Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ladek22

Prokuratura „regionalna”-próba oszustwa bankowego

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj ktoś próbował mnie oszukać. Zadzwoniła kobieta mówiąca z ukraińskim akcentem. Zwróciła się do mnie po imieniu. Oznajmiła, że ktoś próbował podjąć pieniądze z mojego konta w banku PKO. Zapytała czy znam Ewę Jankowską z Sopotu. Odpowiedziałem, że nie znam nikogo takiego. Pani zapytała czy, oprócz mnie, ktoś inny ma dostęp do mojego konta. Odpowiedziałem, że nie, gdyż nie mam rodziny. Pani zapytała czy mam taką możliwość, aby udać się do banku PKO. Odparłem, że tak, że urwę się na godzinkę z pracy. Ustaliliśmy konkretny bank na konkretnej ulicy. Pani oznajmiła, że sporządziła raport z naszej rozmowy i wysyła ten raport mailem do pracownika banku i, gdy będę już pod bankiem, to mam jej powiedzieć, a ona wyda mi dalsze instrukcje. Mam się nie rozłączać, aby był stały kontakt. Niczego podejrzanego nie widziałem w tym. Gdy byłem pod bankiem i poinformowałem panią o tym, to pani oznajmiła, że się rozłącza i za chwilę zadzwoni do mnie ktoś z… i tutaj zapaliła mi się w głowie „czerwona lampka”. Pani powiedziała cytuję: „za chwilę zadzwoni do pana ktoś z prokuratury regionalnej w Warszawie”. Pani się rozłączyła i zadzwonił ktoś z innego numeru. Odezwała się pani o podobnym głosie z ukraińskim akcentem. Przedstawiła się innym nazwiskiem. O prokuraturze rejonowej czy okręgowej to słyszałem, ale o prokuraturze „regionalnej” to nie słyszałem. Powiedziałem to pani,, a ona stwierdziła, żebym wpisał w Google to co mi poda to będę mógł wszystko zweryfikować. Powiedziałem, że nie będę niczego wpisywał czy klikał w linki i się rozłączyłem. Wtedy znów zadzwoniła pani z banku PKO. Zaczęła mi gadać jakieś banialuki o wypłaceniu wszystkich pieniędzy i wpłaceniu ich ponownie na konto poprzez wpłatomat. Gadała o jakichś banknotach, które służą tylko do obrotu między bankami. Nie można nimi płacić w sklepie. Podała ich nazwę, ale nie zapamiętałem. Nie wydaje mi się, aby coś takiego było. Po co niby? Rozłączyłem się, ale telefon znów zadzwonił, więc odrzuciłem połączenie. Od tej pory już nikt nie dzwoni.

Poszedłem do banku, sprawdziłem finanse. Wszystko jest w porządku :)

Uważajcie na takie telefony. Nie klikajcie w linki, nie odwiedzajcie stron jakie ktoś podaje wam przez telefon.

Podaję numery telefonów z jakich do mnie dzwoniono:

Numer banku PKO +48 22 545 58 00

Gdy wpiszemy numer do Google wyświetla się Oddział PKO Banku Polskiego w Warszawie ul: Leonida Teligi 5/8.

Numer Prokuratury „regionalnej” +48 22 464 91 40

Gdy wpiszemy numer telefonu, to Google nic nie wyszuka. Natomiast, gdy wpiszemy w Google „prokuratura regionalna” to wyświetla się adres Krakowskie Przedmieście 25. Nie klikajcie i nie otwieracie tej strony. 

Na początku wydaje się wszystko w porządku, że to poważna sprawa, że ktoś chce Wam pomóc. Potem jest gorzej. Kosztowało mnie to dwie godziny zmarnowanego czasu i mnóstwo nerwów.

Ps. A może się mylę i „prokuratura regionalna” istnieje?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz 'w modzie' jest coś takiego jak spoofing
Można zadzwonić z 'dowolnego numeru' nawet ai może mówić czyimś głosem, nigdy nie ma i nie będzie czegoś takiego jak nakaz wypłacenia wszystkich środków a tymbardziej potem 'wpłacić przez wplatomat'
Banki w przypadku podejrzanych transakcji dzwonia i pytają o szczegóły i ew potwierdzenie ale jaich cyrków nikt nie wymyślą, chore złodziejskie czasy

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, bober5264 napisał(-a):

chore złodziejskie czasy

E tam. Zawsze złodzieje byli, są i będą. Po prostu jakie czasy tacy złodzieje - dostosowują się do obecnych realiów życia i korzystają z dostępnych środków jak tylko się da...

EDIT:

Niestety CallerID Spoofing jest banalny do wykonania. Średnio ogarnięty człowiek może podszyć się pod dowolny numer telefonu i zostać anonimowy. Co jakiś czas pojawia się pomysł aby operatorzy blokowali takie połączenia, ale niestety to nie takie proste jakby się mogło wydawać. Tzn samo blokowanie jest proste, ale na etapie na jakim jest telekomunikacja u nas w kraju (i nie tylko), staje się to potwornie zagmatwane i już nie takie proste 😞

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Valygaar ja tam nie odróżnię zaśpiewu wschodniego czy jest rosyjski, ukraiński, białoruski czy z innych państw satelit zsrr. Aktualna sytuacja w Europie powoduje napływ różnych mętów więc skupianie się na 1 lokalizacji to duże uproszczenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście. Też kiedyś dzwonił miły pan, że chcę dokończyć wniosek o pożyczkę, bo czegoś tam brakuje. Jak mu powiedziałem, że nie składałem wniosku, to powiedział, że wobec tego ktoś chciał wziąć na mnie pożyczkę i musi mi dla bezpieczeństwa zablokować konto, chyba że się zaloguję do bankowości i on mi wszystko powie. Zapytany czy nie można tego wyjaśnić w oddziale powiedział, że jak teraz tego nie rozwiążemy to konto zostanie zablokowane i pieniądze przepadną (rozumiem że bank sobie weźmie :)?) i ze albo się zaloguję, albo on natuchmiast blokuje konto. Powiedziałem, że spoko, może zablokować. Wkurzyl się 🤣

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o zastrzeżeniu PESEL można pomyśleć.

Screenshot_20240716-133323-540.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Valygaar napisał(-a):

Napiszę coś niepopularnego, ale trudno. Ogromna liczba oszustw na wszelkiego rodzaju krypto, czyszczenie kont itp. to zasługa naszych braci znad Dniepru. To jest tajemnica poliszynela. Ładujmy jak frajerzy dalej miliony na pomoc im, nie żądając żeby z takimi śmieciami zrobili u siebie porządek. Sami siebie nie szanujemy.

Niepopularne to było jak pisałem o tym 2 lata temu. Mało mnie nie zjedzono żywcem. Teraz świadomość wzrasta, choć zakochanych nadal nie brakuje. Żal mi na to patrzeć. Teraz rozkazy poszły, bo dograć ich już nie tylko zasobami naszego Kraju, ale jeszcze te zasoby trzeba wydobyć, a do niedawna były "be".

Miałem podobną sytuację 2 lata temu będąc w Zakopanem. Telefon niby z PKO SA od pracownika banku. Akcent wyraźnie wschodni.

Akcja zgłoszona do banku i na Policję, z KPP dowiedziałem się, że są nie do wykrycia.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

zakochanych nadal nie brakuje

Ja wolę ich wspierać "u nich" niż mieć front pod Białymstokiem. 

Poza tym nie ma co generalizować (usunąłeś fragment o "tałatajstwie") - ludzi "z wschodnim zaśpiewem" coraz częściej spotykam również w instytucjach finansowych. W wątku filmowym zamieściłem niedawno zdjęcie dwóch dziewczynek - jedna to moja córka a druga to Polinka. Uczy się w "japońskiej" podstawówce przy ul. Puławskiej. Ojca w ramach relokacji Amerykanie przenieśli z całą firmą informatyczną z Mińska, matka lekarz radiolog pracuje u nas jako pielęgniarka i podobno szykuje się do jakiegoś egzaminu "nostryfikującego".

Edytowane przez mroova
Zapomniałem dodać: wczoraj panna z literacką wręcz polszczyzną poinformowała mnie, że wg "ich" systemu nie zwrócono mi nadpłaty za kredyt frankowy. Z nudów pociągnąłem temat, a gdy powiedziałem że nigdy żadnego kredytu walutowego nie brałem rozłączyła się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ladek22 Skoro pani naciągaczka zwróciła się do Ciebie po imieniu i wie w jakim banku masz konto to Twoje dane chyba gdzieś już krążą. Skoro już wyciekły, to musztarda po obiedzie, ale warto pomyśleć o zastrzeżeniu PESELu oraz zmianie haseł, których używasz - to takie minimum środków bezpieczeństwa. 

@Valygaar @Autor1984 - Nie generalizujmy, Panowie. Dla wszystkich na zachód od Odry my też jesteśmy tymi ludźmi ze wschodnim akcentem. 

Edytowane przez d4wid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@d4wid zauważ, że ja pisałem o większości przestępstw, a nie o większości mieszkańców.

Zasadnicza różnica, c'nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Valygaar napisał(-a):

Ogromna liczba oszustw na wszelkiego rodzaju krypto, czyszczenie kont itp. to zasługa naszych braci znad Dniepru

Ok, a czy przytoczysz jakieś statystyki, na podparcie tych słów? Być może część oszustw, które przypisujesz  braciom znad Dniepru popełniają bracia znad Kury czy Niemnu. Powiem więcej, być może gdzieś tam, na jakimś niemieckim forum, trwa teraz podobna dyskusja o polskich złodziejach samochodów, chociaż kradnie tam cały wschód i kawałek Azji Mniejszej. Mając to na uwadze, wolę być ostrożny z sądami i kategorycznymi, acz niepopartymi niczym twierdzeniami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz, szkoda mi czasu na przekonywanie anonimowego sceptyka z forum :)

Masz inne zdanie, szanuję je.

Ja mam swoje, oparte o mnóstwo źródeł, z których szczególnie lubię Kryptoscam Radia 357 (A. Szwajgier, D. Salus).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie otwarcie granic zawsze skutkuje również migracją przestępców lub ludzi niepoukładanych życiowo. Na nowym terenie nie są znani Policji, nie figurują w statystykach albo zmieniają tożsamość.

Pamiętacie spadek przestępczości u nas po wejściu do Unii ? Statystyki spadły chyba o kilkanaście procent. 

A opinie o naszych kierowcach w Anglii po dwóch wypadkach spowodowanych przez pijaka i kretyna z komórką ?

https://www.newsweek.pl/swiat/spoleczenstwo/wielka-brytania-pijany-polak-spowodowal-wypadek-nie-zyje-8-osob/8509dz1

https://tvn24.pl/swiat/polski-kierowca-zabil-w-anglii-cztery-osoby-bo-zmienial-muzyke-w-telefonie-ra688235-ls3199794

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerabiałem, jakieś dwa a może trzy lata temu, wtedy to chyba bardziej była nowość. Tak z pamięci: 

1) najpierw telefon z "BIK", że odnotowano próby wzięcia pożyczki i że mój bank się od mnie zgłosi,

2) potem telefon z "Banku", numer oczywiście autentyczny (w tle jakby odgłosy pracy w open space, lekki szum, gwar) i misterna gra, pytania o jakieś transakcje gdzieś w Polce z mojego konta, o wybieranie gotówki, czy to ja. Potem informacja o zaangażowaniu policji i prokuratury, zasypanie cytatem z przepisów prawa karnego, w tym o konieczności zachowania tajemnicy (tu już czerwona lampka świeciła mi się) i w końcu informacja o konieczności przelewu moich pieniędzy do "wirtualnego depozytu prokuratury", więc beka, rozłączyłem się i następnych nie odbierałem, ale dalej:

3)  telefon z komisariatu policji w W. Śródmieście, numer oczywiście autentyczny, od "funkcjonariusza", w tej sprawie który chciał ustalić ze mną specjalny kod pin do kontaktów. Rozłączyłem się, odbijał, dzwoniłem do tego komisariatu, żeby zweryfikować ale akurat nie odbierali a ja akurat miałem ważne sprawy, więc odpuściłem powiadomienie.

PS to akurat były nasze dzielne chłopaki 🙂 

Edytowane przez Marak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Marak napisał(-a):

(...)

PS to akurat były nasze dzielne chłopaki 🙂 

Przykre, ale dla lepszego efektu i wyższej skuteczności, nasi rodacy są werbowani przez tworzących system złodziei z UKR. To też znany fakt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prokuratura apelacyjna to była kiedyś. Obecnie jest regionalna. Najłatwiejszy sposób, żeby przejąć jakaś instytucję to zmiana jej nazwy. Można wtedy wywalić stra kadrę i zatrudnić swoich.
Ad rem - serio w to uwierzyłeś???? Całe szczęście, że się opamiętałeś. Nie wolno podawać żadnych danych jak ktoś dzwoni i chce nas zweryfikować, zastrzegamy PESEL i nigdy nie wierzymy, że dzwoni policjant i mówi, że popilnuje pieniędzy. I nie wierzymy, że dzwoni wnuczek. A już przenigdy, że dzwoni bank jak wyświetla się bank.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Przykre, ale dla lepszego efektu i wyższej skuteczności, nasi rodacy są werbowani przez tworzących system złodziei z UKR. To też znany fakt.

Czyli, nawet jak to byli Polacy, to jednak byli Ukraińcy... 🤔 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, ladek22 napisał(-a):

Wczoraj ktoś próbował mnie oszukać. Zadzwoniła kobieta mówiąca z ukraińskim akcentem. Zwróciła się do mnie po imieniu. Oznajmiła, że ktoś próbował podjąć pieniądze z mojego konta w banku PKO. Zapytała czy znam Ewę Jankowską z Sopotu. Odpowiedziałem, że nie znam nikogo takiego. Pani zapytała czy, oprócz mnie, ktoś inny ma dostęp do mojego konta. Odpowiedziałem, że nie, gdyż nie mam rodziny. Pani zapytała czy mam taką możliwość, aby udać się do banku PKO. Odparłem, że tak, że urwę się na godzinkę z pracy. Ustaliliśmy konkretny bank na konkretnej ulicy. Pani oznajmiła, że sporządziła raport z naszej rozmowy i wysyła ten raport mailem do pracownika banku i, gdy będę już pod bankiem, to mam jej powiedzieć, a ona wyda mi dalsze instrukcje. Mam się nie rozłączać, aby był stały kontakt. Niczego podejrzanego nie widziałem w tym. Gdy byłem pod bankiem i poinformowałem panią o tym, to pani oznajmiła, że się rozłącza i za chwilę zadzwoni do mnie ktoś z… i tutaj zapaliła mi się w głowie „czerwona lampka”. Pani powiedziała cytuję: „za chwilę zadzwoni do pana ktoś z prokuratury regionalnej w Warszawie”. Pani się rozłączyła i zadzwonił ktoś z innego numeru. Odezwała się pani o podobnym głosie z ukraińskim akcentem. Przedstawiła się innym nazwiskiem. O prokuraturze rejonowej czy okręgowej to słyszałem, ale o prokuraturze „regionalnej” to nie słyszałem. Powiedziałem to pani,, a ona stwierdziła, żebym wpisał w Google to co mi poda to będę mógł wszystko zweryfikować. Powiedziałem, że nie będę niczego wpisywał czy klikał w linki i się rozłączyłem. Wtedy znów zadzwoniła pani z banku PKO. Zaczęła mi gadać jakieś banialuki o wypłaceniu wszystkich pieniędzy i wpłaceniu ich ponownie na konto poprzez wpłatomat. Gadała o jakichś banknotach, które służą tylko do obrotu między bankami. Nie można nimi płacić w sklepie. Podała ich nazwę, ale nie zapamiętałem. Nie wydaje mi się, aby coś takiego było. Po co niby? Rozłączyłem się, ale telefon znów zadzwonił, więc odrzuciłem połączenie. Od tej pory już nikt nie dzwoni.

Poszedłem do banku, sprawdziłem finanse. Wszystko jest w porządku :)

Uważajcie na takie telefony. Nie klikajcie w linki, nie odwiedzajcie stron jakie ktoś podaje wam przez telefon.

Podaję numery telefonów z jakich do mnie dzwoniono:

Numer banku PKO +48 22 545 58 00

Gdy wpiszemy numer do Google wyświetla się Oddział PKO Banku Polskiego w Warszawie ul: Leonida Teligi 5/8.

Numer Prokuratury „regionalnej” +48 22 464 91 40

Gdy wpiszemy numer telefonu, to Google nic nie wyszuka. Natomiast, gdy wpiszemy w Google „prokuratura regionalna” to wyświetla się adres Krakowskie Przedmieście 25. Nie klikajcie i nie otwieracie tej strony. 

Na początku wydaje się wszystko w porządku, że to poważna sprawa, że ktoś chce Wam pomóc. Potem jest gorzej. Kosztowało mnie to dwie godziny zmarnowanego czasu i mnóstwo nerwów.

Ps. A może się mylę i „prokuratura regionalna” istnieje?

Doradzę jeszcze zmiany haseł na kontach mailowych. Możliwe że miałeś włam i stąd pełna pula wiedzy o instytucjach z którym korespondujesz. Oczywiście to bank mógł mieć wyciek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jeśli dzwoni prawdziwy bank to weryfikacja przebiega mniej więcej tak: czy mam przyjemność rozmawiać z panem xxxx, w celu weryfikacji proszę podać miesiąc urodzenia i nazwisko panieńskie matki. Czy ma pan w naszym banku kredyt gotówkowy ? Dziękuję, weryfikacja przebiegła pomyślnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nigdy w życiu takich danych nikomu nie podawać! Prawidłowa weryfikacja czy rozmawia się z bankiem powinna wyglądać tak, jak to wcześniej napisałem na przykładzie mbanku (zkaładam, że dbając o bezpieczeństwo, inne banki mają coś podobnego). A jak ktoś coś ściemnia że się nie da czy coś to wypad i tyle 🙂

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi