Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ladek22

Malarstwo

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, Ceteth napisał(-a):

Fascynująca i tragiczna w sumie. Moja mama jest malarką, więc mieliśmy prywatnego przewodnika i opowiadacza :) 

Jak najbardziej tragiczna i w sumie cała rodzina skończyła w dramatycznych okolicznościach. Jest świetny film o Beksińskich, jeszcze lepsza książka biograficzna ale takiego prywatnego przewodnika zazdroszczę😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem kiedyś tę wystawę, jakieś 20 lat temu. Byłem pod ogromnym wrażeniem, graniczącym z fascynacją. To było niesamowite. Teraz, z perspektywy czasu, nabrałem nieco dystansu. Obrazy i sama postać twórcy są mocno intrygujące. Czy chciałbym coś takiego powiesić na ścianie w domu i patrzeć na to codziennie, np. przed wyjściem do pracy czy przed snem? No teraz to już nie do końca. Fajnie to wygląda w muzeum / galerii. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, facecik napisał(-a):

Widziałem kiedyś tę wystawę, jakieś 20 lat temu. Byłem pod ogromnym wrażeniem, graniczącym z fascynacją. To było niesamowite. Teraz, z perspektywy czasu, nabrałem nieco dystansu. Obrazy i sama postać twórcy są mocno intrygujące. Czy chciałbym coś takiego powiesić na ścianie w domu i patrzeć na to codziennie, np. przed wyjściem do pracy czy przed snem? No teraz to już nie do końca. Fajnie to wygląda w muzeum / galerii. 

No to mogę się mamą pochwalić, że ma klientów, którzy nie mogli wytrzymać z Beksińskim w salonie, więc kupili jej obraz żeby go zastąpić :D Były tam obrazy, które mógłbym mieć w "codziennym" pokoju, ale te nie robiły takiego wrażenia, a na tych które robiły chyba za dużo się dzieje. Mógłbym mieć np takiego Beksińskiego w biurze/gabinecie. Przyznam, że parę wystaw/wernisaży z mamuśką zaliczyłem, ale nigdy nie spędziłem przy obrazach tyle czasu co w tym przypadku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Ceteth napisał(-a):

Fascynująca i tragiczna w sumie. Moja mama jest malarką, więc mieliśmy prywatnego przewodnika i opowiadacza :) 

Skoro jest przewodnik to musimy sie ugadac i zorganizowac jakas wycieczke dla klubowiczow 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro jest przewodnik to musimy sie ugadac i zorganizowac jakas wycieczke dla klubowiczow

Preludium można odbyć w MAW (W-wa Stare Miasto).
Jest tam stała wystawa prac Beksińskiego z kolekcji Anny i Piotra Dmochowskich.
Nie jest tak obfita jak w Sanoku ale bardzo polecam.

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Skoro jest przewodnik to musimy sie ugadac i zorganizowac jakas wycieczke dla klubowiczow 😉

Gdyby tylko nie fakt, że na co dzień mieszka jakoś 700 km od zamku to pewnie nie byłoby problemu :) Natomiast Galeria mamy (jak tylko ta nie jest na plenerze) jest zawsze otwarta na gości i mamuśka chętnie pokaże swoją galerię przy dobrej herbacie :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Ceteth napisał(-a):

Gdyby tylko nie fakt, że na co dzień mieszka jakoś 700 km od zamku to pewnie nie byłoby problemu :) Natomiast Galeria mamy (jak tylko ta nie jest na plenerze) jest zawsze otwarta na gości i mamuśka chętnie pokaże swoją galerię przy dobrej herbacie :D 

To trzeba jakies spotkanie zegarkowo- malarskie w Koninie zorganizowac 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

To trzeba jakies spotkanie zegarkowo- malarskie w Koninie zorganizowac 😉

Do Konina mam niedaleko. Oczywiście, gdy jestem w domu 🙂

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla odświeżenia tematu.

A propos zdjecia.

Wierzę w mądrość młodych ludzi.
Wierzę, że w swoich komórkach nie scrollują TT a raczej zgłębiają niezwykłą historię jednego z najsłynniejszych obrazów mistrzów holenderskich Złotego Wieku czyli "Straży nocnej" Rembrandta.
Wierzę, że ta młodzież zaznajomiona choć odrobinę z warsztatem mistrza światłocienia i portretu odkryje w tym rewolucyjnym obrazie (po raz pierwszy postacie sportretowane są w ruchu) piękno sztuki flamandzkiej i geniusz mistrza.
Rembrandt, z chwalebnym wykorzystaniem tenebryzmu – techniki, która bawi się światłem, cieniami i percepcją nietypowego ruchu – zaprasza widzów do zanurzenia się w tym prawie naturalnej wielkości wojskowym zdjęciu.

Co ciekawe, na obrazie przyczaił się ponoć sam Rembrandt i jego zmarła żona a sama akcja (wymarsz), wbrew tytułowi, dzieje się w dzień a nie - jak sugeruje tytuł - w nocy (ale to odkryto kilka wieków póżniej).

9e05604f062a5de2e73674c776b5ecfa.jpg64f77b8423b509e99f7b35ccf7e623c7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Dostum napisał(-a):

Wierzę, że w swoich komórkach nie scrollują TT a raczej zgłębiają niezwykłą historię jednego z najsłynniejszych obrazów mistrzów holenderskich Złotego Wieku czyli "Straży nocnej"

To prawdopodobnie jedna ze szkolnych klas które mają zajęcia w muzeum

Nauczyciel dzieli na grupy i daje różne zadania np scena z bronią, kawalerzysta na obrazie, ukrywanie obrazu podczas 2 WS itd

Każda grupa ma 15-20  min na przeczytanie i opowiedzenie pozostałym, kiedyś miały książki teraz internet

Córki jak zaczynały gymnasium były na takich wyjazdach do Amsterdamu z lekcjami w muzeach

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawdopodobnie jedna ze szkolnych klas które mają zajęcia w muzeum
Nauczyciel dzieli na grupy i daje różne zadania np scena z bronią, kawalerzysta na obrazie, ukrywanie obrazu podczas 2 WS itd
Każda grupa ma 15-20  min na przeczytanie i opowiedzenie pozostałym, kiedyś miały książki teraz internet
Córki jak zaczynały gymnasium były na takich wyjazdach do Amsterdamu z lekcjami w muzeach

tapatalked
Zapewne.
I to jest bardzo budujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.05.2025 o 09:55, Ceteth napisał(-a):

To w razie czego zapraszam również do przejrzenia twórczości mamuśki :)

Jaki ten świat mały. Jestem fanem malarstwa pani Krystyny, zwłaszcza jej dialogów z Modiglianim 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Watch-er napisał(-a):

Jaki ten świat mały. Jestem fanem malarstwa pani Krystyny, zwłaszcza jej dialogów z Modiglianim 🙂

No proszę :D widać brand się rozwija :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Babcia, moja żona ma fioła na punkcie wnuczki, jak to babcia i wiesza dzieła Poli: pierwsze dwa namalowała jak miała 3,5 roku, a 3 i 4 zdjęcie to jej matka, nasza córka w średniej szkole:

20201220_092832.jpg

20201220_050547.jpg

20250607_175353.jpg

20250607_175407.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatni wpis z 7 czerwca - aż serce się kroi.

Ad rem:

Dwa miesiące temu zastygłem w Muzeum Prado na dobre 15 minut przed arcydziełem, genialnego Velazqueza zatytułowanym "Panny Dworskie" [Las Meninas 1656 r.] potocznie zwanym Infantką.
Nie chodzi bynajmniej ani o Infantkę ani o Panny Dworskie.
Nie do końca wiadomo o co chodzi w tym fascynującym obrazie.

Interpretacji, analiz i różnorakich odczytań jest bez liku.
Literatura przedmiotu jest na tyle bogata, że można się zaczytywać tygodniami.
Więc ja nie o tym.

Chciałbym jedynie zwrócić uwagę na trzy aspekty:

1. Hołd dla kunsztu Van Eycka ( pamiętacie słynne odbicie w lustrze z obrazu „Portret małżonków Arnolfinich”)
2. Intrygujący malarski fortel i fascynująca gra z widzem (akt patrzenia - rola obserwatora i wielość perspektyw)
3. Niezwykłe interpretacje i fascynacje tym arcydziełem na przestrzeni od XVII w. do współczesności

Rozwinę króciutko tylko pkt 3. bo to mniej chyba najbardziej kręci  😄

Hołd genialnemu "Las Meninas" złożyli w swoich pracach malarskich m. in.:
Edgar Degas
Francisco de Goya
Salvador Dalí
Pablo Picasso
i wielu, wielu innych (kolaż poniżej)

Do dzisiaj obraz jest zagadką. Należy do grona najbardziej analizowanych i komentowanych obrazów w historii sztuki.

Nieustannie prowokuje do nowych odczytań przez filozofów, artystów, twórców, historyków sztuki, literaturoznawców i zwykłych widzów.
Giordano nazwał ten obraz "teologią malarstwa" a Sir Lawrence "filozofią sztuki".
Coś w tym jest.

Ja jednak - człek prosty - przez te 15 min. nie zastanawiałem się nad niczym a jedynie podziwiałem.

Bo warto - na prawdę warto.

Na deser zajrzyjcie proszę.
Niezwykłe hołdy dla obrazu Velazqueza:
https://madridpourvous.com/en/velazquez-las-meninas/

Velazquez-Meninas.jpg

Las Meninas __.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.06.2025 o 14:13, Watch-er napisał(-a):

No to idziemy dalej z tym małym światem. Nie wiem dlaczego mój komentarz do posta kolegi @GostRado w temacie z żartami został usunięty, natomiast na zdjęciu, które wrzucił, w tle widać kolejny obraz mamy :) Jako, że żarty żartami jest w dziale 18+, zamazałem wszystko poza zdjęciem żeby nie było kwasów.

image.png.0bbb13a4f7bb6321c9db28fb126b1ee7.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.07.2025 o 11:36, Ceteth napisał(-a):

Nie wiem dlaczego mój komentarz do posta kolegi @GostRado w temacie z żartami został usunięty 

Po prostu był niezgodny z regulaminem tego działu. A talent mamy godny pozazdroszczenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi