Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Są Pobiedy warte 250 zł, ale na pewno nie ta. Wskazana pochodzi z przełomu lat 70. i 80. w środku jest standardowy mechanizm 2602. Ta odmiana jest akurat często spotykana, więc przy odrobinie cierpliwości upolujesz ją w rozsądnej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bazarki to dobre źródło. Ale poczytaj, pooglądaj. Wybierz coś i szukaj. Jak ma Cię cieszyć przez lata to warto pogrzebać.

Edytowane przez w2k2

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zrozumiale Miroslav, że spodobała Ci się ta Pobiedka. Jest piękna i w świetnym stanie. Jeżeli brać pod uwagę jej stan zachowania i wrażenie, to cena nie jest aż tak wygórowana. Jednak rozsądek mówi co innego. Gdyby tak jeszcze była w pudełku z papierami jako NOS, to tak. Niby jest jak nowa, ale jednak ma ryski. Niby nie noszona, ale widać już ślady używania. Za przedmówcami polecam Tobie bliższe poznanie tematu, by na spokojnie podjąć lepszą decyzję. Jej "środek" jest popularny, a do tego przeciętny, jeśli chodzi o wykończenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...), choćby do renowacji (oczywiście z ZSRR lub posowieckie).

Daj sobie spokój z renowacją, zbyt kosztowna i prawie zawsze wychodzi nie tak jak powinna, chyba, że zależy Ci na cukiereczku, ale znając życie, to pokazana Pabieda wyjdzie Cię taniej niż koszt renowacji. Kup zegarek w takim stanie wizualnym żebyś mógł go od razu nosić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj sobie spokój z renowacją, zbyt kosztowna i prawie zawsze wychodzi nie tak jak powinna, chyba, że zależy Ci na cukiereczku, ale znając życie, to pokazana Pabieda wyjdzie Cię taniej niż koszt renowacji. Kup zegarek w takim stanie wizualnym żebyś mógł go od razu nosić. 

Bardzo cenna rada :) Jeśli chodzi o renowacje, to chodzi mi o jakieś drobne sprawy typu ryski czy coś takiego co potrafiłbym naprawić sam ew. z pomocą zegarmistrza np. mechanizm, regulacja/serwis. Najważniejsze to posiadać zdrowy rozsądek. W tym temacie to tyle odemnie, jeśli nabędę w najbliższym czasie jakiś wart uwagi zegarek to na pewno się nim podzielę na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Poprosze kolegów z forum o kilka informacji dot. zegarek Pobieda zakupiony jako dodatek do zegarka  Rakieta.Dziekuję i pozdrawiam.

post-70077-0-00321700-1398505679_thumb.jpg

post-70077-0-86824800-1398505708_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo cenna rada :) Jeśli chodzi o renowacje, to chodzi mi o jakieś drobne sprawy typu ryski czy coś takiego co potrafiłbym naprawić sam ew. z pomocą zegarmistrza np. mechanizm, regulacja/serwis. Najważniejsze to posiadać zdrowy rozsądek. W tym temacie to tyle odemnie, jeśli nabędę w najbliższym czasie jakiś wart uwagi zegarek to na pewno się nim podzielę na forum.

Jakie ryski miałeś na myśli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie mój, ale nie jestem w stanie znaleźć tej tarczy w żadnym katalogu, ani na żadnej stronie. A wygląda interesująco:http://m.allegro.pl/wojskowy-zegarek-wostok-amfibia-cccp-do-nurkowania-i4172002096.html

Czy ktoś może potwierdzić oryginalność, względnie powiedzieć coś więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składak, na bezelu w Amfibiach powinna być taka kropka z lumy.

Edit: Chyba, że pochodzi z lat późniejszych, jak ruscy składali zegarki, z czego się dało. Ale nawet jeśli, to według mnie i tak jest za drogi.

Edytowane przez papax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to orginalny Kirowski? W środku siedzi werk na 17 kamieniach. Czy koperta gra i czy wskazówki występowały z taką tarczą? Koronka jak się domyślam nie jest orginalna, ale to nie problem. Pytam bo nie znam kompletnie tematu Kirowskich:

post-46829-0-79020500-1398610928_thumb.jpg

Edytowane przez TabaQ

"**wno chłopu nie zegarek..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza, wskazówki ok ale koperta podmieniona chyba z Poljota. Powinna być krab jak w większości Kirowskich.

Też się nad nim zastanawiałem :)

Taki powinien być:

http://ussr-watches.ru/mix.shtml

Drugi rząd od lewej  i dziesiąty od góry

Choć i tu koronka nieoryginalna

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypadkiem kupiłem Ruski zegarek kieszonkowy Mołnia.Co o nim sądzicie.

post-30727-0-65553600-1398615776_thumb.jpg

post-30727-0-77750800-1398615781_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już rosyjska nie radziecka produkcja , ale to pewnie wiesz i ktoś sobie nakleił odznakę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie Poljoty

2014-04-27%2018.39.57.jpg

2014-04-27%2019.03.52.jpg

Edytowane przez buran69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już rosyjska nie radziecka produkcja , ale to pewnie wiesz i ktoś sobie nakleił odznakę .

A nie jest to zegarek dla jakiegoś weterana? Rosjanie sporo tego natłukli.

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta raczej od ZIMa

Myśle że ZIM'y z lat 60 też miały takie koperty, dowodem tego jest np ten egzemplarz (nie mam zdjęcia 'en face'), no chyba że jest między nimi różnica, której moje oczy nie wychwytują :D :

post-46829-0-16989100-1398629128_thumb.jpg

Edytowane przez TabaQ

"**wno chłopu nie zegarek..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta odznaka to kopia dostępna na allegro za pare groszy - ktoś kupił nakleił i zrobił zegarek dla "Weterana"  na pewno nie jest to oryginał w tym zestawie

Tutaj zdjęcia mojej robione na szybko - widać że grawerka a raczej tłoczenie jest jednolite z kopertą (deklami)

post-68206-0-76465300-1398629672_thumb.jpg

post-68206-0-67864500-1398629682_thumb.jpg

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zegarki nie byly produkowane dla weteranów tylko dla turystów..Jest to współczesna produkcja z serii pamiątkowej ,w której można spotkać przeróżne motywy:-Petersburg,,Stalingrad ,,Moskwa,,XX-lat pobiedy,rasy psów,,podobizny carów,Stalina ,,Breżniewa,,a nawet Pavla Buhre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to orginalny Kirowski? W środku siedzi werk na 17 kamieniach. Czy koperta gra i czy wskazówki występowały z taką tarczą? Koronka jak się domyślam nie jest orginalna, ale to nie problem. Pytam bo nie znam kompletnie tematu Kirowskich:

Koperta jest inna, jest od poljota - buran69 ma rację. A tu masz zdjęcie z katalogu :)

post-41034-0-72611500-1398630459_thumb.jpg

СДЕЛАHО В СССР

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta jest inna, jest od poljota - buran69 ma rację. A tu masz zdjęcie z katalogu :)

Dodam, że ten Kirowski jest nazywany "firanką", ze względu na ten słabo widoczny wzorek w centrum tarczy.

Ten wzór tarczy był podstawą do tarcz "warszawskich".

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam, że ten Kirowski jest nazywany "firanką", ze względu na ten słabo widoczny wzorek w centrum tarczy.

Ten wzór tarczy był podstawą do tarcz "warszawskich".

pozdrawiam

Narfas

Mam z innym wzorkiem :)

post-41034-0-49159300-1398631351_thumb.jpg

СДЕЛАHО В СССР

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi