Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Astarloa12

Crudo Carattere

Rekomendowane odpowiedzi

ten tampon na tarczy serio wygląda tak źle na żywo?

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, oszolom napisał(-a):

ten tampon na tarczy serio wygląda tak źle na żywo?

Nie bądź taki crudo, signore. ;)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Anansi napisał(-a):

Nie bądź taki crudo, signore. ;)

staram się, ale tu ciężko nie być crudo

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek, mimo że w znacznej mierze generyczny, jest ładny, natomiast powiększenie tarczy pokazuje fatalny obraz, mam nadzieję, ze to wina zbyt niskiej rozdzielczości. A może nie, ale jeśli firma zrobi karierę, to te egzemplarze i tak będą najcenniejsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Zegarek, mimo że w znacznej mierze generyczny, jest ładny, natomiast powiększenie tarczy pokazuje fatalny obraz, mam nadzieję, ze to wina zbyt niskiej rozdzielczości. A może nie, ale jeśli firma zrobi karierę, to te egzemplarze i tak będą najcenniejsze...

Lasciate ogni speranza. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to pierwszy na forum. 

IMG_4904.jpeg

IMG_4906.jpeg

Edytowane przez Scaut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam jest NH35A? To werk z datą, czyli jedna pozycja koronki (ta od nastawiania daty, pierwsza po odciągnięciu) jest po prostu pusta (tzn. nic nie robi)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.10.2024 o 19:02, Astarloa12 napisał(-a):

Jak wrażenia na żywo?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne bo to porządnie obrobiony zegarek. Jednak jest też sporo rzeczy które są dla mnie kontrowersyjne. Po kolei... koperta jest w porządku. Miałem pama 512 i sporych  różnic nie widzę jeśli chodzi o wykonanie koperty. Krawędzie ostre i ładnie wykończone, Werk chodzi + 5+7 na dobe. Świetne wskazówki. Tarcza z
Nadrukiem lepiej niż na zdjęciach w przedsprzedaży.Szkoda że szkło bez ar. Pasek bardzo wygodny, ale mógłby być zwężany. Koronka mimo kształtu nie wbija się w rękę jak w radiomirach 47mm. 

Jeśli chodzi o całościowy odbiór jest bardzo pozytywny. Mamy tu inspiracje panerai i pewnego rodzaju wariacje pomiędzy surowością pamów i ich modelami bardziej delikatnymi jak pama512 który mógł byc wzorem dla tego crudo. 

Dodatkowo warto podreślić, że sporo elementów z których powstał ten zegarek wyprodukowano w Polsce ( np. tarcza i pasek ) co powoduje wzburzaną chęć posiadania podbijaną przez lokalny patryjotyzm. 

Edytowane przez Scaut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.10.2024 o 20:29, Scaut napisał(-a):

warto podreślić, że sporo elementów z których powstał ten zegarek wyprodukowano w Polsce ( np. tarcza i pasek )

Sporo to nie dwa, które wymieniłeś...z czego pasek to taka trochę przemijająca i niestała część zegarka

Jakieś inne elementy z Polski niż tarcza?

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, pisar napisał(-a):

Sporo to nie dwa, które wymieniłeś...z czego pasek to taka trochę przemijająca i niestała część zegarka

W filmie wszystko jest omówione: własna tarcza, luma, pierścień dystansujący pod mechanizm, pasek…reszta Chiny. Składany w Polsce przez właściciela. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, pisar napisał(-a):

Tarcza - projekt, malowanie, luma, druk. 

Grawer na deklu i klamerce. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomina się pierwszy zegarek G.Gerlach, PZP P.11...

7ed21b7548d2811eb834c7ef5c40.thumb.jpeg.1f7516b44203fd43e77ec09eb0050f64.jpeg

Zdjęcie z internetu, naszego Kolegi @Z_bych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza produkowana czy malowany gotowy dysk, bo w jakimś znalezionym Tandorio jest dosłownie identyczny wzór - w sensie indeksy..

Zrzut ekranu_22-10-2024_113549_ae01.alicdn.com.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może i malowany dysk...tak naprawdę to chyba taka bardziej zabawa w zegarki, przynajmniej ja to tak odbieram. Hobbysta i miłośnik, który sam modował i montował sobie zegarki, postanowił zrobić kilka sztuk więcej i wypuścić na rynek. Coś takiego, co robi kolega @MISTYK, coś takiego co robił kolega @EnamelDial (który zdaje się robił też tarcze dla p. Marka) teraz robi wspomniany pan Marek, z tym, że dokłada do tarczy resztę elementów, co tworzy nam zegarek...

Zastanawia mnie użycie lumy, która nie została przetestowana pod względem zarówno długotrwałości, jak i zdrowotności...Odważnie, rzekłbym. I tu właśnie pojawia się taki mały problem - jakby to było hobbystyczne, dla znajomych, ewentualnie na FB czy forum...ale to jest też sklep dla "obcych". A różni ludzie kupują...

Nie podoba mi się opinia Gingin watches, który porówuje Balticusa i Crudo...no bez jaj 🤣 Firmę, która produkuje zegarki porównywać do gościa, który coś tam na tamponiarce klepie w garażu...

Sprawę podobieństwa do paneraia pomijam, bo jest to oczywista oczywistość.

Na koniec: życzę powodzenia, bo to może być taki polski Sarpaneva 😊🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Wacor napisał(-a):

Nie podoba mi się opinia Gingin watches, który porówuje Balticusa i Crudo...no bez jaj 🤣

Ja kiedyś oglądałem ten kanał, ale w pewnym momencie odpuściłem, bo też zaczęło mnie co raz więcej rzeczy tam głoszonych, wręcz przerażać. Najgorzej że to oglądają inni i biorą potem takie opinie jako pewniak i nie weryfikują w żaden sposób takich informacji. Także dałem sobie z tym kanałem na wstrzymanie 🙂

16 minut temu, Wacor napisał(-a):

Zastanawia mnie użycie lumy, która nie została przetestowana pod względem zarówno długotrwałości, jak i zdrowotności...Odważnie, rzekłbym. I tu właśnie pojawia się taki mały problem - jakby to było hobbystyczne, dla znajomych, ewentualnie na FB czy forum...ale to jest też sklep dla "obcych". A różni ludzie kupują...

Poważnie taka luma jest tam użyta? Nie ma ona dopuszczenia do obrotu na terenie UE?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Wacor napisał(-a):

użycie lumy, która nie została przetestowana pod względem zarówno długotrwałości, jak i zdrowotności

w sumie co tam może być złego dla użytkownika? Kupuje komercyjnie produkowany proszek/pigment (który występuje też w formie fabrycznie zmieszanej z lakierem) i sam dodaje go do lakieru. No chyba, że boisz się o jego zdrowie przy produkcji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

Poważnie taka luma jest tam użyta? Nie ma ona dopuszczenia do obrotu na terenie UE?

Z tego co mówi pan Marek i z tego jak ja to rozumiem, w skrócie: on miał jakiś lakier, znajomi mieli proszek fluorescencyjny, zmieszał razem i świeci. O ile lakier i proszek pewnie są dopuszczone w UE, o tyle mieszanina zawsze może jakieś skutki uboczne...no raczej nikt tego nie badał🤷‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, mariusz9a napisał(-a):

Ja kiedyś oglądałem ten kanał, ale w pewnym momencie odpuściłem, bo też zaczęło mnie co raz więcej rzeczy tam głoszonych, wręcz przerażać. Najgorzej że to oglądają inni i biorą potem takie opinie jako pewniak i nie weryfikują w żaden sposób takich informacji. Także dałem sobie z tym kanałem na wstrzymanie

A co np. zaczęło Cię "wręcz przerażać"..? Nie pytam złośliwie - po prostu jestem ciekaw.  :)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Wacor napisał(-a):

Być może i malowany dysk...tak naprawdę to chyba taka bardziej zabawa w zegarki, przynajmniej ja to tak odbieram. Hobbysta i miłośnik, który sam modował i montował sobie zegarki, postanowił zrobić kilka sztuk więcej i wypuścić na rynek. Coś takiego, co robi kolega @MISTYK, coś takiego co robił kolega @EnamelDial (który zdaje się robił też tarcze dla p. Marka) teraz robi wspomniany pan Marek, z tym, że dokłada do tarczy resztę elementów, co tworzy nam zegarek...

Nie podoba mi się opinia Gingin watches, który porówuje Balticusa i Crudo...no bez jaj 🤣 Firmę, która produkuje zegarki porównywać do gościa, który coś tam na tamponiarce klepie w garażu...

Sprawę podobieństwa do paneraia pomijam, bo jest to oczywista oczywistość.

Na koniec: życzę powodzenia, bo to może być taki polski Sarpaneva 😊🤔

Wg Ciebie Balticus produkuje zegarki???  Sami ostatnio twierdzili coś innego… 

IMG_4977.jpeg

Edytowane przez Scaut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Scaut napisał(-a):

Wg Ciebie Balticus produkuje zegarki???  Sami ostatnio twierdzili coś innego… 

Przecież ich nie rodzi.

Ktoś te zegarki składa, czy w Polsce (w co wątpię) czy w Chinach, a więc jest gdzieś jakaś produkcja...na drzewach toto nie rośnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi