Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Edmund Exley

Igrzyska Olimpijskie Paryż 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ta wycieczka będzie chociaż w formie all inclusive? Francja to jednak dosyć drogi kraj, w szczególności działka konsumpcyjna. Wracając do sportu, nieźle rozpoczęły turniej nasze siatkarki, pokonując Japonki. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Nie wiem skąd wzięliście jakieś nawiązania do religii w odniesieniu do igrzysk olimpijskich. Może coś was wzburzyło podczas ceremonii otwarcia, której ja nie oglądałem (jestem teraz w miejscu gdzie nie mam dostępu do mediów za bardzo). 

@Autor1984 Nic tego co piszesz z pasją o Niemczech się nie spina. No bo jak to jest że dążą do dominacji (vide: rasy niemieckiej), a jednocześnie wpuszczają te hordy dzikusów. No to jak zamierzają te Europę podbić? Jako czyści rasowo Niemcy czy mieszańcy?  Skoro mają plan i planują na lata, to jak ten plan realizują, skoro jednocześnie się im gospodarka wg ciebie sypie? To taki plan żeby się gospodarka sypała, ale mają dominować? Skoro ich ci przybysze zdominują, to kiedy prawdziwi Niemcy będą dominować, jak wg ciebie za chwilę ich już nie będzie? Chyba że gdzieś w Niemczech jest ów deep state, który realizuje swój chytry plan, to wtedy rozumiem, bo takie same argumenty odnośnie USA ostatnio podawał jeden Amerykanin z którym rozmawiałem. Gdzieś siedzi ów tajny rząd, który teraz terroryzuje Niemców (i Europę) uchodźcami i chodzi o to, żeby teraz było strasznie i źle, ale gdzieś jest jakiś ukryty cel (tj. ty go już znasz) do którego ów tajny rząd dąży? Nieśmiało przypomnę, że rewolucje zmiatały rządy i królów, więc w jaki sposób ów tajny rząd miałby się obronić, skoro pozwala na chaos i upadek? Będzie siedzieć w swoim tajnym miejscu, patrzeć na rozpadającą się Europę i co? Ochroni go prywatna firma ochroniarska? Jeszcze nie doszedłeś do słynnej pizzerii w Waszyngtonie, ale jesteś blisko. 

Nieśmiało przypomnę że Niemcy to wciąż kraj ewangelicki (za wyjątkiem katolickej Bawarii), a etyka ewangelicka jest o wiele bardziej spójna, tolerancyjna i bardziej logiczna niż katolicka, jeśli już tak tej religii chcesz się trzymać. Podawanie Elona Muska jako obrońcy wiary chrześcijańskiej? Czy ty na głowę upadłeś? Facet który ma prawie każde dziecko z inną kobietą przykładem dobrego katolika? Dobrze że Trumpa jako przykładu nie podałeś, tj. faceta który zdradził żonę będącą w ciąży z gwiazdą filmów dla dorosłych, twierdził że może kobiety łapać za ci…ki i nikt mu nic nie zrobi, a teraz biega po wiecach i twierdzi jak to  bóg mu życie uratował i jak on tego boga kocha. Patrzysz co wyczynia Jędraszewski, swoją drogą wystrojony jak papuga (bo rozumiem że bogu podobają się tony złota i klejnotów), który idealnie wpasowałby się swoim stylem w każdą gay pride. Lub Dziwisz, handlujący fiolkami z krwią papieża (swoją drogą, to ile on mu tej krwi utoczył, skoro od lat te fiolki rozdaje)? Czym różni się ksiądz w sukience machający kadzidłem lub handlujący krwią od jakiegoś kapłana woodoo? Właśnie takie indywidua odrzucają ludzi od religii. Czy wiesz że Kościół katolicki posiada udziały np. w kanadyjskiej firmie produkującej ….. tabletki antykoncepcyjne, bo to świetna inwestycja jest? Czymże to jest, jak nie hipokryzją? Podawanie przykładów o świętości rodziny to jak słuchanie wykładu Ordo Iuris, czyli tych fajnych ludków co to tak rodzinę (i wartości) kochają, że aż się o jedną kobietę dwóch tych świętych mężów OI niedawno pobiło. 
Stawiasz się jako obrońca religii, a nawet nie zdajesz sobie sprawy, że gdybyś urodził się w takiej Arabii Saudyjskiej, to podawałbyś takie same argumenty odnośnie obrony islamu; podobnie odnośnie judaizmu, gdybyś urodził się np. w Izraelu. Dlaczego? Bo tak by cię wychowano i dlatego byś w to wierzył. Dlatego każdą wielka religia indoktrynuje od samego początku, bo dzieci najłatwiej się indoktrynuje. Potem już idzie łatwo. 

Jedyne gdzie się z tobą zgodzę, to fakt niekontrolowanej fali imigracji do Europy, i że z tego będą kłopoty i że Europa źle tym zarządza. Ale wpasowywanie w to Niemców, religii i innych tajnych planów brzmi jak rozpaczliwe próby zrozumienia świata, który się zmienia na naszych oczach i próby wytłumaczenia go jakimiś teoriami spiskowymi. 

Miało być o igrzyskach, ale jak tu nie reagować na takie dictum? Trzymajmy się tematu, bardzo proszę. I jednocześnie przywróćmy dział o teoriach spiskowych; jak widać, bardzo go niektórym brakuje. 

Waldek nie wciągaj mnie w tą swoją znaną od lat gierkę. Ja nie piszę o teoriach, tylko o faktach. Jak nie oglądałeś to się nie udzielaj. Nie wymyślaj jakiegoś kumpla z ameryki, tylko po to aby ośmieszyć adwersarza i wepchnąć go w ramy idioty z czapką na głowie. Zaczynam się zastanawiać czy Ty i Nicon to tak na prawdę nie jedna i ta sama osoba niczym Dr. Jekyll&Mr.Hyde. Nie wciągniesz mnie w rozmowę dotyczącą Kościoła, bo się już o tym wypowiadałem w jasny dla osób myślących. Jak sądzisz, że Czechosłowacja jest politycznym kierownikiem Europy, to nie ma pola do dyskusji. Zostałem ochrzczony, a na otwarciu IO zamiast sportu mam ideologię, która jest niesmaczna. Teoria spiskowa... Niech części społeczności zegarkowej nie obraża jeden z użytkowników, któremu śmierdzimy na kilometr.

A stan na dzisiaj. Polska na 16 miejscu z jednym srebrnym medalem.

Dziękuję za uwagę.
Adam Ja wolę jednak do Pcimia - bezpieczniej.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi nie po drodze z żadna religia ale ludzie, trochę kultury i szacunku do siebie nawzajem - To są igrzyska olimpijskie a nie pseudo sztuka wystawiona jednorazowo przez kontrowersyjnych 'artystow' w Pcimiu dolnym
Jak dla mnie tego typu przedstawienia to zenada i badanie możliwości przekraczania kolejnych granic. Zadrwiliby z islamu to by zaraz wybuchła ta buda i tyle by z tego było, a katolicy - przepraszamy jeśli ktoś poczul się urażony
To jest dno totalne

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Nie wiem skąd wzięliście jakieś nawiązania do religii w odniesieniu do igrzysk olimpijskich. Może coś was wzburzyło podczas ceremonii otwarcia, której ja nie oglądałem (jestem teraz w miejscu gdzie nie mam dostępu do mediów za bardzo). 

Zrobiono inscenizację z udziałem chyba drag queen czy transwestytów - sam nie wiem - która ewidentnie nawiązywała do Ostatniej Wieczerzy Leonarda.

Powiem tak - nie jestem i nie byłem wierzący, określiłbym się jako ateista a nawet antykościelny ale nie antyreligijny. Uważam że takie sprawy jak religia, wiara, orientacja seksualna itp to sfera prywatna, intymna, która nikogo nie powinna interesować, ani moja kogoś ani czyjaś mnie dopóki nie ma to negatywnego działania na osoby trzecie.

Mimo że sam niewierzący to szanuję że dla kogoś wiara i jej symbolika może być ważna i stanowić istotny element życia. Uważam że nie można nikogo i niczego obrażać czy poniżać z tego powodu.

Ta inscenizacja nawet mnie - ateusza - zniesmaczyła i zażenowała. Choćby od strony historycznej Ostatnia Wieczerza to dzieło fundamentalne w kulturze, nie tylko chrześcijańskiej ale światowej, i robienie z niego beki na największym wydarzeniu sportowym na świecie firmowanym przez kraj i rząd Francji jest dla mnie niepojęte. Każdy musiał zdawać sobie sprawę że to nie posłuży niczemu dobremu i w najlepszym razie wywoła burzę medialną.

A teraz mogę na urlop - pewne rzeczy są ważniejsze do powiedzenia niż statystyka medalowa.

Tylko nie do Pcimia bo tam mógłbym spotkać Obajtka a już nie wiem co gorsze...

n_6e4c714743a61c92ddad18e32f32cccfaf44a8f40be61a503ce6c70f333690e1_c.jpg

The_Last_Supper_-_Leonardo_Da_Vinci_-_High_Resolution_32x16.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDYCJA: Treść niezgodna z Regulaminem.

Mnie ciekawi że Iga faktycznie w wywiadach twierdziła że IO jest jednym z topowych celów na ten rok, mam nadzieję że wywalczy medal. W pierwszym meczu popełniła sporo błędów, ale może się jeszcze rozpędzi.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ktoś ogląda bo dość niszowo, ale dzisiaj piękne sceny sportowego zachowania w meczu badmintona Giovanni Toti - Soren Opti. Soren niestety skontuzjowany zalał się łzami, że szansa w igrzyska przepada... dodatkowo reprezentant Surinamu.... w badmintona....niezły klimat. Sport jest piękny przy takich zachowaniach aż łezka się w oku kręci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, to jest temat olimpijski. Czy trzeba na forum w każdym temacie prowadzić wojny polityczne, religijne itd.? Przecież poziom dyskusji jest taki, że i tak nikt, nikogo tutaj nie przekona do swoich racji. Po co się wzajemnie nakręcać? Uszanujmy poglądy innych i cieszmy się pięknem sportu. 
Zaraz zaczyna Iga, trzymajmy kciuki💪

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, rafalmosty napisał(-a):

Słuchajcie, to jest temat olimpijski. Czy trzeba na forum w każdym temacie prowadzić wojny polityczne, religijne itd.? Przecież poziom dyskusji jest taki, że i tak nikt, nikogo tutaj nie przekona do swoich racji. Po co się wzajemnie nakręcać? Uszanujmy poglądy innych i cieszmy się pięknem sportu. 

Iga bez problemu, czas na klasyczek - Rafa vs. Nole. Jakieś typy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, TheKubizz napisał(-a):

Iga bez problemu, czas na klasyczek - Rafa vs. Nole. Jakieś typy?

Sercem Rafa, rozumem Nole. 
#teamrafa😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, rafalmosty napisał(-a):

6 godzin temu, Wacor napisał(-a):

Kolega @nicon już na wakacjach, pozostałych proszę o trzymanie się tematu dyskusji, czyli wielkiego święta sportu!

Żadnych wojen tu nie było.

Zanim się zamknę chciałbym tylko zwrócić uwagę że ceremonia otwarcia jest jak najbardziej w temacie wątku a jej przebieg ( dla mnie w większości przeciągnięty i nudny ) - pokazujący kierunek obyczajowo-polityczny drugiego największego kraju w UE - może mieć dużo większy wpływ na naszą przyszłość niż wszystkie medale igrzysk razem wzięte.

Uciekanie od kontrowersji nie sprawia że one znikają, może i tu nie miejsce na dyskusję ale proponuję nie ignorować, chyba że komuś naprawdę wszystko jedno.

Jednak Nole wygrał, fajnie bo to chyba ostatnia szansa dla niego na złoto IO, Rafa już ma.

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie kulturalni i taktowni nie robią rzeczy, za które potem taki, czy inny "organ instytucjonalny" zmuszony jest przepraszać. Zwłaszcza, jeżeli mają kilka lat na "pewne przemyślenia".  ;)

A w kwestiach sportowych - bardzo fajny mecz naszych siatkarek z Japonkami.  :)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przytoczył bym Kisiela i tego co myślał o Francji, ale daruję sobie. Jest nadzieja na normalność.

"Firma we wpisie na platformie X ogłosiła "Byliśmy zaszokowani kpiną z Ostatniej Wieczerzy podczas ceremonii otwarcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. C Spire wycofa swoją reklamę z Igrzysk Olimpijskich".

Zaznaczam, że jest to główny sponsor IO 2024

Adam proszę o wyrozumiałość; to dosyć istotna informacja dla wszystkich oglądających zmagania na IO 2024.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Sponsor-IO-w-Paryzu-wycofuje-sie-po-ceremonii-otwarcia-Zobaczyl-i-uciekl-8789574.html

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Zaznaczam, że jest to główny sponsor IO 2024

A to gdzie znalazłeś? 🤣

Otóż C Spire wycofało swoje reklamy, które miały być pokazywane w przerwach transmisji igrzysk w telewizji NBC. Na stronie sponsorów trudno szukać C Spire...to tak jakby Olej Kujawski (który miał reklamę u nas na forum) przestał się reklamować w tv w przerwach transmisji...😱

Tu są sponsorzy IO:

https://olympics.com/en/paris-2024/committee/games-stakeholder/partners

A tutaj artykuł z prasy amerykańskiej, a dokładnie z gazety z Jackson (stolica Missisipi) - The Clarion Ledger:

https://eu.clarionledger.com/story/news/local/2024/07/29/c-spire-pulls-advertising-opening-ceremony-olympics/74584851007/

Poważnie, temat ceremonii otwarcia został chyba wyczerpany...zostawcie sobie siły na ceremonię zamknięcia 😱😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Wacor napisał(-a):

A to gdzie znalazłeś? 🤣

Otóż C Spire wycofało swoje reklamy, które miały być pokazywane w przerwach transmisji igrzysk w telewizji NBC. Na stronie sponsorów trudno szukać C Spire...to tak jakby Olej Kujawski (który miał reklamę u nas na forum) przestał się reklamować w tv w przerwach transmisji...😱

Tu są sponsorzy IO:

https://olympics.com/en/paris-2024/committee/games-stakeholder/partners

A tutaj artykuł z prasy amerykańskiej, a dokładnie z gazety z Jackson (stolica Missisipi) - The Clarion Ledger:

https://eu.clarionledger.com/story/news/local/2024/07/29/c-spire-pulls-advertising-opening-ceremony-olympics/74584851007/

Poważnie, temat ceremonii otwarcia został chyba wyczerpany...zostawcie sobie siły na ceremonię zamknięcia 😱😂

Zamieściłem link, dotyczył on oczywiście USA. Faktycznie podałem błędną informację o największym sponsorze IO, bo powinienem ją uściślić. Dla mnie liczy się reakcja.  Przepraszam, zachowałem się w Twoim mniemaniu tak samo jak ta banda cyrkowców, która rani moje uczucia?

Otworzę nowy temat, abyś mnie nie posłał do Paryża ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przecież te Niemce …. Ojej 😬 🙃😘😘

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pi

33 minuty temu, Wacor napisał(-a):

Piękny dzień! Mamy brązowy medal w szpadzie!🥉 Ostatnie akcje palce lizać!

Pierwszy! Miło się oglądało. Tym bardziej że trenowałem kiedyś szermierkę a dokł. szablę.

Super walka!

Nie gorsza w finale! Również zadecydował 1 punkt.

Za to punktacja a dokł. wyświetlanie punktów.... Bez komentarza..... Zmieniło taktykę i mogło zmienić wynik.

Edytowane przez markali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się obejrzeć większość meczu Polek o brąz - fantastyczny sukces.

A teraz ciekawe zmagania na pływalni. To tu wielokrotnie oglądaliśmy największych herosów Igrzysk. A czasem czas mierzył im Longines :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szpada  pięknie się dziś wypromowała 🙂

Dziewiąta wałka z Francją to podróż z piekła do nieba i do piekła 🙂

Dziewiąta wałka z Chinkami dzięki "pomocy realizatorów " choć nie tylko była tak dramatyczna, że aż trudno to sobie wyobrazić. 

Brawo Dziewczyny 👋👋👋

A do zapamiętanych wielkich chwil - miałem 7 lat jak oglądałem igrzyska w Moskwie i zwycięstwo Kozakiewicza. Mój ojciec i jego brat cieszyli się jak dzieci, ja też się cieszyłem ale dopiero po latach zrozumiałem dlaczego oni tak się cieszyli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, rk7000 napisał(-a):

A do zapamiętanych wielkich chwil - miałem 7 lat jak oglądałem igrzyska w Moskwie i zwycięstwo Kozakiewicza. Mój ojciec i jego brat cieszyli się jak dzieci, ja też się cieszyłem ale dopiero po latach zrozumiałem dlaczego oni tak się cieszyli :)

Ja już wcześniej wspomniałem, że to mój ulubiony moment IO ever. Miałem wtedy trochę ponad 10 lat wprawdzie, ale tata i wujek od razu mi konkretnie wytłumaczyli, dlaczego to najwspanialszy tryumf w historii igrzysk.  ;)

Trochę humoru olimpijskiego.   ;)

453097768_1067920084693723_673828680181668901_n.thumb.jpg.fe6b1ed157aaff4da7382ba2b876286e.jpg

No i wiadomix superpewnix - cytat sprzed chwili: "Szesnaście lat temu w Tokio...yyy.. to jest w Pekinie..."  :D  ;)

6396ffa02abc8_o_large.jpg.5ce1ac2cf9b63f4a9fc0947ae110a450.jpg

Edytowane przez Lincoln Six Echo

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ dzień, rano batalia siatkarzy, później piękne wiosła i jest brąz🥉!

A wieczorkiem Panie w siatkóeczkę i 3vs.3 przy koszu - chwilo trwaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, TheKubizz said:

Ależ dzień, rano batalia siatkarzy, później piękne wiosła i jest brąz🥉!

A wieczorkiem Panie w siatkóeczkę i 3vs.3 przy koszu - chwilo trwaj.

Oj z Brazylią to były emocje dzisiaj... trzymam kciuki za złoto!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi