Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
sawcio68

Kieszonki i kieszonkowcy, czyli wszystko co na dewizce wisi.....

Rekomendowane odpowiedzi

Byle benzyna, ale problem byl z kartkami i diesel z mercedesa wlecial

Tez jak patrze na to volvo to wybor bylby prosty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako sama konstrukcja - to bardzo ciekawy i rzadki egzemplarz szwajcarsko-angielskiego zegarmistrzostwa - masywny balans ze złotymi wkrętami, nakrywkowy diamencik na osi balansowej, złote szatony, łańcuszek Galla, grawerunek na półmostku, no i 30-godzinna rezerwa chodu, emaliowana tarcza, piękne wskazówki i generalnie wysoka jakość wykonania. Uważany za "half chronometer". 

Pochodzi z okolic lat 60. XIX wieku. Ma tajemny kod na tarczy (AD Gmaz)  :)

Jest dziełem szwajcarskiego zegarmistrza z Neuchatel (w Anglii od 1835 roku - zmarł w 1873 r.) Louisa Alexandra Guillaume (wspomniany przez Tonyego Mercera w Chronometer Makers of the World).

Edytowane przez Grigoris1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klasa - piękny mechanizm!

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako sama konstrukcja - to bardzo ciekawy i rzadki egzemplarz szwajcarsko-angielskiego zegarmistrzostwa - masywny balans ze złotymi wkrętami, nakrywkowy diamencik na osi balansowej, złote szatony, łańcuszek Galla, grawerunek na półmostku, no i 30-godzinna rezerwa chodu, emaliowana tarcza, piękne wskazówki i generalnie wysoka jakość wykonania. Uważany za "half chronometer". 

Pochodzi z okolic lat 60. XIX wieku. Ma tajemny kod na tarczy (AD Gmaz)  :)

Jest dziełem szwajcarskiego zegarmistrza z Neuchatel (w Anglii od 1835 roku - zmarł w 1873 r.) Louisa Alexandra Guillaume (wspomniany przez Tonyego Mercera w Chronometer Makers of the World).

Czytając to co napisałeś zastanawiam się gdzie jest koniec? Myślę o naszej pasji. Na szczęście końca chyba nie ma  :)

Gratuluje raz jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to jest jednak koniec? Często początkiem nowego  :)  Każdy pamięta pewnie początki swojej kolekcji/zbioru, kiedy kupował prawie wszystko co miało wskazówki (lub nawet nie miało) - to w człowieku zostaje  ;)

Dla mnie ten okres zegarmistrzostwa (sprzed masowej produkcji) to absolutna magia - ręczna robota, dobre materiały, pionierskie rozwiązania, indywidualne cechy itp. itd. Zdaje sobie oczywiście sprawę,że ilość zakładów zegarmistrzowskich i manufaktur była ogromna i jakość produktów była bardzo różna.

Ceny niestety za tym podążają i szczerze mówiąc częściej spoglądam na przełom wieków XIX i XX, gdzie zdobyć można coś pięknego za przystępna cenę - życie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam .Mam pytanie :) znalazłam w starociach zegarek . Z tego co słyszałam dostawało się takie za prace na kopalni. Czy ktoś powie mi ile taki zegarek jest warty? Po nakręceniu zegarek działa bez zarzutu. post-97231-0-96975100-1493145928_thumb.jpg

Edit mod:
Temat przenioslem w odpowiednie miejsce.
Zgodnie z regulaminem zegarków na forum nie wycenia się.

Edytowane przez Master Yoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci Alicjo, że chyba trafiłaś bardzo fajny zegarek. Szkoda, że ostrość zdjęcia skupiła się na obiekcie za zegarkiem ale i tak widać,że jest to Cortebert Górniczy. Prawdopodobnie kaliber 532.

Mercedesa za niego nie kupisz raczej  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam .Mam pytanie :) znalazłam w starociach zegarek . Z tego co słyszałam dostawało się takie za prace na kopalni. Czy ktoś powie mi ile taki zegarek jest warty? 

Warty jest 25 lat pracy w kopalni.,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno tu nikt nic nie pokazywał ale dziś pmwas pokazł piękna sesje "rozbieraną" Zenitha z przepięknie zachowana tarczą.

Przypomniałem sobie, że od niedawna posiadam zegarek z równie piękną tarczą.

Pozyskany na forum  - dziękuję Romek  :)

Niby rusek ale nie do końca  :ph34r:

Gostrest Toczmech - z lat 1926 - 1930 (ten bliżej 30)  :wub:  :wub:  :wub:

No i to dlaczego nie do końca rusek  :)

I jeszcze jedno z kuzynem na Unitasie

Wiesz nie można mieć wszystkiego, ale jestem zadowolony, że poszedł do Ciebie. Ja w tej chwili cieszę się innymi, ale jeden zostawiłem w równie pięknym stanie.

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Małe, a cieszy - co sądzicie?

Koperta to połączenie srebra wysokiej próby z dwukolorową emalią z secesyjnym kwiatem (emalia na płatkach). Tarcza porcelanowa, wskazówki ludwikowskie.

Mechanizm tylko cylindrowy.

Możliwa jest droga ze Szwajcarii (punca z niedźwiedziem), przez Nowy Jork (Tiffany) do Rosji (punca 84)?

5206e7fa26d0df6cgen.jpg

4224e9c0285e6415gen.jpg

e615ecd9704f5a61gen.jpg

e01f3aaa8f942e70gen.jpg

bf604f44efe0553dgen.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta wycowna...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po naszymu interesująca, ciekawa, niespotykana...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, co to może być za mechanizm?

post-27317-0-43696500-1495780253_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Szwajcarski na rynek angielski - mnie to pachnie Revue (regulacja), choć kształt zapadki mówi coś innego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem fanem kieszonek, ale przypałętała mi się jedna, z ciekawości kupiłem typu otwartego :)

Jednak mnie nie przekonuje...

1810cb33f4b2e20e55c1c15c629fce45_big.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szwajcarski na rynek angielski - mnie to pachnie Revue (regulacja), choć kształt zapadki mówi coś innego...

faktycznie nie pomyślałem... Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi