Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Guest bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Recommended Posts

Hej, 

Może piszę trochę nie w temacie, w końcu to wątek o naszych nowych znaleziskach, ale ok... Spróbuję :)

Od jakiegoś czasu zgłębiam tajniki zegarmistrzowstwa, zażywam lektury Podwapińskiego oraz ćwiczę,, na żywych organizmach '', i tu dochodzę w sumie do sedna sprawy :)

Moją próbę kieruję do Was wszystkich, którzy mają jakies zbędne, walające się mechanizmy /części /trupki, które uważacie za zbędne i macie zamiar je zutylizować... Ja je bardzo chętnie Przygarnę, pokryję koszty wysyłki :)

Może nie jest to odpowiedni wątek do zamieszczenia takiego ogłoszenia, ale jesli ktos miałby chęć podzielić się odrobiną swoich częsci, to z pewnością bardzo przyczynia się one do poprawy moich umiejętności zegarmistrzowskich i na pewno w przyszłości darczyńcy mieliby zapewniony przegląd w gratisie  :)... 

Wołny, ałmazy, WP, mołnie precyzyjne itd.....

Panowie

co to za POLIOT?

Untitled.jpg

Untitled2.jpg

Miałem takowego w latach 80-tych, tyle że z niebieską tarczą..

Chciałbym  takowego, ze wzgl. sentymentalnych..

Edited by mkl1

Pozdrawiam Mirek

Przywróciłem ostatnio taki do  życia, nowe szkiełko, nówka tarcza łamana, kopertę wymieniłem na połysk, bo była matowa, jeszcze naprawa u zegarmistrza,

bo nie był na chodzie, - nikt nie chciał kupić przez długi czas - w końcu ktoś wziął za 70, po wielu obniżkach ceny....

Guest bober220582

Hej. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak się nazywa ten zegarek? Będę bardzo wdzięczny.

624d8f6b4d3e97bbc5dc81274865.jpeg

Guest maciejc2005

Witam.  

Zegarek nabyłem, bo wydał mi się  ciekawy, ale to mój drugi "rusek" w życiu, na dodatek internet jest wyjątkowo ubogi jeśli chodzi o ten egzemplarz. Jest ktoś w stanie udzielić jakiś informacji na jego temat?

20210826_110816.jpg

20210825_111739.jpg

Edited by maciejc2005

Witam wszystkich. Mam zegarek po pradziadku Raduga. I zastanawiam się czy to jest oryginał. Nie mogę nic znaleźć w sieci na ten temat. Chciałbym go odnowić ,ale niewiem czy warto. Jest uszczerbany i wskazówka godzinowa chyba chodzi jakoś szybciej. Czy mógłbym prosić o słowo w temacie?

IMG_20210829_175748.jpg

IMG_20210829_175823.jpg

IMG_20210829_175805.jpg

50 minut temu, Koreczek napisał(-a):

Witam wszystkich. Mam zegarek po pradziadku Raduga. I zastanawiam się czy to jest oryginał. Nie mogę nic znaleźć w sieci na ten temat. Chciałbym go odnowić ,ale niewiem czy warto. Jest uszczerbany i wskazówka godzinowa chyba chodzi jakoś szybciej. Czy mógłbym prosić o słowo w temacie?

IMG_20210829_175748.jpg

IMG_20210829_175823.jpg

IMG_20210829_175805.jpg

Raduga to eksportowa marka na rynek rumuński produkowana przez fabrykę w Czystopolu. To akurat eksportowa Wołna. Dosyć rzadko spotykane są tylko Twoja niestety w nienajlepszym stanie. Jeśli to pamiątka to zaniósłbym do zegarmistrza niech zrobi serwis wymieni co potrzeba i tyle. Jeśli chcesz się bawić w złocenie koperty i czyszczenie tarczy to oczywiście da się ale przewyższy to koszt zegarka. 

Edited by Progfan_87

W dniu 26.08.2021 o 19:28, maciejc2005 napisał(-a):

Witam.  

Zegarek nabyłem, bo wydał mi się  ciekawy, ale to mój drugi "rusek" w życiu, na dodatek internet jest wyjątkowo ubogi jeśli chodzi o ten egzemplarz. Jest ktoś w stanie udzielić jakiś informacji na jego temat?

20210826_110816.jpg

20210825_111739.jpg

Noworus z mechanizmem poljota 3133 na 23 kamykach, tu akurat wystepuje jako buran oczwiscie jak prawie wszystkie noworusy edycja limitowana,ogólnie ładny aczkolwiek produkują tego od groma że człowiek nie nadazy wszystkich poznac

Edited by jarek08s
Rozszerzenie opisu

Godzinę temu, jarek08s napisał(-a):

Noworus z mechanizmem poljota 3133 na 23 kamykach, tu akurat wystepuje jako buran oczwiscie jak prawie wszystkie noworusy edycja limitowana,ogólnie ładny aczkolwiek produkują tego od groma że człowiek nie nadazy wszystkich poznac

Na deklu 115/1000 - byłaby to wersja limitowana? I dziwny wygląd koperty, jakby tytan?

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Buran Titan Aviator

Ten BURAN posiada tytanową kopertę o średnicy 38 mm (z koronką 42mm i z wypustkami 47mm), wysokości 13mm, bezelem z prędkościomierzem, szerokością wypustów 20 mm i płaskim, hartowanym szkłem mineralnym. 

Czarna tarcza ma typowy design Buran z zielonymi, arabskimi cyframi i symbolem Buran. 

Ten klasyczny zegarek pilota jest napędzany sprawdzonym kaliberem Poljot 3133 z naciągiem manualnym z 23 kamieniami szlachetnymi, ochroną przed wstrząsami i 21 600 wibracjami oraz rezerwą chodu ok. 48 godzin

W dniu 29.08.2021 o 19:02, Progfan_87 napisał(-a):

Raduga to eksportowa marka na rynek rumuński produkowana przez fabrykę w Czystopolu. To akurat eksportowa Wołna. Dosyć rzadko spotykane są tylko Twoja niestety w nienajlepszym stanie. Jeśli to pamiątka to zaniósłbym do zegarmistrza niech zrobi serwis wymieni co potrzeba i tyle. Jeśli chcesz się bawić w złocenie koperty i czyszczenie tarczy to oczywiście da się ale przewyższy to koszt zegarka. 

Wielkie dzięki za informacje. Pozdrawiam

2 godziny temu, Koreczek napisał(-a):

Wielkie dzięki za informacje. Pozdrawiam

W tym zegarku masz też nieoryginalny sekundnik, który stosunkowo trudno kupić.

Koperta jest bardzo zniszczona - takich kopert raczej się nie złoci - to nie jest profesjonalne. Kopertę oryginalną tez trudno kupić i nie jest tania...

Tarcza jest rzadka ale też dość zniszczona - wiele osób nie potrafi zaakceptować takiego stanu.

Pokaż  jeszcze mechanizm bo może  być od innego zegarka, od Ałmaza...

Dobrze odnowić ten zegarek to kupić Wołnę w pozłacanej kopercie, ze słabą tarczą, oryginalnymi wskazówkami i ładną kopertą i z tego zegarka,

wziąć tarczę, dwie wskazówki i mechanizm jeśli jest prawidłowy oraz zrobić serwis.

W tym zegarku tarcza jest najbardziej wartościowa, bo nie jest często spotykana - ale jeśli nie potrafisz zaakceptować jej stanu - to takie

odnowienie jak napisałem nie da Ci satysfakcji - wtedy lepiej sprzedać na części.

Jakby co mogę kupić. A jeśli chciałbyś w taki sposób odnowić - to życzę powodzenia.

Edited by art_69

10 godzin temu, art_69 napisał(-a):

W tym zegarku masz też nieoryginalny sekundnik, który stosunkowo trudno kupić.

Koperta jest bardzo zniszczona - takich kopert raczej się nie złoci - to nie jest profesjonalne. Kopertę oryginalną tez trudno kupić i nie jest tania...

Tarcza jest rzadka ale też dość zniszczona - wiele osób nie potrafi zaakceptować takiego stanu.

Pokaż  jeszcze mechanizm bo może  być od innego zegarka, od Ałmaza...

Dobrze odnowić ten zegarek to kupić Wołnę w pozłacanej kopercie, ze słabą tarczą, oryginalnymi wskazówkami i ładną kopertą i z tego zegarka,

wziąć tarczę, dwie wskazówki i mechanizm jeśli jest prawidłowy oraz zrobić serwis.

W tym zegarku tarcza jest najbardziej wartościowa, bo nie jest często spotykana - ale jeśli nie potrafisz zaakceptować jej stanu - to takie

odnowienie jak napisałem nie da Ci satysfakcji - wtedy lepiej sprzedać na części.

Jakby co mogę kupić. A jeśli chciałbyś w taki sposób odnowić - to życzę powodzenia.

Witam. Sprzedaży zegarka raczej nie biorę po uwagę, gdyż polubiłem go przez ostatnie dni. Pradziadek nie rozstawał się z tym zegarkiem z tego co pamiętam , więc stan jest jaki jest. Tarcza mi nie przeszkadza. Złocenia też nie potrzebuje. Raczej oddam go do konserwacji takiej podstawowej , założę pasek

i będę się cieszył historią na ręku :) czy sekundnik powinien być czerwony ? Dodaje zdjęcie mechanizmu

IMG_20210831_101908.jpg

Mechanizm jest prawidłowy. Zegarek jest z 1960 roku.

Sekundnik powinien być czerwony i dodatkowo powinien mieć odpowiedni kształt.

Jak znajdę swoją Radugę, mam w pozłacanej kopercie,  to zrobię zdjęcie ...

Edited by art_69

27 minut temu, art_69 napisał(-a):

Mechanizm jest prawidłowy. Zegarek jest z 1960 roku.

Sekundnik powinien być czerwony i dodatkowo powinien mieć odpowiedni kształt.

Jak znajdę swoją Radugę, mam w pozłacanej kopercie,  to zrobię zdjęcie ...

Ok fajnie było by wiedzieć jak to ma wyglądać :) jak zajrzałem do środka to widać że coś tam było robione i zauważyłem że na tym kole z gwiazdkami są zęby wyłamane. To normalne czy to jakaś grubsza akcja się działa. Jestem laikiem totalnym w temacie zegarków i nawet niewiem od czego to jest 😛

Koła są wyłamane - bo sam pisałeś,  ze pradziadek nie rozstawał się z zegarkiem... Był długo i intensywnie eksploatowany....

- - -

Historia mojego zegarka jest taka, że chciałem zbudować zegarek precyzyjny od podstaw. Gdy pojawiła się okazja zakupu tarczy to długo

się nie zastanawiałem. Ale to przypadek gdybym nie trafił tej tarczy to zrobiłbym Wostoka czy Wołnę

W moim zegarku wszystkie części, jak dobrze pamiętam,  są od innych zegarków: tarcza, wskazówki, sekundnik, mechanizm, koperta i koronka czyli wychodzi, że z sześciu.

Wszystko trwało  ponad dwa lata, najtrudniej było kupić tak jak pisałem wcześniej, tarczę, pozłacaną kopertę i sekundnik.

Muszę tutaj dodać, że wszystko pochodzi od złomowych zegarków - żadnego ładnego zegarka nie zdemontowałem, nawet mechanizm był naprawiany.

Mogłem złożyć ten zegarek dużo wcześniej, bo  miałem kopertę w takim stanie jak Twoja ale nie potrafiłem jej zaakceptować.

Zegarek wygląda dobrze, jedynie koronka nie jest oryginalna ale gdzieś mam, starą oryginalną.

DSCN9601.JPG

Edited by art_69

Godzinę temu, art_69 napisał(-a):

Koła są wyłamane - bo sam pisałeś,  ze pradziadek nie rozstawał się z zegarkiem... Był długo i intensywnie eksploatowany....

- - -

Historia mojego zegarka jest taka, że chciałem zbudować zegarek precyzyjny od podstaw. Gdy pojawiła się okazja zakupu tarczy to długo

się nie zastanawiałem. Ale to przypadek gdybym nie trafił tej tarczy to zrobiłbym Wostoka czy Wołnę

W moim zegarku wszystkie części, jak dobrze pamiętam,  są od innych zegarków: tarcza, wskazówki, sekundnik, mechanizm, koperta i koronka czyli wychodzi, że z sześciu.

Wszystko trwało  ponad dwa lata, najtrudniej było kupić tak jak pisałem wcześniej, tarczę, pozłacaną kopertę i sekundnik.

Muszę tutaj dodać, że wszystko pochodzi od złomowych zegarków - żadnego ładnego zegarka nie zdemontowałem, nawet mechanizm był naprawiany.

Mogłem złożyć ten zegarek dużo wcześniej, bo  miałem kopertę w takim stanie jak Twoja ale nie potrafiłem jej zaakceptować.

Zegarek wygląda dobrze, jedynie koronka nie jest oryginalna ale gdzieś mam, starą oryginalną.

DSCN9601.JPGAle piękny. Kurde ten sekundnik naprawdę robi robotę.zastanawiam się czemu w moim jest zmieniony? Może dlatego że szkiełko jest pęknięte?  Właśnie koronka, to można jakoś zmienić tak? Bo trudno taką nakręcać. Muszę kogoś znaleźć u siebie w Łomży co by tym  się zajął. Patrząc na swój blat to myślałem że jest delikatnie przekręcony , ale  twój też takie wrażenie sprawia. Albo ja mam coś nie tak z oczami ;) jeszcze mam pytanie odnośnie wskazówki godzinowej. Chodzi jakby za szybko o 2 kreski. Ten typ tak ma czy coś jest źle poskładane ? 

Godzinę temu, art_69 napisał(-a):

chciałem zbudować zegarek precyzyjny od podstaw

jak wynik prac?

jest precyzyjny?

39 minut temu, zadra napisał(-a):

jak wynik prac?

jest precyzyjny?

Chyba nie jest, bo jest na chodzie, został tylko uruchomiony, całkowitego przeglądu nie robiłem....;)

Edited by art_69

19 godzin temu, Koreczek napisał(-a):

Ale piękny. Kurde ten sekundnik naprawdę robi robotę.zastanawiam się czemu w moim jest zmieniony? Może dlatego że szkiełko jest pęknięte?  Właśnie koronka, to można jakoś zmienić tak? Bo trudno taką nakręcać. Muszę kogoś znaleźć u siebie w Łomży co by tym  się zajął. Patrząc na swój blat to myślałem że jest delikatnie przekręcony , ale  twój też takie wrażenie sprawia. Albo ja mam coś nie tak z oczami ;) jeszcze mam pytanie odnośnie wskazówki godzinowej. Chodzi jakby za szybko o 2 kreski. Ten typ tak ma czy coś jest źle poskładane ? 

W Twoim zegarku jest inny sekundnik , bo najprawdopodobniej kiedyś się oderwał od ośki i zaginął.... Jeśli chodzi o usterki, które dostrzegasz, to powiem, że zegarek mechaniczny powinien mieć robiony przegląd co dwa lata aby dobrze funkcjonował.

Jeśli chcesz aby zegarek działał poprawnie i trochę doprowadzić do lepszego stanu, to musisz zrobić przegląd, który kosztuję około 80 - 100 zł ale w Twoim przypadku to będzie drożej, bo mechanizm jest w fatalnym stanie... Wstawić koronkę. Ale to będzie trudne, bo nie podejrzewam aby zegarmistrz miał akurat oryginalną koronkę lub  części do takiego zegarka, a jeśli już będzie miał to dużo za to zapłacisz... Jeśli  będziesz chciał wstawić oryginalny sekundnik, to będzie jeszcze trudniej i drożej.

Jeśli zdecydujesz aby zegarek leżał dla potomności i nie będziesz go używał to nie ma co robić przeglądu tylko uzupełnić koronkę.

Edited by art_69