Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
piteks

IKZE, IKE, itp., w co inwestować na emeryturę

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dziękuję @stefanekmac , właśnie na taką odpowiedź mi zależało- realne potrzeby finansowe emeryta w PL -,  zdrowia i wytrwałości życzę 👍🏼

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

Bardzo dziękuję @stefanekmac , właśnie na taką odpowiedź mi zależało- realne potrzeby finansowe emeryta w PL -,  zdrowia i wytrwałości życzę 👍🏼

Odpowiedzi mogły być dużo mniej przyjemne, ale na prowokacje nie należy reagować zbyt emocjonalnie. 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

Panowie - waszym zdaniem- czy emerytura w wysokości 20 tys zł miesięcznie w 2026r., to dobra, wystarczająca emerytura ?zostawmy dane GUS

Nie mieszkasz w Polsce?

Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Anansi napisał(-a):

Odpowiedzi mogły być dużo mniej przyjemne, ale na prowokacje nie należy reagować zbyt emocjonalnie. 

To nie była prowokacja , a jeśli tak to odebrałeś , to bardzo przepraszam

Godzinę temu, Bugs napisał(-a):

Nie mieszkasz w Polsce?

Mieszkam , aż za długo 😅natomiast samo mieszkanie w danym kraju nie daje - przynajmniej mi- odpowiedzi na to pytanie , z prostego powodu , życie finansowe emeryta rządzi własnymi prawami , i nikt nie mówi ile tak naprawdę emeryt w danym kraju potrzebuje żeby komfortowo żyć , wszystkie dane piszą o tym ile emeryt dostanie , a nie ile rzeczywiście potrzebuje , stąd było moje pytanie.  , A taka wiedza jest - przynajmniej dla mnie- fundamentalna , żeby na podstawie takich informacji zwrotnych  , starać się- póki jest czas- ułożyć własne plan emerytalne , a nie taki który ktoś/Rząd/ZUS-  mi go wciska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

To nie była prowokacja , a jeśli tak to odebrałeś , to bardzo przepraszam

Mieszkam , aż za długo 😅natomiast samo mieszkanie w danym kraju nie daje - przynajmniej mi- odpowiedzi na to pytanie , z prostego powodu , życie finansowe emeryta rządzi własnymi prawami , i nikt nie mówi ile tak naprawdę emeryt w danym kraju potrzebuje żeby komfortowo żyć , wszystkie dane piszą o tym ile emeryt dostanie , a nie ile rzeczywiście potrzebuje , stąd było moje pytanie.  , A taka wiedza jest - przynajmniej dla mnie- fundamentalna , żeby na podstawie takich informacji zwrotnych  , starać się- póki jest czas- ułożyć własne plan emerytalne , a nie taki który ktoś/Rząd/ZUS-  mi go wciska

Jerzy, dla przykładu: jak emeryt jest hazardzistą, to i 200 000,00 / 2 000 000,00 zł będzie mało :) 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

Panowie - waszym zdaniem- czy emerytura w wysokości 20 tys zł miesięcznie w 2026r., to dobra, wystarczająca emerytura ?zostawmy dane GUS

:)

No może to i dobra emerytura, zwłaszcza na tle innych wypłacanych przez ZUS. Ale szczerze mówiąc, to obecnie z taką emeryturą młodej, ładnej i w miarę rozgarniętej "dupeczki" nie wyrwiesz.:) Owszem, stara wdówka może da się złapać.:P 

Za około dziesięć może piętnaście lat realna wartość nabywcza tej kwoty spadnie mniej więcej o połowę, więc na utrzymanie domu, wszystkie opłaty, żarcie i leki włącznie z indywidualną całodobową domową opieką może moim zdaniem zabraknąć. Chyba że będziesz ją systematycznie rewaloryzował, przynajmniej o inflację.  

Zrzut ekranu 2026-02-23 183804.jpg

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

No to wyobraź sobie że jutro kończysz 65 lat i zostajesz emerytem. Czy 20tys wystarczy na życie na poziomie jakiego dla siebie oczekujesz? To bardzo indywidualna sprawa, co jednemu wystarczy dla innego będzie za mało, jeden będzie chciał jeździć nad staw na ryby a drugi dookoła świata na wielkim wycieczkowcu.

Przecież to nie jest tak że emerytura to już tylko opłaty za media, leki i czekanie na śmierć. Na emeryturze też można chcieć jeździć wypasionym Audi,  odebrać nowego Rolexa i co jakiś czas poodpoczywać na Malediwach. A jak zdrowie i rodzina opuszczą - zorganizować sobie troskliwą opiekę w domu lub odpowiednim ośrodku.

Wydaje mi się że na dzisiaj 20tys wystarcza na komfortowe życie dla emeryta i nieemeryta - komfortowe w sensie że nie trzeba martwić się że nie wystarczy do następnej wypłaty, można mieć gdzie mieszkać, co jeść, czym jeździć i nie musieć szukać promocji w marketach wybierając "te tańsze", w skrócie można pozwolić sobie na życie w komforcie ale już niekoniecznie luksusowe w sensie nowych wydatków. Oczywiście nie uwzględniając kwestii zdrowotnych bo te w niesprzyjających okolicznościach potrafią pochłonąć każdy budżet.

Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, dziadek napisał(-a):

Ale szczerze mówiąc, to obecnie z taką emeryturą młodej, ładnej i w miarę rozgarniętej "dupeczki" nie wyrwiesz.:) 

to ile trzeba , żeby miłość stała się ślepa? 😉😅

3 godziny temu, dziadek napisał(-a):

Za około dziesięć może piętnaście lat realna wartość nabywcza tej kwoty spadnie mniej więcej o połowę, więc na utrzymanie domu, wszystkie opłaty, żarcie i leki włącznie z indywidualną całodobową domową opieką może moim zdaniem zabraknąć. Chyba że będziesz ją systematycznie rewaloryzował, przynajmniej o inflację.  

👍🏼

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.02.2026 o 12:02, Osmodeusz napisał(-a):

A gdzie wy trzymacie swój kruszec

Koledzy, czy Wam udaje się go ubezpieczyć ?

Przy okazji odnowienia polisy taką dziś dostałem odpowiedź:  "sprawdziłam czy nie ma wyłączeń co do monet bulionowych. Niestety są one jak i sztabki złota wyłączone z ochrony ☹ Jedynie Warta może je ubezpieczyć do 50 tys. Przy wyższych sumach możemy jeśli jest monitoring w domu." 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.02.2026 o 10:10, Valygaar napisał(-a):

@mroova napisałeś w kontekście inwestowania w swoją przyszłość czy przyszłość dzieci? 🤔

Wierzę w to co piszesz. Sam znam takiego czarodzieja, który od lat zbija na podobnym podejściu naprawdę gruby, weryfikowalny majątek. Problem w tym, że nie potrafi tego przełożyć na pomnożenie zasobów innych osób. Możliwe, że to kwestia braku pełnego zaufania, nerwowych ruchów inwestorów. Albo oczekiwania czegoś z pułapu cudów. W każdym razie żałuję, że nie mam wystarczającej wiedzy aby samemu się tym pobawić.

No w zasadzie nie ma czegos takiego jako "kopiuj wklej" - to znaczy można komus polecić (np. z rodziny?) wprost założenie konta i operowanie mniejszą gotówka i w ramach pomocy naukowej instruowac "weż kup trzymaj sprzedaj" ale wtedy ponosi sie osobiste ryzyko i odpowiedzialność ;) za to jak kasa rtosnie/spada. Istnieje cos takiego jak "copytrading" gdzie od "jutuberowego bywalca" za kilka dolców od osoby wykupuje sie  "miejsce w elitarnym klubie dla VIP-ów" i na fejsie czy insbrucku czy sms-em dostaja tacy wybrańcy co po ile maja kupic i kiedy wyjść - wada jest to że kompletnie tacy ludzie nie maja świadomości w co inwestuja i dlaczego nalezy wyjść, Zaletą jest łatwosć zbierania drobnych sum ale dorobic maja tku sie raczej nie można.
Znam osobę ktora w 3 lata rozsądnie gospodarująć wyborami doszła z 10 tysia do ponad miliona w 3 lata reinwestując wszystko co zyskała - ale miała z czego żyć a kasa zainwestowana była dodatkiem - teraz jest głównym źródłem utrzymania ;) - zreszta idzie jej teraz lepiej niż mi w pierwszym okresie nauki  - też chciałbym tak mając 10 tysia jak zaczynałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Zomzi napisał(-a):

No w zasadzie nie ma czegos takiego jako "kopiuj wklej" - to znaczy można komus polecić (np. z rodziny?) wprost założenie konta i operowanie mniejszą gotówka i w ramach pomocy naukowej instruowac "weż kup trzymaj sprzedaj" ale wtedy ponosi sie osobiste ryzyko i odpowiedzialność ;) za to jak kasa rtosnie/spada. Istnieje cos takiego jak "copytrading" gdzie od "jutuberowego bywalca" za kilka dolców od osoby wykupuje sie  "miejsce w elitarnym klubie dla VIP-ów" i na fejsie czy insbrucku czy sms-em dostaja tacy wybrańcy co po ile maja kupic i kiedy wyjść - wada jest to że kompletnie tacy ludzie nie maja świadomości w co inwestuja i dlaczego nalezy wyjść, Zaletą jest łatwosć zbierania drobnych sum ale dorobic maja tku sie raczej nie można.
Znam osobę ktora w 3 lata rozsądnie gospodarująć wyborami doszła z 10 tysia do ponad miliona w 3 lata reinwestując wszystko co zyskała - ale miała z czego żyć a kasa zainwestowana była dodatkiem - teraz jest głównym źródłem utrzymania ;) - zreszta idzie jej teraz lepiej niż mi w pierwszym okresie nauki  - też chciałbym tak mając 10 tysia jak zaczynałem ;)

Na copytradingu to zarabia głównie youtubowy guru. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Zomzi napisał(-a):

Może i bywalcy "kasyna" coś zarobią, ale najlepiej zarabia ten który taką grupą steruje - "kapitan".

Kupuje np. akcje waloru za 10zł. A później taka grupa dostaje rekomendację kupuj. Wartość wzrasta, "kapitan" sprzedaje

Kolejną grupę naciąga na zakup, walor skacze, ta pierwsza sprzedaje... 

Oczywiście mógł polecić złoto czy platynę z jakiejś oferty z której ma benefity.

2 godziny temu, Zomzi napisał(-a):

Z 10 tysięcy do ponad miliona? Jak ?

Z tego co pamiętam jakieś skoki giełdowe to Xtb z jakiś 16zł na 90zł właśnie w 3 lata

Czy walory jakieś śmiesznej spółki z 1zł na 20zł w bardzo krótkim czasie.

No chyba że ktoś dźwignią itd.

W dniu 25.02.2026 o 17:55, mroova napisał(-a):

Koledzy, czy Wam udaje się go ubezpieczyć ?

Przy okazji odnowienia polisy taką dziś dostałem odpowiedź:  "sprawdziłam czy nie ma wyłączeń co do monet bulionowych. Niestety są one jak i sztabki złota wyłączone z ochrony ☹ Jedynie Warta może je ubezpieczyć do 50 tys. Przy wyższych sumach możemy jeśli jest monitoring w domu." 

Można przygotować skrytki, do których dostęp wymaga nietypowych czynności np. ściągnięcia paneli, skrzynki elektrycznej, wyjęcia kontaktu itd.
Jak ktoś nie chce montować sejfu.

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, Remy napisał(-a):

Z 10 tysięcy do ponad miliona? Jak ?

raz że świadomie i ryzykownie dwa, że umiejetnie i zyskownie - wtedy nie ma znaczenia jak, ważne, że kasa jest ;)
To jak w prowadzeniu firmy - kiedy jest kasa nie ma sentymentów bo każdy ukłon za dużo to kop w zad i strata.
A konkretnie to najtrudniej wyrwać sie z tych małych pieniędzy bo każdy ciuła a chcąc grubo wyjść trzeba po prostu zaryzykować - oczywiście nie od razu z pełna kasą ale mając pomysł jak widac można się dorobić.
Przykładowo nieco wyżej podpowiedziałem dwie spółki które są w stanie moim zdaniem 3-4x podnieść kurs w ciagu roku (Sonka nawet wyżej bo bardzo rokuje) - upychajac np. 10 tysia na poczatku roku w każdą do końca roku wstepnie wyciągnałbym 70-80 tysia, w miedzyczasie np. OneMoreLevel (tu rokuje w dwa lata 4-6x więc to już długofalowo) i kilka mniejszych po 3-4 tysie i za dwa lata 300 tysia jest do ugrania, a potem to już grubasy bo i kasa spora to i płynność aby szybko wejść i wyjść.
No i co najwazniejsze - nie można byc wszystkiego pewnym na GPW bo to nie to nie lokata i nalezy reagowac gdy coś sie dzieje i wychodzić (oczywiście trzeba to umiec lub nauczyć się).
Wtedy jest szansa na mnożenie przez krotność (zazwyczaj 1,5-2x przy kwotach 30-50 tysia zainwestowanych jest mozliwe na wybranych spółkach.
A jeśli kojarzysz "jakieś społki" to na GPW i NC jest ok. 750 spółek i ZAWSZE oprócz tej jednej jest kilka innych mniej znanych które urosną podobnie.
I znowu - konkretnie jak? trzeba sie nauczyć i wtedy jak z jazdą na rowerze - korzystasz z umiejetności i robisz to (inna kwestia czy wersja master mistrzostwa swiata czy jazda po parku ;) )

Edytowane przez Zomzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Zomzi napisał(-a):

raz że świadomie i ryzykownie dwa, że umiejetnie i zyskownie - wtedy nie ma znaczenia jak, ważne, że kasa jest ;)
To jak w prowadzeniu firmy - kiedy jest kasa nie ma sentymentów bo każdy ukłon za dużo to kop w zad i strata.
A konkretnie to najtrudniej wyrwać sie z tych małych pieniędzy bo każdy ciuła a chcąc grubo wyjść trzeba po prostu zaryzykować - oczywiście nie od razu z pełna kasą ale mając pomysł jak widac można się dorobić.
Przykładowo nieco wyżej podpowiedziałem dwie spółki które są w stanie moim zdaniem 3-4x podnieść kurs w ciagu roku (Sonka nawet wyżej bo bardzo rokuje) - upychajac np. 10 tysia na poczatku roku w każdą do końca roku wstepnie wyciągnałbym 70-80 tysia, w miedzyczasie np. OneMoreLevel (tu rokuje w dwa lata 4-6x więc to już długofalowo) i kilka mniejszych po 3-4 tysie i za dwa lata 300 tysia jest do ugrania, a potem to już grubasy bo i kasa spora to i płynność aby szybko wejść i wyjść.
No i co najwazniejsze - nie można byc wszystkiego pewnym na GPW bo to nie to nie lokata i nalezy reagowac gdy coś sie dzieje i wychodzić (oczywiście trzeba to umiec lub nauczyć się).
Wtedy jest szansa na mnożenie przez krotność (zazwyczaj 1,5-2x przy kwotach 30-50 tysia zainwestowanych jest mozliwe na wybranych spółkach.
A jeśli kojarzysz "jakieś społki" to na GPW i NC jest ok. 750 spółek i ZAWSZE oprócz tej jednej jest kilka innych mniej znanych które urosną podobnie.
I znowu - konkretnie jak? trzeba sie nauczyć i wtedy jak z jazdą na rowerze - korzystasz z umiejetności i robisz to (inna kwestia czy wersja master mistrzostwa swiata czy jazda po parku ;) )

Jak się udało tyle zarobić to super.

Jak czytam że Warren Buffet wyprzedał większość akcji i czeka na duże spadki to wolę poczekać.

Bazując na tym że całkiem niedawno kupił spółki z branży paliwowej:
https://strefainwestorow.pl/strefa-global-market/spolki/warren-buffett-berkshire-hathaway-occidental
To oprócz świadomości że indeksy są na szczycie to chyba wiedział, że będzie się działo w Iranie.

Generalnie, czekam na okazje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Remy napisał(-a):

Jak się udało tyle zarobić to super.

Jak czytam że Warren Buffet wyprzedał większość akcji i czeka na duże spadki to wolę poczekać.

Bazując na tym że całkiem niedawno kupił spółki z branży paliwowej:
https://strefainwestorow.pl/strefa-global-market/spolki/warren-buffett-berkshire-hathaway-occidental
To oprócz świadomości że indeksy są na szczycie to chyba wiedział, że będzie się działo w Iranie.

O tym, z Kolegą Przemkiem @mroovapisaliśmy jakiś czas temu.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

pisaliśmy jakiś czas temu.

4 godziny temu, Remy napisał(-a):

Oczywiście moje TUI, RAINBOW i Easyjet poleciały lekko na pysk, za to BP i Orlen mocna zieleń.

U mnie decyzyjna rutyna: IKE/IKZE załatwione tradycyjnie 01.01., oba PIT-y na 30.04. zabezpieczone, letnie wakacje opłacone, ETF w SAXO wcześniej dopełniony do poziomu "10 lat przeżycia rodziny na obczyźnie", czesne dopiero we wrześniu więc ... zamiast planowanego bulionu/100g coś chyba pouśredniam albo nowe pozycje dywidendowe w Londynie (LGEN ? RKT) bądź pod mało ryzykowną spekułę.

W sumie nadal wszystko drogie, na ten moment może jedynie MSFT ? Trochę go już skubnąłem przy 390.

Jednak z większym wydatkiem warto poczekać - jeśli WTI/Brent będą ponad 100$ to promocja pewna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
17 godzin temu, mroova napisał(-a):

z większym wydatkiem warto poczekać - jeśli WTI/Brent będą ponad 100$ to promocja pewna

Zmaterializowało się - WTI po 107 USD/bl i co mamy ?

Screenshot_2026-03-09-06-47-22-093_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez mroova
Dodanie screenu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

srebro, platyna, ren i pallad… no i miedź, już wiemy że w 2026 zacznie jej brakować

Ale ze mnie żaden „giełdowy finansista”, tak „luźno myślę”

IMG_7746.thumb.jpeg.41660aa4dcbccb817a207a730629bb46.jpeg

no ciężkie czasy, ale jak spadło, to trzeba uśredniać. Kruszce długoterminowo a nie spekulacyjnie
"Co którzy mają jedynki, potem zajmują pierwsze miejsce." - słyszałem o takich sytuacjach, ale zawsze bez konkretów, podobnie jak o Yeti. Z moich kolegów "jedynkowiczów" ze szkoły jakoś nikt szczególnej kariery nie zrobił, jeśli gdzieś brylują to bardziej w ZK Czarne.

W liceum nauczycielka matematyki nie dopuściła mnie do matury, bo mi się nie chciało uczyć, musiałem zdawać maturę z geografii. W 3 klasie na półrocze miałem 6 jedynek , ale na koniec roku powyciągałem oceny. Nigdy nie powtarzałem klasy. To był ciekawy okres dla mnie, ale niekoniecznie widziałem siebie w książkach.

Jestem w branży finansowej. Licencjat skończyłem z finansów i rachunkowości, magistra z zarządzania. W bankach pracowałem ok 8 lat, JDG mam od 8 lat w branży finansowej, spółkę finansową ponad rok. I o czym to świadczy ? O tym, że nawet jak ktoś miał złe oceny w szkole, nie musi oznaczać, że przegrał życie

Uważam, że wysoka, ale czy wystarczająca, to już w zależności od potrzeb i poziomu życia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

zajmują pierwsze miejsce

4 godziny temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

nie musi oznaczać, że przegrał życie

Gratuluję poczucia własnej wartości. Teraz zestaw te dwie grupy pojęciowe - powinieneś dostrzec różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję poczucia własnej wartości. Teraz zestaw te dwie grupy pojęciowe - powinieneś dostrzec różnicę.

Lepiej mieć "jakieś" poczucie wartości niż nie mieć wcale Wydaje mi się, że dobrze zrozumiałem, dlatego mój post

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

no ciężkie czasy, ale jak spadło, to trzeba uśredniać. Kruszce długoterminowo a nie spekulacyjnie emoji6.png

Jeszcze w piątek wieczorem mówiło się o krachu na rynku metali szlachetnych - złota i srebra.

Poniedziałkowy wpis Donalda Trumpa w mediach społecznościowych przynajmniej na chwilę lawinę spadków zatrzymał, ale niepewność pozostaje. - Przekonanie o tym, że złoto jest bezpieczną przystanią, to ludowa mądrość, a nie prawda rynkowa 

Ale „fajnie” się czyta 😂

image.png.9585b6a09d4163d93ae84200d439ebe3.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

emoji1787.png no ciężkie czasy, ale jak spadło, to trzeba uśredniać. Kruszce długoterminowo a nie spekulacyjnie emoji6.png
W liceum nauczycielka matematyki nie dopuściła mnie do matury, bo mi się nie chciało uczyć, musiałem zdawać maturę z geografii. W 3 klasie na półrocze miałem 6 jedynek emoji1787.png, ale na koniec roku powyciągałem oceny. Nigdy nie powtarzałem klasy. To był ciekawy okres dla mnie, ale niekoniecznie widziałem siebie w książkach.

Jestem w branży finansowej. Licencjat skończyłem z finansów i rachunkowości, magistra z zarządzania. W bankach pracowałem ok 8 lat, JDG mam od 8 lat w branży finansowej, spółkę finansową ponad rok. I o czym to świadczy ? O tym, że nawet jak ktoś miał złe oceny w szkole, nie musi oznaczać, że przegrał życie emoji6.png
Uważam, że wysoka, ale czy wystarczająca, to już w zależności od potrzeb i poziomu życia emoji846.png

Jak spadło to wzrośnie. 

Skoro sytuacja w Iranie się komplikuje to kryzys nie jest wykluczony.

Srebro być może bez podstaw poszło za złotem i jest przewartościowane.

W przypadku złota to być może nawet okazja do zakupów.

Co do szkolnych osiągnięć to czasem musimy znaleźć swoją ścieżkę.

Czy to IQ a czy może inteligencja emocjonalna są kluczem do sukcesu, nie wiem,. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak spadło to wzrośnie. 
Skoro sytuacja w Iranie się komplikuje to kryzys nie jest wykluczony.
Srebro być może bez podstaw poszło za złotem i jest przewartościowane.
W przypadku złota to być może nawet okazja do zakupów.

Co do szkolnych osiągnięć to czasem musimy znaleźć swoją ścieżkę.
Czy to IQ a czy może inteligencja emocjonalna są kluczem do sukcesu, nie wiem,. 

Srebro w technologiach jest używane. Czytałem ostatnio, że giełdy w stanach są napompowane kontraktami, ale brakuje fizycznego srebra i cena ma podobno wystrzelić jeszcze. Tak jak pisałem, trzeba podejść długoterminowo a jak ktoś kupił drożej, to czekać albo uśredniać

Co do szkoły i życia zawodowego, każdy musi znaleźć swoje miejsce i drogę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Srebro w technologiach jest używane

złoto to i również a nawet platyna. 

Różnica zwłaszcza w cenach zakupu. Najwięcej miejsca zajmuje srebro, no i najszybciej się starzeje.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi