Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

jak wyżej -> złoty poljot super!  zaś bransoletka od czapy - pod każdym względem nie pasuje do niego!!!

ale dla maniaków sowieckich zegarków sama w sobie ma wartość : w końcówce lat 70-tych 9,5 rubla to było COŚ!!!  być może faktycznie jest ona oryginalnie złocona

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.03.2021 o 23:54, Progfan_87 napisał(-a):

Załóż jakiś dobrej jakości klasyczny skórzany pasek najlepiej pod kolor może brąz? Z pewnością będzie to lepiej wyglądało.

Dzięki za radę, tak zrobię 

1 godzinę temu, cofer napisał(-a):

jak wyżej -> złoty poljot super!  zaś bransoletka od czapy - pod każdym względem nie pasuje do niego!!!

ale dla maniaków sowieckich zegarków sama w sobie ma wartość : w końcówce lat 70-tych 9,5 rubla to było COŚ!!!  być może faktycznie jest ona oryginalnie złocona

Dzięki za info. A mógłbym Cię prosić o jakieś linki/ info o tej bransolecie/ tym modelu? Trochę odkrywam historię tego zegarka i nie mogę nic znaleźć w jej temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli bransoletka to tylko ori mesh z różowego złota, ale będzie droższy od zegarka :) Na pasku odpowiednim będzie tyż elegancko😉 Te gąsienice T-34 zdejmij i schowaj  do pudełka :)

bransoletki (2).jpg

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szymon-hb - to jest bardzo prawdopodobne, że poljot i ta pozłacana "gąsienica od T-34" były kupione jednocześnie, tyle że kupujący wybrał bezsensowną opcję...  Ówczesne sowieckie paski nie grzeszyły elegancją zaś złote bransolety to był cenowy kosmos -  nie mając wystarczająco dużo rubeków chciał mieć "komplet" więc dokupił kołchozowe żeńskije walonki do szykownego garnituru :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Wostok jest stalowy? Uszy proste fazowane. Foto Dashiell.

https://mroatman.wixsite.com/watches-of-the-ussr/vostok?lightbox=dataItem-j1tjmjx42

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ze zdjęcia na pewno jest chromowany. Wydaje mi się, że w tej kopercie stalowych nie było.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

/iloveussrwatches/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na deklu miał "stainless steel", dlatego mnie zastanowiło. Ale dekiel podmienić żadna sztuka. Dobra, dzięki, i tak już po ptokach, nie kupiłem. 

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.03.2021 o 22:12, szymon-hb napisał(-a):

Witam,

odziedziczyłem taki zegarek - nigdy nie był noszony, ale niestety nie znam dokładnego roku produkcji/zakupu. Wiem tylko, że nigdy przechodził serwisu, więc zafundowałem mu pełny przegląd, delikatną polerkę i odpowiednie pudełko :)

Najbardziej interesuje mnie co to za model Poljota, a szczególnie ile może mieć lat.

1615656316900.jpg

1615656316908.jpg

1615656316915.jpg

1615656316920.jpg

1615656316926.jpg

1615656316931.jpg

Też by zmienił na pasek bo bransa nie pasuje do niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteście coś w stanie powiedzieć o tym modelu:

POLJOT AVIATOR DAY-NIGHT 3105.03/6975582

POLJOT-AVIATOR-DAY-NIGHT-3105-03-6975582

Szukam jakiegoś fajnego zza wschodniej granicy.

Edytowane przez Szmiko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni Koledzy,

czy ktoś jest w stanie zidentyfikować środkowy zegar? Rakieta ale co to za model? Pod jakimi numerami go szukać i gdzie najlepiej?

zegar.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złoty Poljot z automatycznym mechanizmem (2416) na 29 kamieniach.

poljot-14k.jpg

Edytowane przez Walter_87

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Walter_87 napisał(-a):

Złoty Poljot z automatycznym mechanizmem (2416) na 29 kamieniach.

poljot-14k.jpg

Bardzo dziękuję. teraz szukać gdzie takiego dorwać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prze-cudo, nawiasem mówiąc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Trach_Tarlo napisał(-a):

Czy to cenne znalezisko ta wojskowa Mołnia i czy ktoś wie ile takich wyprodukowano i kiedy ?

Składak, a raczej pasówka na Mołnii.Trudno tu mówić i ilości  i kiedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie byłbym taki pewny, koperta wygląda na chromowany mosiądz a poziom wykonania tarczy odbiega na plus od współczesnych produkcji. Może to jakieś specjalne zamówienie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na eBay są np. Pabiedy z takimi i podobnymi taczami, z lat 80-tych. Legenda jest taka, że to nagroda dla uczestników operacji Sztorm 333 (akcja sił specjalnych, atak na pałac Amina w Kabulu). W jednym z wątków na forum Watchuseek jest o nich dyskusja, były takie sprzedawane przez handlarza z Ukrainy (więc jest trop dorabianych, nazwijmy to - customowych tarcz). Jednak jest to handlarz, który nie miał żadnej negatywnej opinii, na co wskazał Dashiell. On sam wypowiada się, że kupował u tego handlarza, i nie trafił na trefne fanty. 

Tutaj, w tej Mołnii, tarcza wygląda jakoś zbyt autentycznie....jakby faktycznie stara robota.... 

Edytowane przez Po Bieda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te dwie Cymy są zacne.

to złotawe to Poliot?

(otwieram na kompie i nie moge powiększyć fotek)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..O" kiedyś nosiłem  Rakietę mojego ojca .. zabierałem do kopalni na dól,, bo była niesamowicie wytrzymała..

Mam sentyment do:

"złoconego" poliota , do Rakiety stalowej i do Wostoka( nazywacie go chyba amfibią)  badrzo grubaśny, wysokie  płaskie szkło i "schowane" teleskopy)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, mkl1 napisał(-a):

Mam sentyment do:

do Rakiety stalowej

Oprócz legendarnej i niebotycznie drogiej 3031, Rakiety Amfibii była chyba tylko jeszcze jedna w stali, nazwijmy ją garniturową. Rzadsza od Amfibii i nie sądzę żebyś ją kiedyś miał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

Mam pytanie o ponizszy zegarek Zaria. Zegarek ma wybite przy uszach `Au`, nie wiem, czy cala koperta/tarcza jest zlota, czy pozlacane.

Po nakreceniu wskazowka sekundowa porusza sie moze dwa trzy razy i staje. Dodatkowo, szkielko jest pekniete u dolu (widac to nieco na jednym ze zdjec nad napisem USSR).

Zastanawiam sie, czy mozna te usterki naprawic i szukam jakiegos godnego polecenia zegarmistrza (idealnie w Poznaniu, ale moge tez wyslac). 

Pytanie, tez, czy Waszy zdaniem warto to naprawiac, tj. czy koszt nie przekroczy wartosci zegarka...

Pozdrawiam,

IMG_3550.jpg

IMG_3552.jpg

IMG_3554.jpg

IMG_3555.jpg

IMG_3556.jpg

IMG_3557.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest pozłacany - wartosc 20-30 zł

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź