Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

2.0 160 KM i zawieszenie sport - żółte amortyzatory Bilsteina. W tej wersji trochę pazura jej zostało. Dach twardy.

Ale sprężyny chyba z serii bo dość wysoko siedzi. Tomek - daj ją na glebę ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim należy sprawdzić szczelność całego układu. Majster ściąga cały czynnik, następnie wypełnia układ azotem ze znacznikiem UV i wtedy widzi wszelkie nieszczelności. Potem ściąga azot i wypełnia układ czynnikiem ze środkiem smarującym. W trakcie testu sprawdza temperaturę w kratkach nawiewu i działanie wentylatora chłodzącego skraplacz oraz nawiewu w kabinie. I teraz... są różnego rodzaju urządzenia obsługujące układy klimatyzacji. Jedne z nich, te prostsze, umożliwiają dopełnienie czynnika bez przechodzenia całej procedury napełniania, bardziej skomplikowane muszą wykonać wszystkie czynności serwisowe po kolei, i to chyba kosztuje właśnie 180zł.

W Poznaniu napełnienie klimy w aucie typu compact kosztuje coś ok.100 zł.

Zależy ile gram czynnika "wchodzi"do Twojego auta...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procedura chyba jest taka sama, spuszczą i nabiją od nowa. skoro niedawno miałeś odgrzybianie to teraz bym go już nie robił, cena powinna być mniejsza, zależy w jakim zakładzie ale powinieneś zapłacić tylko za ilość czynnika, który dobiją

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoda superb - z tego co pamiętam 608gr

Poczytałem sobie na google i też wszyscy piszą o ponownym całym cyklu  -_-

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale sprężyny chyba z serii bo dość wysoko siedzi. Tomek - daj ją na glebę ;)

Sprężyny są twardsze, ale standardowej długości. Na dziurawej drodze nie jest zbyt komfortowo, ale za to jakie ma pokłady przyczepności w zakrętach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoda superb - z tego co pamiętam 608gr

Poczytałem sobie na google i też wszyscy piszą o ponownym całym cyklu  -_-

Ale niech dokładnie sprawdzą szczelność układu. Skoda Superb ma listwę CAN i działanie poszczególnych podzespołów można sprawdzić niezależnie urządzeniem diagnostycznym np. mega mac. Wtedy będziesz pewien, że wszystkie podzespoły hulają na tiptop.

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro podjadę zobaczę co powiedzą bo urlopu tuż tuż

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa, bo Ty się do Cro wybierasz? To faktycznie bez klimy ani rusz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprinterem/małym smartem 

Edytowane przez 38mln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa, bo Ty się do Cro wybierasz? To faktycznie bez klimy ani rusz.

Tak piętnastego sierpnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro podjadę zobaczę co powiedzą bo urlopu tuż tuż

Byłem dzisiaj w serwisie klimy - na wylotach mam wszędzie 6 stopni przy maksymalnym chłodzeniu - powiedział że to chyba ze mną jest coś nie tak bo dmucha jak trzeba - nic nie wzięli za diagnostykę

No i po tej diagnozie chyba nawet chłodniej mi się zrobiło - sam już nie wiem 

post-68206-0-23628200-1438629741.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo na zewnątrz jest strasznie gorąco i auto nagrzewa się niemiłosiernie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jak i u nas w Polsce temperatury grubo ponad 30 stopni nie są niczym nadzwyczajnym klima nie ma tak prosto, aby schłodzić całe auto. Dlatego ja najczęściej w mieście w ogóle klimy nie włączam. A jak wraca się z trasy, to po otwarciu drzwi często uderzenie gorąca pokazuje, że jednak klimatyzacja lepiej działa niż może nam się wydawać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam włączoną cały czas... i ustawioną na 22 stopnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja juz do mojej nie mam sily.

W czerwcu odgrzybialem klime w polecanym zakladzie i nawet dla pewnosci poprawilem jeszcze raz bo mialem wrazenie ze cos mi tam wania. Wszystko ladnie, lecialo pieknie czyste powietrze az do wczoraj..gdy wylaczylem klime a z nawiewow znowu zaczelo walić trupem...Nie wiem juz co z tym począć i gdzie sie udac. Dodam że zawsze staram sie pamietac o osuszeniu kanalow przed zgaszeniem silnika samym nawiewem.

Tapnięte z fona.

Edytowane przez Diego04

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trupem  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Ale co ?? nagle zaczęło śmierdzieć?? 

Może coś zdechło w tunelach - mała kuna jakaś - bo tak nagle to dziwne jakieś 

Kup sobie piankę o zapachu świerka i po trochę w każdy wylot - ale po trochę - resztę wywal w chodzący nawiew od strony maski tylko filtr wyjmij - będzie ładnie pachniało jakiś czas 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnosnie  klimy  mam takie  swoje  obserwacje:

Brzydki  zapach  z  klimy to  w wiekszosci  przypadkow grzybki  i  drobnoustroje  ktore  sie  zagniezdzily  w ukladzie.

Wymienic  filtr  kabinowy na lepszy  np  z  weglem aktywnym,zrobic  ozonowanie  w  warsztacie,unikac  przerw  w  uzywaniu  klimy  dluzszych  niz dwa  tygodnie.Jak sytuacja  sie  powtarza czesto  to tak  juz bedzie -to  sa  wady niektorych  ukladow-wymieniac  filtr  kabinowy czesciej.

Przez  5  lat  robilem po 150 000-170 000 km rocznie przez  1,5  roku ,uzywalem  klimy zle ,nie  odgrzybialem,nabawilem sie  niezytu  i  innych dolegliwosci.

Dobrze jest  samemu  co  jakis czas  wpusci aerozol  przy wlaczonych  nawiewach  i  zamknietym aucie.Nawet dwa  razy  czesciej  niz zalecaja.

Odswierzacze  powietrza  wywalilem  z  auta  bo  przy  duzych  kilometrach problemy z  koncentracja ,bol glowy  itp.

Nie  ma nic  gorszego niz  brak dobrej  klimy  na  Lazurowym Wybrzezu  latem przy  38  stopniach non  stop.

Jezeli  pomimo tych zabiegow  brzydki  zapach  wystepuje  to  zdemontowac  plastikowe  podszybie  wycieraczek,tam sie  gromadzi  woda  deszczowa ,syfy  z  drzew  i  inne  dziadostwo niedaleko  jest tam wlot powietrza i układ dolotowy filtra kabinowego.

Edytowane przez janekp

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, sam opis może niewiele wnieść, więc strzeliłem kilka fotek dotyczących problemu. Czekam cierpliwie na propozycję jego rozwiązania  :-)

o co caman ? przecież to zdjęcie resoraka a post z 1 sierpnia a nie kwietnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się nad tym zastanawiałem, może to zdjęcia poglądowe? :-?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byłem "mały" to taki miałem :P

Chętnie bym wrócił do "tematu".....005.jpg

Mój ojciec miał swego czasu Mantę B w oryginalny pakiecie Irmschera. Kolor pomarańcz z czarnym. Nie było człowieka, który by się za tym samochodem nie obejrzał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dwie zabawki. :wub:

WP_20150804_001.jpg
photo uploader

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakiś męski pojazd też posiadasz?  ;)

Rower gorski z męską ramą. :P

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi