haps 0 #726 Napisano 15 Kwietnia 2017 Byle benzyna, ale problem byl z kartkami i diesel z mercedesa wlecialTez jak patrze na to volvo to wybor bylby prosty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 440 #727 Napisano 21 Kwietnia 2017 To ja może ożywię temat - skromnie i z rezerwą... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3442 #728 Napisano 21 Kwietnia 2017 Łał!!! wspaniały zegar 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5756 #729 Napisano 21 Kwietnia 2017 Świetny - on w jakiejś obudowie jest? Co to takiego? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 440 #730 Napisano 21 Kwietnia 2017 Dzięki Jest w mahoniowej skrzyneczce 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3442 #731 Napisano 21 Kwietnia 2017 Napisz coś więcej o tym zegarze proszę. 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 440 #732 Napisano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Jako sama konstrukcja - to bardzo ciekawy i rzadki egzemplarz szwajcarsko-angielskiego zegarmistrzostwa - masywny balans ze złotymi wkrętami, nakrywkowy diamencik na osi balansowej, złote szatony, łańcuszek Galla, grawerunek na półmostku, no i 30-godzinna rezerwa chodu, emaliowana tarcza, piękne wskazówki i generalnie wysoka jakość wykonania. Uważany za "half chronometer". Pochodzi z okolic lat 60. XIX wieku. Ma tajemny kod na tarczy (AD Gmaz) Jest dziełem szwajcarskiego zegarmistrza z Neuchatel (w Anglii od 1835 roku - zmarł w 1873 r.) Louisa Alexandra Guillaume (wspomniany przez Tonyego Mercera w Chronometer Makers of the World). Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9195 #733 Napisano 22 Kwietnia 2017 Klasa - piękny mechanizm! 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3442 #734 Napisano 22 Kwietnia 2017 Jako sama konstrukcja - to bardzo ciekawy i rzadki egzemplarz szwajcarsko-angielskiego zegarmistrzostwa - masywny balans ze złotymi wkrętami, nakrywkowy diamencik na osi balansowej, złote szatony, łańcuszek Galla, grawerunek na półmostku, no i 30-godzinna rezerwa chodu, emaliowana tarcza, piękne wskazówki i generalnie wysoka jakość wykonania. Uważany za "half chronometer". Pochodzi z okolic lat 60. XIX wieku. Ma tajemny kod na tarczy (AD Gmaz) Jest dziełem szwajcarskiego zegarmistrza z Neuchatel (w Anglii od 1835 roku - zmarł w 1873 r.) Louisa Alexandra Guillaume (wspomniany przez Tonyego Mercera w Chronometer Makers of the World).Czytając to co napisałeś zastanawiam się gdzie jest koniec? Myślę o naszej pasji. Na szczęście końca chyba nie ma Gratuluje raz jeszcze. 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 440 #735 Napisano 23 Kwietnia 2017 Co to jest jednak koniec? Często początkiem nowego Każdy pamięta pewnie początki swojej kolekcji/zbioru, kiedy kupował prawie wszystko co miało wskazówki (lub nawet nie miało) - to w człowieku zostaje Dla mnie ten okres zegarmistrzostwa (sprzed masowej produkcji) to absolutna magia - ręczna robota, dobre materiały, pionierskie rozwiązania, indywidualne cechy itp. itd. Zdaje sobie oczywiście sprawę,że ilość zakładów zegarmistrzowskich i manufaktur była ogromna i jakość produktów była bardzo różna.Ceny niestety za tym podążają i szczerze mówiąc częściej spoglądam na przełom wieków XIX i XX, gdzie zdobyć można coś pięknego za przystępna cenę - życie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alicja89 0 #736 Napisano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam .Mam pytanie znalazłam w starociach zegarek . Z tego co słyszałam dostawało się takie za prace na kopalni. Czy ktoś powie mi ile taki zegarek jest warty? Po nakręceniu zegarek działa bez zarzutu. Edit mod:Temat przenioslem w odpowiednie miejsce.Zgodnie z regulaminem zegarków na forum nie wycenia się. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Master Yoda 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3442 #737 Napisano 25 Kwietnia 2017 Powiem Ci Alicjo, że chyba trafiłaś bardzo fajny zegarek. Szkoda, że ostrość zdjęcia skupiła się na obiekcie za zegarkiem ale i tak widać,że jest to Cortebert Górniczy. Prawdopodobnie kaliber 532.Mercedesa za niego nie kupisz raczej 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #738 Napisano 25 Kwietnia 2017 Witam .Mam pytanie znalazłam w starociach zegarek . Z tego co słyszałam dostawało się takie za prace na kopalni. Czy ktoś powie mi ile taki zegarek jest warty? Warty jest 25 lat pracy w kopalni., 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 440 #739 Napisano 6 Maja 2017 Detouche Paris z mechanizmem nie najgorszej jakości - LeCoultre 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RTK-WGM 221 #740 Napisano 12 Maja 2017 Dawno tu nikt nic nie pokazywał ale dziś pmwas pokazł piękna sesje "rozbieraną" Zenitha z przepięknie zachowana tarczą.Przypomniałem sobie, że od niedawna posiadam zegarek z równie piękną tarczą.Pozyskany na forum - dziękuję Romek Niby rusek ale nie do końca Gostrest Toczmech - z lat 1926 - 1930 (ten bliżej 30) No i to dlaczego nie do końca rusek I jeszcze jedno z kuzynem na Unitasie Wiesz nie można mieć wszystkiego, ale jestem zadowolony, że poszedł do Ciebie. Ja w tej chwili cieszę się innymi, ale jeden zostawiłem w równie pięknym stanie. 0 Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 440 #741 Napisano 13 Maja 2017 (edytowane) Małe, a cieszy - co sądzicie? Koperta to połączenie srebra wysokiej próby z dwukolorową emalią z secesyjnym kwiatem (emalia na płatkach). Tarcza porcelanowa, wskazówki ludwikowskie.Mechanizm tylko cylindrowy. Możliwa jest droga ze Szwajcarii (punca z niedźwiedziem), przez Nowy Jork (Tiffany) do Rosji (punca 84)? Edytowane 13 Maja 2017 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #742 Napisano 13 Maja 2017 Koperta wycowna... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 8038 #743 Napisano 16 Maja 2017 Koperta wycowna... Chyba nie znam tego narzecza, byłbym wdzięczny za przetłumaczenie, ciekawią mnie nowe (dla mnie) słowa 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #744 Napisano 16 Maja 2017 Po naszymu interesująca, ciekawa, niespotykana... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 8038 #745 Napisano 16 Maja 2017 Dzięki, a więc w pełni się zgadzam 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #746 Napisano 26 Maja 2017 Koledzy, co to może być za mechanizm? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 440 #747 Napisano 26 Maja 2017 (edytowane) Szwajcarski na rynek angielski - mnie to pachnie Revue (regulacja), choć kształt zapadki mówi coś innego... Edytowane 26 Maja 2017 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rinkazki 73 #748 Napisano 26 Maja 2017 Nie jestem fanem kieszonek, ale przypałętała mi się jedna, z ciekawości kupiłem typu otwartego Jednak mnie nie przekonuje... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #749 Napisano 26 Maja 2017 Szwajcarski na rynek angielski - mnie to pachnie Revue (regulacja), choć kształt zapadki mówi coś innego... faktycznie nie pomyślałem... Dzięki 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #750 Napisano 26 Maja 2017 Koledzy, co to może być za mechanizm? DSC_52077 copy.jpgMontilier 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach