Szeryf.cezar 25 #1 Napisano 7 Stycznia 2023 Prosze o identyfikacje zegara 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #2 Napisano 7 Stycznia 2023 Nic z tego. Od lat pojawiają się różne werki z taką sygnaturą. Prawdopodobnie jakiś sprzedawca. P.S. Takie okrojone zdjęcia nie ułatwiają dalszych dociekań... 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szeryf.cezar 25 #3 Napisano 7 Stycznia 2023 Jakie foty dolaczyc?Kotwica jest kuta,bez palet.Skrzynia wyglada na oryginalna,bez otworow od innego mocowania.Napis FABRIKS MARKE jest po szwedzku lub norwesku.Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szeryf.cezar 25 #4 Napisano 7 Stycznia 2023 Kupilem go dzisiaj od Czecha w Bytomiu.Dlatego pytam bo nie widzialem jeszcze tej sygnatury.Jki to moze byc rok? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #5 Napisano 7 Stycznia 2023 (edytowane) To co widać, to fakt, że sygnaturę naniesiono później i w miejscu gdzie jest jeden z dwóch otworów na śrubki mocujące mostek ograniczający wychył drążka wahadła...... Widać wyraźne ślady po nim. Więc,.... tak jak kolega pisał - po szczegółach mechanizmu będzie można coś więcej powiedzieć. Im więcej szczegółów zobaczymy, tym lepiej....... np. płyta werku za tarczą - po tej stronie mogą być istotne szczegóły, jak np. od mechanizmu bicia, itp. No i także wieszak, oraz górna część wahadła, też mogą coś powiedzieć. Edytowane 7 Stycznia 2023 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #6 Napisano 8 Stycznia 2023 15 godzin temu, Szeryf.cezar napisał(-a): Kupilem go dzisiaj od Czecha w Bytomiu.Dlatego pytam bo nie widzialem jeszcze tej sygnatury.Jki to moze byc rok? A przeczytałeś podlinkowany temat (i linki tam zamieszczone)? 16 godzin temu, Szeryf.cezar napisał(-a): Jakie foty dolaczyc?Kotwica jest kuta,bez palet.Skrzynia wyglada na oryginalna,bez otworow od innego mocowania.Napis FABRIKS MARKE jest po szwedzku lub norwesku.Pozdrawiam Rety, jesteś na tym forum od 6 lat. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szeryf.cezar 25 #7 Napisano 8 Stycznia 2023 Ja odkrecilem,dla lepszego widoku sygnatury mocowanie gongu.Tez sie dziwilem ze sygnatura wypadla niemal w srodu sruby mocujacej gong-mostek.Narazie go nie rozbieralem i nie czycilem gdyz po zawieszeniu i uruchomieniu dobrze chodzi,wiec fotek od strony tarczy nie dolaczylem.Jak znajde troche czasu to zrobie wiecej i przesle .Jaki to moze byc rok budowy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8 Napisano 8 Stycznia 2023 W jednym z moich Świtów sygnatura spadła też w miejscu gdzie jest przykręcony kołek ograniczający. Wniosek, ze nabijano chyba jeszcze przed ich montażem 🤔 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #9 Napisano 8 Stycznia 2023 Mi to pachnie Karlsteinem... Gładkie bębny bez rowków, blaszki na spodzie mechanizmu. Nie wiem czy inni z CK takie stosowali, ale u Karlsteina były. Słabo widać na zdjęciu wskazówki - u Karlsteina też takie były. Krój czcionki podobny, ale 6 nie pasuje, ma inny brzuszek. Więcej zdjęć może by coś wniosło... 51 minut temu, Yodek napisał(-a): W jednym z moich Świtów sygnatura spadła też w miejscu gdzie jest przykręcony kołek ograniczający. Wniosek, ze nabijano chyba jeszcze przed ich montażem 🤔 Myślę, że każda sygnatura była nabijana przed montażem, inaczej mogłoby dojść do uszkodzenia mechanizmu. Pozdrawiam Jacek 3 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10 Napisano 8 Stycznia 2023 Godzinę temu, Yodek napisał(-a): W jednym z moich Świtów sygnatura spadła też w miejscu gdzie jest przykręcony kołek ograniczający. Wniosek, ze nabijano chyba jeszcze przed ich montażem 🤔 Zdecydowanie nabijano przed montażem, podobnie jak numery, znaki zgodności płyt i wszelkie cyferki i oznaczenia na elementach . Nabijanie na złożonym mechanizmie grozi jego uszkodzeniem i deformacją elementów. Tu widać że nabijanie było nawet przed nawiercaniem i gwintowaniem otworów ... 😉 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #11 Napisano 9 Stycznia 2023 7 godzin temu, LESKOS napisał(-a): Zdecydowanie nabijano przed montażem, podobnie jak numery, znaki zgodności płyt i wszelkie cyferki i oznaczenia na elementach . Nabijanie na złożonym mechanizmie grozi jego uszkodzeniem i deformacją elementów. Tu widać że nabijanie było nawet przed nawiercaniem i gwintowaniem otworów ... 😉 Miałam na myśli "przed montażem" w odniesieniu do tych kołków ograniczajacych 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #12 Napisano 9 Stycznia 2023 (edytowane) 11 godzin temu, JASI napisał(-a): Mi to pachnie Karlsteinem... Gładkie bębny bez rowków, blaszki na spodzie mechanizmu. Nie wiem czy inni z CK takie stosowali, ale u Karlsteina były. Słabo widać na zdjęciu wskazówki - u Karlsteina też takie były. Krój czcionki podobny, ale 6 nie pasuje, ma inny brzuszek. Więcej zdjęć może by coś wniosło... Myślę, że każda sygnatura była nabijana przed montażem, inaczej mogłoby dojść do uszkodzenia mechanizmu. Pozdrawiam Jacek Jacku,nie znam się na wiszących . W roczniakach GB w późniejszym okresie (jeśli nic nie pomyliłem) nabijano logo BHA po złożeniu werku . Oczywiście było to możliwe w innym miejscu niż wcześniej,czyli lewa strona ,górna część. Tam było miejsce na podłożenie czegoś między płyty w czasie nabijania sygnatury. To tylko tak na marginesie ze nie każda przed złożeniem. Dlatego w mojej opinii zdarzają się roczne GB bez loga ponieważ nie nabito loga GB przed złożeniem a werk nie został sprzedany do Anglii. Wtedy mają tylko numer ,widziałem kilka takich zegarów bez loga. Pozdrawiam Edytowane 9 Stycznia 2023 przez old time 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #13 Napisano 9 Stycznia 2023 13 godzin temu, Yodek napisał(-a): W jednym z moich Świtów sygnatura spadła też w miejscu gdzie jest przykręcony kołek ograniczający. Wniosek, ze nabijano chyba jeszcze przed ich montażem 🤔 Sorry że się wtrącam ale to trochę taka lipa, nie mieli wzornika gdzie idą otwory z wyciętym okienkiem gdzie ma być sygnaura, wystarczyło w okienku zrobić dwie kreski ołówkiem i gotowe, w beckerach nie spotkałem się z taką amatorką. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6126 #14 Napisano 9 Stycznia 2023 Nie bierzesz pod uwage PONIEDZIAŁKU w Cieszynie??? 3 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #15 Napisano 9 Stycznia 2023 1 godzinę temu, graver napisał(-a): Sorry że się wtrącam ale to trochę taka lipa, nie mieli wzornika gdzie idą otwory z wyciętym okienkiem gdzie ma być sygnaura, wystarczyło w okienku zrobić dwie kreski ołówkiem i gotowe, w beckerach nie spotkałem się z taką amatorką. Spontan! Emoszjons 😁🤗 1 godzinę temu, mkl1 napisał(-a): Nie bierzesz pod uwage PONIEDZIAŁKU w Cieszynie??? 🤣🤣🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #16 Napisano 9 Stycznia 2023 W ogóle nie bierzecie pod uwagę, że liczne firmy, np Lenzkirch, Gustav Becker do nanoszenia sygnatur używały drążarek elektrycznych i laserowych. Dowodzą tego liczne egzemplarze wystawiane w prestiżowych portalach internetowych a także domach aukcyjnych. 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #17 Napisano 9 Stycznia 2023 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #18 Napisano 9 Stycznia 2023 (edytowane) Parz, a na to nie wpadłem, no tego nie brałem pod uwagę . swoją drogą. co te lasery potrafią ... Edytowane 9 Stycznia 2023 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #19 Napisano 9 Stycznia 2023 (edytowane) A to też dozwolone ? 🤔 No, czy będzie oryginalne ? 🤔 Edytowane 9 Stycznia 2023 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #20 Napisano 9 Stycznia 2023 2 godziny temu, Anansi napisał(-a): W ogóle nie bierzecie pod uwagę, że liczne firmy, np Lenzkirch, Gustav Becker do nanoszenia sygnatur używały drążarek elektrycznych i laserowych. Dowodzą tego liczne egzemplarze wystawiane w prestiżowych portalach internetowych a także domach aukcyjnych. Anansi Ty chyba zażartowałeś że Lanzkirch czy G. Becker mogli używać lasera do nanoszenia sygnatur, ten Świt nanoszoną mial sygnaturę chyba pantografem grawerskim 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #21 Napisano 9 Stycznia 2023 8 minut temu, graver napisał(-a): Anansi Ty chyba zażartowałeś że Lanzkirch czy G. Becker mogli używać lasera do nanoszenia sygnatur, ten Świt nanoszoną mial sygnaturę chyba pantografem grawerskim No jasne ze zartował,musze spróbowac swoim pantografem takie sygnaturki ....Dobry pomysł. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #22 Napisano 9 Stycznia 2023 4 minuty temu, janekp napisał(-a): No jasne ze zartował,musze spróbowac swoim pantografem takie sygnaturki ....Dobry pomysł. Che che to nie takie proste, najpierw musisz wykonać wzornik co najmniej 10 razy większy, inwencja twórcza się prosi jak wykonać wzornik pod pantograf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #23 Napisano 9 Stycznia 2023 11 minut temu, graver napisał(-a): Che che to nie takie proste, najpierw musisz wykonać wzornik co najmniej 10 razy większy, inwencja twórcza się prosi jak wykonać wzornik pod pantograf Jakby tak wykorzystac gotowa sygnature ,da sie chyba ustawic na pantografie skale 1 do 1 czy zle mysle. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #24 Napisano 9 Stycznia 2023 Nie męczcie się pantografem , frezarka CNC ... , ze zdjęcia po wektoryzacji obrazu. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szeryf.cezar 25 #25 Napisano 9 Stycznia 2023 Dolaczam obiecane foty.Prosze o komentarz i okreslenie przyblizonego roku budowy.Pozdro. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach