Ejzo 0 #17526 Napisano 4 Lutego 2017 (edytowane) Moja ulubiona marka <3 Edytowane 4 Lutego 2017 przez Ejzo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2994 #17527 Napisano 4 Lutego 2017 co to to to? i czemu zara badziew panie szefie ? aaa, bo jedno z brzydszych samochodów świata, ale na szczęście ze środka tego nie widać Sprzedawaj , co się masz męczyć. Taki jest plan na ten rok 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #17528 Napisano 4 Lutego 2017 Ja wtrącę słówko odnośnie opon. Bo w sumie i Gustaw Piotrek jak i kolega twórca McLarena (widziałem i podziwiam) maja rację. Tylko to się rozbija o auto w którym zamontujemy. Jakby miał auto do jazdy typowo miejskiej gdzie 90% to miasto i to przy niezbyt agresywnym stylu jazdy i przy niezbyt wymagającym aucie No to pewnie miałbym wielosezonowe opony. Kiedyś kiedyś, w 2003 r miałem Pandę 1,2. Wyjechała z salonu na wielosezonowkach i jakoś jeździła jakoś zima i jakoś latem. Ale te opony zajechałem po 10 tys km i pod koniec jesieni 2005 (przebiegi typowo miejskie) kupiłem jej Kormorany zimowe. I nagle mając w pamięci poprzednie laczki poczułem nowa jakość zima . A żeby było śmieszniej to jeździłem potem na tych kormoranach jeszcze dwa sezony letnie i nie szło ich zajechać . Ale to była Panda. W każdym innym aucie mam po dwa komplety kół. I zawsze letnie premium a zimówki z górnej średniej (obecnie wszędzie A7 michelin). I nie wyobrażam sobie jeździć w długie trasy autem mocnym na całorocznych bo czasem nawet dobre zimowe nie dają mi pełni bezpieczeństwa . A latem to już w ogóle... jakbym tak na Abartha założył całoroczne albo na Mini to pewnie już bym nieżył Wiec pewnie każda opona ma swój sens ale trzeba ja odpowiednio dobrać do auta i do stylu jazdy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artiplast 11 #17529 Napisano 4 Lutego 2017 aaa, bo jedno z brzydszych samochodów świata, ale na szczęście ze środka tego nie widać Taki jest plan na ten rok panamera ? bo po budzikach nie wiem , nie znam sie czy to boxter , czy 911 czy terenowy ... a nie chce mi sie szukać po fotach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QuadrifoglioVerde 4224 #17530 Napisano 4 Lutego 2017 Co wy tam wszyscy wiecie o motoryzacji, gówno się znacie. Dziadek ma drugą Wołgę w częściach, i warsztatu nigdy nie widziała, wszystko naprawić można było samemu a nie do ASO z każdą duperelką :-)To były czasy.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artiplast 11 #17531 Napisano 4 Lutego 2017 (edytowane) . Ale to była Panda. W każdym innym aucie mam po dwa komplety kół. I zawsze letnie premium a zimówki z górnej średniej (obecnie wszędzie A7 michelin). I nie wyobrażam sobie jeździć w długie trasy autem mocnym na całorocznych bo czasem nawet dobre zimowe nie dają mi pełni bezpieczeństwa . A latem to już w ogóle... jakbym tak na Abartha założył całoroczne albo na Mini to pewnie już bym nieżył Wiec pewnie każda opona ma swój sens ale trzeba ja odpowiednio dobrać do auta i do stylu jazdy.zgadzam się z całą wypowiedzią mimo iż wyciąłem środek , dzieki za opinie , co do wielosezonowych opon to dużą bezczelnością przez koncerny jest produkowanie niektórych rozmiarów jak np 225\55R17 , wielosezon powinien się kończyć na szerokości 195 i średnicy felgi R15 w osobówkach ... ale to moje zdanie natomiast goodyear jak osiągnoł sukces w jakimś sektorze samochodow to będzie poszerzał w nieskończoność oferte , liczy się kasa i chwilowy sukces , do czasu aż konkurencja czymś nie przebije . Zresztą często jest tak że producent samochodów za drobne dostaje opony od producenta opon a ten w nadziei że użytkownik kupi od niego nastepne komplety ... to w przypadku małych wozideł , bo dedykowanie konkretnych pod auta z wysokiej półki to inny temat .Co wy tam wszyscy wiecie o motoryzacji, gówno się znacie. Dziadek ma drugą Wołgę w częściach, i warsztatu nigdy nie widziała, wszystko naprawić można było samemu a nie do ASO z każdą duperelką :-)nie znamy sie to fakt , ale takie wołgi w latach 1980 w Polsce dostawały silniki mercedesa dizle i hulały jako taksówki , mój starszy kolega takie przeróbki robił ... hulały po 90km\h bo skrzynie benzynowe zostawały , zresztą wtedy to worek pieniedzy trza było mieć ... jak pamietacie film SZTOS to te klimaty Edytowane 4 Lutego 2017 przez artiplast 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QuadrifoglioVerde 4224 #17532 Napisano 4 Lutego 2017 (edytowane) Ja bardzo lubię wschodnią motoryzację. Bardzo chciałbym mieć starą Wołgę lub chociaż nową Nivę. Szkoda tylko, że jakieś chore cła powodują, że za Ładę sprowadzoną z Rosji ( nową ) trzeba zapłacić 45tys, za tyle samo można już kupić nieźle wyposażone w wersji podstawowej auto zachodnie. http://www.ladadowmax.com.pl/cennik.php Edytowane 4 Lutego 2017 przez QuadrifoglioVerde 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2994 #17533 Napisano 4 Lutego 2017 panamera ? bo po budzikach nie wiem , nie znam sie czy to boxter , czy 911 czy terenowy ... a nie chce mi sie szukać po fotach Tak Panamera ale w dość ciekawej wersji 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #17534 Napisano 4 Lutego 2017 Piękna historia Wołgi. Niestety dzisiejsze auta już nie maja duszy. A szkoda. Marzenie kupić w salonie nowego w124 300d i związać się z nim na stałe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #17535 Napisano 4 Lutego 2017 Mi też się marzy W124, ale 500E. Idealny youngtimer... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #17536 Napisano 4 Lutego 2017 Wiec moze czas najwyższy zrealizować te marzenie póki można jeszcze kupić zadbany egzemplarz . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #17537 Napisano 4 Lutego 2017 nie mam żadnego doświadczenia z wielosezonówkami...Matko bosko częstochowsko. Wszystko jasne. Gdybyś wcześniej się przyznał, panie teoretyk, nie strzępiłbym klawiatury na spory z Tobą. Klasyka z indyka. Nie zna się, nie używał, nie ma żadnego doświadczenia ale jego informacje są bardziej wiarygodne. Bo tak 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #17538 Napisano 4 Lutego 2017 Wiec moze czas najwyższy zrealizować te marzenie póki można jeszcze kupić zadbany egzemplarz . Właśnie od jakiegoś czasu o tym myślę. Największy problem z tym, że nie mam dla niego garażu.A trzymać takie auto na zewnątrz to zbrodnia...Ale jak znudzi mi się kiedyś moja Miata to będzie albo 500E W124, albo R107 z V8-ką. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #17539 Napisano 4 Lutego 2017 Mi się marzy klasyczny Kredens. 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 452 #17540 Napisano 4 Lutego 2017 A co z akcyzą na te auta? Została? 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #17541 Napisano 4 Lutego 2017 Na razie bez zmian. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 452 #17542 Napisano 4 Lutego 2017 Od roku 1991 choruję na W140. Bałem się, że znów będzie poza zasięgiem. 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artiplast 11 #17543 Napisano 4 Lutego 2017 (edytowane) Matko bosko częstochowsko. Wszystko jasne. Gdybyś wcześniej się przyznał, panie teoretyk, nie strzępiłbym klawiatury na spory z Tobą. Klasyka z indyka. Nie zna się, nie używał, nie ma żadnego doświadczenia ale jego informacje są bardziej wiarygodne. Bo tak nie bądz śmieszny i zakńcz . Co ma tu matka boska częstochowska do powiedzenia ???ten cytat to żaden argument ,...masz kilka wypowiedzi wczesniej , co mam na to powiedziec ? znam sie i ja wymysliłem wielosezon !!! - uwierzysz? takie argumeny babci gajowego Edytowane 4 Lutego 2017 przez artiplast 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zibi8 442 #17544 Napisano 4 Lutego 2017 Od roku 1991 choruję na W140. Bałem się, że znów będzie poza zasięgiem.Teraz jest ostatni dzwonek na zakup w140 w dobrych pieniadzach ,na w124 500 juz za pozno ;(Mi się marzy klasyczny Kredens.Ja w zeszlym roku odnowilem dla zony "kaszlaczka"Zdiecie z dzisiaj 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artiplast 11 #17545 Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Tak Panamera ale w dość ciekawej wersji no to poniżej murcielgo nie masz wstępu na te forum ... oczywiscie to chory żart , jakie masz wspomnienia z tym autem ,,,,, co jest nie tak niby nie udane , w tej konstrukcji ... ja tak nie twierdze , ale jestem ciekawy bo nie miałem ,nie jezdziłem :D : nawet jak to jest bubel , to nie jest to tani bubel dla plebsu .... Edytowane 5 Lutego 2017 przez artiplast 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peterson 1020 #17546 Napisano 5 Lutego 2017 gustaw powiedział Nie próbuję udowadniać, że jest inaczej - twierdzę, że całoroczna opona która na śniegu jest dobra jak niezła zimówka a latem jak niezła letnia - to bardziej sensowna rzecz niż komplet niezłych zimówek oraz niezłych letnich. Ale nie bardzo dobrych. I bonus zimą gdy jeździmy na zimowych a byłyby wtedy lepsze letnie. Tutaj artykuł: ----------------------------- a ja twierdze że właśnie ty dałeś się zmanipulować dobrymi recenzjami opon wielosezonowych i za bardzo przypisujesz im sugerowane przez producenta walory . A powtarzanie prawd lub nieprawd opartych na odczuciach z jazdy jest tylko napedzaniem koniunktury producentowi . Opona wielosezonowa może i ma jakieś przyzwoite parametry w mieście w porach gdzie jest ciapa , chłodno lub wiosną itd ALE Z RACJI TEGO ŻE nie ma inteligentnej temperaturowo gumy jest to tylko propaganda .Tak jak przekroje rowków nie ma uniwersalnych bo przekrój kwadratowy jest na błoto snieg a okrągły na wode , wielosezonowy powinien być niby jaki ??? Gustaw dyskusje prowadzisz opierając się na swoich odczuciach z jazdy a one są wątpliwe , mimo iż jezdzisz różnymi autami ale nie oznacza to że jesteś kompetentnym testerem . To tak jakbyś rozmawiał o gustach i promował jakiś tręd , a wiadomo że w tym temacie ile ludzi tyle gustów . Sprowadz temat do czystych zachowań materiału , do zasad i podstaw fizyki . Goodyear jest niezłym manipulatorem nie tylko on , wspomniałem wcześniej o oponie aquatreck i jej pompowaniu wodyjak ma 8 mm i to że jest gównem jak ma 6mm . Ja twierdze że tu bedzie podobnie i z racji wielosezonowości tej opony kiedy bedzie miała 6lub5mm to w warunkach skrajnych typu ciapa zima i lato ciepło bedzie to kicha w porównaniu z innymi , czyli bardzo znacznie pogorszą sie parametry tej opony a 5-6 mm to nie śmieć tylko opona do jazdy . Mówię to w ciemno bez testów bez jazdy i bez opinii innych , opieram się tylko na podobnych przypadkach i zdrowym przysłowiu jak coś jest uniwersalne to nie nadaje sie do niczego . Oczywiście da sie to zweryfikować przez testy i doświadczenia , ale to wymaga z 3 pojazdów i 3 zestawów itd i kompetentnej osoby może i gustawa gazownika ? Kupiłem w tym roku nowego LR4 na wielosezonowych Good Year i miałem nadzieję że wreszcie z 4x4 , TR skończę zabawy z zamianami kół.Ale po pierwszym śniegu mimo że naprawdę starałem się udowadniać ich przydatność ... żona się zawzięła i mamy teraz P. Skorpiony na zimę. Czy jest różnica ? Jest wielka, GY zostaną na lato. 0 zegary: staruszek Tissot, ML Pontos Small Seconds Mechanik, Seiko Monster, Oris Big Crown Flying Doctor's Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artiplast 11 #17547 Napisano 5 Lutego 2017 Kupiłem w tym roku nowego LR4 na wielosezonowych Good Year i miałem nadzieję że wreszcie z 4x4 , TR skończę zabawy z zamianami kół.Ale po pierwszym śniegu mimo że naprawdę starałem się udowadniać ich przydatność ... żona się zawzięła i mamy teraz P. Skorpiony na zimę. Czy jest różnica ? Jest wielka, GY zostaną na lato. uważam że wielosezon w aucie 4x4 się sprawdza, ale w jezdzie po błotku polnymi drogami tak ... zimą nie , absolutnie nie ... dziękuję , bo chyba kolega potwierdza moje spostrzeżenia i uwagi oparte o fizyczne właściwosci przedmiotu dociekań , jeżeli nie , to prosze o sprostowanie .... pozdrawiam :rolleyes: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peterson 1020 #17548 Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) uważam że wielosezon w aucie 4x4 się sprawdza, ale w jezdzie po błotku polnymi drogami tak ... zimą nie , absolutnie nie ... dziękuję , bo chyba kolega potwierdza moje spostrzeżenia i uwagi oparte o fizyczne właściwosci przedmiotu dociekań , jeżeli nie , to prosze o sprostowanie .... pozdrawiam :rolleyes: zimą nie, jest jednak duża różnica vs multisezon, niestety na błotku zimowym i śniegu wielosezon gubi trakcję i nie ma tu mowy o tym żeby się czuć bezpiecznie. Musiałem kupić komplet nowych kół mimo że nie miałem ochoty... Edytowane 5 Lutego 2017 przez Peterson 0 zegary: staruszek Tissot, ML Pontos Small Seconds Mechanik, Seiko Monster, Oris Big Crown Flying Doctor's Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #17549 Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Ja to mogę sprostować następująco - teoretyzując na temat przekroju rowka i tym podobnie a w życiu nie eksploatując danego rodzaju towaru - nie masz o nim pojęcia i jesteś jak seksuolog prawiczek. Teoria jedno a praktyka swoje. Może gdybyś miał większy szacunek do tego faktu - Twoje auta też by na tym zyskały.Teoretyczny ekspert od opon samochodowych Gdyby wszystko było policzalne to auta czy opony nie przejeżdżały setek tysięcy km na testach tylko prosto z desek projektantów szły do seryjnej produkcji. Siła ciągu na śniegu opon 195/65r15:- zwycięzca testu opon zimowych - 3333 N- całoroczny Good Year Vector 4 Seasons 3161 N ( i nie była to najlepsza na śniegu opona całoroczna w teście )- zwycięzca testu opon letnich - 1483 N Droga hamowania na śniegu z 40 kph:- zwycięzca testu opon zimowych - 15,1 m- całoroczny Good Year Vector 4 Seasons -16,3 m ( i znów nie była to najlepsza na śniegu opona całoroczna w teście )- zwycięzca testu opon letnich - 27 m. Ja użytkując dwa komplety 1 generacji i jeden komplet 2 generacji - potwierdzam ich zachowanie adekwatne do tych wyników. Co jeszcze trzeba Tobie wyjaśnić, czego jeszcze nie rozumiesz? Edytowane 5 Lutego 2017 przez gustaw6666 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #17550 Napisano 5 Lutego 2017 Dobra, pogodze Was. Obydwoje nie macie racji, najbardziej uniwersalne są all- weather tires U nas są od jakiegoś czasu, all weather tires muszą być oznaczone platkiem śniegu, i wtedy można na takich oponach wyjeżdżać zima w góry, zwykle all season z oznaczeniem M+S są niewystarczające Sent from my E6653 using Tapatalk 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach