Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

Ten artykuł i komentarze pod nim dowodzą tylko że to jakieś brednie marketingowe powodujące wyłącznie dezorientację. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Jan napisał(-a):

Będzie dokładnie tak jak z code, najpierw wyparcie rynku, potem marketing i zachwalanie produktu wszystkimi kanałami jednocześnie drobne sugestie ze jak chcesz cos innego to najpierw musisz ten model złapać a potem rynek się przyzwyczai i nie będzie więcej emocji.

Naprawdę masz takie wrażenia, co do Code 11.59? Moim zdaniem Audemars Piguet włożył potężny nakład pracy w wypromowanie kolekcji zarówno w kontekście wzornictwa, jak i zegarmistrzostwa. Warto wspomnieć, że do Code 11.59 zawitał jeden z najbardziej skomplikowanych zegarków naręcznych posiadający aż 23 komplikacje. Natomiast prostsze konstrukcyjnie modele dostały nowe wzornictwo tarcz, które znacznie uatrakcyjniło ich wygląd. Ja też kiedyś marudziłem na wygląd Code 11.59, a dziś lubię tę kolekcję nie mniej niż Royal Oak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@McIntosh jak tylko opisałem to co obserwowałem w mediach / na forach. Sam nigdy nie byłem jakimś wielkim przeciwnikiem Code choć nie do końca do mnie przemawia (a niektóre tarcze kojarzą sie wręcz z majtkowcami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest teraz w ogóle podstawowy Nautilus w stali w ofercie Patka, czy wycofali? to nie moja półka cenowa to aż tak rotacji z katalogu nie śledzę? Stern mówił, że nie chce żeby Patek był kojarzony ze stalowym Nautilusem wyłącznie. To teraz z braku towaru kostka będzie kupowana ? ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.10.2024 o 20:47, pdb napisał(-a):

Niech sobie będzie ikoną...ALE wytłumacz mi jedno...w czym Nautilus (albo chyba jeszcze brzydszy Aquanaut) jest ładniejszy od Cubitusa?

Serio pytasz?

Gusta...jeden lubi blondyne a inny czarną a ja np. rude :) 

22 godziny temu, StaryWilk napisał(-a):

Kilka spostrzeżeń, które udało mi się wyczytać, a jeszcze tu nie padły (przynajmniej nie zauważyłem):

1. Patek zaostrzył dokładność regulacji - nowe modele dostaną -1/+2 s / dobę, czym przebijają rolexa, dotychczasowego króla dokładności i pokazuja, kto rozdaje karty.

To jest ciekawa informacja i szczerze mówiąc to tak być powinno

Zawsze w drogich zegarkach mnie zastanawia całkowita ignorancja kwesti związanych z dokładnością i spore tolerancje jak na te półki cenowe

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Jan napisał(-a):

Ten artykuł i komentarze pod nim dowodzą tylko że to jakieś brednie marketingowe powodujące wyłącznie dezorientację. 

Dla mnie to nie wygląda na brednie. Powiedziane jest wprost, co oznacza WR u nich. 
https://static.patek.com/pdf/pressreleases/en/2024_PatekPhilippe_Watches_and_Wonders.pdf

Jak ktoś Patkowi nie wierzy, to niech sobie kupi doxa sub i będzie miał spokój. 🙂

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, agremi napisał(-a):

Dla mnie to nie wygląda na brednie. Powiedziane jest wprost, co oznacza WR u nich. 

Może źle czytam miedzy wierszami ale dla mnie to wyglada tak: 30m jesteśmy w stanie osiągnąć łatwo nawet dla ultra skomplikowanego zegarka z cennego kruszcu. To żeby ułatwić zrozumienie klientom (ciekawe czy był z tym problem) teraz kazdy zegarek ma 30WR nawet te "sportowe".

Szkoda ze nie ma jakiegoś szalonego bilionera który zabierze GMC na nurkowanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, z tego co piszą wynika, że jak na PP jest info „water resistant”, to oznacza że można w nim na luzie pływać (jak się umie). Tak bym to podsumował. 😁

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, agremi napisał(-a):

https://static.patek.com/pdf/pressreleases/en/2024_PatekPhilippe_Watches_and_Wonders.pdf

Jak ktoś Patkowi nie wierzy, to niech sobie kupi doxa sub i będzie miał spokój. 🙂

Słabo, że robią testy tylko do 3 barów. Wcześniej aquanaut miał 12 barów wodoszczelności? Rozsądnym byłoby testować z zapasem 25%. A teraz zeszli do 3 barów bez zapasu... zalatuje tanizną. 😎

No ale jak ludziska kupują i mają to w 4 literach, to czemu nie?

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, zegarek petarda. Mierzony, oglądany:) Robi wrażenie:) Kombinacja błękitnego cyferblatu ze złotem świetnie i ciekawie się uzupełnia. Błękit jest stonowany, nie „krzyczy”. Bardzo wygodny. Nie jest duży ale mógłbym zaakceptować. Podają 45 mm ale to jest przekątna. Zegarek na zapisy, dostawa nie wiadoma ale ponoć (na razie) można szybciej dostać niż Nautilusa. 

IMG_6265.jpeg

IMG_6266.jpeg

IMG_6267.jpeg

IMG_6269.jpeg

IMG_6274.jpeg

IMG_6275.jpeg

IMG_6276.jpeg

IMG_6280.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Undziak napisał(-a):

Powiem tak, zegarek petarda.

No i magia znaczka działa ;) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i magia znaczka działa  

Jestes zawodowym czy jedynie amatorskim psychoanalitykiem? No bo chyba swojego wniosku nie wysnules bez jakiejs merytorycznej podbudowy, poglebionej rozmowy z Kol. Undziakiem nt. jego upodoban, nastrojow, doswiadczen, prawda?

bibbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.10.2024 o 12:02, StaryWilk napisał(-a):

Kilka spostrzeżeń, które udało mi się wyczytać, a jeszcze tu nie padły (przynajmniej nie zauważyłem):

1. Patek zaostrzył dokładność regulacji - nowe modele dostaną -1/+2 s / dobę, czym przebijają rolexa, dotychczasowego króla dokładności i pokazuja, kto rozdaje karty.

7 godzin temu, pisar napisał(-a):

To jest ciekawa informacja i szczerze mówiąc to tak być powinno

Zawsze w drogich zegarkach mnie zastanawia całkowita ignorancja kwesti związanych z dokładnością i spore tolerancje jak na te półki cenowe

No nie wiem. Nie budzi to w Was żadnych wątpliwości? Dotychczas wskazany zakres niedokładności był zarezerwowany dla zegarków z tourbillonem (tylko tam było -2/+1 s na dobę), a i tak Patek jednocześnie informował, że największa dobowa odchyłka nie może przekroczyć 4 sekund pomiędzy średnią niedokładności pracy zegarka w zmierzonych sześciu pozycjach, a niedokładnością  zmierzoną dla każdej z tych pozycji. Nie można więc wierzyć w to, że zegarek będzie wykazywał stabilną i niezmienną precyzję pomiaru czasu w całym okresie działania w tak wąskim zakresie niedokładności. Nie będzie, bo taka jest natura zegarków mechanicznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.10.2024 o 11:35, beniowski napisał(-a):

No właśnie widać że nie ryzykują. Za 2 lata zaprezentują okrągłego Nautilusa i nazwą go Circumcus. I znowu będzie wow🤪.

Tam rozne, dziwne rzeczy beda sie dzialy. Thierry ma sie za swietnego projektanta 😉

W dniu 18.10.2024 o 11:36, machlo napisał(-a):

Kiedyś to były czasy, teraz to nie ma czasów. ;)

Osobiscie uwazam, ze lata kryzysu kwarcowego byly najlepszymi latami w branzy. Walka o klientow, ryzykowne projekty, eeeeh... wszystko wskazuje, ze to wroci niedlugo :)

W dniu 18.10.2024 o 12:02, StaryWilk napisał(-a):

2. Wodoszczelność wszystkich 3 modeli na poziomie 30M - to ma być następca Nautilusa, zegarka sportowego w stali? Nie spodziewam się, że ktoś kupi ten zegarek na basen, ale jednak wypadałoby dać lepsze parametry...

3. Bransoleta z mikroregulacją - chyba jedyny plus (wg mnie) wzgledem nautilusa...

4. Zmieniła się nieco dekoracja mechanizmu bazowego ;) 

A tera to co juz tu padało: 

Wg mnie zmiana designu względem Nautilusa również bardzo na minus, staram się, aby nigdy nie życzyć źle bliźniemu, ale może gdyby im się "powiodło", z Cubitusem, równie wspaniale jak AP z premierą AP CODE 11:59, może zatrudniliby lepszych designerów na następną kolekcję za >20 lat :D 

1. Realne wartosci Rolex vs PP byly czesto na podobnym poziomie.
2. 30m to ich PP standard, ma sie nijak do tych zwyczajowach 30m. U PP znaczy tyle, ze mozesz w nim plywac. 

3. Bransoleta z mikroregulacja zostala zastosowana juz w Nautilusie 5811

19 godzin temu, Jan napisał(-a):

PP chcial stworzyc swoj standard - cokolwiek to znaczy.

8 godzin temu, Admof napisał(-a):

A jest teraz w ogóle podstawowy Nautilus w stali w ofercie Patka, czy wycofali? to nie moja półka cenowa to aż tak rotacji z katalogu nie śledzę? Stern mówił, że nie chce żeby Patek był kojarzony ze stalowym Nautilusem wyłącznie. To teraz z braku towaru kostka będzie kupowana ? ;D

Jak na razie nie ma stalowego 5811.

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Undziak napisał(-a):

Powiem tak, zegarek petarda. Mierzony, oglądany:) Robi wrażenie:) Kombinacja błękitnego cyferblatu ze złotem świetnie i ciekawie się uzupełnia. Błękit jest stonowany, nie „krzyczy”. Bardzo wygodny. Nie jest duży ale mógłbym zaakceptować. Podają 45 mm ale to jest przekątna. Zegarek na zapisy, dostawa nie wiadoma ale ponoć (na razie) można szybciej dostać niż Nautilusa. 

Gdzie mierzyles?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, bibbi napisał(-a):

Jestes zawodowym czy jedynie amatorskim psychoanalitykiem? No bo chyba swojego wniosku nie wysnules bez jakiejs merytorycznej podbudowy, poglebionej rozmowy z Kol. Undziakiem nt. jego upodoban, nastrojow, doswiadczen, prawda?

bibbi

Chyba nie zauważyłeś emotki na końcu mojego wpisu kolego, także luźno bo sobie robie jajca

Godzinę temu, McIntosh napisał(-a):

No nie wiem. Nie budzi to w Was żadnych wątpliwości? Dotychczas wskazany zakres niedokładności był zarezerwowany dla zegarków z tourbillonem (tylko tam było -2/+1 s na dobę), a i tak Patek jednocześnie informował, że największa dobowa odchyłka nie może przekroczyć 4 sekund pomiędzy średnią niedokładności pracy zegarka w zmierzonych sześciu pozycjach, a niedokładnością  zmierzoną dla każdej z tych pozycji. Nie można więc wierzyć w to, że zegarek będzie wykazywał stabilną i niezmienną precyzję pomiaru czasu w całym okresie działania w tak wąskim zakresie niedokładności. Nie będzie, bo taka jest natura zegarków mechanicznych.

Ja się trochę odnosiłem do Rolka, który jedny ze specyfikacją osiągnął super precyzje i bardzo dobry wynik, przykładając to do ilości produkowanych przez niego sztuk

I porównując do Rollo, zawsze mnie dziwiły "rozjazdy" lub grube tolerancje w zegarkach x razy droższych niz wspomniany Rollo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzyłem w Monachium, akurat szedłem mierzyć coś innego, zerkam na gablotkę a tam nowe "kwadraciki". Myślę sobie, luźno, bez kolejek, więc zerknę na nowości:) Różnica cen w stosunku do Nautilusa jest spora, nie wiem jak od strony "technicznej", czym można taką cenę uzasadnić. No chyba, że to magia znaczka:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
IMG_6265.thumb.jpeg.8ea8f31be2697772fe22f106f2447d54.jpeg
IMG_6266.thumb.jpeg.89381e36f494da0a31d62e66cca5cee9.jpeg
IMG_6267.thumb.jpeg.648b1fb36c3e26c6c131e59c0ee0e873.jpeg
IMG_6269.thumb.jpeg.de24ab955807afeba65e53dad16ead07.jpeg
IMG_6274.thumb.jpeg.e9fbc8f3b65b93517251e13d277b928d.jpeg
IMG_6275.thumb.jpeg.27237884f7fdd4bde07c58b3146f600c.jpeg
IMG_6276.thumb.jpeg.5a0c02d3e0f5c9ce2873dae66b9c5584.jpeg
IMG_6280.thumb.jpeg.9b976806852a100e7a99a3e9e6580b4f.jpeg

Jakby cena była przyzwoita, to nosiłbym
Mierzyłem w Monachium, akurat szedłem mierzyć coś innego, zerkam na gablotkę a tam nowe "kwadraciki". Myślę sobie, luźno, bez kolejek, więc zerknę na nowości Różnica cen w stosunku do Nautilusa jest spora, nie wiem jak od strony "technicznej", czym można taką cenę uzasadnić. No chyba, że to magia znaczka:)

Masz może ceny w € ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Jakby cena była przyzwoita, to nosiłbym emoji41.png
Masz może ceny w € ? emoji6.png

Stal to 40k EUR

IMG_5680.jpeg

Edytowane przez I_love_britney

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mierzyłem w Monachium, akurat szedłem mierzyć coś innego, zerkam na gablotkę a tam nowe "kwadraciki". Myślę sobie, luźno, bez kolejek, więc zerknę na nowości Różnica cen w stosunku do Nautilusa jest spora, nie wiem jak od strony "technicznej", czym można taką cenę uzasadnić. No chyba, że to magia znaczka:)

Muszą posiłkować się efektem Veblena.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie do obrony jest ten projekt. Nawet jakbym bardzo chciał. Komicznie wygląda….

i to zdjęcie wyżej u mnie wzbudza te same uczucia co patrzenie na nowego Patka. Zażenowanie… 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi