Piotr Orzechowski 3575 #3201 Napisano 18 Sierpnia 2023 Przyleciał z USA 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6796 #3202 Napisano 21 Sierpnia 2023 Ma ktoś taki mechanizm na części? 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 276 #3203 Napisano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) MOERIS PATENT. Do Zjednoczonych Producentów Szwajcarskich.🙂 Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez polimerek 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #3204 Napisano 23 Sierpnia 2023 Ktoś może kojarzy co to za próba złota (prawdopodobnie Francja)? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6218 #3205 Napisano 23 Sierpnia 2023 Gdzieś już to widziałem, ale nie wiem.... bo trochę chyba "wytarta" Radzę poszukać w necie "golden proof marks" 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #3206 Napisano 23 Sierpnia 2023 niestety zero trafień. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #3207 Napisano 26 Sierpnia 2023 Niby zwykły tani cylinderek, ale za to całkiem urodziwy. 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6218 #3208 Napisano 26 Sierpnia 2023 "zwykły" to on nie jest 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #3209 Napisano 26 Sierpnia 2023 @Szpindlakfan Dla mnie jest on piękny! pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #3210 Napisano 26 Sierpnia 2023 (edytowane) Oczywiście kunszt rzemieślnika budzi szacunek... ale ja przyznam się przy tej okazji do bycia fanem tego typu wskazówek I nie złamały się przez te 150 lat:) Edytowane 26 Sierpnia 2023 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #3211 Napisano 26 Sierpnia 2023 A ja widziałem ostatnio takiego gagatka 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1432 #3212 Napisano 26 Sierpnia 2023 Do mnie taki dziś dotarł. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5732 #3213 Napisano 27 Sierpnia 2023 Mało ale zawsze coś Hebdomas i dużo nowszy ale bardzo fajny Arsa Dwie mołnie ba dokładkę bo ładne 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 276 #3214 Napisano 28 Sierpnia 2023 (edytowane) VOGT thin 9 mm. Biel, Szwajcaria od 1911r. wojskowy ? Edytowane 19 Marca 2024 przez polimerek 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3215 Napisano 29 Sierpnia 2023 W dniu 28.08.2023 o 10:34, polimerek napisał(-a): VOGT thin 9 mm. Biel, Szwajcaria od 1911r. wojskowy ? Nie, ale fajny steampunk 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fox 207 #3216 Napisano 31 Sierpnia 2023 ...w dzisiejszej przesyłce ze słonecznej italii przyszedł Hami 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #3217 Napisano 5 Września 2023 (edytowane) Coś specjalnego... No i teraz pojawia się wiele pytań: Po co powstał? Dla kogo? Dlaczego jest tu akurat warszawski pomnik? Dlaczego pomnik a nie sam wizerunek Wieszcza? Ile takich powstało? Dlaczego nie rozwinięto słowa "pomnik" (jest tylko P.)? Dlaczego do wytworzenia tego zegarka wybrano firmę Record Watch Co. (a nie popularniejsze wtedy u nas marki)? Etc, etc... Zaznaczę, że koperta została już tak wytworzona w Szwajcarii, nie jest to obróbka istniejącego zegarka, który wygrawerowano. Edytowane 5 Września 2023 przez Grigoris1 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #3218 Napisano 5 Września 2023 przyznam, że mnie to zdecydowanie wyglada na wtórną prace, grawer wyglada na ręczny/rzemieślniczy. Ale sam przedmiot ciekawy! znak zapytania może sie pojawić jeśli grawer pomnika jest wystający o 0,5-1mm od reszty powierzchni, ale tego nie widać, ewentualnie jest tłoczenie od wewnątrz... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 420 #3219 Napisano 5 Września 2023 Moim zdaniem, całość jest ręcznie grawerowana, z tym że pomnik jest repusowany ręcznie i grawerowany, z kolei z pewnością pod spodem są ślady repusowania by rysunek podbić do góry by był plastyczny następnie został grawerowany, poza tym wątpię by dekiel był na tyle gruby by opuścić tło zostawiając wyżej pomnik. Troszkę mnie irytuje literka P przed imieniem i nazwiskiem, w medalierstwie jest tylko imię i nazwisko ew daty urodzin i śmierci. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #3220 Napisano 5 Września 2023 o to mi chodziło, ale tak profesjonalnie to ja nie potrafię opisywać repusowanie to chyba tylko możliwe w srebrze i złocie w przypadku materiałów, z których robi sie zegarki? alpaka czy podobne nie bardzo? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 420 #3221 Napisano 5 Września 2023 (edytowane) 56 minut temu, ksylo1 napisał(-a): o to mi chodziło, ale tak profesjonalnie to ja nie potrafię opisywać repusowanie to chyba tylko możliwe w srebrze i złocie w przypadku materiałów, z których robi sie zegarki? alpaka czy podobne nie bardzo? No właśnie wszystkie metale nadają się do repusowania, wcześniej się wyżarza by były miętsze, Wydaje mi się że koperta tego zegarka jest srebrna, a zegarek to tzw polonik. Po co powstał dla upamiętnienia wieszcza, na zegarkach dość często grawerowano różne rzeczy, dlaczego pomnik bo taka była wizja zamawiającego, dlaczego P a nie pomnik nie wiem zmieścił by się pełny napis ale byłby mniejszy, dlaczego na tym zegarku wykonano grawerunek a dlaczego nie? Właściciel posiadał taki akurat zegarek i zamówił wykonanie pracy u grawera🙂 Zdjęcia poniżej to moje prace dla upamiętnienia. Przepraszam za prywatę, jak coś to usunę. Edytowane 5 Września 2023 przez graver 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #3222 Napisano 5 Września 2023 A to jestem zaskoczony, nie sądziłem, że te „szajs” metale również się da…. Widzę, że Szanowny Kolega z Warszawy, czy prowadzi jakiś zakład grawerski? Jeśli byłaby możliwość chętnie bym wdepnął i zapytał o tylko kilka technikaliów…? a prace piękne, widać kunszt! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 420 #3223 Napisano 5 Września 2023 2 minuty temu, ksylo1 napisał(-a): A to jestem zaskoczony, nie sądziłem, że te „szajs” metale również się da…. Widzę, że Szanowny Kolega z Warszawy, czy prowadzi jakiś zakład grawerski? Jeśli byłaby możliwość chętnie bym wdepnął i zapytał o tylko kilka technikaliów…? a prace piękne, widać kunszt! Dzięki za dobre słowo, niee no szajs metal się nie nadaje ( stop cyny i cynku) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #3224 Napisano 5 Września 2023 Uspokajam dywagacje: - zegarek jest srebrny i ma punce i szwajcarskie i rosyjskie 84 - nie ma żadnego repusowania czy innego tłoczenia i dlatego sądzę, że to dzieło powstałe w Szwajcarii, a nie u grawera warszawskiego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #3225 Napisano 5 Września 2023 (edytowane) Przyznam, że ciężko powiedzieć by ktoś w Szwajcarii czy gdziekolwiek indziej wypuszczał „fabrycznie” coś tej jakości. jesli nie repustowanie to po prostu grawer, ale tu mamy specjalistę od takiej oceny…. ten motyw, nieco różniący się, już chyba raz widziałem na naszym rynku. Przewinął się na Allegro, ale daawno temu… Edytowane 5 Września 2023 przez ksylo1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach