Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Recommended Posts

1 godzinę temu, Walter_87 napisał(-a):

Serio ta Rakieta jest z lat 90. (info ze strony mroatman)?
Mnie się wydaje, że jest sporo starsza, ale...

Jest już w katalogu z 1972 roku

_MG_7160.jpg

Tak wiem że to nie rusek ale jakoś sie z ruskami żyłem.

Co to jest? Wiem tyle że tarcza dla medyków jest, firma TH PIcard Fils.

Bo coś mi nos swędzi że to drogie może być.

IMG_20211211_101837.jpg

IMG_20211213_231504.jpg

IMG_20211213_231508.jpg

Edited by Elob500

No, takiego czegoś pewnie nie widzieliście :) Wremia, napis u dołu "russkij mechanizm". Pewnie zmodyfikowana Pabieda.

https://allegro.pl/oferta/wremia-radziecki-zegarek-11544343377

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

1 godzinę temu, Po Bieda napisał(-a):

No, takiego czegoś pewnie nie widzieliście :) Wremia, napis u dołu "russkij mechanizm". Pewnie zmodyfikowana Pabieda.

https://allegro.pl/oferta/wremia-radziecki-zegarek-11544343377

Pabieda z datą??? ;) Stawiam na rakietkę

Edited by mkoch

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Ruhla antymagnetyczna najpewniej z lat 70/80 a w środku pewnie buksiak czyli mechanizm bezkamieniowy. Zegarki raczej bez większej wartości kolekcjonerskiej. 

Zakupiłem ZIMA Kieszonkowego)

takiego...

ZIM1.jpg

ZIM2.jpg

Wiem i domyślam się , że coś nie teges z blokada bębna...

nie ważne ... zrobi się... :)

prośba o datowanie..

znalazłem stronkę.

https://mroatman.wixsite.com/watches-of-the-ussr/zim?lightbox=dataItem-iuvgmltt

i co dalej???

Edited by mkl1

Pozdrawiam Mirek

15 godzin temu, mkoch napisał(-a):

Pabieda z datą??? ;) Stawiam na rakietkę

aaaaa faktycznie.....

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

11 godzin temu, mkl1 napisał(-a):

Zakupiłem ZIMA Kieszonkowego)

takiego...

ZIM1.jpg

ZIM2.jpg

Wiem i domyślam się , że coś nie teges z blokada bębna...

nie ważne ... zrobi się... :)

prośba o datowanie..

znalazłem stronkę.

https://mroatman.wixsite.com/watches-of-the-ussr/zim?lightbox=dataItem-iuvgmltt

i co dalej???

Te zimy produkowano od roku 1937 (próbna partia wyszła w 36r.) do pierwszej połowy lat pięćdziesiątych. 

Tu trochę o tym 

W dniu 18.12.2021 o 19:28, adikropkaer napisał(-a):

Wiem, że bratnia produkcja z NRD, ale nie znalazłem forum dla niemców ;)

Taki oto dzisiejszy nabytek z lombardu za 39 zł. Ktoś może coś o nim więcej powiedzieć? Jaki model, rok produkcji?IMG_20211218_192434.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Mój dziadek co mi opowiadał (był zegarmistrzem) nazywał je ,,jednorazówkami"
Długo nie chodziły

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

W dniu 18.12.2021 o 19:28, adikropkaer napisał(-a):

Wiem, że bratnia produkcja z NRD, ale nie znalazłem forum dla niemców ;)

Taki oto dzisiejszy nabytek z lombardu za 39 zł. Ktoś może coś o nim więcej powiedzieć? Jaki model, rok produkcji?

Wydaje mi się, że przepłaciłeś, ale nie przesądzam. Generalnie, jest to mechanizm bezkamieniowy (tzn. osie kół przekładni nie są umieszczone w łożyskach rubinowych, tylko w panewkach), tzw. buksiak, który po wyjściu z fabryki miał dokładność +/- 6 min./dobę. Modeli było bardzo wiele. Za moich czasów mówiono, że Ruhli brak 2 kamieni - jednego, żeby zegarek na nim położyć, drugiego, żeby p....dolnąć z góry. Miał być tani w produkcji i łatwy w wykonaniu oraz stanowić zegarek dla mas. Najczęstszym mankamentem jest wyrobiona oś balansu, ale bywa i tak, że zegarek ochoczo rusza z kopyta po 20 latach stania, ewentualnie trzeba mu trochę pomóc, bo stare smary utrudniają pracę. Trochę mi szkoda potencjału tego zegarka i tej fabryki, bo jej początki to Thiel, znacjonalizowany po wojnie. Ruhla jako marka jest powinowata z Glashutte, a oprócz mechanizmów bezkamieniowych miewała również takie z łożyskami rubinowymi. Owe wykazują podobieństwo do Unitasa, dobrego i rozpowszechnionego mechanizmu....długo by tak jeszcze wyliczać.  W latach 90-tych były też Ruhle kwarcowe. Zatem, gdyby nie wojna, gdyby nie bratnia radziecka armia, wywożąca w ramach kontrybucji całe fabryki, a w tym i zakłady Thiela, gdyby nie demoludy z ich gospodarką - byłby to zacny zegarek z tradycjami. A tak jest populares z lat 80/90, bez większej wartości, ale jeśli chodzi, to zawsze cieszy. Sam mam wiele takich bezwartościowych gniotów, które zostały uratowane i przywrócone do życia tylko dlatego, że harmonia świata tego wymagała. Dokup przyzwoity pasek i po prostu noś.

Edited by Po Bieda

5 godzin temu, Po Bieda napisał(-a):

Wydaje mi się, że przepłaciłeś, ale nie przesądzam. Generalnie, jest to mechanizm bezkamieniowy (tzn. osie kół przekładni nie są umieszczone w łożyskach rubinowych, tylko w panewkach), tzw. buksiak, który po wyjściu z fabryki miał dokładność +/- 6 min./dobę. Modeli było bardzo wiele. Za moich czasów mówiono, że Ruhli brak 2 kamieni - jednego, żeby zegarek na nim położyć, drugiego, żeby p....dolnąć z góry. Miał być tani w produkcji i łatwy w wykonaniu oraz stanowić zegarek dla mas. Najczęstszym mankamentem jest wyrobiona oś balansu, ale bywa i tak, że zegarek ochoczo rusza z kopyta po 20 latach stania, ewentualnie trzeba mu trochę pomóc, bo stare smary utrudniają pracę. Trochę mi szkoda potencjału tego zegarka i tej fabryki, bo jej początki to Thiel, znacjonalizowany po wojnie. Ruhla jako marka jest powinowata z Glashutte, a oprócz mechanizmów bezkamieniowych miewała również takie z łożyskami rubinowymi. Owe wykazują podobieństwo do Unitasa, dobrego i rozpowszechnionego mechanizmu....długo by tak jeszcze wyliczać.  W latach 90-tych były też Ruhle kwarcowe. Zatem, gdyby nie wojna, gdyby nie bratnia radziecka armia, wywożąca w ramach kontrybucji całe fabryki, a w tym i zakłady Thiela, gdyby nie demoludy z ich gospodarką - byłby to zacny zegarek z tradycjami. A tak jest populares z lat 80/90, bez większej wartości, ale jeśli chodzi, to zawsze cieszy. Sam mam wiele takich bezwartościowych gniotów, które zostały uratowane i przywrócone do życia tylko dlatego, że harmonia świata tego wymagała. Dokup przyzwoity pasek i po prostu noś.

Tylko czekać jak te Ruhle niedługo po stówce będą chodzić. Zresztą sam niedawno widziałem podobną gdzieś na portalu aukcyjnym za bodaj 120 zł... W jakim by nie była stanie ale to ciągle Ruhla czyli zegarek znienawidzony przez zegarmistrzów.

Hej, z jakich lat pochodzi ta Zaria, ona męska jest ? Na męskim nadgarsku jakoś damsko nie wygląda.

Pozdrawiam

Screenshot_2021-12-26-18-11-44-736_com.miui.gallery.jpg

Jutro zrobię fotki( dzisiaj już nie to światło)

ale razem ze szrotem trafiła mi się taka Pobieda-Zim

Mechanizm znakowany ZIM

a tarcza Pobieda..

... taki jak ten z netu... ( Tarcza.)

Pobieda z Zakładów im.docx

image.png.a046fbb087c260fdb7ef157a9e1c0737.png

pytanie jaki sekundnik tu powinien być?

bo na fotce jest bez sekundnika.

a u mnie było tak:

Werk bez oznak życia... rozebrałem z wielkim trudem.. bo czopy nie chciały "wychodzic" z kamyków"

Umyłem i chodzi od jakiś 3 godzin...

Warto  by było doprowadzić do kończ..

....acha jaka koronka, taka jak na fotce???

Edited by mkl1

Pozdrawiam Mirek

Koronka raczej ori a sekundnik z grotem choć ja widziałem zawsze cały czerwony a nie pod kolor reszty wskazówek. Trzeba by sprawdzić jak u Dashiella to wygląda.

Dzięki, to takiej koronki będę szukał :)

taki złom  i dodatkowo Pobiedo-Zim

IMG_1939.JPG

IMG_1938.JPG

Edited by mkl1

Pozdrawiam Mirek

Dziękuję :)

Będę poszukiwał reszty..

BTW...

Mam pęknięte szkiełko.

Wymieniać na nowe ( jakieś) czy zostawić stare oryginalne...?

Edited by mkl1

Pozdrawiam Mirek