Muzzy 4016 #476 Napisano 19 Września 2021 OK zapytam dlaczego tak to jest zrobione. Mysle ze takie pojecia zna skoro jest inżynierem z ponad 20 letnim doświadczeniem w robieniu sprzetu audio. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #477 Napisano 19 Września 2021 (edytowane) Ja się bawię w lampy 2 lata dopiero. Wyłudź od niego schemat tego Edytowane 19 Września 2021 przez egzo18 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1326 #478 Napisano 19 Września 2021 49 minut temu, egzo18 napisał(-a): Ja się bawię w lampy 2 lata dopiero Jeszcze rutyna Cię nie dopadła jak widać 1 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #479 Napisano 19 Września 2021 Tu nie może dopaść rutyna. Tu są setki woltów. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4351 #480 Napisano 19 Września 2021 W dniu 16.09.2021 o 19:40, Sierżant Julian napisał(-a): Wiem, że "każdy dobrze zaprojektowany wzmacniacz gra tak samo, bo ma tylko wzmacniać", oraz że "cyfra to cyfra, więc też zawsze gra tak samo" Nie obraź się ale większej bzdury dawno nie czytałem 0 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość cyklotymik #481 Napisano 19 Września 2021 Muzzy, trzebabyło z Sinusaudio się skontaktować i zamówić końcówki. Byłoby pewnie taniej i lepiej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muzzy 4016 #482 Napisano 19 Września 2021 Nie ma to jak stwierdzic ze cos gra lepiej nie slyszac nawet sprzetu. Gratuluje takiej umiejetnosci 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #483 Napisano 19 Września 2021 5 godzin temu, pisar napisał(-a): Nie obraź się ale większej bzdury dawno nie czytałem Wiem. Ale takie z takimi zdaniami stykam się dosyć często. Jest taki jeden krzyżowiec, który biega po forach i promuje te prawdy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość cyklotymik #484 Napisano 19 Września 2021 (edytowane) 33 minuty temu, Muzzy napisał(-a): Nie ma to jak stwierdzic ze cos gra lepiej nie slyszac nawet sprzetu. Gratuluje takiej umiejetnosci Napisałem "byłoby pewnie" w kwestii wykonania. Nie muszę słuchać, bo znam możliwości dobrze wykonanych końcówek SE na 300B. Załóżmy, że Twoje grają tak jak powinny, ale nie są pozbawione baboli konstrukcyjnych. Wolałbym mieć tak samo grającą, ale z lepszym wykonaniem. Do tego u sinusa masz możliwość zażyczyć sobie najlepsze z możliwych traf, kondów i całej reszty podzespołów. kwestia zasobności portfela Co by nie pisać, idziesz w dobrym kierunku Edytowane 19 Września 2021 przez cyklotymik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muzzy 4016 #485 Napisano 19 Września 2021 Mialem okaJe sluchac wzmacniaczy na 300b i prawda jest taka ze one graja ciekawie jezeli sa w nich wsadzone naprawde dobre lampy NOS. Niestety sa one coraz rzadsze na rynku i ceny zaczynaja sie ksztaltowac w okolicach 8-10k za pare. Te wszystkie wspolczene repliki od chinczykow niestety wedlug mnie nie graja 😕 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość cyklotymik #486 Napisano 19 Września 2021 Lampy to jedno, i zgoda, że NOSy są nie do pobicia. Sam mam wzmacniacz na EL34 i dopiero RFT z niskim cokołem zagrały tak jakbym sobie tego życzył. No ale same lampy nie grają. Jak wsadzisz dziadowskie trfa i kondy, to i NOSy nie pomoga. Wzmacniacz to całość ,i jest tak dobry, jak jego najsłabszy element. To tak w dużym uproszczeniu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muzzy 4016 #487 Napisano 19 Września 2021 (edytowane) Oczywiscie ze tak, dlatego pisalem ze slyszalem wzmacniacze na 300b z wspolczesnymi lampami i mi to tez nie gralo jak bym sobie zyczyl. Dlatego wybralem monobloki w ktorych sa lampy mocy NOS 814 i sterujace c3m ktore nie sa tak popularne dzieki czemu maja swietny stosunek cena/jakosc. Poczatkowo konstruktor tez uzywal w nim 300b oczywiscie z innymi trafami ale zrezygnowal z tego ze wzgledu na slaba jakosc wspolczesnych lamp oraz niedostepnosc NOS. Przesluchalem wiele wzmacniacy z przedzialu 15-40k i jakies swoje wnioski posiadam. Edytowane 19 Września 2021 przez Muzzy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość cyklotymik #488 Napisano 19 Września 2021 Co do współczesnych lamp mam podobne zdanie. Co prawda, znajdą się też i dobre, w kwestii właściwości sonicznych, ale nie wybitne, tyle, że ich żywotność pozostawia wiele do życzenia. Z NOSami jest ten problem, że ich zasoby topnieją, i to szybko. Warto zaopatrzyć się w zapasy, bo ceny rosną strasznie, aż w końcu po prostu skończy się dostępność. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #489 Napisano 19 Września 2021 Mi 300b podeszło mega. To są współczesne jj. Lampa diablo trudna w aplikacji. Zeszło mi zanim to zagrało jak chciałem. Różnica dźwięku do poprzedniego wzmacniacza po na gu 50 jest ogromna. Tylko tu też są znacznie lepsze komponenty w torze i lepsze trafo wyjściowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #490 Napisano 19 Września 2021 Ja w Lebenie nie zdecydowałem sie na EL-34 NOS (np. RFT) i po paru próbach wybrałem Shuguang Treasure 6CA7Z. Bardzo dobre lampy, jak dla mnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4351 #491 Napisano 20 Września 2021 15 godzin temu, Sierżant Julian napisał(-a): Wiem. Ale takie z takimi zdaniami stykam się dosyć często. Jest taki jeden krzyżowiec, który biega po forach i promuje te prawdy. A to nie wyłapałem kontekstu 0 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość cyklotymik #492 Napisano 20 Września 2021 (edytowane) 12 godzin temu, Sierżant Julian napisał(-a): Ja w Lebenie nie zdecydowałem sie na EL-34 NOS (np. RFT) i po paru próbach wybrałem Shuguang Treasure 6CA7Z. Bardzo dobre lampy, jak dla mnie. To właśnie jedne z wyjątków, wśród współczesnych lamp. Grają podobnie do RFT, a te grają nieco szczupłym dźwiękiem, z bardzo dobrą kontrolą basu, duża ilością szczegółów i nieco wysuniętą średnicą, co mnie odpowiada. Shuguang 50 Years są też dobre, ale wg mnie maja troszkę gorszą kontrole basu i jest on lekko poluzowany. Kolejna sprawa to żywotność lamp. RFT są nie do zajechania. No chyba, że uderzysz, albo upuścisz. Wg użytkowników, grają przez 10 lat, po 3-4 godziny dziennie i są sprawne. Pytanie jeszcze, których RFT słuchałeś ? "Krótkich" czy "długich" ? Edytowane 20 Września 2021 przez cyklotymik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #493 Napisano 20 Września 2021 Szukam kolumn. Niestety tylko monitory.. 2.5 -3k.. Mam dwa typy Monitor Audio Bronze 100 Albo Klipsch RP-500M 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #494 Napisano 20 Września 2021 Za 2,5 k kupisz silver 6g na gwarancji w idealnym stanie. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #495 Napisano 20 Września 2021 Właśnie i o silverach myślę. Warto? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jakubos 456 #496 Napisano 20 Września 2021 6 godzin temu, egzo18 napisał(-a): Szukam kolumn. Niestety tylko monitory.. 2.5 -3k.. Mam dwa typy Monitor Audio Bronze 100 Albo Klipsch RP-500M Porównywałem właśnie takie coś jakiś czas temu. Monitor Audio wypadały lepiej w odsłuchu stąd decyzja o zakupie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #497 Napisano 20 Września 2021 Ja chyba kupię silver 100 6g jednak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość cyklotymik #498 Napisano 20 Września 2021 A słuchałeś Pylonów Diamond 18 ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #499 Napisano 20 Września 2021 Specyficzny wygląd tej kolumny wyklucza je. One u mnie są na sciennych uchwytach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muzzy 4016 #500 Napisano 20 Września 2021 Zakup kolumn bez odsluchu to poważny błąd. Proponowałbym jednak odsłuch kilku par w jakims salonie. Najlepiej podpiętych do jakiegos wzmacniacza na 300b ktory maja na stanie, wtedy bedziesz miał jakies rozeznanie. Te silver 6g maja w specyfikacji skutecznosc 88, a znajac zycie jest i tak zawyżona. Najlepiej wypadna z 300b kolumny z skutecznoscia 90+. Klipsch odpusc, to kolumny bardziej do kina domowego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach