Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

W przyszłym tygodniu będzie czarna koronka i nowa tarcza po poprawkach

allblack1.JPG

allblack3.JPG

allblack2.JPG

3 minuty temu, Symonid napisał(-a):

Wspominałeś gdzieś o kwarcu 38mm. To o tym teraz mówisz?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Projekt jest gotowy od dawna. Jeszcze inne podejscie do Vis-a, tarcza z gradientem. Mysle, że warto miec kazdą wersje bo kazda ma w sobie coś innego 🙂 . Kompletnie nie bedzie stanowil alternatywy czy konkurencji dla obecnych wypustow. Musze tam poprawic troche koperte bo w pogoni za krótkimi uszami pasek moze ocierac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

W przyszłym tygodniu będzie czarna koronka i nowa tarcza po poprawkach

allblack1.JPG

allblack3.JPG

allblack2.JPG

Projekt jest gotowy od dawna. Jeszcze inne podejscie do Vis-a, tarcza z gradientem. Mysle, że warto miec kazdą wersje bo kazda ma w sobie coś innego 🙂 . Kompletnie nie bedzie stanowil alternatywy czy konkurencji dla obecnych wypustow. Musze tam poprawic troche koperte bo w pogoni za krótkimi uszami pasek moze ocierac.

Tarcza będzie z datą czy bez ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krwisty - zaje...sty!

Proszę o więcej informacji.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie da sie zrobic dobrego zdjecia na zywo to szklo jest jeszcze bardziej krwiste i mroczne, ciemniejsze i taka czerwien naprawde jak laser. tyle ze to nie jest szafir tylko szklo optyczne. szafir tak barwiony kosztuje wiecej niz caly zegarek razem wziety. Musimy dokonac testow wytdzymalosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry pomysł.

A luma jak świeci?

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, Sol napisał(-a):

Bardzo dobry pomysł.

A luma jak świeci?

i tu zaskoczenie. Mimo ze na tarczy jest bardzo mocna luma to szklo powoduje ze nie swieci kompletnie . kompletne ZERO . Widocznie czerwien blokuje zupelnie pewne fale swietlne ktore w tym przypadku sa konieczne do ożywienia luminovy. Tu fizyk i optyk musialby sie wypowiedziec.

Mialem juz nocne polucje ze swiecaca na niebiesko masa po przejsciu przez czerwone szkło da nam piekny fioletowy kolor swiecenia. Niestety...

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, QuadrifoglioVerde said:

Tu fizyk i optyk musialby sie wypowiedziec.

Ciekawe jak wygląda to tutaj? 

IMG_3736.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

i tu zaskoczenie. Mimo ze na tarczy jest bardzo mocna luma to szklo powoduje ze nie swieci kompletnie . kompletne ZERO . Widocznie czerwien blokuje zupelnie pewne fale swietlne ktore w tym przypadku sa konieczne do ożywienia luminovy. Tu fizyk i optyk musialby sie wypowiedziec.

Mialem juz nocne polucje ze swiecaca na niebiesko masa po przejsciu przez czerwone szkło da nam piekny fioletowy kolor swiecenia. Niestety...

Nie jestem fizykiem, a moja wiedza na ten temat jest pewnie żadna, ale według internetów i AI:

Cytat

Phosphorescence, the phenomenon where a material absorbs light and then re-emits it after a delay, generally involves longer wavelengths than the light used to excite it. This shift towards longer wavelengths is due to the longer decay time associated with phosphorescence, which involves a change in electron spin and a transition from a triplet excited state to a singlet ground state.

Here's a more detailed explanation:

Excitation and Emission:
Phosphorescent materials absorb light at specific wavelengths (and thus energies) and then emit light at longer wavelengths (lower energies).

Spin Change:
Phosphorescence involves a "forbidden" transition, meaning a change in electron spin that is less likely to occur. This "forbiddenness" contributes to the longer decay times and longer wavelengths of emission compared to fluorescence.

Wavelength Shift:
The energy difference between the excited state and the ground state determines the wavelength of the emitted light. Since phosphorescence involves a spin change and a longer decay time, the energy released is typically lower, resulting in a longer wavelength of emitted light.

Examples:
In some cases, phosphorescence can be observed at wavelengths ranging from around 400 nm to 700 nm, but the specific wavelengths depend on the material and the excitation wavelength. For instance, the phosphorescence of some graphene oxide nanosheets has been observed around 485 nm under 400 nm excitation.

Practical Limits:
While the theoretical limits of phosphorescence can extend across the entire electromagnetic spectrum, in practical applications, it's often observed within the visible and near-infrared regions. The specific wavelengths emitted depend on the material's properties and the excitation conditions. 

Dlatego zapewne emitowane światło "idzie ku czerwieniom", które są blokowane przez szkło.

Edytowane przez clusca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

poznajcie Vis-a Infrared

IMG_7976.jpeg

IMG_7977.jpeg

IMG_7978.jpeg

IMG_7981.jpeg

IMG_7980.jpeg

IMG_7979.jpeg

IMG_7982.jpeg

Takiego bym zanabył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zadam pytanie laika: czemu nie zrobić po prostu indeksów i wskazówek intensywnie czerwonych? Czemu akurat czerwone szkło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

nie da sie zrobic dobrego zdjecia na zywo to szklo jest jeszcze bardziej krwiste i mroczne, ciemniejsze i taka czerwien naprawde jak laser. tyle ze to nie jest szafir tylko szklo optyczne. szafir tak barwiony kosztuje wiecej niz caly zegarek razem wziety. Musimy dokonac testow wytdzymalosci

Sam pomysł doskonały  i tu jest fajny plan na kolejny zegarek inny od innych :) 

Ale - bo zawsze musi być jakieś ale :)  Jak ten czerwony nawiązuje do VISa ? Ja jakoś  nie widzę tego zupełnie ale może czegoś nie dostrzegam? Nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, mnie jakoś nie kojarzy się to z pistoletem, ale... bezel, wytarta czerń na kopercie plus czerwony kolor na czarnej tarczy... wypisz, wymaluj jakaś skala celownika optycznego, czy innego ustrojstwa tego typu :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, rk7000 napisał(-a):

Ale - bo zawsze musi być jakieś ale :)  Jak ten czerwony nawiązuje do VISa ? Ja jakoś  nie widzę tego zupełnie ale może czegoś nie dostrzegam? Nie wiem.

Red is death - jak masz na broni coś co jest czerwone to znaczy że jest na "ostro" - tak na szybko mi do głowy przyszło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, rk7000 napisał(-a):

naciecia na bezelu to takze nawiazanie nie stricte do visa ale nowoczesnych karabinków np Grota ( otwory wentylacyjne w lufie ) a czerwone szklo nawiazuje do urzadzen celowniczych np celownikow kolimatorowych. 

IMG_7989.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zadam pytanie laika: czemu nie zrobić po prostu indeksów i wskazówek intensywnie czerwonych? Czemu akurat czerwone szkło?

Ponawiam pytanie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

naciecia na bezelu to takze nawiazanie nie stricte do visa ale nowoczesnych karabinków np Grota ( otwory wentylacyjne w lufie ) a czerwone szklo nawiazuje do urzadzen celowniczych np celownikow kolimatorowych. 

IMG_7989.png

Czerwona kropka w tym kolimatorze ma chyba z 60 MOA 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Symonid napisał(-a):

Ponawiam pytanie:)

Dołańczam sie do pytania😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, mirek 1969 napisał(-a):

Dołańczam sie do pytania😀

Myślę że kolor szkła nie zmienia tylko indeksów i wskazówek ale dodatkowo przyciemniania tarcze co wcale nie jest złym pomysłem w tej wersji.

Edytowane przez greenmag

> Zegarki i inicjatywy związane z zegarkami > Kartoteka Zegarków 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi