Sierżant Julian 1921 #1076 Napisano 13 Kwietnia 2023 4 godziny temu, nicon napisał(-a): Jaka jest idea stosowania gramofonów i płyt winylowych u audiofilów? Chodzi o to żeby mieć gorszą jakość źródła którą można poprawiać potem złotymi słupami wysokiego napięcia? Nie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4933 #1077 Napisano 17 Kwietnia 2023 W dniu 7.04.2023 o 23:08, marrko napisał(-a): Hej, trochę w temacie ale nie do końca bo tylko o subwoofer chodzi. Chciałbym dokupić subwoofera do tego co mam. Słoń mi na ucho nadepnął i raczej nie poczuje różnicy, dwa to koszty. Jakoś sobie wymyśliłem magnat 302a. Będzie ok, czy jednak brać co innego? Jestem też z tych, że jeżeli warto dołożyć, a będzie to zakup na lata to dołożę. Teraz mam Denona 5x135W i 5 kolumn do tego Wilson. 689zł https://teufelaudio.pl/subwoofer-t-8-105424000?v=105424001&partner_id=rem-pl.rem.criteo.131493.105424001.&et_uk=45f42bff60e846baab9a2b7f8f575dde&et_gk=OGYyMDMxZDJkMmU2NDkxMTgxNDEyZWFlNmMwY2E0M2MlN0MxOS4wNC4yMDIzKzA4JTNBMzclM0EwNQ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marrko 21 #1078 Napisano 18 Kwietnia 2023 Ooo, dzięki. Od 35 Hz w górę, to będzie ok? Chodzi mi o to czy nie szukać czegos z niższym pasmem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4933 #1079 Napisano 18 Kwietnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, marrko napisał(-a): Ooo, dzięki. Od 35 Hz w górę, to będzie ok? Chodzi mi o to czy nie szukać czegos z niższym pasmem? https://teufelaudio.pl/akcesoria/subwoofery Ja podałem tobie to tylko ze względu na cenę (sam bym chyba nie kupił). Nie znam twoich oczekiwań i możliwości. Myślę, że da tyle ile kosztuje. Do salonu w bloku wystarczy i da jakieś wzmocnienie bassu. Chcesz więcej to model T10, ale na niego nie ma promocji (w promce powinien być za tysiaka) wiec z tej stajni pozostaje tylko model s6000, który też kosztuje w miarę rozsądnie a to już kawał bydlaka. Musisz kupować lub wypożyczać. W tej firmie masz 8 tygodni a pieniądze oddają bez zająknięcia więc dla samego tego faktu warto wziąć np. s6000 i przetestować. (na pepper znajdziesz jakiś kod powitalny lub na darmową wysyłkę) Z budżetowych spoko są jeszcze Yamaha NS-SW200 / NS-SW300 - mają sporo wejść i kombinacji podłączenia. Na Amazon.pl (30 dni na zwrot) lub allegro masz znowu Jamo SUB 210 i kolejne wyższe odmiany z wyższymi numerami. W tych subach zarówno głośnik jak bass reflex ładują w podłogę. Wielu to cieszy bo daje efekt potęgi basu, który przy dobrych wiatrach idzie poczuć stopami Nie lataj po forach i nie czytaj tylko przekonaj się samodzielnie bo to co dla jednego jest ścianą basu dla drugiego może być dopiero muśnięciem komara - i ta grupa przeważa w myśl zasady nim więcej, głośniej i ściany bardziej się trząsą tym lepiej. A że tego nie da się słuchać to już inna bajka. Zresztą nawet nie pamiętam czy określiłeś się do czego to potrzebujesz, stereo czy kino domowe i filmy bo wtedy moc wulkanu ma większe uzasadnienie dla efektów, Edit, widzę, że amplituner denon, który bardziej sugeruje kino domowe, chociaż może służyć w stereo, albo suba w stereo można sobie wyłączyć jak będzie dudnił. Edytowane 18 Kwietnia 2023 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4951 #1080 Napisano 20 Kwietnia 2023 W dniu 13.04.2023 o 12:13, nicon napisał(-a): Jaka jest idea stosowania gramofonów i płyt winylowych u audiofilów? Chodzi o to żeby mieć gorszą jakość źródła którą można poprawiać potem złotymi słupami wysokiego napięcia? Po mojemu - tak płyta daje gorszą jakość dźwięku, niszczeje, ale ma to coś co powoduje, że słucha się przyjemnie. Cała procedura, nostalgia, klimat. Gra inaczej. Na pewno nie pełniej i czyściej, ale dla wielu lepiej subiektywnie. Pupa taka, że na dziś większość chyba i tak tłoczone jest na bazie cyfrowego pliku. Mało co idzie drogą analogową przy nowych płytach winylowych. Czyli płyta analogowa nie gra lepiej. Ale inaczej i niektórzy tak wolą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9794 #1081 Napisano 20 Kwietnia 2023 27 minut temu, Adi napisał(-a): Po mojemu - tak płyta daje gorszą jakość dźwięku, niszczeje, ale ma to coś co powoduje, że słucha się przyjemnie. Cała procedura, nostalgia, klimat. Gra inaczej. Na pewno nie pełniej i czyściej, ale dla wielu lepiej subiektywnie. Pupa taka, że na dziś większość chyba i tak tłoczone jest na bazie cyfrowego pliku. Mało co idzie drogą analogową przy nowych płytach winylowych. Czyli płyta analogowa nie gra lepiej. Ale inaczej i niektórzy tak wolą. Szwagier pracował w firmie tłoczącej winyle - wszystko było tłoczone na bazie cyfrowego pliku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 21719 #1082 Napisano 20 Kwietnia 2023 Mi to się jakoś kupy nie trzyma. Gość, który kupuje podkładki pod przewody żeby (w jego mniemaniu) dźwięk był jak najmniej zniekształcony, potem podpina gramofon i odtwarza już na starcie zdegradowany dźwięk, który co gorsza, teoretycznie z każdym odtworzeniem jest co raz bardziej degradowany. Co do plików cyfrowych stosowanych w wytwórniach (i tych jakości audio-CD) - bez obaw, "rozdzielczość" oraz zapisane pasmo dźwięku tych plików jest wielokrotnie wyższa niż możliwości naszego słuchu i i przewyższa możliwości jakie jest w stanie ogarnąć nasz mózg. Ale co najistotniejsze dźwięk taki jest niedegradowalny, chyba że uszkodzimy mechanicznie nośnik. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1921 #1083 Napisano 20 Kwietnia 2023 16 minut temu, mariusz9a napisał(-a): Mi to się jakoś kupy nie trzyma. Gość, który kupuje podkładki pod przewody żeby (w jego mniemaniu) dźwięk był jak najmniej zniekształcony, potem podpina gramofon i odtwarza już na starcie zdegradowany dźwięk, który co gorsza, teoretycznie z każdym odtworzeniem jest co raz bardziej degradowany. Co do plików cyfrowych stosowanych w wytwórniach (i tych jakości audio-CD) - bez obaw, "rozdzielczość" oraz zapisane pasmo dźwięku tych plików jest wielokrotnie wyższa niż możliwości naszego słuchu i i przewyższa możliwości jakie jest w stanie ogarnąć nasz mózg. Ale co najistotniejsze dźwięk taki jest niedegradowalny, chyba że uszkodzimy mechanicznie nośnik. To jest teoria. "Czysty dźwięk na zawsze", tak kiedyś reklamowano CD. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 21719 #1084 Napisano 20 Kwietnia 2023 Nic nie jest wieczne. Chociaż płyty tłoczone fabrycznie, te które mam działają wszystkie. Gorzej z CD-R spośród kilkunastoletnich mało która działa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 196 #1085 Napisano 20 Kwietnia 2023 Jak coś, to sprzedaję moją kolekcję winyli, coś około 500 płyt, info na PW 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4933 #1086 Napisano 20 Kwietnia 2023 29 minut temu, herbee napisał(-a): Jak coś, to sprzedaję moją kolekcję winyli, coś około 500 płyt, info na PW Istne szaleństwo po zakupie DACa 🤣🤪 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 196 #1087 Napisano 20 Kwietnia 2023 To też Dużo gadać, wiele przyczyn, straciłem serce do kręcenia plackami 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 6366 #1088 Napisano 20 Kwietnia 2023 Panowie, ja się na audio nie znam. Ale czytam czasem Waszą dyskusję i dochodzę do wniosku, że audio na pewnym poziomie to jest kalka cyrku z suplementami diety. Naukowo ogromna większość z nich nie ma racji bytu, to strata kasy i karmienie się złudzeniami. I, co ciekawe - błędne odczytywanie czy identyfikowanie przyczyn/efektów płynących z pozostałych elementów otoczenia. Ale tych na których zadziałało niczym nie przekonasz. Zatem to jest ogromna machina socjotechniczna i gigantyczny marketing. Treści, wartości adekwatnej w tym niewiele 🤔 Co nie zmienia faktu, że nadal myślę o NAD i Sonus Faber 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4933 #1089 Napisano 20 Kwietnia 2023 23 minuty temu, Valygaar napisał(-a): Co nie zmienia faktu, że nadal myślę o NAD i Sonus Faber Zrealizuj, raczej nie pożałujesz. A dokładnie którymi? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 6366 #1090 Napisano 20 Kwietnia 2023 M33 + Sonetto V/VIII 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4933 #1091 Napisano 20 Kwietnia 2023 14 minut temu, Valygaar napisał(-a): M33 + Sonetto V/VIII Jak dla mnie powinno być rewelacyjnie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1921 #1092 Napisano 20 Kwietnia 2023 9 godzin temu, herbee napisał(-a): Jak coś, to sprzedaję moją kolekcję winyli, coś około 500 płyt, info na PW Niestety, ja mam jakieś 1500, więc nie mogę więcej 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4933 #1093 Napisano 20 Kwietnia 2023 A ma ktoś jakieś gęste cyfrowe do udostępnienia 😉 ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 812 #1094 Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) 14 godzin temu, Sierżant Julian napisał(-a): Niestety, ja mam jakieś 1500, więc nie mogę więcej 🙂 U to ja tylko około 250. Słucham i gramofonu i cyfry na dac. Tylko ja mam dużo frajdy z tego, że mam sprzęt, który sam zrobiłem. Lampowe końcówki mocy i lampowy riaa Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez egzo18 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4933 #1095 Napisano 27 Kwietnia 2023 W dniu 11.04.2023 o 11:45, beniowski napisał(-a): Tak czytam o tych kablach i zastanawiam się że jeszcze nikt z apologetów tych kosmicznych cudów nie wspominał o prądzie. No bo jak to zakupić takie cuda i pobierać zwykły prąd z gniazdka?? Są przecież alternatywy: Emeryci z JP mogą co najwyżej... : 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1921 #1096 Napisano 28 Kwietnia 2023 Wracając do winyli, możliwe są na przykład dwa powody: ma się kupę lepszych nagrań na winylu, niż na cd, i drugi: ma się lepszy analogowy front-end niż cyfrowy. Po połączeniu tych dwóch czynników, to choćby nie wiem co, ale dźwięk z winyli będzie lepszy, niż z cyfry. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4933 #1097 Napisano 28 Kwietnia 2023 3 godziny temu, Sierżant Julian napisał(-a): Wracając do winyli, możliwe są na przykład dwa powody: ma się kupę lepszych nagrań na winylu, niż na cd, i drugi: ma się lepszy analogowy front-end niż cyfrowy. Po połączeniu tych dwóch czynników, to choćby nie wiem co, ale dźwięk z winyli będzie lepszy, niż z cyfry. Chyba coś wymyśliłeś na poczekaniu, bo nie bardzo kumam co chcesz przekazać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1921 #1098 Napisano 29 Kwietnia 2023 Ktoś pytał, czy ludzie słuchają winyli po to, żeby mieć gorszy dźwięk. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz17 7614 #1099 Napisano 2 Maja 2023 Ja już dawno zgłupiałem czym więcej czytam tym mniej jestem zdecydowany. Miało być urządzenie all in one z listy niżej. Audiolab 6000 Play Marantz PM 7000 N Denon PMA 900 HNE Teraz zastanawiam się nad jakimś wzmakiem i Wiim Pro. Miasto moje to dziura nic nie zobaczę nawet o posłuchaniu i doradzeniu nie ma mowy. Jestem leniwy rozbudowywał nie będę na pewno. Tak na szybko co z tego będzie najlepszym wyborem. Cyrus One plus Wiim Pro i coś do sterowania zamiast telefonu czy taki Marantz zagra lepiej. 0 "Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jakubos 584 #1100 Napisano 2 Maja 2023 (edytowane) winyl - jak dla mnie, magia polega no kompresji dzwięku do RIAA i z powrotem, przez co po prostu brzmi inaczej. Nie czyściej, inaczej i dla niektórych trochę lepiej. Edytowane 2 Maja 2023 przez jakubos 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach