Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, Muzzy napisał(-a):

W pełni sie zgadzam , do pełni szczęścia jeszcze tylko magnetofon szpulowy . 

IMG_0824.jpeg

9 minut temu, egzo18 napisał(-a):

Naprawiałem parę szpul revoxa n przyklad b77 . Fajnie to gra. Ale nie dla mnie. Wolę winyl, a doraźne dac i komp :)

Spotkałem się z opinią że szpula jest jeszcze bardziej audiofilska niż winyl.

Mocno się ma też grono miłośników kasety.

Zastanawia mnie tylko jedno - przecież te nagrania trzeba skądś brać, kasety firmowo nagrane  z dawnych lat brzmią dramatycznie, dzisiaj ani na szpulach ani na kasetach nic chyba się nie wydaje więc co - nagrywamy tam dźwięk z CD albo streamingu żeby potem odsłuchiwać z taśmy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Burns napisał(-a):

Dzisiaj słuchawki kosztują 7k, żeby po kilku miesiącach zostać przecenione na 1,5k.

To czemu nie "upatrzysz" sobie świetnych słuchawek by je kupić po urealnieniu ceny? Problem leży w uzależnieniu od dążenia do absolutu / gonieniu króliczka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Bugs napisał(-a):

Spotkałem się z opinią że szpula jest jeszcze bardziej audiofilska niż winyl.

Mocno się ma też grono miłośników kasety.

Zastanawia mnie tylko jedno - przecież te nagrania trzeba skądś brać, kasety firmowo nagrane  z dawnych lat brzmią dramatycznie, dzisiaj ani na szpulach ani na kasetach nic chyba się nie wydaje więc co - nagrywamy tam dźwięk z CD albo streamingu żeby potem odsłuchiwać z taśmy?

Nadal wychodzą albumy na szpulach. Jest Analog Production, Tape Project, 2xHD i wiele innych mniejszych wytworni. Glownie jazz, blues i muzyka klasyczna. Niestety taśmy nie sa tanie , dobrze tez miec kilku znajomych  ktorzy maja duza kolekcje taśm i za opłata udostepnia do zrobienia kopi. Jakośc dzwieku z dobrego magnetofonu szpulowego jest poza zasięgiem plyty winylowej czy cd, nie mowiac juz o streamingu.  

21 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Wspominał, bo to partner Yamahy, ale pod moje skromne potrzeby zaproponował co innego. Mogę także bezpłatnie wypożyczyć sprzęt na 3 dni. Jak wygospodaruję odpowiednią ilość czasu w Poznaniu, wezmę tego Devialet Dione na testy. 

W zblizonej cenie wybralbym aktywne Kef LS50 +   jakis sub np od Rela. W gratisie dostaniesz niezle stero do sluchania muzyki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Muzzy napisał(-a):

Nadal wychodzą albumy na szpulach. Jest Analog Production, Tape Project, 2xHD i wiele innych mniejszych wytworni. Glownie jazz, blues i muzyka klasyczna. Niestety taśmy nie sa tanie , dobrze tez miec kilku znajomych  ktorzy maja duza kolekcje taśm i za opłata udostepnia do zrobienia kopi. Jakośc dzwieku z dobrego magnetofonu szpulowego jest poza zasięgiem plyty winylowej czy cd, nie mowiac juz o streamingu.  

Poszukałem - faktycznie coś się wydaje ale bardzo skromny wybór i tak jak piszesz - nie jest tanio, taśma średnio ok. 500 dolarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Muzzy napisał(-a):

Jakośc dzwieku z dobrego magnetofonu szpulowego jest poza zasięgiem plyty winylowej czy cd, nie mowiac juz o streamingu.  

A to ciekawe. Możesz podać więcej szczegółów? Mnie się zawsze magnetofony szpulowe podobały ze względu na design - niektóre wyglądały odlotowo. Pamiętam że kuzyn miał coś (chyba to polskiej produkcji było), ale nijak nie pamiętam jak to grało. Popytam w rodzinie bo dla samego wyglądu mógłbym sobie to zainstalować. 

Co do połączenia tv z głośnikami: ja swój sprzęt stereo (Harman Kardon i głośniki JBL) od lat mam połączone z tv i super to gra (tj. super dla mnie). Sprzęt mam tam gdzie telewizor, więc nie było problemu. @mario1971, na czymś chyba słuchasz w domu muzyki, nie możesz tego sprzętu do tv podłączyć? No co ci jakieś soundbary?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W winylu im bliżej środka tym bardziej ciacha górę pasma. Tak samo krzywa riaa.

Na taśmie tego nie ma.

Ale taśma to straszna zabawa. W 90 procentach trzeba sobie z czegoś na tę taśmę nagrać. Nagramy z winyla? Zachowamy jego wady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mroova napisał(-a):

To czemu nie "upatrzysz" sobie świetnych słuchawek by je kupić po urealnieniu ceny? Problem leży w uzależnieniu od dążenia do absolutu / gonieniu króliczka ?

Dokładnie, tak to działa i trzebaby temu zapobiegać w sposób jaki opisałeś ;)

55 minut temu, Muzzy napisał(-a):

W zblizonej cenie wybralbym aktywne Kef LS50 +   jakis sub np od Rela. W gratisie dostaniesz niezle stero do sluchania muzyki. 

On ma salon 45m2, później będzie dorabianie (dobieranie) bo zacznie ginąć, będzie za mało...

Tylko podłogówki

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, egzo18 napisał(-a):

W winylu im bliżej środka tym bardziej ciacha górę pasma. Tak samo krzywa riaa.

Na taśmie tego nie ma.

Ale taśma to straszna zabawa. W 90 procentach trzeba sobie z czegoś na tę taśmę nagrać. Nagramy z winyla? Zachowamy jego wady.

nagrywanie czegos z winyla czy cd mija sie z celem. W gre wchodzi tylko oryginalny materiał od taśmy matki, tanio nie jest, dostep cieżki, jednak satysfakcja ogromna. Na ten moment mam kilkanaście taśm i pomalutku powiększam kolekcje. 

20 minut temu, Burns napisał(-a):

Dokładnie, tak to działa i trzebaby temu zapobiegać w sposób jaki opisałeś ;)

On ma salon 45m2, później będzie dorabianie (dobieranie) bo zacznie ginąć, będzie za mało...

Tylko podłogówki

Ale taki zestaw Kef + Rel zagra i tak glosniej, lepiej i dynamiczniej od tego soundbara. Jezeli salon jest dobry akustycznie i nie ma potrzeby wypelnienia go w calosci dzwiekiem to dadza rade. Sam mam okolo 55m salon,  ogarniety  akustycznie i na kanapie mialem fajny dzwiek z aktywnych monitorow ktorych uzywam w sypialni. 

54 minuty temu, beniowski napisał(-a):

A to ciekawe. Możesz podać więcej szczegółów? Mnie się zawsze magnetofony szpulowe podobały ze względu na design - niektóre wyglądały odlotowo. Pamiętam że kuzyn miał coś (chyba to polskiej produkcji było), ale nijak nie pamiętam jak to grało. Popytam w rodzinie bo dla samego wyglądu mógłbym sobie to zainstalować. 

magnetofon to Studer a807, sprzet uzywany w studiach nagraniowych i rozglosniach radiowych. Taki troche czolg, ale chodzi jak szwajcarski  zegarek(ten sam kraj produkcji). Z magnetofonow konsumenckich polecam Revoxa (marka Studera). Mniejsze i przystępniejsze cenowo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Muzzy napisał(-a):

nagrywanie czegos z winyla czy cd mija sie z celem. W gre wchodzi tylko oryginalny materiał od taśmy matki, tanio nie jest, dostep cieżki, jednak satysfakcja ogromna. Na ten moment mam kilkanaście taśm i pomalutku powiększam kolekcje. 

Ale taki zestaw Kef + Rel zagra i tak glosniej, lepiej i dynamiczniej od tego soundbara. Jezeli salon jest dobry akustycznie i nie ma potrzeby wypelnienia go w calosci dzwiekiem to dadza rade. Sam mam okolo 55m salon,  ogarniety  akustycznie i na kanapie mialem fajny dzwiek z aktywnych monitorow ktorych uzywam w sypialni. 

U mnie salon ma ok. 45m2 plus otwarta (przejście ma 1,5m) częściowo kuchnia 14m2 oraz 26m2 korytarza z 2m otwartym wejściem do salonu. Z korytarza można także wejść do kuchni - nie ma drzwi, tylko drewniana ościeżnica. Z tego wszystkiego robi się spora przestrzeń, a dźwięki roznoszą po domu.   

Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Co do połączenia tv z głośnikami: ja swój sprzęt stereo (Harman Kardon i głośniki JBL) od lat mam połączone z tv i super to gra (tj. super dla mnie). Sprzęt mam tam gdzie telewizor, więc nie było problemu. @mario1971, na czymś chyba słuchasz w domu muzyki, nie możesz tego sprzętu do tv podłączyć? No co ci jakieś soundbary?

Muzyki najczęściej słucham jadąc samochodem. Soundbar potrzebuję gównie do oglądania telewizji, a w szczególności polskich produkcji, których czasami ni cholery nie mogę zrozumieć i muszę czytać z ruchu warg. 🤣 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Bugs napisał(-a):

Z tego co słyszałem, to niektórzy faktycznie w trakcie obróbki nagrań (w pełni cyfrowych) przepuszczają sygnał przez studyjny magnetofon studera z lat 70/80-ych, żeby tylko zmodyfikować nieco brzmienie. ;)

25 minut temu, mario1971 napisał(-a):

U mnie salon ma ok. 45m2 plus otwarta (przejście ma 1,5m) częściowo kuchnia 14m2 oraz 26m2 korytarza z 2m otwartym wejściem do salonu. Z korytarza można także wejść do kuchni - nie ma drzwi, tylko drewniana ościeżnica. Z tego wszystkiego robi się spora przestrzeń, a dźwięki roznoszą po domu.   

Muzyki najczęściej słucham jadąc samochodem. Soundbar potrzebuję gównie do oglądania telewizji, a w szczególności polskich produkcji, których czasami ni cholery nie mogę zrozumieć i muszę czytać z ruchu warg. 🤣 

Na tragiczny mastering audio w polskich filmach, to żaden sprzęt nie pomoże. 😂

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

(...)

Soundbar potrzebuję gównie do oglądania telewizji, a w szczególności polskich produkcji, których czasami ni cholery nie mogę zrozumieć i muszę czytać z ruchu warg. 🤣 

Poszperaj w ustawieniach TV. Lepsze odbiorniki mają funkcję uwypuklenia/podkreślenia dialogów. I to kurczę całkiem dobrze działa ;) Mam Sony więc nie podpowiem gdzie tego dokładnie szukać, ale ustawienia dźwięku są dość intuicyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, machlo napisał(-a):

Na tragiczny mastering audio w polskich filmach, to żaden sprzęt nie pomoże. 😂

Może im pracodawca wytanił na monitorach i słuchawkach? 🤣

23 minuty temu, Valygaar napisał(-a):

Poszperaj w ustawieniach TV. Lepsze odbiorniki mają funkcję uwypuklenia/podkreślenia dialogów. I to kurczę całkiem dobrze działa ;) Mam Sony więc nie podpowiem gdzie tego dokładnie szukać, ale ustawienia dźwięku są dość intuicyjne.

Jak telewizor w zabudowie to ustawienia mu nie pomogą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Burns napisał(-a):

To prawda. Nie doczytałem gdzie/jak ma umiejscowiony TV.

A inna bardzo przydatna funkcja w TV to kalibracja do pomieszczenia (zresztą DIONE też to ma dla siebie). U mnie w TV do kalibracji wykorzystuje się pilota po bluetooth z wbudowanym mikrofonem. Również daje to zauważalne efekty. Zatem reasumując może się okazać, że dla takich celów wystarczające będzie skalibrowanie (się) dźwiękowe i pomajstrowanie z emisją dialogów 🫣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, Burns napisał(-a):

Ja ostatnio oglądałem jakiś polski film na Netfliksie i pomimo tego że mam niby (wg Netfliksa) jakiś przestrzenny dźwięk czy jak to się nazywa, było kilka scen kiedy musiałem się cofnąć i włączyć napisy bo nie rozumiałem co aktorzy mówili w moim rodzimym języku 😂.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bym raczej złożył na karb "dykcji" młodego pokolenia naszych "gwiazdek"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Lemax napisał(-a):

To bym raczej złożył na karb "dykcji" młodego pokolenia naszych "gwiazdek"

Chyba sybilanty ;)

Ta historia, że nie idzie zrozumieć dialogów w polskich filmach ciągnie się lekko od lat 80 czy 90 i takich filmów jak Psy itd.

Tylko wtedy zwali na technologię, że niby kamery, dolby itd. to technologia zarezerwowana dla Hollywood i do nas jeszcze nie dotarła..., albo licencje czy coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Burns napisał(-a):

Chyba sybilanty ;)

Ta historia, że nie idzie zrozumieć dialogów w polskich filmach ciągnie się lekko od lat 80 czy 90 i takich filmów jak Psy itd.

Tylko wtedy zwali na technologię, że niby kamery, dolby itd. to technologia zarezerwowana dla Hollywood i do nas jeszcze nie dotarła..., albo licencje czy coś.

Sybilanty, a dykcja to dwie różne sprawy. W kontekście sybilantów chodzi o przejaskrawienia występujące w obrębie niektórych spółgłosek, co jest szczególnie uciążliwe w przypadku S, SZ. 

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Burns napisał(-a):

najpierw taka fajna baza pomiarów słuchawek

https://vsg.squig.link/headphones/

Tym czasem u mnie nastąpił przełom, strzeliłem sobie ostrego baranka w drzewo i futrynę i wymiksowuję się czym prędzej z tematu słuchawek. Spierdalam gdzie pieprz rośnie.

Wizyta w kilku salonach słuchawkowych tak mnie skołowała, dostałem jakiejś zadżumy, amby-fatimy, jak naćpany nie wiedziałem o co chodzi, a mimo to coś mi nie pasowało, że ktoś próbuje mnie zgwałcić jak po tabletce gwałtu 🤣

Problem ze słuchawkami jest złożony w tym sensie, że wzmacniacz słuchawkowy robi dużą różnicę. Zdarza się, że słuchawki potrafią pokazać różne oblicza dźwiękowe w zależności od wzmaka, z którym grają. Dlatego w tym przypadku tor odsłuchowy trzeba kompletować na podobnej zasadzie, co wzmacniacz / kolumny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, michal.pirat napisał(-a):

Troche vintage musi być.

Ładnie i stylowo - ale co z wentylacją, nie grzeje się to za bardzo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Muzzy napisał(-a):

Kontynuując temat...

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

KLIPSCH R-51M może mi ktoś coś powiedzieć o tych głośniczkach 

Screenshot_2024-12-29-12-56-45-15_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Czarne, ładna membrana, może być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra To nieźle. Wysoka sprawność. Jednak wybrałbym rp600m. Stałem przed takim wyborem. Mam rp600m, nie żałuję. I to jest klipch, czyli ogólnie wyjce. Bardzo ostre kolumny. To się nie nadaje do ostrego wzmacniacza 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi