Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tarant

Nie jest OK....

Rekomendowane odpowiedzi

Matko, ty swoich dzieci płakać nie będziesz, ale wyć będziesz”.

nie jest OK

Matka ma zawsze przerąbane, ojciec mniej, ale podobno teraz mamy równouprawnienie takie bardziej.

Weź raczej pod uwagę ten cytat:

"- Takci na świecie być musi: raz radość,

Drugi raz smutek; z tego dwojga żywot

Nasz upleciony. I rozkoszyć nasze

Niepewne, ale i troski ustąpić

Muszą, gdy Bóg chce, a czasy przyniosą"

:D

Nie zauważyłem abyś proponował. Choć widząc jak fundamentalne są między nami różnice w postrzeganiu wiary, myślę, że pozostaniemy przy swoich poglądach. Poza tym, już chyba trzeci raz proponuję zakończenie tej dyskusji.

Pisałem że już nie proponuję, ostatnio raz proponowałem bodajrze Tomkowi. w którymś z poprzednich "Nie jest OK". Oczywiście, ze pozostaniemy przy swoich poglądach, mnie wystarczy, że się przy okazji tej naszej rozmowy zastanowiłeś choć trochę, zamiast ślepo wierzyć, może nawet Twoja wiara na tym skorzystała. ;)

Propozycja to nie to samo co zakończenie. :D

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość breslauer

"- Takci na świecie być musi: raz radość,
Drugi raz smutek; z tego dwojga żywot
Nasz upleciony. I rozkoszyć nasze
Niepewne, ale i troski ustąpić
Muszą, gdy Bóg chce, a czasy przyniosą"

zapamiętam ,a nawet zapiszę

dzięki ,pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym tylko wyjaśnić jedną rzecz: to nie katolicy na forum, zaczynają dyskusje na tematy religijne. Jeśli Koledzy pozwalają sobie na wpisy dotyczące Kościoła Katolickiego, to chyba nie dziwi prostowanie nieprawdy w tych informacjach przez katolików. Jeśli napiszę cokolwiek o Mahomecie, Lutrze czy szabasie, to naturalnym jest dla mnie, że mogą odpowiedzieć Koledzy, dla których te postaci, zwyczaje coś znaczą. Związek przyczynowo-skutkowy.

Tu przyczyna: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/139658-nie-jest-ok/page-36?do=findComment&comment=1870384

Szanowni Koledzy ateiści, wierzący inaczej, uważający inaczej - bądźcie chociaż konsekwentni i nie odwracajcie kota ogonem. Nie ośmielę się napisać kulturalni, wszak kultura i szacunek do innych nakazują: nie obrażać czyichś uczuć religijnych oraz pozwolić innym się wypowiedzieć.

Oskarżacie katolików o fanatyzm, brak tolerancji, ale prawda jest taka, że w formalnie katolickim kraju, panuje dyskryminacja katolików. Nie zmuszam Was do chodzenia do Kościoła, nie zmuszam, byście czytali Ewangelię. Dajcie już spokój księżom, klerowi, ofiarom na tacę, treści kazań, zakonom i Kościołowi. Gdyby jego wpływ był tak wielki, jak sądzicie, to już dawno wyciągnięto by konsekwencje prawne za liczne bluźnierstwa , a pisanie bzdur o Kościele Katolickim byłoby prawnie zakazane.

Piszę to zupełnie spokojnie. Jestem jednak zmęczony prowokowaniem katolików i zwalaniem na nich winy za trolowanie i zaśmiecanie forum.

Apeluję do administracji o usuwanie postów o Kościele Katolickim, wszystkich, tych negatywnych również, ponieważ zwłaszcza te ostatnie naruszają dwa zakazy regulaminowe: są obraźliwe (te, oparte na uprzedzeniach i stereotypach) i są na tematy religijne. A dodatkowo obrażają zdrowy rozsądek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przeczytałeś uważnie i ze zrozumieniem post który cytujesz? Chodziło tam przede wszystkim o to, że ta celebracja odbyła się z aktywnym udziałem władz świeckiego (ponoć) państwa. Zaś wciskanie Chrystusowi koron w imieniu naszego nieco głupawego i nadętego zarazem narodu obrażać może innych chrześcijan. Chrystus nie jest własnością Kościoła Katolickiego i nie ma on do Niego wyłącznych praw. KK stracił też możliwość ich egzekwowania tradycyjnymi środkami przymusu. 

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przeczytałeś uważnie i ze zrozumieniem post który cytujesz? Chodziło tam przede wszystkim o to, że ta celebracja odbyła się z aktywnym udziałem władz świeckiego (ponoć) państwa. Zaś wciskanie Chrystusowi koron w imieniu naszego nieco głupawego i nadętego zarazem narodu obrażać może innych chrześcijan. Chrystus nie jest własnością Kościoła Katolickiego i nie ma on do Niego wyłącznych praw. KK stracił też możliwość ich egzekwowania tradycyjnymi środkami przymusu. 

A czy przeczytałeś uważnie treść aktu intronizacji? Dostępny na stronie KEP. Mylisz intronizację osobistą z koronacją królewską. A udział przedstawicieli Państwa jest jak najbardziej wskazany - po pierwsze, są to katolicy, a po wtóre, etyka chrześcijańska stanowi trzon ustroju społeczno-politycznego RP. I nie tylko jej, lecz większości państw cywilizacji zachodniej. Wreszcie, to ważne wydarzenie społeczne. Czas skończyć ze sztucznym oddzielaniem chrześcijaństwa od światopoglądu czy ustroju państwa. Nie ma państwa bezideowych. Czy to się komuś podoba, czy nie, to chrześcijaństwo stanowi podstawę etyki, moralności, ustroju i prawodawstwa europejskiego. Nie da się go odrzucić, nie da się zakwestionować tego związku. Państwo świeckie czerpie z chrześcijaństwa, chyba że wyznaje inne wartości niż europejskie, np. szariat. 

Amerykanie nie mają żadnego problemu z uznaniem, że ich państwo opiera się na judeo-chrześcijaństwie. Poczytajcie choćby wypowiedzi rabinów amerykańskich. Wiecie jak Amerykanie traktują Europejczyków? O tym też można poczytać.... 

Paradoksalnie, to dzięki chrześcijaństwu możecie tutaj pisać różne rzeczy o Kościele Katolickim. Wolność słowa panuje wyłącznie w krajach wywodzących się z kręgu kultury łacińskiej. Jest jakieś państwo ukształtowane w  islamie, pogaństwie, czy ateizmie, w którym panuje wolność słowa i wolność przekonań?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qr**, zaraz Piotr Ratyński odpowie I zacznie sie dalej pierdo..nie bez konca,  " Ty jesteś madry ale ja jednak madrzejszy "... 

A ja dalej bede ze slownikiem musial siedziec żeby zrozumiec co ci wszyscy madrzy maja do powiedzenia :)

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr powinien mieć własny wątek, p.t.: "Tako rzecze Piotr" ;) albo "Riposty, repliki i filipiki".

Jednak uważaj, bo Piotr zaprosi Cię na PW :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oskarżacie katolików o fanatyzm, brak tolerancji, ale prawda jest taka, że w formalnie katolickim kraju, panuje dyskryminacja katolików.

No nie wiem , dlaczego tak uważasz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Myśle, że dla niewierzących temat nie istnieje. Nie wierzą w Boga to i w Jezusa również .Po co bić pianę.

Natomiast co do koronacji to muszę przyznać racje Tarantowi, że Koścół Katolicki uzurpuje sobie prawo do Jezusa Chrystusa względem innych religii.

No a jak to napisał Tarant " wciskanie korony Chrystusowi" to jest sedno sprawy. Dziwię się że wierni , katolicy chodzą do kościoła i nie znają choćby podstaw Pisma Świętego.

Za życia Jezusa już raz była taka sytuacja, że chcieli ogłosić Jezusa Królem ale im uciekł. ( Więc teraz miałby zostać królem? W obecnej sytuacji gospodarczej ? A jakby wyglądaly Jego polemiki z opozycją? No i oczywicie jestem ciekawy czy przyjąłby zaproszenie na wywiad do TW TRWAM? ) To tak na marginesie.

Poza tym często wspominał, że Królestwo Jego nie z tego świata pochodzi. Więc ma już swoje Niebianskie Królestwo.

A po trzecie może wypowie się sam zainteresowany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pan Jezus pewnego dnia incognito przechadzał się po Nowym Yorku. W momencie kiedy przechodził przez slumsy, zaczepili go hipisi, którzy palili trawkę. Zaproponowali Jezusowi, żeby z nimi zapalił. Pan Jezus mówi sobie - czemu nie i zaciągnął się. Po pewnym czasie przypomniał sobie że się nie przedstawił hipisom, i mówi:

- Jestem Jezus...

A oni na to:

- I o to chodzi chłopie !

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmieszny , ale pewnie obrazoburczy do diabła .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla Piotra:

post-6402-0-24886300-1480966518_thumb.jpg

Dla Tomka:

post-6402-0-38713200-1480966542_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem , dlaczego tak uważasz .

Jestes pewny, ze chcesz znac odpowiedz ? Czy to swiadoma prowokacja ? :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestes pewny, ze chcesz znac odpowiedz ? Czy to swiadoma prowokacja ? :)

Liczę na autorefleksję naszego przyjaciela .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarant, język prawniczy nie jest trudno po to, żeby nie wtajemniczeni go nie rozumieli. Po prostu pewne określenia, oddają to, co istotne i nie da się ich inaczej określić. Często to są idiomy, wzięte z łaciny. Zdaje się jesteś lekarzem, więc wiesz, o co chodzi. Istnieje słownictwo fachowe.... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem. Na medycynie znam się tylko tu, na forum :) Jak wszyscy.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazylem, ze w pewnym wieku mozna zdobyc spora wiedze medyczna, praktykujac na wlasnych przypadkach :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też koledzy czekacie na elaborat o prześladowaniach katolików we współczesnej Polsce ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak prawdziwie to tylko prorok Mahomet kocha wszystkich bezbożników, prawników, medyków i innych osobników. :)

Edit. A najlepszą religią jest Judaizm, bo tylko w tej religii problemy nurtujące wiernych rozwiązuje się natychmiast i znakomicie robią to rabini. :P    

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Judaizm też nie jest ok. Np. Ściana Płaczu jest niesprawiedliwie podzielona: 2/3 dla mężczyzn i 1/3 dla kobiet. A chasydom w Mea Shearim to w ogóle nie chce się sprzątać. Takie z nich bogobojne lenie:-) Aż dziw, że żaden misjonarz racjonalizmu tam jeszcze nie dotarł, żeby im pokazać jak powinni żyć ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit. A najlepszą religią jest Judaizm, bo tylko w tej religii problemy nurtujące wiernych rozwiązuje się natychmiast i znakomicie robią to rabini. :P    

Żydzi,to według mnie jest najlepszy przykład tego jak religia potrafi zahamować rozwój społeczeństwa,a z kolei wyzwolenie się z okowów religijnego otępienia potrafiło otworzyć przed tym narodem niesamowite możliwości.,Wśród Żydów jest duży odsetek sekularyzacji,ok 50% jest ateistami i tym żydowskim ateistom świat  zawdzięcza najwięcej.,  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W roku 1996 Margaret Thatcher została honorowym obywatelem miasta Wrocław, zgodnie z przedstawioną tu logiką, Wrocław przywłaszczył ją sobie, nie chciał się nią podzielić z innymi i dodatkowo stał się angielski. Szok k...a normalnie, że też nie macie o czym pisać tylko powtarzać za tv. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarra, zarra. Gdyby została ogłoszona Dutkiewiczem, to jest Prezydentem Wrocławia, to co innego ;)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Czas skończyć ze sztucznym oddzielaniem chrześcijaństwa od światopoglądu czy ustroju państwa. Nie ma państwa bezideowych. Czy to się komuś podoba, czy nie, to chrześcijaństwo stanowi podstawę etyki, moralności, ustroju i prawodawstwa europejskiego. Nie da się go odrzucić, nie da się zakwestionować tego związku.

Dokładnie tak. Zauważ jednak, że dość często przywoływany jest przykład neutralności światopoglądowej jako właściwego modelu w skali państwa, promowanego najczęściej przez środowiska lewicowo-laickie lub też lewackie. Miesza się w to oczywiście Konstytucję, a przecież ustawa zasadnicza "mówi" raczej o bezstronności wobec światopoglądów, a to dość istotna różnica. I jak słusznie zauważył kiedyś prof. Królikowski - neutralność światopoglądowa „nie jest światopoglądowo neutralna”. Niby oczywiste, a jednak niektórzy nie potrafią tego przyswoić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.