Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
sawcio68

Kieszonki i kieszonkowcy, czyli wszystko co na dewizce wisi.....

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę bardzo

Jakiś "kowal" go naprawiał - oś balansu wklejona (nie ruszałem) przerzutnik rubinowy luzem (zaszelakowałem) koperta (zdobyłem specjalne kopyta więc wyklepana) tarcza (ubytki uzupełnione) ogólne czyszczenie i smarowanie - i POWRÓT DO ŻYWYCH - będzie odmierzał czas

Pozdrawiam

Roman

Fajny, lubię taki niewymiarowe zegareczki... Ciekawe czyj to herb na kopercie...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej jest z kraju bardziej na Północ od Gdańska  ;)

Romanie, wrzuć fotkę lepszej jakości - trzy korony widzę, ale co jest na drugim polu tarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tegoroczny zakup... i już kurier przyniósł... ale to tylko Chińczyk :) ...

post-27317-0-95495500-1483468431_thumb.jpg

post-27317-0-46871300-1483468454_thumb.jpg

post-27317-0-45706600-1483468476_thumb.jpg

post-27317-0-74511800-1483468842_thumb.jpg

post-27317-0-89082900-1483468862_thumb.jpg

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten jest niezmęczony, choć pewne wady ma, jak choćby uszkodzona tarcza, ale pyka sobie raźno, a wskazówka sekundowa przeskakuje jak w elektroniku...

przyjechał aż z miasta Łodzi...

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezły ten Jacot... :ph34r: Tylko dlaczego nie przeszklony?

Mocne wejście noworoczne :) 

To lata 60.? 56mm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pokrywie są numery, więc jest oryginalna, nie wiem czym różni się Jacot od Bovet... Malutki jest ma 46mm średnicy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny taki był na chrono24 ale juz zdjęcia poszły - był tez niedawno u nas na forum na bazarku ostatecznie sprzedał się na allegro https://www.google.pl/search?q=zegarek+kieszonkowy+Bovet&espv=2&biw=1440&bih=770&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjDt8yu3qbRAhVHBywKHbc9D6AQsAQIKg#imgrc=y_hRZil4Gs6oKM%3A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

był tez niedawno u nas na forum na bazarku]

I właśnie dlatego uważam, ze oferty z bazarku nie powinny trafiać do kosza! Na innych forach w świecie zawsze zostają ale nie u nas! ;)

Ps.

Fajna kieszonka!

Edytowane przez szwed

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie wychwyt Duplex- Jacot z kołem wychwytowym z tzw. "crab-teeth"... Dziękuję za informację o publikacji nt.

Ten z bazarku ma wychwyt kotwiczny... dlatego go nie kupiłem.

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny, lubię taki niewymiarowe zegareczki... Ciekawe czyj to herb na kopercie...

Podobny do Herbu Gdańska 

Bardziej jest z kraju bardziej na Północ od Gdańska  ;)

Romanie, wrzuć fotkę lepszej jakości - trzy korony widzę, ale co jest na drugim polu tarczy?

BINGO !!!  :)

2017r2_zpscrtcz7mw.jpg

Kupiłem go w Szwecji dość tanio w pakiecie z innymi zegarkami m.inn. z angielską kieszonką (w podwójnej kopercie z łańcuszkiem galla) która miała jeszcze naklejkę DESSY tak więc historia zatoczyła koło :).

Przepraszam za zdjęcia ale na razie mam do dyspozycji tylko komórkę :(

Edytowane przez Kieszonkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś znajomy pochwalił się że po prawie dwóch latach udało mu się uruchomić zegarek który kupił całkowicie rozebrany, części były w pudełku po kremie Nivea :D

Koperta jest dobrana bo oryginalnej nie było.

Zegarek pięknie chodzi i wybija kwadranse :rolleyes:

post-60538-0-51078900-1483800180_thumb.jpg

post-60538-0-27432400-1483800193_thumb.jpg

Edytowane przez Rekiniasty

"Czas jest zbyt cenny żeby go odmierzać byle czym"

Omega Speedmaster Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś znajomy pochwalił się że po prawie dwóch latach udało mu się uruchomić zegarek który kupił całkowicie rozebrany, części były w pudełku po kremie Nivea :D

Koperta jest dobrana bo oryginalnej nie było.

Zegarek pięknie chodzi i wybija kwadranse :rolleyes:

Bardzo ładny repetier z chronografem, mechanizm wygląda na Le Phare.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Repetier powyżej jest piękny, trzeba nie lada umiejętności i doświadczenia, aby go poskładać.

A ja nabyłem takiego brzydala z Francji. Nie posiadał żadnej Wskazówki ani szkiełek i miał bardzo brudny mechanizm, nawet na mostkach były plamy brudu. Mechanizm rozebrałem i wyczyściłem, niestety dorobienie czopa balansu leży powyżej moich umiejętności.

post-68064-0-56115800-1485966564_thumb.jpg

post-68064-0-49717400-1485966590_thumb.jpg

post-68064-0-72845800-1485966634_thumb.jpg

post-68064-0-24239400-1485966663_thumb.jpg

Tarcza jest prosta, tylko oba szkiełka dorobiłem z kawałka plexi i to bardziej wypukłe wyszło też bardziej krzywe ;)

post-68064-0-57402500-1485966698_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypukłe szkiełko robione samemu - szacun  :)  Czy nie lepiej jednak wesprzeć się na pomocy kolegów i dopasować szklane?

Ja zakupiłem takie coś - na werku Electy - pachnie I wojną - wiem: wskazówki do zmiany...

a231725468c80664med.jpg

4f80a65ac68c3b03med.jpg

5f4579694cc3f1a0med.jpg

Edytowane przez Grigoris1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka sytuacja,kieszonka Borela a nie umiem jaki ma mechanizm ;) widzę taką wąsatą kotwicę i ...tyle mojej wiedzy inne kieszonki Borela które mam ,bazowały na FHF ...bo%20mech.JPGborel%20mech.JPGbo%20prz.JPGResize%20of%20DSCF2408.JPGbor%20tarcz.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Repetier powyżej jest piękny, trzeba nie lada umiejętności i doświadczenia, aby go poskładać.

A ja nabyłem takiego brzydala z Francji. Nie posiadał żadnej Wskazówki ani szkiełek i miał bardzo brudny mechanizm, nawet na mostkach były plamy brudu. Mechanizm rozebrałem i wyczyściłem, niestety dorobienie czopa balansu leży powyżej moich umiejętności.

attachicon.gifIMG_20170201_165101.jpg

attachicon.gifIMG_20170201_165516.jpg

attachicon.gifIMG_20170201_171306.jpg

attachicon.gifIMG_20170201_171044.jpg

Tarcza jest prosta, tylko oba szkiełka dorobiłem z kawałka plexi i to bardziej wypukłe wyszło też bardziej krzywe ;)

attachicon.gifIMG_20170201_165926.jpg

Kieszonka produkcji Japy Freres.Ladna i rzadko spotykane.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka sytuacja,kieszonka Borela a nie umiem jaki ma mechanizm ;) widzę taką wąsatą kotwicę i ...tyle mojej wiedzy inne kieszonki Borela które mam ,bazowały na FHF 

Werk bardzo podobny do werków Eterny stosowany w zegarkach kolejowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :) no tak podobieństwo jest

Edytowane przez mechanik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie pochwalić się otrzymanym wczoraj zegarkiem o którym wiem tylko tyle że ma zerwany włos - może ktoś z kolegów coś podpowie jak go dobrać? Cylinderek 6 kamienny, kluczykowy, brakuje mu jeszcze wskazówki sekundowej i ma pęknięte grube szkiełko mineralne, fasetkowane na krawędzi.

Chętnie też dowiem się czegoś na temat tego mechanizmu...

post-78685-0-75990500-1487265407_thumb.jpg

post-78685-0-57595300-1487265411_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi