brz 1955 #6026 Napisano 1 Września 2018 Cherie to chyba akurat te wycofane, mam rację? Nigdzie ich nie widzę. Według sporej grupy lasek z fragrantiki bardzo podobnym zapachem jest Montale Rose Elixir. Na iperfumach poniżej 400 zł, czyli nieco taniej od Diora. Może niech żona przetestuje? Co do damskich zapachów Lalique to w budżecie około 100 PLN (czasem nieco poniżej, czasem nieco powyżej) bez problemu dostaniesz je na iperfumach i e-glamour. Mowa oczywiście o setkach EDP. Mi najbardziej podobają się Perles de Lalique i Le Parfum. Żona bardzo lubi też Amethyst i L'Amour. Żadnego z nich nie nazwałbym raczej typowym damskim przyjemniaczkiem, więc zdecydowanie warto najpierw sprawdzić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 715 #6027 Napisano 1 Września 2018 (edytowane) Cherie to chyba akurat te wycofane, mam rację? Nigdzie ich nie widzę. Według sporej grupy lasek z fragrantiki bardzo podobnym zapachem jest Montale Rose Elixir. Na iperfumach poniżej 400 zł, czyli nieco taniej od Diora. Może niech żona przetestuje? Tak, chodzi mi o aktualne Miss Dior. Te na ceneo starują od ok 230 zł (tester 100 ml):https://www.ceneo.pl/9206970http://marciano.pl/christian-dior-miss-dior-100ml-edt-p-1430.htmlew tu:https://allegro.pl/christian-dior-miss-dior-100ml-edt-woman-i7485211156.htmlczy to wszystko oryginały? Bo te to chyba na bank podróby?:https://allegro.pl/miss-dior-cherie100-ml-piekne-i-zmyslowe-i7533031351.html#thumb/1 Edytowane 1 Września 2018 przez StaryWilk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brz 1955 #6028 Napisano 2 Września 2018 Na ceneo masz link do e-glamour i tę perfumerię mogę polecić (już wcześniej ją wymieniałem). Reszty nie znam. Allegro raczej bym unikał. Pamiętaj też, że Miss Dior to coś innego niż wspomniany przez Ciebie Miss Dior Cherie. One mają tyle odmian, że się w pale nie mieści. Nawet M.D. z 2012 i 2017 to nie to samo bo księgowe przy nich dłubały. Sam zresztą zobacz, nuty są zupełnie inne:https://www.fragrantica.pl/perfumy/Christian-Dior/Miss-Dior-new--17796.htmlhttps://www.fragrantica.pl/perfumy/Christian-Dior/Miss-Dior-Cherie-213.html Tak że ten tego, żeby nie było rozczarowania. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość TigerBear #6029 Napisano 2 Września 2018 Allegro raczej bym unikał. Czemu ? Wszędzie zdarzają się podróby. Trzeba po prostu uważać i omijać sklepy czy sprzedawców z Alle, którzy w ofercie maja same fejki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brz 1955 #6030 Napisano 2 Września 2018 (edytowane) Nie doprecyzowałem. Może nie dla zasady bo na allegro kupuję coś przecież non stop. Sęk w tym, żeby nie złapać się właśnie na jakiegoś rekina biznesu co ma 3 flakony na krzyż i wszystkie niewiadomego pochodzenia. Albo na roztrzepaną laskę, która flakon wyśle Ci dopiero jak się upomnisz i będzie się dopraszać łaski, po czym i tak dostaniesz tester, o którym w opisie aukcji nie było mowy (to mi się akurat przydarzyło). Wolę kupować w sprawdzonych perfumeriach bo taniej i tak już ciężko coś znaleźć, a jak jest naprawdę tanio, to trzeba się zastanawiać, czy to przypadkiem nie „okazja”. Poza tym ostatnio kupuję po kilka zapachów jednocześnie, więc łatwiej kupić w jednym miejscu, niż zbierać po allegrowych handlarzach. Dodatkowo niektórzy mają ceny wysyłki z kosmosu, więc jak się uzbiera, pół potencjalnego flakonu idzie na transport. Edytowane 2 Września 2018 przez brz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość TigerBear #6031 Napisano 2 Września 2018 Racja, ale na Alle jest mnóstwo sprawdzonych sprzedawców z oryginalnym asortymentem, tak samo jak i tych z niesprawdzonym... A dziś... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brz 1955 #6032 Napisano 2 Września 2018 Hoho, to się kolega szarpnął. A ja, głupi, kilka lat temu prawie cały flakon znajomemu oddałem. Teraz w końcu dojrzałem i musiałem sobie taki z reedycji kupić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 184 #6033 Napisano 2 Września 2018 Jak już o M7, to pytanie w temacie. Powoli lato odchodzi, więc szukam pomysłu na któryś z dobrych i niedrogich zapachów z agarem. Ostatnio miałem próbkę Versace Oud Noir, i muszę powiedzieć, że to jest to. M7 nie znam, jest szansa gdzieś go sprawdzić, który fajniejszy? A jak już o próbkach, to kolega zamówił po tym jak u mnie niuchał L'Aventure, i dostał też próbkę L'Aventure Blanche. Nie sądziłem, że niby kierowany do Pań zapach, tak przypadnie mi do gustu. Chcę zrobić taki prezent mojej kobiecie, i mam nadzieję, że czasem pozwoli mi się nimi wypachnić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość TigerBear #6034 Napisano 2 Września 2018 Hoho, to się kolega szarpnął. A ja, głupi, kilka lat temu prawie cały flakon znajomemu oddałem. Teraz w końcu dojrzałem i musiałem sobie taki z reedycji kupić. Nie szarpnąłem się, mam tę wodę chyba z 10 lat Jak już o M7, to pytanie w temacie. Powoli lato odchodzi, więc szukam pomysłu na któryś z dobrych i niedrogich zapachów z agarem. Ostatnio miałem próbkę Versace Oud Noir, i muszę powiedzieć, że to jest to. M7 nie znam, jest szansa gdzieś go sprawdzić, który fajniejszy?A jak już o próbkach, to kolega zamówił po tym jak u mnie niuchał L'Aventure, i dostał też próbkę L'Aventure Blanche. Nie sądziłem, że niby kierowany do Pań zapach, tak przypadnie mi do gustu. Chcę zrobić taki prezent mojej kobiecie, i mam nadzieję, że czasem pozwoli mi się nimi wypachnić Spróbuj Swiss Arabian Mutamayez. Bardzo fajny Oud.Mądre nosy piszą, że bardzo podobny do M7, ale kompozycyjnie przy M7 to on nie leżał. Nawet oud jest innego typu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Viggen 70 #6035 Napisano 2 Września 2018 Jak już o M7, to pytanie w temacie. Powoli lato odchodzi, więc szukam pomysłu na któryś z dobrych i niedrogich zapachów z agarem. Ostatnio miałem próbkę Versace Oud Noir, i muszę powiedzieć, że to jest to. M7 nie znam, jest szansa gdzieś go sprawdzić, który fajniejszy? M7 to klasyk sprzed lat, teraz jest reedycja pod szyldem M7 Oud Absolu. Koniecznie porównaj, bo zapach się różni od Versace. Polecam sprawdzić jeszcze Gucci Intense Oud. Versace jest z nich najbardziej łagodny jeśli chodzi o agar imho. Mam odlewki wszystkich i YSL najmniej mi podchodzi z tej trójki. Niestety oryginału nie wąchałem, więc nie wiem czy reedycja się mocno różni. A tak poza tym to chciałem się przywitać. Czytam ten wątek od dawna, ale to mój pierwszy wpis. Nie jestem może wielkim perfumomaniakiem, ale lubię dobry zapach bez rozbierania go na atomy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brz 1955 #6036 Napisano 2 Września 2018 Nie szarpnąłem się, mam tę wodę chyba z 10 lat Miałem M7 z początków produkcji i – o ile pamiętam – M7 Oud Absolu naprawdę niespecjalnie się od niego różni. Może coś z parametrami bo oryginał burzył budynki w okolicy i musiałem puszczać chmurę w powietrze, a później w nią wchodzić. Ten nowy jest może bardziej apteczny na początku, czego przy poprzedniku nie zaobserwowałem. Poza tym są dla mnie takie same. Gucci Intense Oud też ostatnio nabyłem bo mnie zauroczył, ale to zupełnie inna bajka. Dla mnie idzie w stronę chłodnej, ciemnej, ziemistej róży. Coś jak męski odpowiednik Perles de Lalique. Oud? Chyba jakoś niespecjalnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość TigerBear #6037 Napisano 3 Września 2018 Delikatnie się różnią, ale nie aż tak, żeby zabijać się za pierwowzorem. A już w ogóle nie rozumiem pogoni za wersją w brunatnej butelce mając tę w przeźroczystej, z brązową naklejką. Róznica jest wręcz subtelna i to tylko w otwarciu.No ale różnej maści ( dosłownie ) recenzenci, robią ludziom wodę z mózgu.Reasumując - czy to M7, obojętne w jakiej butelczynie, czy Oud Absolu, jesat to naprawdę zacny zapach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Viggen 70 #6038 Napisano 3 Września 2018 A czy podobnie jest z Rive Gauche w obu wersjach? Ktoś porównywał, bo mam na niego chrapkę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość TigerBear #6039 Napisano 3 Września 2018 A czy podobnie jest z Rive Gauche w obu wersjach? Ktoś porównywał, bo mam na niego chrapkę? Podobne. I to bardzo.Ręka w rękę delikatnie różnią się.Myślę, że na nosicielu nie do odróżnienia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Viggen 70 #6040 Napisano 3 Września 2018 Dzięki! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnkn 226 #6041 Napisano 5 Września 2018 Najnowszy zakup. Miałem nadzieję że to będzie mój zapach na lata a tu czytam że mają go wycofać Chyba trzeba zbierać na drugi flakon... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pjord 2 #6042 Napisano 6 Września 2018 Mój zapach lata od lat. Trzeba będzie kupić kilka flaszek. Próbowałeś Agua Verde? Jest pewne podobieństwo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 23397 #6043 Napisano 11 Września 2018 Trochę klasyki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marwol 178 #6044 Napisano 11 Września 2018 I jak klasyka? Bo też o nich myślę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 7634 #6045 Napisano 11 Września 2018 Oba to bardzo dobre, klasyczne zapachy. Jak kiedyś użyłem Aramisa to kolega z pokoju powiedział, że pachnie pastą do mebli - osobliwe porównanie, ale dla mnie to komplement 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 23397 #6046 Napisano 11 Września 2018 Aramis taki oldskulowy.Nie wiem czy się polubimy.Na początku kopie, potem jest lepiej.Taki męski, stary zapach.Muszę ponosić.Azzaro ciekawy, nie wiem jak go opisać.Po 5 godzinach jeszcze pachnie,ale delikatnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
colector 736 #6047 Napisano 11 Września 2018 zetkneliście się już z nowym TF? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 23397 #6048 Napisano 11 Września 2018 Nie.A jak pachnie i co kosztuje ?Z nazwy to jakaś skóra dla chłopa . Z Toma Forda to tak mi jakoś najlepiej leży i go mam Grey Vetiver. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
colector 736 #6049 Napisano 12 Września 2018 sam jestem ciekaw, nie mieli testera więc nie wypróbowałem.Podobno zapach zbliżony do ''tuskan leather''. A grey vetiver też mi się podoba. Teraz mam gurlein vetiver, ale Ford dużo lepszy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 23397 #6050 Napisano 12 Września 2018 Ford jest super.GV mam próbkę, ale nie mogę się przekonać. Tak pachniala pasta do podłogi u mnie w przedszkolu. Ale, kiedy to było :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach