Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

QuadrifoglioVerde

Forumowy zegarek " kostka " a la JLC Reverso

Rekomendowane odpowiedzi

Wskazówki są za delikatne a indeksy za duże moim zdaniem. Albo jest ich za dużo i przez to jest jakiś nieład na tarczy.

Ale ogólnie jest ciekawie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta to tylko surowa podstawa. Barok się jeszcze w tym zegarku nie objawił :-) a będzie jasno i klarownie zaznaczony w postaci ciekawej koronki, zdobień koperty oraz znaku wodnego na tarczy ( nie wiem jeszcze jak to zrobię ale mam pomysł ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawie!

A będzie wersja z czarną/ciemną tarczą?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ruszał mnie ten zegarek w okrągłej kopercie ale teraz robi się coraz ciekawiej i zaczynam obserwować i odkładać PLNy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie to wygląda na ładny damski zegarek. Ale zobaczymy. Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt tarczy trochę za bardzo przypomina Cartiera Tank Solo,a nawet jest żywcem przeniesiona- mam nadzieję że obiecane zmiany wizualne tarczy to zmienią. Na razie to jest Cartier po liftingu koperty, z tanią koronką.

post-94977-0-07654100-1504591952_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dużo wg mnie rzymskiego pisma... Może lepiej tylko 4 indeksy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie wygląda świetnie. Nie mam nic przeciwko temu, by tarcza była podobna do Cartier'a. :)

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie ma mechanizmu kwarcowego z dolną sekundą ale HF jak w bulovie? Wtedy sekuna by płynęła imitując machanika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie wygląda świetnie. Nie mam nic przeciwko temu, by tarcza była podobna do Cartier'a. :)

Ja też tak uważam :)

Wygląda naprawdę obiecująco.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta bardzo fajna, projekt idzie w dobrą stronę :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, żeby zrobić takie same rowki, jak w Reverso, gdyż dodają elegancji i lekkości ale... będzie to trochę wtórne. A może nie warto się tym przejmować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podział koperty w tych miejscach jest istotny dla odbioru zegarka. Poziome linie są świetne ale chyba pojechalibyśmy za daleko.

Zaproponowałem inny element zdobniczy, często stosowany w zegarkach Patek Philippe.

pp5119g.jpg

Ale! nie ejst to moja jedyna propozycja. Mam tez pomysł na inny element zdobniczy w tym miejscu. Może na jutro uda się z wizualizować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. JLC robi 3 rowki. Może zrobimy 2 lub 4? ;)

Takie ozdoby jak z Patka mogą wyjść słabo. Wyglądają trochę jak indeksy w niektórych radzieckich zegarkach z lat 70.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. JLC robi 3 rowki. Może zrobimy 2 lub 4? ;)

Takie ozdoby jak z Patka mogą wyjść słabo. Wyglądają trochę jak indeksy w niektórych radzieckich zegarkach z lat 70.

i Orientach ;-)

No ale jednak to nie to samo co moletowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta zegarka znacznie ciekawsza. Koronka interesująca - w kształcie nakrętki. W połączeniu z prostą kopertą daje to ciekawy industrialny wygląd.

Nijak to nie nawiązuje do baroku raczej do rewolucji przemysłowej, jednakże w końcu zegarek nabiera jakiegoś charakteru - jestem więc dobrej myśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko będzie uzystkać w zegarku naręcznym cokolwiek nawiązującego do baroku, może gdyby koperta była grawerowana, coś w ten deseń

5e16adb16fb1.jpg

Ale to są potężne koszty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli trzeba iść na całość i zrobić kopertę odlewaną z mosiądzu i grubo posrebrzyć. Byłby klimat jak w starych kieszonkach i coś wyróżniającego ten projekt. W Polsce koszt przy ponad 100 sztukach pewnie wyszedłby około 200zł za jedną, tylko nie wiem jak z obróbką pod szkło i mechanizm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od początku pisałem, że nie chcę robić zegarka z epoki czy na siłę każdym aspektem krzyczącego, że jestem barokowy.

To będzie nowoczesny zegarek z pewnymi elementami nawiązującymi. Dzieki temu będzie to w miarę uniwersalny zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki temu będzie to w miarę uniwersalny zegarek.

Myślałem, że tematyka w miarę uniwersalnych zegarków trochę cię otrzeźwiła po zapisach na ProMilitari gdzie chętnych z forum jest aż 35.

Wiem, że jestem marudą ale dla mnie nawiązania powinny być dość oczywiste. Jeśli barok to taka koperta jak na zdjęciu @sanika i to najlepiej w złotym kolorze. Po prostu ta epoka 99% odbiorcom kojarzy sie z totalnym przepychem, złoceniami i żywymi kolorami. Byłem żywo zainteresowany tym projektem właśnie z tego powodu. Za ok 1500zł dostać tego typu zegarek, który nie jest tandetą byłoby mistrzostwem świata.

To co proponujesz na ostatniej wizualizacji jest też bardzo ciekawe, ale w tym momencie zupełnie nie kojarzy sie nikomu z mojego otoczenia z epoką baroku. Wszystkie pytane przeze mnie osoby stwierdziły że jest to normalny zegarek, który z niczym się nie kojarzy, albo że jest to ciekawy nowoczesny zegarek z nutką szeroko rozumianego przemysłu, industrializacji itp. ze względu na koronkę w kształcie kojarzącym się z nakrętką.

Być może trzeba po prostu zmienić koncepcje zegarka z barokowego na nowoczesny i nie będzie wtedy takich uwag.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy projekt już został ukończony ? że oceniamy ? :-)

Dobra cwaniaczki :D , mam problem z którym jeśli ktoś by mi pomógł to projekt by sporo zyskał.

Trzeba odrysować kartusz herbowy Opata Cystersów z Lubiąża. Kartusz herbowy znajduje się nad głównym wejściem do Pałacu Opatów który jest najpiękniejszą częścią całego założenia w Lubiążu. Oczywiście nie ma potrzeby odrysowywania grzywy lwa i tym podobnych detali bo tego nie będzie widać w skali zegarka. Trzeba dosyć grubą linią obrysować wszystkie elementy kartusza.

Może ktoś z forumowiczów zna kogoś kto ma talent i potrafi prowadzić ręką linie. Po obrysowaniu kartusza, wrzucimy go do programu graf i zamienimy na postać 2d cyfrową.

Pomysł jest taki aby znak wodny tego kartusza umieścić na tarczy lub na deklu zegarka ( na szkiełku ):

Najlepsze zdjęcie jaki udało mi się wykonać:

22359451774.jpg

Kartusz_herbowy.png

Poniżej, moim zdaniem świetne połączeni kolorów, złotego i szlachetnego niebieskiego. To można w tym projekcie wykorzystać.

Leubus_Geschichte1.jpg[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.