Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
meXy

Klub użytkowników GARMIN

Recommended Posts

Nie warto, to jest sprzęt do biegania/innych aktywności/treningów i tu się sprawdza dobrze, jak jestes purystą to kupisz na allegro naklejkę ochronną na szkło za 5 złotych i będzie dobrze, ważne żebyś jeździł/biegał/chodził/ wspianał się, czy co tam innego planujesz, do czego ten sprzęt jest zaplanowany, to nie Patek, tylko sprzęt do treningów.

Wybór już padł na wersję stalową bez szafiru. Pytanie czy rzeczywiście trzeba zabezpieczyć folią lub szkłem hartowanym i nie zablokuje to ładowania solarnego, czy można katować bez tego i się nie przejmować?

Dla jednego katowanie to jazda rowerem lub bieganie z zegarkiem , dla drugiego rąbanie drzewa i praca na budowie , mam miałem wiele zegarków na szczęście nie udało mi się nigdy nie zarysować szkła a noszę je w różnych sytuacjach , 

w garminie szkło jest chronione przez bezel , szybciej zarysujesz bezel niż szkło a sam bezel jest nie wymienny , musisz wymienić całość z ekranem 😏

Mam Instincta trochę ponad rok i rzadko ściągam z ręki. Używam go jak G-Shocka, absolutnie do wszystkiego. Nie tylko sport, ale i prace fizyczne. Szkło nie ma żadnej rysy, bezel na rancie ma lekkie ślady wgniotek, za to pasek się dość mocno zużył. Część paska gdzie ręka opiera się o biurko/komputer wyszlifowała się do tego stopnia, że "drabinka" prawie zniknęła. Ale pasek to akurat najmniejszy problem. 

Podsumowując, ja bym żadnych szkieł nie kupował. 

On 5/7/2024 at 10:24 PM, tomaszzt said:

Panowie, gdzie kupujecie swoje Garminy ? Chcę kupić Fenixa 7 i nie wiem, jak dzisiaj sprawa się ma z kupowaniem w USA (np. przez amerykanosa), czy jednak trzymać się polskiej dystrybucji ?

Swojego Fenixa 5 kupowałem w sklepie eazymut. Ceny były atrakcyjne, serwis rewelacja, znakomity kontakt. Ale to było kilka lat temu, nie wiem jak jest obecnie. Natomiast jeśli dzisiaj bym miał kupić to w pierwszej kolejności wróciłbym do nich.

18 minut temu, adiblue2 napisał(-a):

Swojego Fenixa 5 kupowałem w sklepie eazymut. Ceny były atrakcyjne, serwis rewelacja, znakomity kontakt. Ale to było kilka lat temu, nie wiem jak jest obecnie. Natomiast jeśli dzisiaj bym miał kupić to w pierwszej kolejności wróciłbym do nich.

też polecam eazymut (kupowałem tam mojego fenixa). Dodatkowo jako atut dają jako jedyni 3 lata gwarancji. 

16 godzin temu, a_team napisał(-a):

Wybór już padł na wersję stalową bez szafiru. Pytanie czy rzeczywiście trzeba zabezpieczyć folią lub szkłem hartowanym i nie zablokuje to ładowania solarnego, czy można katować bez tego i się nie przejmować? emoji846.png

Folia nie zablokuje ładowania słonecznego.

W dniu 11.05.2024 o 22:06, tomaszzt napisał(-a):

Nie znam się, to się wypowiem..... Nie miałem Garmina, ale trochę zegarków z szafirem i w tytanie. Tytan jest przereklamowany moim zdaniem, różnica ciężaru w tak stosunkowo małym przedmiocie, jakim jest koperta zegarka nie jest warta różnicy w cenie. Ale to wyłącznie moje zdanie, ponadto współczesne tworzywa zbrojone włóknem szklanym są jeszcze lżejsze i równie wytrzymałe.

Ja chcę się zapytać czy kwestia wyboru Instinct2/Fenix7 to kwestia - zegarek na każde warunki (Instinct) kontra mnogość funkcji i ładniejszy wyświetlacz ?

Miałem Instinct2 Dezl, niedawno zmieniłem na Instinct 2x Solar. Solar jest bardzo użyteczny jeśli są słoneczne dni i przebywasz na zewnątrz. Wiadomo, że ładowanie z praktyce jest zerowe ale podczas aktywności cały czas podładowuje zegarek przez co "procenty" spadają wolniej.

Ostatni spacer o długości 74 minuty pozbawił mnie tylko 1,5% W Dezlu to by było jakieś 4%.

Nawigacja na szlaku w Instinct w zupełności mi wystarcza, do auta w obcym mieście też trafię bez problemu.

W dniu 13.05.2024 o 08:23, alleck napisał(-a):

Mam Instincta trochę ponad rok i rzadko ściągam z ręki. Używam go jak G-Shocka, absolutnie do wszystkiego. Nie tylko sport, ale i prace fizyczne. Szkło nie ma żadnej rysy, bezel na rancie ma lekkie ślady wgniotek, za to pasek się dość mocno zużył. Część paska gdzie ręka opiera się o biurko/komputer wyszlifowała się do tego stopnia, że "drabinka" prawie zniknęła. Ale pasek to akurat najmniejszy problem. 

Podsumowując, ja bym żadnych szkieł nie kupował. 

Większą część życia używałem G-Shock i Instincta traktuję tak samo jednak szkło ochronne kupiłem na wszelki wypadek.

Przy cenie zegarka jest to mały wydatek, a jednak licho nie śpi ;)

Takie jeszcze spostrzeżnie użytkownika: szkło w Instinct 1 bez solaru się nie rysuje.
W Instinct 2 Solar rysuje się od samego patrzenia. Chyba inny materiał to jest.

2 godziny temu, adventure napisał(-a):

Takie jeszcze spostrzeżnie użytkownika: szkło w Instinct 1 bez solaru się nie rysuje.
W Instinct 2 Solar rysuje się od samego patrzenia. Chyba inny materiał to jest.

Gdzieś już o tym czytałem.

Dementuję. Legenda miejska. Rok intensywnego używania, a nie patrzenia Rys brak.
459aab3e15356663683a315c6053be49.jpg

W piątek byłem przymierzyć Fenixa 7 i Fenixa 7X Pro. 7x Pro trochę duży, ale przemawia bateria i w sumie wyświetlacz też się przyda. Pomału się przekonuje do tego gabarytu
f88836829ed1d9302ec4024a802c3122.jpg
983c880a7ddbcde521d9ced25f9b1751.jpg
e5dc1651d63ad80b62726d4b478b9e71.jpg
6738b5398c3d767f7e49ba701c9f47fd.jpg

Wow, to już można powiedzieć zabytek ;)

Jeszcze jakiś miesiąc temu czytałem jego recenzję.

Masz go od nowego czy dopiero teraz kupiłeś?

Edited by Kurtzman

Godzinę temu, adikropkaer napisał(-a):

Dostałem na donoszenie, był od nowości w rodzinie. Spełnia funkcje (bieganie). Dopóki działa, chyba nie mam potrzeby kupna nowego.

Nawigacja w terenie chyba też działa?

Jak wygląda sprawa z baterią? Długo jeszcze trzyma?

Panowie, potrzebuję instrukcję konkretnie do Instinct 2X solar tactical, chyba tępy jestem, bo znajduję jedynie do starszego instincta.... Wskaże ktoś, gdzie szukać ?

13 godzin temu, tomaszzt napisał(-a):

Panowie, potrzebuję instrukcję konkretnie do Instinct 2X solar tactical, chyba tępy jestem, bo znajduję jedynie do starszego instincta.... Wskaże ktoś, gdzie szukać ?

Też nigdzie nie znalazłem, na stronie wsparcia Garmina też nie ma. Jest tylko do Instinct2.

Instinct2x niewiele się różni od "zwykłego" 2 więc pewnie dlatego nie ma osobnej instrukcji.

Te różnice, które są, są tak proste że można opanować bez instrukcji. Jeśli wcześniej nie miałeś Instinct2 to śmiało możesz korzystać z instrukcji od niego.

Cześć.

Tak się zastanawiam w opcjach GPS mam zapis inteligenty i co  1 sekundę...

Jak zapis co 1 sekundę ma się do rozładowania baterii i wielkości pliku aktywności? Może ktoś z Was wie?

Wydaje mi się, że na baterię nie powinno mieć to znaczenia bo GPS i tak chodzi tyle, że częściej będzie robił zapis pozycji ale przez to plik aktywności będzie większy.

Wiecie coś na ten temat?

Godzinę temu, Kurtzman napisał(-a):

Cześć.

Tak się zastanawiam w opcjach GPS mam zapis inteligenty i co  1 sekundę...

Jak zapis co 1 sekundę ma się do rozładowania baterii i wielkości pliku aktywności? Może ktoś z Was wie?

Wydaje mi się, że na baterię nie powinno mieć to znaczenia bo GPS i tak chodzi tyle, że częściej będzie robił zapis pozycji ale przez to plik aktywności będzie większy.

Wiecie coś na ten temat?

Częstsze odpytywanie satelitów powoduje szybsze zużywanie baterii. Stary Garmin, którego miałem miał w wersji oszczędnej na długie aktywności zapis co 5s. To zdecydowanie wydłużało pracę zegarka. 

2 godziny temu, bromborek napisał(-a):

Częstsze odpytywanie satelitów powoduje szybsze zużywanie baterii. Stary Garmin, którego miałem miał w wersji oszczędnej na długie aktywności zapis co 5s. To zdecydowanie wydłużało pracę zegarka. 

Dziękuję za odpowiedź. Czyli mimo tego iż chipset GPS działa cały czas to nie odpytuje satelitów non-stop.

Jeśli chodzi o drugie pytanie związane z wagą pliku ktoś coś wie?

23 godziny temu, adikropkaer napisał(-a):

Przepraszam za późną odpowiedź, jakoś przeoczyłem posta.

Nawigacja i pozostałe funkcje działają bez zarzutów.

Bateria - noszenie i nagrywanie po jednej aktywności dziennie - 3-4 dni.

Przypadkowo zostawiłem bluetooth włączony na noc - bateria zjechała na zero. 

Nic się nie stało.

Bateria już słaba ale daje jeszcze radę 👍