Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Burns napisał(-a):

"Produkowany w Chinach napęd TEAC-a mile zaskakuje kulturą pracy. Szuflada porusza się całkiem cicho, a mechanizm odczytu działa dość szybko."

@Bugs, @McIntoshMożecie mi wskazać nad czym Wy piejecie, poza tym, że to "gra" ? Bo chyba recenzje można zamknąć po pierwszym zdaniu. Jest sympatyczny i na tym kończą się jego wartości dodane i kosmiczne technologie.

@Burns, Ty mierzysz, ja słucham i oglądam, i pozostańmy przy swoich kryteriach. Poza tym nic nie pisałem o kosmicznych technologiach, z kimś pomyliłeś.

Tak przy okazji, trafiłem właśnie na ciekawy filmik kanału 0dB - chyba cenionego za wartości merytoryczne - z opisem polskich elektrostatów Lirogon.

Był tu już link ale jakoś bez odzewu.

Proszę posłuchać co mówi prowadzący od ok. 13:00 a jest to gość który w swoich opisach posługuje się głównie pomiarami i wykresami.

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bugs nadal nie rozumiem, zwykły CD jakich wiele, więc co mam oglądać? A Ty go niby słyszałeś nie wiedząc, że ta firma robi CD ? No proszę Cię. Nawet wiatraczka i smigiełka nie dali. Parametry techniczne nawet bez pomiarów wskazują, że to po prostu "gra". Więc pokażcie mi palcem na co mam patrzyć, może gdzieś jest jakaś złota czy miedziana śrubka, którą warto podziwiać.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Bugs napisał(-a):

@Burns, Ty mierzysz, ja słucham i oglądam, i pozostańmy przy swoich kryteriach. Poza tym nic nie pisałem o kosmicznych technologiach, z kimś pomyliłeś.

Tak przy okazji, trafiłem właśnie na ciekawy filmik kanału 0dB - chyba cenionego za wartości merytoryczne - z opisem polskich elektrostatów Lirogon.

Proszę posłuchać co mówi prowadzący od ok. 13:00 a jest to gość który w swoich opisach posługuje się głównie pomiarami i wykresami.

Słucham tego Pana  i cenię z merytorykę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Burns napisał(-a):

@Bugs nadal nie rozumiem, zwykły CD jakich wiele, więc co mam oglądać? A Ty go niby słyszałeś nie wiedząc, że ta firma robi CD ? No proszę Cię. Nawet wiatraczka i smigiełka nie dali. Parametry techniczne nawet bez pomiarów wskazują, że to po prostu "gra". Więc pokażcie mi palcem na co mam patrzyć, może gdzieś jest jakaś złota czy miedziana śrubka, którą warto podziwiać.

Nie słyszałem go, nawet nie wiedziałem że istnieje. Po prostu mam wrażenie że jest dość starannie zaprojektowany i wykonany - chociażby ze względu na dobrej klasy napęd - i podoba mi się wizualnie, spodziewam się że może też sensownie grać i potwierdzają to recenzje na które trafiłem. Chętnie bym posłuchał chociaż akurat od CD nie oczekuję jakichś wielkich różnic, mam/miałem ich trochę i nigdy nie był to element o największym wpływie na dźwięk, w każdym razie nie o takim za jaki byłbym skłonny zapłacić żądane przez producentów pieniądze.

Ten kosztuje 8k więc jak na sprzęty "zaawansowane" relatywnie niedużo, zwłaszcza w porównaniu do dyskutowanych przez Was wcześniej MacIntoshy, dCSów czy deAgostinów itp. Wcale nie wykluczam jednak że po odsłuchu stwierdziłbym że coś innego tańszego odpowiada mi bardziej i o to w tym chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Bugs napisał(-a):

- zostawi strefę niedopowiedzeń,

- nie podał czy do mierzenia użył mikrofonów pojemnościowych,

- coś tam jednak zmierzył i podał pasmo przenoszenia (bałem się, że dziura w basie będzie większa)

- naprawdę nie da się zmierzyć ciśnienia akustycznego ? Wątpię! Czy po prostu nie wypada ?

- gdyby to były parametry niemierzalne to takie kolumny by nie powstały, 

- kto zna zakres pasma telefonicznego ? A jednak słyszymy czy ktoś jest chory, ma chrypę i kilka innych rzeczy, które nie maja prawa wynikać z zakresu przenoszonych częstotliwości, ale mózg dopowiada.

- obstawiam, że mają swoje ułomności w basie, co z tego, że słychać jak tego nie czuć. Zupełnie inne doznania, łatwe do odkrycia na słuchawkach dynaniczne vs elektorstatyczne.

- cena w milionach w zasadzie zamyka temat dla wielu, pozostaną ciekawostką jak słuchawki za 0,5mln, które recenzował i które przywołał w tym filmiku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Burns napisał(-a):

"Produkowany w Chinach napęd TEAC-a mile zaskakuje kulturą pracy. Szuflada porusza się całkiem cicho, a mechanizm odczytu działa dość szybko."

@Bugs, @McIntoshMożecie mi wskazać nad czym Wy piejecie, poza tym, że to "gra" ? Bo chyba recenzje można zamknąć po pierwszym zdaniu. Jest sympatyczny i na tym kończą się jego wartości dodane i kosmiczne technologie.

Czyli jednak przynajmniej współczesny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eversolo dmp a6 gen 2

Daje rade. Jak na moje ucho wystarczy. 

IMG_20251001_203853464_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.09.2025 o 18:36, Bugs napisał(-a):

Raczej nie mit, zobacz jaki napęd jest w urządzeniu za prawie 20tys ( ok, póki co działa ).

10 godzin temu, Burns napisał(-a):

Chodziło mi o pokazanie, że współczesny sprzęt za znacznie mniejszą kasę niż 20 tysięcy zł może mieć napęd niepochodzący "z komputera". Poza tym, można się zachwycić np. wykonaniem symetrycznego toru analogowego i podkreślić fakt, że stopnie wyjściowe pracują w klasie A. A jaki cedek jest godny Twojej uwagi, że tak z ciekawości zapytam? Zamiast krytyki napisz coś pozytywnego.

12 godzin temu, Bugs napisał(-a):

Przyznam że jestem pozytywnie zaskoczony, poczytałem o tym modelu i innych produktach ATC ( nie wiedziałem że poszli w coś innego niż kolumny ) i naprawdę fajny kawałek sprzętu za bardzo rozsądne pieniądze. 

No dokładnie tak. ATC to świetna firma działająca zarówno na rynku profesjonalnym, jak i audiofilskim. Mają kompletny system uwzględniający też Integrę, przedwzmacniacz i końcówkę mocy. Ja nie zdecydowałem się na zakup kompletu, bo ATC ma bezkompromisowe podejście do neutralności, a ja chciałem "ulepić" sobie dźwięk według własnych upodobań. Źródło jednak chciałem mieć neutralne i do "bólu" precyzyjne, a ATC CD2 taki właśnie jest bez względu na jego cenę.

No i produkcja Made In England. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jako ciekawostkę dodam, że ATC nie zagraca się produktem, który jest obecnie niszowy. Chcąc nabyć nowy odtwarzacz CD ATC trzeba złożyć zamówienie u producenta poprzez autoryzowany salon audio. Zlecenie idzie do producenta, czekasz miesiąc i otrzymujesz prosto z Anglii pachnący nowością sprzęt w pudełku zaplombowanym przez producenta. No i dają gwarancję 6 lat z wyłączeniem napędu, gdzie są standardowe 2 lata. Obsługa ATC to pełna profeska. Nawet produkt jest porządnie zapakowany. W pudelku oprócz standardowych styropianów sprzęt dodatkowo owinięty jest folią i jeszcze umieszczony w worku przeciwkurzowym. No i żeby czas oczekiwania na odtwarzacz się za bardzo nie dłużył, to na miesiąc dostajesz sprzęt demonstracyjny ATC z salonu i możesz sobie słuchać muzy w oczekiwaniu na swój cedek. W każdym razie tak było w moim przypadku.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

No dokładnie tak. ATC to świetna firma działająca zarówno na rynku profesjonalnym, jak i audiofilskim. Mają kompletny system uwzględniający też Integrę, przedwzmacniacz i końcówkę mocy. Ja nie zdecydowałem się na zakup kompletu, bo ATC ma bezkompromisowe podejście do neutralności, a ja chciałem "ulepić" sobie dźwięk według własnych upodobań. Źródło jednak chciałem mieć neutralne i do "bólu" precyzyjne, a ATC CD2 taki właśnie jest bez względu na jego cenę.

No i produkcja Made In England. 

Ja chyba wcale nie chcę takiej super neutralności. Odpowiada mi brzmienie Naima chociaż Audiolab był chyba bliżej neutralności. JmLab były wręcz przezroczyste ale obecne RLS grają po prostu przyjemniej a bez utraty informacji. 

12 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

I jeszcze jako ciekawostkę dodam, że ATC nie zagraca się produktem, który jest obecnie niszowy. Chcąc nabyć nowy odtwarzacz CD ATC trzeba złożyć zamówienie u producenta poprzez autoryzowany salon audio. Zlecenie idzie do producenta, czekasz miesiąc i otrzymujesz prosto z Anglii pachnący nowością sprzęt w pudełku zaplombowanym przez producenta. No i dają gwarancję 6 lat z wyłączeniem napędu, gdzie są standardowe 2 lata. Obsługa ATC to pełna profeska. Nawet produkt jest porządnie zapakowany. W pudelku oprócz standardowych styropianów sprzęt dodatkowo owinięty jest folią i jeszcze umieszczony w worku przeciwkurzowym. No i żeby czas oczekiwania na odtwarzacz się za bardzo nie dłużył, to na miesiąc dostajesz sprzęt demonstracyjny ATC z salonu i możesz sobie słuchać muzy w oczekiwaniu na swój cedek. W każdym razie tak było w moim przypadku.

Naprawdę wyjątkowe podejście do klienta, szacun.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Bugs napisał(-a):

Naprawdę wyjątkowe podejście do klienta, szacun.

Papier wszystko przyjmie! Nic takiego nie ma; dzwoniłem.

Normalne działanie sprzedawcy Audio, jeżeli kupiłeś już u niego sprzęt i oplaciłeś rachunek. Daje Ci swój egzemplarz demo, nie zwrócisz to on zostawi sobie ten nowy, który przyjdzie. Stratny nie będzie więc nie opowiadajcie banialuków. Istnieję grupy ludzi, którzy już nie zwracają bo im się nie chce, inni wolą jak to mówią sprzęt wygrzany. Cześć sprzętu demonstracyjnego jest często w miarę nowa, bo przyjechała np. miesiąc temu, piloty są nieużywane itd. itp.

Sprzedawcy często wypychają (rotują nim) sprzęt demo celowo, dają rabat i zamiast 30% narzutu jest 20%. Klient się cieszy a oni nie zostają ze starciem na zawsze.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Burns napisał(-a):

Papier wszystko przyjmie! Nic takiego nie ma; dzwoniłem.

Jasne, wszystko mi się przyśniło. Przestań kłamać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, McIntosh napisał(-a):

Jasne, wszystko mi się przyśniło. Przestań kłamać. 

Co miało Ci się przyśnić? Przeczytałeś co napisałem? Dostałeś CD2 z fabryki w UK ? To pokaż list przewozowy. Czy jednak śpisz i dał (wypożyczył) Ci go polski sprzedawca, dystrybutor ? Bo to chyba jednak różnica.

Musical Fidelity też tak pakuje sprzęt i też mogę go mieć w domu tak długo nim odbiorę ten co zakupiłem i nie robię z tego hallo, nie dorabiam niestworzonej otoczki.

A tak poza tym CD za 8k to nie za tani na twoje audiofilskie uszy, nie rani ich ? Bo myślałem, że nie przystoi kupować tańszego od Rolexa 😜

Poza tym robiłeś ostatnio jakieś wywody o swoich odsłuchach SACD. ATC CD2 nie odtwarza takich płyt.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Burns napisał(-a):

Co miało Ci się przyśnić? Przeczytałeś co napisałem? Dostałeś CD2 z fabryki w UK ? To pokaż list przewozowy. Czy jednak śpisz i dał (wypożyczył) Ci go polski sprzedawca, dystrybutor ? Bo to chyba jednak różnica.

Musical Fidelity też tak pakuje sprzęt i też mogę go mieć w domu tak długo nim odbiorę ten co zakupiłem i nie robię z tego hallo, nie dorabiam niestworzonej otoczki.

A tak poza tym CD za 8k to nie za tani na twoje audiofilskie uszy, nie rani ich ? Bo myślałem, że nie przystoi kupować tańszego od Rolexa 😜

Poza tym robiłeś ostatnio jakieś wywody o swoich odsłuchach SACD. ATC CD2 nie odtwarza takich płyt.

To prawda, nie odtwarza, co nie znaczy, że nie mam możliwości ich odtwarzania. To po pierwsze. Po drugie, tak dostałem sprzęt z UK za pośrednictwem salonu (oficjalny sprzedawca ATC w Polsce), w którym dokonałem zakupu. Było dokładnie tak, jak napisałem. W salonie mieli egzemplarz demonstracyjny, który wypożyczyłem na czas testów. Kiedy poinformowałem, że chcę zakupić CD2, to zamówienie poszło do producenta i czekałem jeszcze miesiąc na dostarczenie sprzętu. Otrzymałem informację, że muszą go dla mnie wyprodukować. W tym czasie nie musiałem zwracać sprzętu demonstracyjnego, bo otrzymałem zgodę na dalsze użytkowanie do momentu dostarczenia zamówionego egzemplarza. Cena? Nie interesuje mnie liczba cyfr przed przecinkiem tylko jakość dźwięku. 🙂

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, McIntosh napisał(-a):

W salonie mieli egzemplarz demonstracyjny, który wypożyczyłem na czas testów. Kiedy poinformowałem, że chcę zakupić CD2, to zamówienie poszło do producenta i czekałem jeszcze miesiąc na dostarczenie sprzętu. Otrzymałem informację, że muszą go dla mnie wyprodukować. W tym czasie nie musiałem zwracać sprzętu demonstracyjnego, bo otrzymałem zgodę na dalsze użytkowanie do momentu dostarczenia zamówionego egzemplarza. 🙂

7 godzin temu, Burns napisał(-a):

Normalne działanie sprzedawcy Audio, jeżeli kupiłeś już u niego sprzęt i oplaciłeś rachunek. Daje Ci swój egzemplarz demo, nie zwrócisz to on zostawi sobie ten nowy, który przyjdzie. Stratny nie będzie więc nie opowiadajcie banialuków. Istnieję grupy ludzi, którzy już nie zwracają bo im się nie chce, inni wolą jak to mówią sprzęt wygrzany. Cześć sprzętu demonstracyjnego jest często w miarę nowa, bo przyjechała np. miesiąc temu, piloty są nieużywane itd. itp.

Sprzedawcy często wypychają (rotują nim) sprzęt demo celowo, dają rabat i zamiast 30% narzutu jest 20%. Klient się cieszy a oni nie zostają ze starciem na zawsze.

Przeczytaj w takim razie te dwie wypowiedzi raz jeszcze, czy to aby nie jest ten sam przekaz ujęty innymi słowami?

Odebrałeś zamówiony i opłacony nowy, tym samym musiałeś rozliczyć się - zwrócić demówkę, z którą nikt Cię nie poganiał ( i tak był zabezpieczony twoimi pieniędzmi). Proste. Nie wiem czego nie zrozumiałeś.

Spokojenie na wypożyczonych sprzętach ujechał bym kilkanaście miesięcy bez wydawania własnych pieniędzy. Po prostu byłyby w depozycie bo na koncie i tak nędzne odsetki od lokat.

Tylko, że człowiek po kilku miesiącach staje się zmęczony fizycznie i psychicznie przynoszeniem tych klunkrów. Po prostu nie chce się.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Burns napisał(-a):

Przeczytaj w takim razie te dwie wypowiedzi raz jeszcze, czy to aby nie jest ten sam przekaz ujęty innymi słowami?

Zarzuciłeś mi wypisywanie banialuk w odniesieniu do pierwszego posta. Faktycznie  było jednak tak (i być może nadal jest), że ATC wykonuje odtwarzacze CD na zamówienie. W momencie, kiedy ja chciałem kupić odtwarzacz ATC, to zadzwoniłem do kilku autoryzowanych sprzedawców w Polsce i żaden z nich nie miał nowej sztuki. Co więcej, wielu z nich nie dysponowało nawet egzemplarzem demonstracyjnym. Dopiero w Planecie Dźwięku na Tarczyńskiej udało mi się sprawę załatwić. Jakby nie było, piszemy jednak o produkcie dość niszowym skoro sprzedaż płyt analogowych na niektórych rynkach (w tym w USA o ile mnie pamięć nie zawodzi) przewyższyła już sprzedaż płyt CD. W naszym kraju te wartości powoli się zrównują. Na przykład w pierwszym półroczu tego roku sprzedaż płyt CD w łącznym udziale sprzedaży muzyki wyniosła 8,52%, a winyli 6,37%. Czyli mamy różnicę 2,15%. Streaming oczywiście rządzi - 84,69%. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

Gdzie mam podłączyć czinczami decka w tym amplitunerze? W poprzednim starym Sony, było MD/Tape, a w tym?

20251002_230624.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, GostRado napisał(-a):

Panowie,

Gdzie mam podłączyć czinczami decka w tym amplitunerze? W poprzednim starym Sony, było MD/Tape, a w tym?

20251002_230624.jpg

A co chcesz robić z tym magnetofonem? Odtwarzać czy też nagrywać? Jak tylko do słuchania muzyki, to wybór jest duży. Zadziała chociażby z wejściem CD. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, McIntosh napisał(-a):

nagrywać?

Dzięki. Zmyliły mnie te dwie pary czinczów, co miałem podpięte wcześniej, a przecież nie nagrywam. Każde "Audio in" będzie ok?, bo CD mam podpięte kablem optycznym. Słaby jestem w te klocki.

Ten amplituner Onkyo ma system "Pure Audio" Kurcze jaka różnica na plus w odsłuchu stereo w porównaniu z poprzednim 25 letnim Sony AV 😲

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, GostRado napisał(-a):

Dzięki. Zmyliły mnie te dwie pary czinczów, co miałem podpięte wcześniej, a przecież nie nagrywam. Każde "Audio in" będzie ok?, bo CD mam podpięte kablem optycznym.

Właściwie tak. Możesz wykorzystać np. CBL/SAT albo Game, jak chcesz. Tylko nie podłączaj do Phono. 😉

A ja "katuję" moje Audeze LCD-3 codziennie słuchając na nich muzyki po kilka godzin. Dosłownie przed chwilą coś zaskoczyło, bo góra w pewnym momencie nagle się otworzyła, choć w ostatnim czasie była niewielka poprawa. Jakby ktoś zrzucił koc z tego zakresu. Tego mi brakowało. Ale super. 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Symetria 7.2 => (trafiło mi się identyczne: subwoofery B&W i cztety satelity Eltax'a)

Nie śmiem się porównywać z Kolegami, ale jestem zadowolony, szczególnie ze stereo Onkyo.  

20251003_171611.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Symetria 7.2 => (trafiło mi się identyczne: subwoofery B&W i cztety satelity Eltax'a)

Nie śmiem się porównywać z Kolegami, ale jestem zadowolony, szczególnie ze stereo Onkyo.  

20251003_171611.jpg

Jaja sobie robisz ? Co te małe satelitki robią na tych subach - pozują do zdjęcia? Zresztą te na półce też.

Jedyne co tam masz to łomot i żadnego dźwięku.

Odsuń kolumny od ściany minimum na równo z subami, centralnym daj pod telewizor, lub nad ale nad samą krawędzią i odłącz wszystkiego satelitki ( oczywiście trzeba by to jeszcze zaprogramować na amplitunerze, ale nawet bez tego przejdzie jak się nie znasz)

Ten ołtarz co teraz odwaliłeś to minimum bez komentarza.

A w instrukcji aplitunera masz wyraźnie narysowane jak należy rozmieścić 7 głośników!

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Jest to jakaś forma odkupienia po wątku z kawą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Jest to jakaś forma odkupienia po wątku z kawą ;)

To musiało się tam grubo odwalić ( nie widziałem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Burns napisał(-a):

To musiało się tam grubo odwalić ( nie widziałem)

Nie w sensie dymu - kolega po prostu w tamtym wątku jest na pułapie D'Agostino i MBL jakby ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi