Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kchrapek

DYSKUSJE O WSZYSTKIM

Rekomendowane odpowiedzi

Wyglądają jak z worka po ziemniakach, ale powiem szczerze rewelacja. Daj linka pójdziemy na łatwiznę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, renqien napisał:

Ja już dawno zrezygnowałem z gotowych rozwiązań i kupuję herbaciarkę z surowego drewna, poduszeczki do tego i za grosze mam pudełko. Można się bawić w lakierowanie, kombinowanie, ale mnie się nie chce :P

Też napotkałem już na takie rozwiązanie w sieci i zaczynam się do niego coraz bardziej przekonywać.

Cena dużo niższa od gotowych etui/organizerów a trwałość nieporównywalnie lepsza.

A poduszeczki też kupujesz? Spotkałeś takie herbaciarki np. z 25-ma przegrodami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poduszeczki z aliexpress, wychodzi około 3$ za 8 sztuk jak ostatnio zamawiałem  https://pl.aliexpress.com/item/32893081666.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.5b285c0fhSns29

Pudełka z allegro, różnie, zależnie od wielkości https://allegro.pl/oferta/herbaciarka-z-drewna-z-szybka-h8-8210298771 jak zamawiasz więcej to jest SMART i dostawa darmowa. W sumie 35zł za całość, tak mniej więcej. Do tego, jak masz uzdolnioną córkę, żonę lub kochankę, to Ci może pierdyknąć jakiś wzorek, malowanie czy co tam sobie wymyśli i będzie bardziej niepowtarzalnie. 

Aaaa... oczywiście zdjęcia na aliexpress oszukują i wykończenie jest dużo gorsze, ale do tego celu wystarczy w zupełności.

Edytowane przez renqien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się jaka jest definicja zegarka antyku w odniesieniu do zegarka radzieckiego - kiedy można mówić, że zegarek radziecki jest antykiem? 30 lat wstecz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Antyk czy vintage?

Antyki - "Środowisko kolekcjonerów i miłośników starych przedmiotów często wymienia datę zakończenia II Wojny Światowej, jako ramę czasową dla uznania przedmiotów za antyki. Antykwariusze, pojęcie antyków niejednokrotnie utożsamiają wyłącznie z oryginalnymi przedmiotami z epoki, czy obiektami najwyższej klasy. Jeszcze inaczej funkcjonuje ono z punktu widzenia prawa handlowego. Ustawa z dnia 11 marca 2004 roku o podatku od towarów i usług, art. 120.3. definiuje, iż: przez antyki rozumie się przedmioty,  których wiek przekracza 100 lat "

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zupełnie błądziłem. O Vintage nie pomyślałem chociaż powinienem... A co znaczy vintage w odniesieniu do zegarków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tutaj, przynajmniej ja nie mam jednoznacznej definicji, co więcej śmie twierdzić że granica jest płynna i przesuwa się wraz z upływem czasu. Jeszcze niedawno uważałem że vintage to starsze niż lata siedemdziesiąte, dzisiaj za vintage uważam już lata osiemdziesiąte. Zastrzegam jednak że są to tylko i wyłącznie moje kryteria uznawania zegarka za vintage.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mamy podobne zdanie - 30 lat wstecz czyli koniec lat 80. Granica jest płynna rzeczywiście przesunęła się z lat 70 na 80 i za dekadę znowu się przesunie.

- - -

Obserwując to co dzieje się na rynku odnośnie starych zegarków, z odnowionymi tarczami, czy zamiennikami tarcz nasuwa się pytanie czy to są zegarki vintage? Nie ma tego problemu jeśli chodzi o zegarki kolekcjonerskie.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nie zaglądałem do świata ruskich zegarków i pogubiłem wszystkie linki do stron z kolekcjami, katalogami itp. :( Nawet nie pamiętam czy gdzieś tu na forum był podlinkowany wątek. Pomożecie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po największych perypetiach jak do tej pory udało się.

Można głosować.

Zapraszam do zabawy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, prw6 napisał:

Tylko to jest biały kruk, mega rzadki oryginał, a ten z pierwszego linku współczesna reedycja legendy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kchrapek napisał:

Tylko to jest biały kruk, mega rzadki oryginał, a ten z pierwszego linku współczesna reedycja legendy...

wiem wiem, miałem na myśli, że można zapłacić różne kwoty za zegarek z 2427, na pewno znajdą się tacy, którzy kupią reedycję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reedycja kompressora kosztowała chyba podobnie, a oryginały też cenią się podobnie do oryginałów Sadko. Cóż, fajnie wiedzieć, że są króliczki, których się nigdy nie dogoni :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wieczór. Tak mnie naszło na przemyślenia i... Jest niemal połowa października, czy myślicie już czy robić i kto się weźmie na kalendarz forumowy zegarków radzieckich na 2021?

Jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi