kiniol 2281 #651 Napisano 2 Stycznia 2017 Proszę bardzo Jakiś "kowal" go naprawiał - oś balansu wklejona (nie ruszałem) przerzutnik rubinowy luzem (zaszelakowałem) koperta (zdobyłem specjalne kopyta więc wyklepana) tarcza (ubytki uzupełnione) ogólne czyszczenie i smarowanie - i POWRÓT DO ŻYWYCH - będzie odmierzał czas PozdrawiamRomanFajny, lubię taki niewymiarowe zegareczki... Ciekawe czyj to herb na kopercie... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #652 Napisano 2 Stycznia 2017 Podobny do Herbu Gdańska 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #653 Napisano 2 Stycznia 2017 Bardziej jest z kraju bardziej na Północ od Gdańska Romanie, wrzuć fotkę lepszej jakości - trzy korony widzę, ale co jest na drugim polu tarczy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #654 Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Tegoroczny zakup... i już kurier przyniósł... ale to tylko Chińczyk ... Edytowane 3 Stycznia 2017 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LMed 111 #655 Napisano 3 Stycznia 2017 Ładne te duplexiki są . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #656 Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Ten jest niezmęczony, choć pewne wady ma, jak choćby uszkodzona tarcza, ale pyka sobie raźno, a wskazówka sekundowa przeskakuje jak w elektroniku... przyjechał aż z miasta Łodzi... Edytowane 3 Stycznia 2017 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #657 Napisano 3 Stycznia 2017 Niezły ten Jacot... Tylko dlaczego nie przeszklony? Mocne wejście noworoczne To lata 60.? 56mm? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #658 Napisano 3 Stycznia 2017 Za rower i worek pszenicy ? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #659 Napisano 3 Stycznia 2017 Na pokrywie są numery, więc jest oryginalna, nie wiem czym różni się Jacot od Bovet... Malutki jest ma 46mm średnicy. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LMed 111 #660 Napisano 3 Stycznia 2017 Dla mnie to Bovet jest . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #661 Napisano 3 Stycznia 2017 Bovet Duplex-Jacot (wychwyt) z Fleurier Trafiłem na takie oto ciekawe źródło - przy okazji: https://books.google.pl/books?id=qMDt_mIxTkAC&pg=PA152-IA1&lpg=PA152-IA1&dq=jacot+fleurier+duplex&source=bl&ots=DhIS9aIBEg&sig=LjAdGvaMZpi_nlAlxuIwjw3uDuQ&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwi2vK7q3abRAhWCiCwKHTRUBcEQ6AEIQzAI#v=onepage&q=jacot%20fleurier%20duplex&f=false 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #662 Napisano 3 Stycznia 2017 Fajny taki był na chrono24 ale juz zdjęcia poszły - był tez niedawno u nas na forum na bazarku ostatecznie sprzedał się na allegro https://www.google.pl/search?q=zegarek+kieszonkowy+Bovet&espv=2&biw=1440&bih=770&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjDt8yu3qbRAhVHBywKHbc9D6AQsAQIKg#imgrc=y_hRZil4Gs6oKM%3A 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #663 Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) był tez niedawno u nas na forum na bazarku]I właśnie dlatego uważam, ze oferty z bazarku nie powinny trafiać do kosza! Na innych forach w świecie zawsze zostają ale nie u nas! Ps.Fajna kieszonka! Edytowane 3 Stycznia 2017 przez szwed 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #664 Napisano 3 Stycznia 2017 Tutaj są piękne zdjęcia http://forums.watchuseek.com/f11/pocket-watches-made-chinese-market-lots-pictures-619481.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #665 Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Faktycznie wychwyt Duplex- Jacot z kołem wychwytowym z tzw. "crab-teeth"... Dziękuję za informację o publikacji nt.Ten z bazarku ma wychwyt kotwiczny... dlatego go nie kupiłem. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #666 Napisano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Fajny, lubię taki niewymiarowe zegareczki... Ciekawe czyj to herb na kopercie... Podobny do Herbu Gdańska Bardziej jest z kraju bardziej na Północ od Gdańska Romanie, wrzuć fotkę lepszej jakości - trzy korony widzę, ale co jest na drugim polu tarczy? BINGO !!! Kupiłem go w Szwecji dość tanio w pakiecie z innymi zegarkami m.inn. z angielską kieszonką (w podwójnej kopercie z łańcuszkiem galla) która miała jeszcze naklejkę DESSY tak więc historia zatoczyła koło . Przepraszam za zdjęcia ale na razie mam do dyspozycji tylko komórkę Edytowane 5 Stycznia 2017 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekiniasty 25 #667 Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Dziś znajomy pochwalił się że po prawie dwóch latach udało mu się uruchomić zegarek który kupił całkowicie rozebrany, części były w pudełku po kremie Nivea Koperta jest dobrana bo oryginalnej nie było.Zegarek pięknie chodzi i wybija kwadranse Edytowane 7 Stycznia 2017 przez Rekiniasty 0 "Czas jest zbyt cenny żeby go odmierzać byle czym" Omega Speedmaster Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #668 Napisano 8 Stycznia 2017 Dziś znajomy pochwalił się że po prawie dwóch latach udało mu się uruchomić zegarek który kupił całkowicie rozebrany, części były w pudełku po kremie Nivea Koperta jest dobrana bo oryginalnej nie było.Zegarek pięknie chodzi i wybija kwadranse Bardzo ładny repetier z chronografem, mechanizm wygląda na Le Phare. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 7763 #669 Napisano 1 Lutego 2017 Repetier powyżej jest piękny, trzeba nie lada umiejętności i doświadczenia, aby go poskładać. A ja nabyłem takiego brzydala z Francji. Nie posiadał żadnej Wskazówki ani szkiełek i miał bardzo brudny mechanizm, nawet na mostkach były plamy brudu. Mechanizm rozebrałem i wyczyściłem, niestety dorobienie czopa balansu leży powyżej moich umiejętności. Tarcza jest prosta, tylko oba szkiełka dorobiłem z kawałka plexi i to bardziej wypukłe wyszło też bardziej krzywe 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #670 Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Wypukłe szkiełko robione samemu - szacun Czy nie lepiej jednak wesprzeć się na pomocy kolegów i dopasować szklane? Ja zakupiłem takie coś - na werku Electy - pachnie I wojną - wiem: wskazówki do zmiany... Edytowane 1 Lutego 2017 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #671 Napisano 11 Lutego 2017 Taka sytuacja,kieszonka Borela a nie umiem jaki ma mechanizm widzę taką wąsatą kotwicę i ...tyle mojej wiedzy inne kieszonki Borela które mam ,bazowały na FHF ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #672 Napisano 11 Lutego 2017 Repetier powyżej jest piękny, trzeba nie lada umiejętności i doświadczenia, aby go poskładać. A ja nabyłem takiego brzydala z Francji. Nie posiadał żadnej Wskazówki ani szkiełek i miał bardzo brudny mechanizm, nawet na mostkach były plamy brudu. Mechanizm rozebrałem i wyczyściłem, niestety dorobienie czopa balansu leży powyżej moich umiejętności. IMG_20170201_165101.jpg IMG_20170201_165516.jpg IMG_20170201_171306.jpg IMG_20170201_171044.jpg Tarcza jest prosta, tylko oba szkiełka dorobiłem z kawałka plexi i to bardziej wypukłe wyszło też bardziej krzywe IMG_20170201_165926.jpg Kieszonka produkcji Japy Freres.Ladna i rzadko spotykane. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #673 Napisano 14 Lutego 2017 Taka sytuacja,kieszonka Borela a nie umiem jaki ma mechanizm widzę taką wąsatą kotwicę i ...tyle mojej wiedzy inne kieszonki Borela które mam ,bazowały na FHF Werk bardzo podobny do werków Eterny stosowany w zegarkach kolejowych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #674 Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) Dzięki no tak podobieństwo jest Edytowane 14 Lutego 2017 przez mechanik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krywoj75 413 #675 Napisano 16 Lutego 2017 Pozwolę sobie pochwalić się otrzymanym wczoraj zegarkiem o którym wiem tylko tyle że ma zerwany włos - może ktoś z kolegów coś podpowie jak go dobrać? Cylinderek 6 kamienny, kluczykowy, brakuje mu jeszcze wskazówki sekundowej i ma pęknięte grube szkiełko mineralne, fasetkowane na krawędzi.Chętnie też dowiem się czegoś na temat tego mechanizmu... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach