Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rads

Klub HERITAGE

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, AK&AK napisał(-a):

Longines Pulsometer Chronograph został zaprezentowany w 2015 roku (i bodaj tylko w tym roku produkowany) jako nawiązanie do modelu pulsometru z lat '20 XX wieku. Średnica koperty to 40mm, grubość niecałe 14mm. Mechanizm to L788.2 z kołem kolumnowym, rezerwą chodu wynoszącą 54 godziny, z chronografem typu monopusher (zintegrowanym z koronką przyciskiem uruchamiamy, stopujemy i resetujemy pomiar stopera). 

Lakierowana tarcza (efekt porcelany), pięknie naniesione nadruki, niebieszczone wskazówki... Haritage "pełną gębą".

Jestem niezwykle zadowolony, iż udało się w roku 2023 kupić u AD nówkę. Zegarek idealnie trafia w mój gust.

Z użytkowego punktu widzenia jest perfekt - czas trzyma perfekcyjnie, chrono działa idealnie. Dzięki niemu nawet puls zmierzyłem ;).

IMG_20230420_093354.jpg

IMG_20230420_093904.jpg

IMG_20230420_094650.jpg

IMG_20230420_100508.jpg

IMG_20230420_100725.jpg

IMG_20230420_093632.jpg

Śliczny zegarek.

Longines ma moim zdaniem jedne z ładniejszych projektów (jak na marki w rozsądnym jeszcze budżecie na rynku). Bardzo lubię ich projekty.

Wasz zegarek miałem okazję oglądać kiedyś w Jubitomie.

Gratulacje bardzo atrakcyjna referencja i komplikacja w kolekcji. :D 

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fiu fiu fiu, piękny czasomierz :)

Faktycznie szczęście kupić nówkę po takim czasie.

Taka trochę dziwna rezerwa chodu... zwykle to 40, 60 lub 70 kilka godzin, a tu 54 :)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AK&AK Dzięki za świetny opis, to jest doskonały projekt i - tak jak wspomniałeś wcześniej - charakteryzuje go świetnie wkomponowana data (a mówię to ja! 😁 ).

Faktycznie zegarek występuje tylko w katalogach z 2 lat modelowych 2015-2016 oraz 2016-2017, co czyni go naprawdę rzadkim okazem do kolekcji. Jeszcze raz szczerze gratuluję!

IMG_4068.JPG

IMG_4070.JPG

IMG_4314.JPG

7 minut temu, pk_kamil napisał(-a):

Taka trochę dziwna rezerwa chodu... zwykle to 40, 60 lub 70 kilka godzin, a tu 54 :)

To standardowa rezerwa mechanizmów z rodziny Valgranges w wersji robionej dla Longinesa (L688 i L 788).

Edytowane przez rads

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, DawidM86 napisał(-a):

Wpisuje sie z reedycja zegarka z lat 40 Longinesa. 

Wiedziałem, że prędzej czy później zjawi się na forum właściciel mojego wymarzonego zegarka. A, szlag by to.... Gratulacje!! 😉😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, rads said:

Wiedziałem, że prędzej czy później zjawi się na forum właściciel mojego wymarzonego zegarka. A, szlag by to.... Gratulacje!! 😉😄

Mnie wzial on troche z zaskoczenia, mialem juz kupic specjalna edycje Ball Trainmaster, a tu nagle pojawil sie ponownie ten Longines i wzial mnie za serce tym razem mocniej, dobitniej. :D

Ciesze sie ze nie jestem sam. Dziekuje i pozdrawiam. :) 

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, rads napisał(-a):

🥰

Piękna kolekcja bezdatowców Haritage! Panie piękna!

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, rads napisał(-a):

🥰

E2A1A318-5256-4E36-B3F2-5694DB29A425.thumb.jpeg.feb4d3165c38d48fb8042a2af46fd7b0.jpeg

E3E1AB58-3F4E-4B52-8632-F66D6BA4A58F.thumb.jpeg.d34148cc9956fcca972293fbd2ba742d.jpeg

I mi się bardzo podoba. Chociaż niestety nie dla mnie bo lubię zegarki z datami więc bez daty chrono 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Koledzy. Z mojej perspektywy wydaje się, że zajęło to wieki, ale tak naprawdę to niecałe 3 lata. Aż strach pomyśleć, ile jest ich jeszcze do uzbierania!

@kornel91 Na szczęście Longines ma tyle zegarków heritage z oknem daty, że mogę tylko życzyć, aby starczyło Ci życia i zdrowia na kolejne zakupy ;):D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainspirowany swoim Longinesem Pulsometer Chronograph w wersji z 2015 roku, postanowiłem poszukać jego pierwowzoru. I znalazłem na Chrono24 egzemplarz z 1930 roku, w złocie, o średnicy 34mm. Pod otwieranym deklem kaliber 13.33Z.

Poniżej zdjęcia edecji z 2015 i pierwowzoru z lat '20 na przykładzie wystawionego na Chrono24 egzemplarza.

IMG_20230514_111923.jpg

IMG_20230514_104728.jpg

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, AK&AK napisał(-a):

Zainspirowany swoim Longinesem Pulsometer Chronograph w wersji z 2015 roku, postanowiłem poszukać jego pierwowzoru.

Widać, że pierwowzór jest znacznie mniejszy i delikatniejszy, także z profilu. Ale bardzo podoba mi się odwzorowanie detali w reedycji, a szczególnie beczułkowatej koperty. 13.33Z to legenda zegarmistrzostwa - pierwszy mechanizm naręcznego chronografu z funkcją flyback, na długo przed 13ZN i patentem z 1936 r. Ale współczesny mechanizm ETA w tej reedycji to też kawał porządnego chronografu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tissot Sideral powraca :). Na zdjęciu wersja z 1969 roku i 2023. Oczywiście tegoroczna reedycja występuje z większą ilością kolorów. Więcej informacji poniżej w temacie premier zegarkowych:

Tissot-Sideral-vintage-vs-2023-768x587.jpg

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wątpliwości, jak ten zegarek traktować. Jest to vintage jak w pysk strzelił, w dodatku w bardzo odpowiednim rozmiarze 38 mm. Ale to wbrew pozorom nie jest Eberhard, tylko nowy amerykański microbrand Imperial Watch Co. Więc mam wątpliwości, czy można to nazwać "heritage", chociaż efekt takiej zrzynki bardzo ciekawy.

imperial3.jpeg

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tutaj już autentyczny heritage: Super Squale 38mm. Niedawna nowość, wypuszczona w paru wersjach kolorystycznych z czarną na czele. Wszystko się tutaj zgadza: były zegarki o takiej nazwie, były w takiej kopercie, przypominającej 62mas, jest to prawdziwy powrót firmy do modelu z lat 60. i 70. Co mi się w takim razie nie podoba? Otóż zegarek w wersji czarnej jest absolutnie monochromatyczny. Nawet lumę postarano sie dać maksymalnie w białym kolorze, zeby nie odstawała. W efekcie dla mnie zegarek, nawet na autentycznym zdjęciu, wygląda płasko i trochę nudno. Jak jakiś render. Mój Le Forban, zegarek heritage o tych samych mniej wiecej rozmiarach, którego bardzo lubię, ma na swoich wielkich indeksach lumę C3 w kolorze (przy świetle) bladego seledynu. I już to powoduje, że tarcza ma trochę życia. A tutaj - kostnica. Gdyby nie to, kupiłbym tego Squale, bo fajny autentyk i szanuję samą firmę, a rozmiar dla mnie idealny. A tak to boję się, że szybko się znudzi.

Squale-Super-Squale-Sunray-Black-mood-min.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sierżant Julian Fajne znaleziska. W Squale fajnie wygląda ta bransoleta z ziarnami ryżu. Jedyne co w obu pokazanych przez Ciebie zegarkach do mnie nie przemawia, to lizak na sekundniku. Nie przepadam za takim typem wskazówki. No ale jeśli to bezpośrednie nawiązanie do historycznego modelu, to się nie czepiam. Za to rozmiary 38 świetne, masz całkowitą rację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.06.2023 o 00:23, Sierżant Julian napisał(-a):

A tutaj już autentyczny heritage: Super Squale 38mm. Niedawna nowość, wypuszczona w paru wersjach kolorystycznych z czarną na czele. Wszystko się tutaj zgadza: były zegarki o takiej nazwie, były w takiej kopercie, przypominającej 62mas, jest to prawdziwy powrót firmy do modelu z lat 60. i 70. Co mi się w takim razie nie podoba? Otóż zegarek w wersji czarnej jest absolutnie monochromatyczny. Nawet lumę postarano sie dać maksymalnie w białym kolorze, zeby nie odstawała. W efekcie dla mnie zegarek, nawet na autentycznym zdjęciu, wygląda płasko i trochę nudno. Jak jakiś render. Mój Le Forban, zegarek heritage o tych samych mniej wiecej rozmiarach, którego bardzo lubię, ma na swoich wielkich indeksach lumę C3 w kolorze (przy świetle) bladego seledynu. I już to powoduje, że tarcza ma trochę życia. A tutaj - kostnica. Gdyby nie to, kupiłbym tego Squale, bo fajny autentyk i szanuję samą firmę, a rozmiar dla mnie idealny. A tak to boję się, że szybko się znudzi.

Squale-Super-Squale-Sunray-Black-mood-min.jpg

Warto wspomnieć, że taki wzór koperty wypuścił w 1957 r. JeanRichard w modelu Aquastar 60.

IMG_20230606_165112.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, frauszil napisał(-a):

Prim Orlik

Trochę OT, ale Czechy, blisko Niemiec.

Mechanizm in house. Made in CZ.

Świetny jest 👍

A fabryka najbliżej jest Polski 😜 👍

Edytowane przez sanik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, sanik napisał(-a):

Świetny jest 👍

A fabryka najbliżej jest Polski 😜 👍

Wrzucilem bo widziem Twoj post z marca.

Dzieki. Moj ulubiony zegarek, kilka lat sie przymierzalem do zakupu. Wart kazdej korony ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi