Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Perpetuum Mobile

Co dalej z naszym Forum?

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Uszczypliwy ton niczego nowego nie wnosi. Wejście w skład Stowarzyszenia to także forma finansowego wsparcia organizacji a nie chęć realizacji jakichś ambicji, czy dorobienia się. Przypinanie łatek osobom próbującym pomóc jest słabe.

Ton uszczypliwy, bo jedyny feedback na jaki można było liczyć ostatnio ze strony Zarządu, gdy zadawałem pytania i rzucałem jakieś pomysły oszczędności czy usprawnień, to było "dołącz do Stowarzyszenia". Zakładam że po to też inni dołączyli - aby zostać wysłuchani i mieć głos. 

Ja się wysłuchany nie czuję, nie mam wrażenia że mój głos, jako zwykłego użytkownika forum jest istotny, więc po prostu poczekam sobie na efekty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, meinard napisał(-a):

Ton uszczypliwy, bo jedyny feedback na jaki można było liczyć ostatnio ze strony Zarządu, gdy zadawałem pytania i rzucałem jakieś pomysły oszczędności czy usprawnień, to było "dołącz do Stowarzyszenia". Zakładam że po to też inni dołączyli - aby zostać wysłuchani i mieć głos. 

Ja się wysłuchany nie czuję, nie mam wrażenia że mój głos, jako zwykłego użytkownika forum jest istotny, więc po prostu poczekam sobie na efekty.

Zgadzam się, że równolegle do spraw finansowych poprawienia wymaga komunikacja. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Brak nawet symbolicznej wpłaty jest korzystaniem ze środków innych osób. Nie chciałbym wchodzić w politykę, ale socjalizm nigdy się nie sprawdzał a jedynie tam bywało "za darmo". 

Serio uważasz, że większość żeruje na grupie parudziesięciu darczyńców? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, mario1971 napisał(-a):

Serio uważasz, że większość żeruje na grupie parudziesięciu darczyńców? 

Tego nie napisałem. Twierdzę, tylko że część płaci a część nie. Proporcji nie znam. Tylko tyle. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Brak nawet symbolicznej wpłaty jest korzystaniem ze środków innych osób. Nie chciałbym wchodzić w politykę, ale socjalizm nigdy się nie sprawdzał a jedynie tam bywało "za darmo". 

15 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Tego nie napisałem. Twierdzę, tylko że część płaci a część nie. Proporcji nie znam. Tylko tyle. 

Niby nie napisałeś, ale łatwo odczytać przekaz. Taką retrotyką nikogo nie zachęcisz do zaangażowania się w losy tego Forum. Ba, ci umiejący czytać między wierszami mogą się poczuć nieswojo, a chyba nie o to nam chodzi, by kogoś stygmatyzować tylko dlatego, że nie poczuwają się do wpłat na chcąc nie chcąc darmowym dotychczas Forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwolnić Żarty żartami !

Schaumburg Aquamatic II chrono , Citizen EcoZilla , Glycine Lcc 3k Le , Citizen Skyhawk , Temption CGK 204   ( sprzedam ew. zamiana ) , Oris ProDiver date ( zam. na chrono ) . Pam sub 243 , Fortis square chrono , Citizen Aqualand Depthmeter , OMEGA plo - prof 

i inne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Niby nie napisałeś, ale łatwo odczytać przekaz. Taką retrotyką nikogo nie zachęcisz do zaangażowania się w losy tego Forum. Ba, ci umiejący czytać między wierszami mogą się poczuć nieswojo, a chyba nie o to nam chodzi, by kogoś stygmatyzować tylko dlatego, że nie poczuwają się do wpłat na chcąc nie chcąc darmowym dotychczas Forum.

Doszukujesz się przekazu, którego nie było. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Doszukujesz się przekazu, którego nie było. 

Dopiero co odpisywałeś innemu użytkownikowi, by nie tworzyć postów w emocjach. To jest bardzo dobra rada. 👍

Nie będę dalej odbijał. Wolę oglądać Nadala i Zvereva na żywo. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Dopiero co odpisywałeś innemu użytkownikowi, by nie tworzyć postów w emocjach. To jest bardzo dobra rada. 👍

Nie będę dalej odbijał. Wolę oglądać Nadala i Zvereva na żywo. 😉

Lubisz odczytywać emocje, tam gdzie ich nie ma. 

Ważne, że Światek wygrała 29 mecz na RG i tu emocje wskazane, choć bywa monotonnie. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Jajacek napisał(-a):

Uwolnić Żarty żartami !

Po moim trupie. :)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem tutaj nowy i pewnie nie powinienem zabierać głosu ale..

Od dawna jestem na pewnym forum o tematyce fotograficznej, oczywiście linku nie będzie bo nie o reklamę chodzi. Do rzeczy, na owym forum są jakby trzy poziomy uczestnictwa. Można mieć darmowe konto które umożliwia publikacje 20 zdjęć i to w zasadzie wszystko. To znaczy więcej zdjęć dodać nie można ale można oglądać prace innych i zapewne opcja priv działa, nie jestem pewien bo nigdy darmowego konta nie miałem. No i zasrane reklamami.

Kolejna opcja to konto pro (8zł. miesięcznie przy płatności za cały rok). Konto pro w zasadzie jest całkowicie wystarczające, można opublikować 10 fotek dziennie (albo wpisów tekstowych), dużo opcji ustawień, dużo opcji prywatności.

No i jest jeszcze konto mecenas (dla ambitnych albo nadgorliwych) 20zł. za miesiąc. Z atrakcji znaczek na avatarze, dodatkowa promocja na stronie głównej i jeszcze kilka "rarytasów".

Naturalnie opcja pro jest w zupełności wystarczająca. Jak wspomniałem 8 złociszy na miesiąc, a zdjęć są tysiące, może dziesiątki tysięcy więc swoją wagę mają i miejsca na serwerze wymagają (a to pewnie kosztuje).

Może więc i tutaj wprowadzić pewne poziomy uczestnictwa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Anansi napisał(-a):

Po moim trupie. :)

Na prawdę nie rozumiem. Zamiast robić pod górkę tym, którzy chcą trochę humoru w tym smutnym jak.... świecie nie łatwiej po prostu wątek omijać i nie wchodzić? Nie interesuje mnie alkohol, to nie zakazuję innym, tylko unikam. No ale ja posypuję truskawki cukrem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, just_nobody07 napisał(-a):

Na prawdę nie rozumiem. Zamiast robić pod górkę tym, którzy chcą trochę humoru w tym smutnym jak.... świecie nie łatwiej po prostu wątek omijać i nie wchodzić? Nie interesuje mnie alkohol, to nie zakazuję innym, tylko unikam. No ale ja posypuję truskawki cukrem...

Ciągle sprzątanie zarzyganego publicznego kibla może deprymować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, meinard napisał(-a):

Ja jestem spokojny o przyszłość. Zaroiło się ostatnio na forum od niebieskich nicków, więc Stowarzyszenie się powiększa.

A jak wszyscy wiemy, nic tak nie pcha organizacji do przodu, jak rozrastanie się managementu.

Lol.jpg.e689313f57bb06e198bfd5372751f5f0.jpg

Stara mądrość mówi, że kiedy odkryjemy, że koń, na którym jedziemy padł, najlepszym wyjściem jest z niego zsiąść.

Jednakże w biznesie znane są również inne strategie.... Między innymi:

• Kupno mocniejszego bata.
  • Zmiana jeźdźca.
  • Zapewnienia typu "Zawsze jeździliśmy w ten sposób na tym koniu."
  • Zwołanie komisji do zbadania konia.
  • Organizowanie delegacji mających na celu sprawdzenie, jak gdzie indziej
  • jeździ się na martwych koniach.
  • Opracowanie standardów dotyczących jazdy na martwych koniach.
  • Zatrudnienie psychologa mającego przywrócić martwemu koniowi chęć do jazdy.
  • Szkolenie dla pracowników, mające podnieść ich zdolności jeździeckie.
  • Analiza sytuacji martwych koni w dzisiejszym otoczeniu.
  • Zmiana norm, która sprawi, że koń nie zostanie uznany za martwego.
  • Zatrudnienie podwykonawców mających ujeżdżać martwego konia.
  • Zebranie wielu martwych koni dla zwiększenia szybkości.
  • Ogłoszenie, że żaden koń nie jest zbyt martwy.
  • Przeznaczenie dodatkowych środków na zwiększenie wydajności konia.
  • Przeprowadzanie analizy rynku mającej wykazać, czy podwykonawcy mogą ujeżdżać tego konia taniej.
  • Kupno produktu mającego sprawić, że martwy koń będzie biegał szybciej.
  • Ogłoszenie, że koń jest teraz: lepszy, tańszy i szybszy.
  • Przeprowadzenie badań nad sposobami wykorzystania martwych koni.
  • Dostosowanie wymagań wydajności dla koni.
  • Ogłoszenie, że przy produkcji tego konia, koszt był zmienną egzogeniczną.
  • Uznanie obecnego stanu konia za standard.
  • Awansowanie tego konia na stanowisko kierownicze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Anansi napisał(-a):

Po moim trupie

11 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

sprzątanie zarzyganego publicznego kibla

Nie zaglądaj, nie wchodź!

Czy jako katolik regularnie zaglądasz do meczetu (pagody, synagogi itd.) żeby się jeszcze bardziej utwierdzić w swojej wierze?

Nie pasuje - nie wchodzę   ;)

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Czujnik napisał(-a):

Czy jako katolik regularnie zaglądasz do meczetu (pagody, synagogi itd.) żeby się jeszcze bardziej utwierdzić w swojej wierze?

tapatalked

A jeżeli to nie jest kwestia obrony wiary, tylko "zawodu" sprzątającego, jak już @mario1971 wspomniał?

A to miejsce zaiste bardziej miejski szalet niż świątynię przypominało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Czujnik napisał(-a):

tapatalked

W czasach wprowadzania ostrych kar za tzw. mowę nienawiści, lepiej nie kusić losu. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, Anansi napisał(-a):

A jeżeli to nie jest kwestia obrony wiary, tylko "zawodu" sprzątającego, jak już @mario1971 wspomniał?

A to miejsce zaiste bardziej miejski szalet niż świątynię przypominało

Ja w kwestii obrażania się pozwolę sobie zacytować Salmana Rushdiego:

"Nobody has the right to not be offended. That right doesn't exist in any declaration I have ever read.

If you are offended it is your problem, and frankly lots of things offend lots of people.

I can walk into a bookshop and point out a number of books that I find very unattractive in what they say. But it doesn't occur to me to burn the bookshop down. If you don't like a book, read another book. If you start reading a book and you decide you don't like it, nobody is telling you to finish it.

To read a 600-page novel and then say that it has deeply offended you: well, you have done a lot of work to be offended.”

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy się komuś to podoba czy nie, to obiecane było:

Mi tam jakoś nie zależy, mam te tematy gdzieś, ale skoro zarząd pisał że wrócą, to chyba należy spełnić swoje słowa? I to niezależnie czy tam kilku Użytkownikom się te tematy nie podobają - wszystkim nie dogodzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To takie wzruszające, że najbardziej pasujący do tematyki tego forum temat porusza tylu użytkowników. Więcej niż jakikolwiek inny. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

W czasach wprowadzania ostrych kar za tzw. mowę nienawiści, lepiej nie kusić losu. ;) 

Regulamin jest dość czytelny i prosto napisany, a odpowiedzialność za własne posty to fundamentalna zasada na każdym forum

Godzinę temu, Anansi napisał(-a):

To takie wzruszające, że najbardziej pasujący do tematyki tego forum temat porusza tylu użytkowników

Może dlatego, że do zbiórki pieniędzy forum jest nasze, ale co do treści to już nie  ;)

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie creme de la creme kiepskiego zarządzania Forum jest ten temat, aż sobie go zapisałem żeby kiedyś kwity wyciągnąć xd

Kolega postanowił opisać swoje doświadczenia z zakupem zegarka poza forum, podzielił się zdjęciami, ostrzeżeniem - wydawałoby się, że temat idealnie pasujący do działu "Aukcje Allegro, eBay i inne". Prezesowi jednak nie spodobało się, że ktoś śmie śmieć rozmawiać o bytach innych niż Forum - wpadł, zamknął temat i rozgonił towarzystwo. To nie był jakiś nowy użytkownik, który przyszedł gównoburzę tylko robić, to nie był wątek nie na temat - powiedziałbym raczej, że był istotny z punktu widzenia nas, fanów zegarków, bo chętnie dowiedziałbym się jak historia się zakończyła i jak policja zareagowała. 

No, to tak mi się przypomniało jak piszecie o tym uznaniowym zamykaniu tematów wg bóg-wie-jakiego widzimisię. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Bugs napisał(-a):

Widzisz, i to jest właśnie coś czego zarząd najwyraźniej do tej pory nie zrozumiał i co skutecznie doprowadza forum do upadku - utrzymanie forum zależy od ruchu na nim a ruch generują nie tematy o zegarach wieżowych tylko właśnie takie pogardzane przez gentlemanów żarty, zdjęcia na łapce, kłótnie w Rolexie, rozmowy o d... , darmowy bazarek itd. Dzięki ruchowi w tematach "płytkich" można utrzymywać tematy niszowe. Ambitne tematy niszowe do utrzymania nie wystarczą.

Napisz historię Grand Seiko i wklej w dedykowanym wątku - dostaniesz 2 polubienia. Zrób zdjęcie Pepsi na tle cycków i wstaw w "jaki zegarek" - będzie ze 40 ale to te 40 lajków i wielokrotność odsłon przyciągnie reklamodawców czy sponsorów.

W części komercyjnej nie powinno być pytania "dlaczego tu nie ma Twojej reklamy" tylko "dlaczego nie znaleźliśmy nikogo kto chciałby tutaj wykupić reklamę".  Popatrzmy na inne podobne  fora tematyczne - Omega darmowa ( premium za bez reklam ), Rolex darmowy, Uhrforum darmowe, WUS darmowy. Płatny dostęp dla każdego do już mało popularnego miejsca to ostateczny gwóźdź do trumny.

Zarówno płatny dostęp jak i obecny zryw wpłatowy uważam za zły pomysł - forum wymaga głębokich reform i uzyskania dzięki nim stałych wpływów.

Nie zapewni ich klub statecznych gentlemanów, cichociemni moderatorzy usuwający, zamykający i banujący kogo i co chcą bez jakiegokolwiek wyjaśnienia ani zarząd olewający użytkowników. Tyle osób zaangażowało się w ten i sąsiedni wątek próbując podać różne koncepcje i oferty na poprawę sytuacji a jedynie co można przeczytać w odpowiedzi to "kopiuj-wklej" żądania wpłat. Zero chęci żeby coś zmienić, dajcie tylko kasę żeby dłużej się waliło. To nie jest rozwiązanie, to jest tzw terapia daremna.

Pisałem do Zarządu o tym, by dopuszczono tematy obyczajowe do "obrotu". Że te przyciągają rozmówców, etc. "Wołanie na puszczy".

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto nowy Zarząd robi wszystko, by zwiększyć oglądalność forum:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi