Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
szwed

Sytuacja kolejkowa ROLEXa.

Rekomendowane odpowiedzi

Kult polskiego macho nadal w formie. Pogratulować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, bibbi napisał(-a):

Kult polskiego macho nadal w formie. Pogratulować.

Gdzie nam tam do macho. Prawdziwy macho nosi Panerai i nie je miodu tylko żuje pszczoły. My tu w większości nosimy pizdowate zegarki. 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Explorer do Luminora nie ma podejścia! W ogóle wokół Ex36 w ogólnie pojętym community zegarkowym powstał jakiś kult rozmiaru. Większość ludzi nie przykłada zbytnio wagi do rozmiaru swojego zegarka czy co inni mają na ręce. Nie ma to nic wspólnego z byciem matcha czy cokolwiek. Jak ktoś nosi perfekcyjnie skoordynowany zestaw to może martwi go czy rozmiar zegarka na nadgarstku jest właściwy. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze w latach ' 80 , tak wiem to odległe czasy i zegarki były głównie z byłego ZSRR, miałem kilka w rozmiarze zdaje się od 34 do 38 ( oczywiście made in ussr) były to najbardziej ergonomiczne czasomierze i wyjątkowo cienkie . Oczywiście nie piszę tu o sprawach technicznych itp . Po prostu  taki rozmiar , najlepiej mi leżał . Nie czułem że noszę zegarek . Nic mnie nie uwierało .Nie było problemu z mankietem koszuli itp .Nadgarstek mam w obwodzie 19 do 19,5 . Prawdę mówiąc założyłbym  i zegarek 28 mm. Nie zwracam uwagi na to co powiedzą ludzie . A dylemat „ męski /damski zostawiam ludziom podatnym na sugestie otoczenia . Pzdr 

Edytowane przez Czarek03

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, tbn napisał(-a):

Większość ludzi nie przykłada zbytnio wagi do rozmiaru swojego zegarka czy co inni mają na ręce.

A nawet jeśli, to nie powinni z tego powodu toczyć o to internetowych wojen😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tbn napisał(-a):

Większość ludzi nie przykłada zbytnio wagi do rozmiaru swojego zegarka

Nie zgodze sie. Cala wlasnie sztuka w tym, zeby zegarek mial estetyczny wyglad co za tym idzie rozmiar i pod wzgledem szerokosci koperty np 40mm i grubosci 10mm. 

Moznaby tutaj wiele pisac dlaczego ale w skrocie (nie moge znalezc zdjecia) moznaby zegar scienny sobie paskiem przypiac na reke jak normalny zegarek. Mozna? Mozna, czy jest to estetyczne? Nie.

Dlatego nie rozumiem calego trendu over-size w zegarkach. To po co robic te male trybiki i miniaturyzowac/kompresowac mechanizmy, jesli cale to osiagniecie zaprzepaszczamy obudowaniem gigantyczna koperta marnujaca miejsce.

Caly ten trend wzial sie z mody, moda narzuca pewne cechy czesto nielogiczne i sprzeczne z dotychczasowym konsensusem.

Na szczescie sa marki, ktore modzie sie opieraja, robia zawsze estetyczne zegarki i co za tym idzie ponad czasowe (Patek). AP poszlo droga modowa, krotkoterminowo zyskaja, w dlugiej perspektywie bedzie to katastrofa (zegarki marvel). 

PS

Dlatego z przymrozeniem oka traktuje grand komplikacje od Vacheron'a, niby pobili Patka iloscia komplikacji, ale zrobili to w tak grubej, nieestetycznej formie, ze to praktycznie jak wlasnie zalozenie zegara scienne na reke. Nadal tutaj Patek przez to wygrywa. Nie na ilosc, ale na jakosc (rozmiar, estetyka itd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Spirygator5 napisał(-a):

Nie zgodze sie. Cala wlasnie sztuka w tym, zeby zegarek mial estetyczny wyglad co za tym idzie rozmiar i pod wzgledem szerokosci koperty np 40mm i grubosci 10mm. 

Moznaby tutaj wiele pisac dlaczego ale w skrocie (nie moge znalezc zdjecia) moznaby zegar scienny sobie paskiem przypiac na reke jak normalny zegarek. Mozna? Mozna, czy jest to estetyczne? Nie.

W mojej opinii , zegarek ma się podobać osobie która go użytkuje . Czy on ma średnicę 50 mm, czy 28 to nieistotne . Jeżeli dla kogoś użytkowo dobry jest w wymiarach  średnicy 45 mmi 15 mm grubości  to co mi do tego ? Jego pieniądze i jego zadowolenie , bądź rozczarowanie . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Musa19 napisał(-a):

A nawet jeśli, to nie powinni z tego powodu toczyć o to internetowych wojen😉

Ja tu żadnej wojny nie widzę. Raczej drobne uszczypliwości z dystansem i uśmiechem na twarzy. 🙂

17 minut temu, Spirygator5 napisał(-a):

Dlatego z przymrozeniem oka traktuje grand komplikacje od Vacheron'a, niby pobili Patka iloscia komplikacji, ale zrobili to w tak grubej, nieestetycznej formie, ze to praktycznie jak wlasnie zalozenie zegara scienne na reke. Nadal tutaj Patek przez to wygrywa. Nie na ilosc, ale na jakosc (rozmiar, estetyka itd)

Chcesz pogadać o wielkich komplikacjach i wymiarowaniu części? Choćby skały srały, to nie przeskoczysz obecnie znanych i dostępnych możliwości produkcyjnych. Dlatego Patek Philippe Grandmaster Chime ma średnicę koperty wynoszącą 47,7 mm, a wysokość 16,07 mm. Nie widzę tu żadnej ujmy dla Vacheron Constantin. Wręcz przeciwnie - zegarmistrzostwo, które osiągnęło poziom dzieła sztuki. Vacheron Constantin to fenomenalna firma. Jestem ich fanem od 2005 roku kiedy pokazali absolutnie wyjątkowe zegarmistrzostwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 hours ago, KrysH said:

Walezy doktor habilitowany od spraw damskich zegarków.

Dziekuje serdecznie za uznanie i ocene dorobku. Z niecierpliwoscia czekam na potwierdzenie daty kolokwium. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Spirygator5 napisał(-a):

Dlatego nie rozumiem calego trendu over-size w zegarkach. To po co robic te male trybiki i miniaturyzowac/kompresowac mechanizmy, jesli cale to osiagniecie zaprzepaszczamy obudowaniem gigantyczna koperta marnujaca miejsce.

Caly ten trend wzial sie z mody, moda narzuca pewne cechy czesto nielogiczne i sprzeczne z dotychczasowym konsensusem.

Na szczescie sa marki, ktore modzie sie opieraja, robia zawsze estetyczne zegarki i co za tym idzie ponad czasowe (Patek). AP poszlo droga modowa, krotkoterminowo zyskaja, w dlugiej perspektywie bedzie to katastrofa (zegarki marvel). 

PS

Chyba nie widziałeś Patek Philippe Grandmaster Chime jak wspomniał McIntosh powyżej. Masz internet, obejrzyj sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@beniowski Waldek ja to bym w ogóle nie brnął w ten temat. Wszyscy zdajemy sobie sprawę że ultra skomplikowane zegarki są głównie prężeniem muskułów a możliwość założenia na nadgarstek jest tak naprawdę opcjonalna. Do tych wymienionych dodam jeszcze Reverso Quadriptyque (51.2mm x 31mm x 15.15mm).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi