Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Muzzy

Eterna Vaughan za i przeciw

Rekomendowane odpowiedzi

Cały weekend myślę nad zakupem tego modelu. Niestety nigdy nie widziałem go na żywo  :głową w mur:  
Kusi mnie strasznie , in-hous w środku i piękna wypukła tarcza.
Podoba mi sie wersja z ciemną tarczą ,  w sieci głownie fotki w słabej jakości  :wkurzony:

Może któryś  z kolegów oglądał i macał dokładnie  na żywo?

63386.jpg
602x442_original38436.jpg

i jasna wersja kolegi z forum

525bf6d931bbe91a02975f5e08810681.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macalem obie. Ładny zegarek.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A która wersja kolorystyczna według Ciebie na żywo bardziej zyskuje ? WIizą te modele w dość dobrej cenie wyprzedażowej 1399 $ i strasznie mnie kuszą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za tą cenę (mniej niż 8000 zł na gotowo) chyba ciężko kupić coś lepszego (spełniającego warunki - nowy, szwajcar/ niemiec, in-house, wciąż w aktualnej kolekcji).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A która wersja kolorystyczna według Ciebie na żywo bardziej zyskuje ? WIizą te modele w dość dobrej cenie wyprzedażowej 1399 $ i strasznie mnie kuszą...

Wyślą do PL wersję na aligatorze czy kupujesz na bransolecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chialbym wersje na aligatorze to trzeba skorzystać z jakiegoś pośrednika typu Polamer. Akurat bransoleta kompletnie nie pasuję mi do tego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To okno daty wygląda gorzej niż źle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mazik77 - ciemny fajniejszy,

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chialbym wersje na aligatorze to trzeba skorzystać z jakiegoś pośrednika typu Polamer. Akurat bransoleta kompletnie nie pasuję mi do tego zegarka.

oryginalna bransoleta jest warta o wiele więcej, o czym zapewne wiesz. Za 100 zł kupisz sobie fajny pasek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem z ciemna tarcza. fajny zegarek.

bransoleta, no cóż to nie rolex :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla kogo. Mnie się podoba, taki wyróżnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta biała wersja ładniejsza wg. mnie. :lol:

Ja bym kupował na bransolecie, taniej będzie później dobrać pasek (skoro taka sama cena). Datownik mi się nie podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup lepiej na bransolecie. Widziałem go wczoraj na pasku i prezentował się średnio.

Ma wygląd garniturowca, ale przez duży rozmiar koperty wygląda to średnio w zestawieniu z paskiem.

Tak jak koledzy piszą, pasek możesz zawsze dokupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten zegarek I uważam że jest to bardzo dobry zakup, Kup na bronsolecie I dokup pasek, oryginalny - jak to sie mówi po japonsku, jest takise, twardy I dosyc krotki

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygląda świetnie!

to właśnie o dużą datę chodzi w tym zegarku jeżeli mówimy o mechanizmie.

dodatkowo sferyczne szkło, sferyczna tarcza wygląda świetnie.

mi chodził po głowie model z białą tarczą i taki przymierzałem kilkukrotnie (jak chcesz mam gdzieś zdjęcia)

chciałem zamienić swój garniturowiec na tą Eternę, no ale musiałbym sporo dopłacić przy takiej zamianie (unitas na inhouse)

gdzieś na forum jest chyba opracowanie dotyczące tego modelu.

poza tym wklejam opis, krótki i treściwy TeJot-a (mam nadzieję że nie masz mi za złe :) ) :

CYTUJ:

Z podobieństwem kalibru Eterny 3030 do ETA 2892 sprawa wygląda tak, Eterna-Matic 1504, który był niegdyś protoplastą słynnego mechanizmu ETA 2892, współcześnie jest podstawą dla kalibru 3030 w modelu Vaughan. Można by powiedzieć, że to mechanizm który niejako narodził się na nowo a samo podobieństwo wynika z tego, że bazą dla obu mechanizmów (ETA 2892 i Eterna 3030) jest Eterna-Matic 1504. Więc ETA to nie jest a raczej Eterna Matic 1504 we współczesnym wydaniu, natomiast skojarzeń się nie da uniknąć i z tym trzeba się liczyć :)

Warto przede wszystkim wspomnieć o tym, że podstawą nowoczesnej konstrukcji 3030 jest modułowa konstrukcja, a poszczególne elementy wykonane są ze stopów niklu i fosforu zapewniając dużą trwałość. Sama komplikacja Big Date to taki majstersztyk Eterny. Szybka zmiana daty sferycznego datownika trwa w przeciągu niespełna sekundy i dokonuje się dokładnie o północy. Jest też funkcjonalność szybkiej korekty daty i czasu o dowolnej porze - jeden pełny obrót koronką zmienia datę o dwa dni –co jest bardzo wygodne podczas ustawiania daty.

KONIEC CYTATU

jeżeli chodzi o zegarek do garnituru (ale też z fajnym paskiem do bardziej casualowego stroju) z inhousem w takiej cenie, to na rynku nie znalazłem nic lepszego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też wziąłbym wersję na bransolecie, obojętnie czy ona pasuje czy nie, ze wskazaniem na NIE.

paski Eterna ma świetne, ale to nie zmienia faktu, że i tak się zużyją i próba dokupienia oryginału zakończy się głosem w słuchawce ~1000zł poprosimy...

a bransoleta jak bransoleta - jeść nie woła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując na bransolecie, nie będziesz musiał dodatkowo kombinować z wysyłką, ze względu na pasek z egzotycznej skóry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzyłem kilkukrotnie i dość długo przy tym modelu chodziłem. Jeśli coś Ci to pomoże, to według mnie:

- na pasku znacznie lepiej się układa na nadgarstku (mam 18 cm) niż na bransolecie, leży rewelacyjnie;

- w/w robiona trochę na wzór bransolety Omegi pozostawia jednak sporo do życzenia;

- przy znacznej wielkości i wypukłości czarna tarcza lepiej się prezentuje;

- coś, za coś, a mianowicie biała jest bardziej czytelna;

- bije jednak obie zestawienie różowego złota z białą i brązowym aligatorem (podchodziłem trzy razy, ale nie mogłem się przełamać do wyłożenia grubo przeszło trzydziestu koła za Eternę chociaż bardzo lubię i szanuje markę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeanalizowałem wszystkie za i przeciw i ostatecznie zrezygnowałem z zakupu.
Muszę go kiedyś gdzieś przymierzyć i obejrzeć dokładnie na żywo i wtedy wrócę do tematu.
Może jakiś kolega z Krakowa widział ja gdzieś na wystawie ? Np Apart Exclusive w Bonarce ?

dzięki wszystkim za pomocne wypowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Krk w Bonarce go nie widziałem. Zostało kilka sztuk - najprawdopodobniej wychodzą z Eterny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może uda mi sie w lutym wyskoczyć do Krakowa , więc jakby ktoś ja ktoś widział to proszę o info gdzie dokładnie leży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co Cię ostatecznie zniechęciło, jeśli można wiedzieć? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.