Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, Nah napisał(-a):

Przepraszam, raczej nie do tego służy ten wątek, ale przeglądam i przeglądam i coraz bardziej zachwycam się niektórymi radzieckimi modelami.

Jestem totalnym laikiem, na forum wpadłam przez przypadek i dosłownie "wpadłam".

Czy możecie doradzić, jaki mogłabym nabyć pierwszy (może i jedyny) zegarek tego typu, żeby się raczej nie specjalnie naciąć? Chciałabym coś małego, niedrogiego😏, ale działającego i mało awaryjnego.

Gdzie najlepiej kupić?

Dodam, że łucze co po niektóre też mnie urzekły.

Dzięki wielkie .

Spoko, wpierw to okreś jaki wygląd by ci najbardziej odpowiadał

Polecam przejżeć stronę www.mroatman.wixsite.com

Tam jest bardzo dużo radzieckich zegarków

Edytowane przez Kacperek_77u

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Nah napisał(-a):

Przepraszam, raczej nie do tego służy ten wątek, ale przeglądam i przeglądam i coraz bardziej zachwycam się niektórymi radzieckimi modelami.

Jestem totalnym laikiem, na forum wpadłam przez przypadek i dosłownie "wpadłam".

Czy możecie doradzić, jaki mogłabym nabyć pierwszy (może i jedyny) zegarek tego typu, żeby się raczej nie specjalnie naciąć? Chciałabym coś małego, niedrogiego😏, ale działającego i mało awaryjnego.

Gdzie najlepiej kupić?

Dodam, że łucze co po niektóre też mnie urzekły.

Dzięki wielkie .

Wybierz zegarek, następnie zrób serwis.  Najlepiej zegarmistrz w Twoim rejonie dający gwarancję. Każdy zegarek radziecki da się dobrze użytkować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta strona jest niesamowita - dzięki! Okazuje się, że o większości marek nawet nie słyszałam. Banalnie pewnie urzekł mnie poljot (te klasyczne , proste,"złote" modele).

Art - ale gdzie wybrać zegarek? Że względu na to, że kompletnie się nie znam,nie wiem czy na olx ktoś nie przesadza z ceną albo czy stan który opisuje jako dobry nie jest ściemą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Nah napisał(-a):

Ta strona jest niesamowita - dzięki! Okazuje się, że o większości marek nawet nie słyszałam. Banalnie pewnie urzekł mnie poljot (te klasyczne , proste,"złote" modele).

Art - ale gdzie wybrać zegarek? Że względu na to, że kompletnie się nie znam,nie wiem czy na olx ktoś nie przesadza z ceną albo czy stan który opisuje jako dobry nie jest ściemą.

Szukaj po allegro, olx. Ewentualnie można sprowadzać z za granicy. Ale też najlepszą metodą na ich pozyskiwanie są bazarki co niedziele itd

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otrzymałem taki zegarek od ojca razem z kilkoma innymi.  Czy jest on wart uwagi, czy to jakiś składak, malowanka?  Bezel nie klika, obraca się po prostu z lekkim oporem, zegarek sprawny poza tym, że nigdy nie serwisowany. 

20230918_132458.jpg

20230918_132508.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, gcze napisał(-a):

Otrzymałem taki zegarek od ojca razem z kilkoma innymi.  Czy jest on wart uwagi, czy to jakiś składak, malowanka?  Bezel nie klika, obraca się po prostu z lekkim oporem, zegarek sprawny poza tym, że nigdy nie serwisowany. 

Oryginalny komandirski z lat 80-tych lub z początku 90-tych (raczej to drugie). Stan noszony, zadowalający. Mało wart rynkowo, zostawić na pamiątkę

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wostok Komandirski, produkcja CCCP. Bezel ma chodzić płynnie bez klikania. Nie jest to jakiś unikat, ale niezły, wojskowy zegarek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie, dziękuję za ocenę. Fajnie, ze to oryginał. Zostanie u mnie jako ciekawostka w kolekcji 🙂

Edytowane przez gcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Nah napisał(-a):

Tu na forum są tematy: "CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA " lub "czy to oryginał czy składak/podróbka? " tam może zadać pytania i upewnić się czy zegarek jest w oryginale.

Jest tez temat - "Bazar wschodni" tam możesz zobaczyć co osoby z forum sprzedają. Jeśli nie ma zegarka, który Cie interesuje to możesz wstawić zdjęcie zegarka którego szukasz - może ktoś ma taki na sprzedaż.

Jest też temat "RUSKIE" OKAZJE NA AUKCJACH - Okazje, unikaty, bardzo dobre stany na aukcjach " - tam wstawiamy ciekawe zegarki które można kupić w necie.

Warto przeglądać internet i samemu uczyć się przez  porównywanie spotkanych modeli.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w takim razie jak coś upatrze, mogę Wam tu wrzucić i pomożecie/podpowiecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Nah napisał(-a):

A w takim razie jak coś upatrze, mogę Wam tu wrzucić i pomożecie/podpowiecie?

Wrzucaj śmiało - pomożemy :)

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, drobnypijaczek napisał(-a):

Pomożecie?  Pomożemy! 

Gierkiem zajechało...

Tak trochę celowo ;)

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupełnie niespodziewanie okazało się, że siostra ma poljota, taki zwykły jest, chyba typowy, ale zerkniecie i powiecie mi co to za model?

Chciałabym podobny, ale w lepszym stanie, tylko nie wiem, jak to cenowo wygląda...

IMG_20230920_115337_662.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Nah jest to popularny poljot de luxe z lat 60 na mechaniźmie 2209 na 23 kamieniach z koronką od slavy. Te odbarwienia na kopercir to jest brud czy odpryski złota?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Nah tylko uważaj, bo taką tarczę robią też współcześnie i często podmieniają w tych zegarkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteście niesamowici - dzięki 😁

Kacperek - chyba niestety odprysk, to jest w ogóle cały wielki odprysk, a tego złocenia jak na lekarstwo 😏

Cjareck - pamiętam, jak dziadek go nosił kiedy miałam kilka lat, teraz mam ponad 40, myślę, że nic tam kombinowane nie było, ale teraz dałeś mi znów do myślenia - jeśli chciałabym taki model to jeszcze muszę się zastanawiac, czy tarcza niewymieniona... to mnie przerasta😆

IMG_20230920_124711_059.jpg

Edytowane przez Nah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza jest oryginalna 

Podróba wyróżnia się między innymi łukowymi indeskami

s-l1600 (2).jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Nah napisał(-a):

Jesteście niesamowici - dzięki 😁

Kacperek - chyba niestety odprysk, to jest w ogóle cały wielki odprysk, a tego złocenia jak na lekarstwo 😏

Cjareck - pamiętam, jak dziadek go nosił kiedy miałam kilka lat, teraz mam ponad 40, myślę, że nic tam kombinowane nie było, ale teraz dałeś mi znów do myślenia - jeśli chciałabym taki model to jeszcze muszę się zastanawiac, czy tarcza niewymieniona... to mnie przerasta😆

Sprawa jest prosta! Masz oryginał, a @Kacperek_77u pokazał, jak wygląda kopia. Porównaj je i będziesz wiedziała czego unikać. Przede wszystkim indeksy (te złote kreski) - w oryginale to są kreski - "I" natomiast chińskie podróbki mają łódki - "()". Do tego chyba kolor tej masy perłowej się różni. W razie wątpliwości możesz przecież zawsze zapytać!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poproszę o pomoc w identyfikacji dziękuję🧡

zegar.jpg

32.jpg

Edytowane przez zomerkol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, zomerkol napisał(-a):

Poproszę o pomoc w identyfikacji dziękuję🧡

zegar.jpg

Jak znający trochę cyrylicę, odczytałem nazwę - JANTAR. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi