell.
Z Einhella miałbym piłę i dmuchawę w cenie samej piły Makity. Do tego trochę tańsze akumulatory.

Einhell to narzędzia dla majsterkowiczów , na działkę i do garażu - ja pracuję narzędziami cały czas więc używam Dewalt - super działają ale drogie choć i tak tańsze od Milwaukee 

Einhell da radę i jest w dobrej cenie - najlepiej kup coś w sklepach castorama bo tam serwis przez nich działa jak trzeba 

W tej mniej więcej cenie może pokuś się na castoramowskiego Erbauera - całkiem fajnie działają 

Ja np ich szlifierką oscylacyjną wyszlifowałem już 6 dużych drewnianych domów i dopiero padła (zatarła się ) ale pracowała np 3 godziny non stop w upale i kurzu - pojechałem do castoramy to tylko zapytali co się stało? a no zatarła się - 5 minut i gościu mi nową przyniósł z gratisową torbą na graty 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, dziadek napisał(-a):

Polecam Stihl, to bardzo dobra piła. 

Obecnie mam nowy model Stihl MS 180C z bardzo poręcznym i prostym napinaczem łańcucha. 

Bardzo lekki i prosty w użyciu i co najważniejsze, to odpala od "dotyku". 

Stihl ma również dobrze zorganizowany serwis, przynajmniej w moim regionie. 

Jest to już druga piła tej marki którą posiadam, pierwszą miałem chyba z 10 lat i nic się w niej nie działo, do serwisu oddawałem i nadal oddaję tylko łańcuchy do ostrzenia. 

Dobrze jest mieć ich kilka sztuk na wymianę.

Pierwszego Stihla niestety uszkodziłem sam, bo wlałem paliwo zmieszane z olejem kilka miesięcy wcześniej i bezpośrednio przed wlaniem niestety nie zmieszałem oleju z paliwem który osiadł na dnie bańki co skutkowało zatarciem się silnika i jak się okazało naprawa stała się nieopłacalna, więc w ubiegłym roku kupiłem nowego Stihla MS 180C. 

6 godzin temu, Paweł Bury. napisał(-a):

No moim skromnym zdaniem Stihl - używam od lat i nigdy nic mi się nie zepsuło

No ja też mam serwis Stihl pod nosem. Ale OleoMac kusi bo w cenie ms180 jest konik więcej. Opinie tez dobre, waga podobna.....

Choć nie ukrywam, że jednak o Stihl myślę najcieplej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sąsiad, który zawodowo zajmuje rżnięciem 😁 używa i poleca Stihl. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawodowcy w lasach do wyrębu używają właśnie Stihl i Husqvarna - fakt że piły te z górnej półki ale te z najniższej naprawdę pociągną 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam od 10 lat Husqvarny 445 z napinaczem ręcznym. Nigdy mnie nie zawiodła, a nie używam sporadycznie. Wahałem się między nią, a Stihlem z podobnej półki cenowej, ale jak się wtedy okazało tańsze Husvarny górowały nad tańszymi Stihlami (czyli takimi poniżej 3KM) o połowę niższymi drganiami na uchwytach. W seriach profesjonalnych wyniki były już porównywalne. Jak się cały dzień pomacha pilarką, to moim skromnym zdaniem - ma znaczenie. Z drugiej strony cieśle u mnie na budowach pracują głównie niedużymi Stihlami i nie narzekają, Husqvarny widuję rzadko ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSC_0730.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam w tle na horyzoncie widzę mały dymek. Czyżby to koczownicy ukrywający się w szałasie? Tam u góry, po lewej stronie... ^_^

Ps.

Piękne widoki masz z balkonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Somsiady pewnie. Dobre Somsiady bo ich mam na odległość strzału-widzę, ale nie slysze😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za uwagi. Pożyczyłem Stihla ms 180, Pożyczyłem Oleomac 400 - no i do moich zastosowań, + organoleptyczne wrażenie jakości - na pułapie cenowym w jaki uderzam Oleomac zamiata Stihla. Waga bardzo zbliżona, jakość wykonania na korzyść Włoszki, serwisy - oba bardzo blisko. Cena odrobine lepsza Oleomac, ale w tym wypadku dodatkowo 0,6 konia więcej, prowadnica 5 cm dłuższa. Kliknięte. Zobaczymy. Stiga ciężkawa była. Nie to co no-namy  jak jakie  NAC oczywiście ale dało się wyczuć. 

Zawodowcy jadą na Stihl, Husqvarna,  - ale to są zupełnie inne gatunki urządzeń. Domowe piły najzacniejszej marki u drwala nie za wiele zdziałąją. 

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi