Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
igory76

Klub Miłośników Zegarków Jaeger-LeCoultre

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 19.03.2023 o 10:59, beniowski napisał(-a):

Ja z tej funkcji sprawdzania bezelem korzystam często będąc w domu, a chcąc wiedzieć która godzina jest u mojej żony, jak przebywa w innej strefie czasowej. 

Opowiesz w kolejnym wideo. Keep doing the good job.

O ile rozumiem, aby ten sposób działał, trzeba wiedzieć jaka jest różnica w czasie między miejscami?

Jeśli tak, to zamiast kręcić, szybciej w głowie sobię sprawdzę 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, sanik napisał(-a):

O ile rozumiem, aby ten sposób działał, trzeba wiedzieć jaka jest różnica w czasie między miejscami?

Tak, trzeba wiedzieć jaka jest różnica w czasie w miejscu odnośniego którego chcesz sprawdzić czas.
No widzisz, niektórzy tak w głowie nie potrafią szybko🤣. Ale to się naprawdę przydaje gdy chcesz na szybko sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.03.2023 o 15:04, sanik napisał(-a):

Za pierwszym razem rzeczywiście szybciej, ale jak sobie wtedy już ten bezel ustawisz i tego samego dnia jeszcze parę razy będziesz chciał znać godzinę w tej samej, właśnie ustawionej strefie, to już nie musisz wykonywać skomplikowanych kalkulacji typu 8-2 albo nie daj boże 2+3! A wyobraź sobie 9 + 7 albo 4 - 6 -> w zegarkowym układzie liczb to już praktycznie analiza zespolona :D 

Tak na prawdę, to w praktyce i tak najszybciej będzie w telefonie zapytać głosowo Gugla - hej Gugyl, która jest teraz godzina w Albuquerque?

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śledzę chwilę na raty Wasze rozważania nad GMT.

Oczywiście najlepiej zapytać Siri. Ale kiedy nie ma takiej możliwości - bo na przykład jest się długo w górach warto gmt mieć. 
Na przykładzie moich dwóch zegarków Ball - trochę taki office gmt - 3 strefy, i Rolex - true gmt.

Różnica w użytkowaniu jaką zauważyłem to taka, że gdy mam nietypową strefę czasową - na przykład południowa Azja - powiedzmy Nepal gdzie nie ma pełnej zmiany godziny a minutowa (konkretnie 3.45) to łatwiej mi odmierzyć w Ballu  i zmienić dzięki obrotowymi bezcelowi z podziałką dzień /  noc. I ewentualnie później mogę sobie to przenieść na wskazówki zmianę czasu i ustawić na powrót bezel niż wykonać taką operacje na true gmt.

Z drugiej strony ponieważ office gmt (Ball) nie ma skaczące godziny dłużej zajmuje przeniesienie  tego na wskazówki z bezela. A w Rolexie to tylko chwila więc Jak zwykle coś za coś. 
a że jesteśmy w temacie JLC to komplikacja jlc master geographic bardzo mnie interesuje. 
😁

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, SPS napisał(-a):

[...]

a że jesteśmy w temacie JLC to komplikacja jlc master geographic bardzo mnie interesuje. 
😁

To tak jak było w moim filmie:

- można go traktować jako office GMT, kiedy mała subtarcza pokazuje czas w innym miejscu, niż akurat się znajdujesz

- można po wyjeździe do innej strefy czas lokalny mieć na małej subtarczy, a domowy na standardowych wskazówkach (wtedy zachowamy funkcjonalność true GMT, przy czym lokalny czas będzie wymagał bliższego przyjrzenia się tarczy)

- można też ustawić sobie czas lokalny na dużych, a czas domowy na małych, no ale to wymaga zatrzymania zegarka, więc trochę jak podróżowanie z office GMT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny kunszt sztuki zegarmistrzowskiej!

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu dobrze widać jak piękne są tegoroczne nowości od Jaeger-LeCoultre.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mylof napisał(-a):

Tu dobrze widać jak piękne są tegoroczne nowości od Jaeger-LeCoultre.

ostatnio byłem obsługiwany przez tę przesympatyczną panią 🥰

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uśmiałem się czytając komentarze pod filmem z CEO JLC na kanale revolution. Tak jeden z użytkowników opisał Wei Koh:

"The contrast between Renier's quiet sophistication and that pawn shop owner look of that troglodyte couldn't be more stark"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minutes ago, Jan said:

Uśmiałem się czytając komentarze pod filmem z CEO JLC na kanale revolution. Tak jeden z użytkowników opisał Wei Koh:

"The contrast between Renier's quiet sophistication and that pawn shop owner look of that troglodyte couldn't be more stark"

Bez linka się nie liczy ;)

edit znalazłem już ;)

Edytowane przez logann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Z tymi płóciennymi paskami to jakaś nowa ekomoda? 

Może chodzi o "ukażualowienie" tego zegarka. Swoją drogą w tym duofejsie przy zakupie dostajesz dwa paski: płócienny i skórzany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niestety czuję rozczarowanie marką.

Reverso jest wciąż eksploatowane na wszelkie możliwe sposoby, ale...

1. Absolutnie nie widzę żadnego innego zegarka, który by budził emocje

2. Do tego Polaris jest strasznie brzydki

3. Master Control aż się prosi o jakiś duży redesign żeby zrobić go bardziej sportowym. Ostatnia "nowość" czyli model z niebieską tarczą jest bardzo bez wyrazu 😕

Co do samych premier, to przemawia do mnie ten najbardziej. Fajnie jakby pojawił się w opcji duoface. Niemniej jednak to też odgrzewany kotlet - ot tarcza z niebieskiej na białą zmieniona, a wskazówki na szare.

Screenshot 2023-04-01 at 10.24.33.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każual saterdej z zegarkiem bez wyrazu ;)

BFAA4E40-766C-48F5-8271-C685CEAF5FA5.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje chrono nie tak spektakularne jak to nowe „tribute”, ale i tak lubię go nosić. 😃

6106AA28-CCA8-485A-8F2C-E0A156688D93.jpeg

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy w kolekcji JLC zawitał! Kto zgadnie ten żeżemistrzem będzie - podpowiem ze limitka 800 sztuk... 

IMG_0397.thumb.jpeg.3ba3a0fd5d0b70973a623e655c37bc5c.jpeg

(Mario I Mylof wykluczeni z zabawy bo już wiedza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minutes ago, KrysH said:

Pierwszy w kolekcji JLC zawitał! Kto zgadnie ten żeżemistrzem będzie - podpowiem ze limitka 800 sztuk... 

(Mario I Mylof wykluczeni z zabawy bo już wiedza)

Master Control?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minutes ago, KrysH said:

Pudło 🤠

Pudło to było wyżej. Jak nie MC to może Polaris.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Proszę grupę o pomoc. Dostałem ofertę kupna zegarka Jaeger-Lecoultre. Niestety nie jestem pewien czy zegarek jest oryginalny. Mam kilka zdjęć, które zamieszczam poniżej. Z góry dziękuję za pomoc i każdy komentarz.

Model :

Jarger-LeCoultre Mens Watch Ultra Thin Moon Phase. Black Face. Dial Automatic. Code: Q1368470 UNWORN! YEAR 2017 Box & Papers

Zdjęcia

261389595_4739674092759758_5040583719657244246_n.jpg.f6679f3499f3640ad4e7af72e9508546.jpg261270204_4780495392006672_5775454740234244058_n.thumb.jpg.4b2760a896318055d35599b89c9a320b.jpg260873885_6604064706332742_7867471473031506150_n.thumb.jpg.387697cfb91e18bbfe0f881bf4049917.jpg333618724_8761222587285552_123459690636898649_n.jpg.9ad8c9d03392dd7dc1ac1c173e96b797.jpg300612622_5271593779624000_2359956455826910357_n.thumb.jpg.a9f9bebf1fc7d305774b5d46e473ba75.jpg265090562_4552299878171102_2947761592093894420_n.thumb.jpg.210bd8aee48af5c5affcef774821a0a5.jpg

Edytowane przez Piotr111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minutes ago, tts said:

Pudło to było wyżej. Jak nie MC to może Polaris.

Haha - słuszna uwaga z tym pudłem! Aczkolwiek znowu nie trafiony i panu już podziękujemy, dajmy innym szanse 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi