Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Robnyc

Czy warto wracac do Polski

Rekomendowane odpowiedzi

mialem tak zamiar zrobic, wyslac zone z dziecmi do PL, zeby syn poszedl do szkoly , zona mieszkala by z rodzicami ktorzy maja duzy dom i przypilnowala by budowe domu (mamy dzialke budowlana pod Gdanskiem), a jezeli by im sie nie spodobalo to niech wracaja. Teraz jest szansa na powrot ze wzgledu na wiek dzieci, corka jeszcze do szkoly nie chodzi i mogla by zaczac w PL, syn dopiero w 2 klasie wiec tez z aklimatyzacja nie mialby chyba problemu.

I cale zycie na walizkach? Pomyslcie o dzieciach. Teraz sie zaaklimatyzuja, a jak Wam sie odwidzi? To co tam dzieci, dalej beda male jeszcze.

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz do Cytochroma, czy nie żałuje, że wrócił.

Nie słuchaj tych co pieprzą, że w Polsce jest super i nie słuchaj tych co widzą same minusy, bo i jedni i drudzy pieprzą głupoty.

Prawda zawsze leży po środku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem tak zamiar zrobic, wyslac zone z dziecmi do PL, zeby syn poszedl do szkoly , zona mieszkala by z rodzicami ktorzy maja duzy dom i przypilnowala by budowe domu (mamy dzialke budowlana pod Gdanskiem), a jezeli by im sie nie spodobalo to niech wracaja. Teraz jest szansa na powrot ze wzgledu na wiek dzieci, corka jeszcze do szkoly nie chodzi i mogla by zaczac w PL, syn dopiero w 2 klasie wiec tez z aklimatyzacja nie mialby chyba problemu.

Bedąc na emeryturze i posiadajac wystarczajace srodki mozna mieszkac w obu krajach....i sporo ludzi tak żyje......

Ludzie w Polsce się bogacą , kraj pieknieje ,generalnie jest dobrze.....Najwiecej narzekaja Ci co nic nie robia i Ci co kiedys najdalej byli na wycieczce w zoo a dziś jezdza dobrymi samochodami,na egzotyczne wczasy,kupuja ladne zegarki:-) etc

Tym zawsze jest zle ,gdzie by nie byli i co by nie robili....i co by nie mieli.

Reszta pracuje..:-) :-) :-) i nie marudzi.

Malo,mało.....:-) :-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polsce lekko nie jest, ale wierzę, że kiedyś będzie lepiej. Istotne, aby chodzić na wybory, a przede wszystkim - samemu się organizować we własnym środowisku i robić coś pożytecznego. Nigdy nie rozumiałem ludzi, którzy mówią, że tutaj jest źle, dlatego wyjeżdżają, nie robiąc uprzednio zupełnie nic by zmienić ową sytuację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie w Polsce się bogacą , kraj pieknieje ,generalnie jest dobrze.....

a były już prezydent mówi: "wziąć kredyt i zmienić pracę"

a były kandydat nawołuje do anarchii i rozpierduchy z TVN

a przyszły prezydent nie ogarnia własnego stołka

no Polska to piękny faktycznie kraj.

Ja tu żyję od 40 lat, widzę poprawę w kraju ale namawianie do powrotu po 20 latach na stałe z rodziną to niedorzeczność.

@Robert, chcecie wrócić? Wracajcie, Polska faktycznie zmieniła się pozytywnie przez te lata tylko odpowiedz sobie na jedno pytanie. Dlaczego wyjechałeś.

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polska to nie tylko Warszawa. Rozejrzyjcie się dalej jak żyją ludzie. W mniejszych miastach, miasteczkach. Ludzie wykształceni, którym rządzący zgotowali los za 1500zł miesięcznie. Macie coś jeszcze do powiedzenia?

Ja bym na Twoim miejscu nie wrócił na stałe. Żadna tu przyszłość dla Was i Waszych dzieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym proponował żeby wszyscy Ci z Was którzy nażekaja na ten kraj przeprowadzili się na rok do Etiopii, Kambodży, Bangladeszu czy Kongo - do wyboru... Zobaczycie jak szybko będziecie chcieli wrócić tutaj z powrotem ;)

O takim poziomie życia jak jest w naszym kraju może mówić może 5% ludności Świata a 95% ma zdecydowanie gorzej - a USA to też nie raj pokazywany w TV...

Nie jestem jakimś specjalnym patriotą, ale tutaj jestem u siebie... ja bym wracał.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem jakimś specjalnym patriotą, ale tutaj jestem u siebie... ja bym wracał.

A jak długo mieszkasz/mieszkales poza granicami kraju?

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym proponował żeby wszyscy Ci z Was którzy nażekaja na ten kraj przeprowadzili się na rok do Etiopii, Kambodży, Bangladeszu czy Kongo - do wyboru... Zobaczycie jak szybko będziecie chcieli wrócić tutaj z powrotem ;)

O takim poziomie życia jak jest w naszym kraju może mówić może 5% ludności Świata a 95% ma zdecydowanie gorzej - a USA to też nie raj pokazywany w TV...

Dlaczego nie wymieniłeś Niemiec, Szwajcarii, Anglii, USA, Kanady? No nawet Australii?

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co część kolegów za bzdury ,w dodatku nie na temat wypisuje?

Robert nic nie mówił o urzędnikach ,prezydentach ,Lexusach...itp.

Jak ktoś nie rozumie pytania ,w jakim celu odpowiada?

Ma stałą pracę,stałą będzie miał emeryturę[nie z ZUS].

Koledze chodzi o emocje, ,więzy rodzinne,nie o pieniądze....[gdzieś pytał że szuka "roboty" na przyszłość?]

zone ciagnie do Polski, nie mam pojecia co zrobic..

Ktoś wie co to tęsknota?,ktoś wie co facet może zrobić dla ukochanej żony by była szcześliwa?

Jak wie ,to niech się zastanowi co SAM by zrobił i czy na kasę by to przeliczał.

P.S Poczytajcie tematy "jakimi samochodami jeżdzą członkowie forum","jaki zegarek masz dziś na ręku","gdzie na wakacje".....bieda ,żle ,nie da się żyć...

Lubię wszystko ,ale nawet ja nie pieprzę w pracy jak nie trzeba ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co część kolegów za bzdury ,w dodatku nie na temat wypisuje?

Robert nic nie mówił o urzędnikach ,prezydentach ,Lexusach...itp.

Jak ktoś nie rozumie pytania ,w jakim celu odpowiada?

Ma stałą pracę,stałą będzie miał emeryturę[nie z ZUS].

Koledze chodzi o emocje, ,więzy rodzinne,nie o pieniądze....[gdzieś pytał że szuka "roboty" na przyszłość?]

Ktoś wie co to tęsknota?,ktoś wie co facet może zrobić dla ukochanej żony by była szcześliwa?

Jak wie ,to niech się zastanowi co SAM by zrobił i czy na kasę by to przeliczał.

P.S Poczytajcie tematy "jakimi samochodami jeżdzą członkowie forum","jaki zegarek masz dziś na ręku","gdzie na wakacje".....bieda ,żle ,nie da się żyć...

Lubię wszystko ,ale nawet ja nie pieprzę w pracy jak nie trzeba ;)

Dzieki za zrozumienie...

Praca mnie nie interesuje, moja zona chcialaby pracowac, tutaj zajmuje sie obecnie tylko dziecmi, Nowego Jorku mam dosyc po tylu latach w policji, syf tutaj jest straszny, wiec na pewno sie wyprowadzimy, zastanawiamy sie tylko gdzie....

ROBERT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na Twoim miejcu wrócil, masz zapewnione swiadczenia, które podejrzewam że w polskich warunkach będą nadto wystarczjące. Żona cos dla siebie na pewno znajdzie, dzieciaki jak młode to się zaklimatyzują. Dom niedaleko wybrzeża postawić i żyć spokojnie :)

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dziesięć lat dzieci emigrują i historia zatoczy koło... Wróćcie do Europy, niekoniecznie Polski...

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś zapytał: "czy warto wrócić np. z angielskiego/amerykańskiego zmywaka na polski" - odpowiedziałbym "nie".

Natomiast amerykańska emerytura plus polskie warunki do życia plus ojczyzna plus bliscy - jak dla mnie zdecydowanie tak. Przynajmniej warto tego spróbować.

Polska wbrew wielu narzekaniom nie jest wcale tak fatalnym krajem w kontekście komfortu życia.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe bo mam podobne plany jak Robnyc wiec bede czytal dalsze wypowiedzi.

If your watch is not ticking I will make it tock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu się z kolegą Prezesem zgadzam w pełni. Poza tym jeśli masz pomysł na siebie, tu w Naszym kraju, to wracaj. Jeśli zaś uważasz, że będziesz się w Polsce czuł obco i "nie u siebie" to sobie powrót na stałe po prostu odpuść, i przyjeżdżaj tu jako gość...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polsce jest już dostępne wszystko to co na zachodzie łącznie z bardzo dobra edukacja, którą jest ważna w kontekście Twoich dzieci. Natomiast jeszcze mało kogo na te wszystkie dobre rzeczy, które Polska oferuje stać. Ty masz ta rzadka możliwość by żyć w Polsce z przyzwoitym pieniędzmi, za które na wiele będziesz mógł sobie pozwolić i do tego na więcej niż w Stanach. Do tego wnioskując z tego co piszesz rodzina (zona) będzie szczęśliwsza w Polsce. Tez mieszkam za granica i raczej bym wraca gdybym miał taka możliwość jak Ty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym pewnie chcial wrocic. Poprostu kocham swoja Ojczyznę. Jedyny powód. Masz 10 lat stażu w policji wiecej ode mnie. Jestem bardzo ale to bardzo ciekawy jak tam się pracuje w tej formacji. Jak masz pytania oto jak jest u nas w firmie to służę pomocą. Wracaj do Polski. Tu jestes aż Polakiem a tam ,,tylko"

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z powrotem waszym bedziecie mieli troche zachodu... Ty masz jeden czy dwa paszporty? Zona jeden? A dzieci? Wolisz placic podatki w USA czy w Polsce? A moze lubisz trwonic swoje wlasneciezko zarobuone pieniazki i lubisz placic podatki od jednego przychodu dwa razy? Pytan jest duzo wiecej na ktore bedziecie musieli odpowiedziec. To czy wracac czy nie niestety jest najlatwiejsze

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@swierszczu

Polska podpisała z USA umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ale nie jest tak ze jesli podatek w Polsce jest wiekszy to doplaca sie roznice?

Jesli sie myle to jeden problem mniej :)

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracaj. Jak jestes zabezpieczony finansowo to dzieci bez problemu dobrze wyksztalcisz w Polsce. Na wakacje, floryda.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam że się wtrącę dość bezpośrednio i bez demagogii  ale głównym problemem dla Ciebie może być postawa żony.

Osobiście nie znam nikogo  kto by podjął decyzję o powrocie po tak długotrwałej i skutecznej asymilacji, zważywszy że warto własnym dzieciom dać ofertę życiową "trochę szerszą" niż nasza.

Znam przypadek w którym melancholia i brak terapii zajęciowej dla współmałżonka spowodowało krótkotrwały i burzliwy powrót z tzw. emigracji który uleczył złudzenia.

W grę wchodzi również to co się osiągnęło życiowo i czy warto z tego rezygnować dla wspomnień sprzed 20-30 lat.

Dobra Rada pod tytułem " wróć po sprzedaniu wszystkiego w USA i wtedy zobaczysz czy ci dobrze w Polsce" zaliczam do kategorii ryzykownych eksperymentów na samym sobie. (i własnych dzieciach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polsce jest bardzo zle, a nie tylko zle. Srednie wynagrodzenie netto to 1300zl, a nie 3tys. Z calym szacunkiem dla Was ale przestancie patrzec z perspektywy Warszawy, Krakowa czy innego bogatego miasta. Wiekszosc ludzi zyje na granicy ubostwa i biedy. Takie pieprzenie o szopenie, ze jak ktos pracuje to ma, mozna wsadzic miedzy wyborcze bajki. Ja ciezko pracowalem kilka lat jako technik procesu i operator techniczny w fabryce telewizorow na 3 zmiany i mi tez przyszlo wyjechac mimo prob uczciwego zycia i ukonczonych studiow, szkoly muzycznej.

Patrzycie na warunki zycia w PL ze swojej perspektywy, osoby, ktora na zegarek co miesiac potrafi wydac 20tys zl, a pojedzcie do malej miejscowosci i popytajcie ile ludzie maja pieniedzy na jedzenie? Wiekszosc powie, ze nie maja.

Zycie rowniez istnieje poza stolica, to prawdziwe nie z tvn serialu.

Ja do PL nie wroce i tak samo sugeruje zalozycielowi tematu.

Pozdrawiam

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.