Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

To nic nie zmienia. Przy dealerach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogłoszenia prywatne od sprzedających, którzy jeżdzą po kilka lat. Z reguły takie auta są zadbane, ktoś długo jeździ to dba. Oczywiście mogą być wyjątki i auta ''drutowane''.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z Adim. Zakup u dealera niczego nie gwarantuje.

Ostani samochod uzywany jaki kupilem to chyba 14 lat temu byl wlasnie Accord VI u dealea Hondy w Olsztynie. Wyjatkowo nietrafiony zakup, samochod okazal sie bardzo awaryjny i sama transakcja, tez pozostawiala wiele do zyczenia. Autoryzowany dealer, nie zrobil przegladu pomimo, ze zapadl termin i przebieg o 2000 km. Wymusilem to na nim, ale najwyrazniej sie do tego nie przylozyl, bo podczas przegladu nie zauwazyl braku obejmy na przegubie homokinetycznym i rozlatujacego sie lozyska w tylnym kole. Na szczescie samochod byl na gwarancji i oba te elementy wymienili mi w Elblagu. To mnie jakos skutecznie wyleczylo z uzywek, a dalsze uzytkowanie z Hondy na cale zycie.

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje może ktoś takie coś ?

321 601 171 A 4 sztuki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały pokaz Druciarstwa łamanego przez cepelię, w służbowym aucie...

post-70090-0-65943600-1495457238_thumb.jpg

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mam zaległości… Już chyba ze 3 m-ce temu jeździłem KIA Sorento XL z opcjami. W sumie auto miało absolutnie wszystko co mogło mieć. Jeździłem rocznikiem 2016, z mikrym przebiegiem bodajże kilkuset km. Nowy rok modelowy otrzymał przeciwmgłowe z przodu w postaci ledowych kostek lodu oraz system hamowania w korku.

Samochód w kolorze czarnym, z dwukolorowym wnętrzem (jedyny słuszny wybór środka!). To kawał auta, naprawdę robi wrażenie. Z zewnątrz można mieć zastrzeżenia do pudełkowatego i mało dynamicznego tyłu. Ale za to w środku jest miejsce na trzeci rząd i całkiem fajny bagażnik. Ale może najpierw od przodu. Już o tym pisałem, ale się powtórzę: przeskok jakościowy i designerski samochodów w ostatnich latach jest niebywały. Takie wnętrze jeszcze generację wcześniej mógł mieć mercedes J Świetne spasowanie, fajne materiały. Oczywiście gdzieś muszą być różnice klas/marek droższych, ale to są naprawdę detale a nie całe obszary.

Za kierownicą siedzi się wysoko i wygodnie. Zakres ustawień foteli, wentylacja – bez uwag. Bardzo fajny system infinity, choć bieda z aplikacjami („piszą się”). Genialna jakość transmisji DAB. W ergonomii przyczepiłbym się do wyświetlacza kierowcy, mógłby być większy i bardziej rozbudowany. Tu KIA traci do konkurencji typu Virtual Cockpit. No i sam wybierak automatu jest jakby z poprzedniej epoki. Kanapa wygodna, choć nie przejechałem na niej nawet metra ;) Daje się przesuwać, na dodatkowych miejscach nie musiałem podkulać nóg, ale bym tam nie chciał jeździć, chyba że przy podwózce z baru ;) Kanapa się pochyla/przesuwa. I tu moje największe zastrzeżenie użytkowe: nawet zamawiając wersję 5 os. podłoga bagażnika jest na tej samej wysokości. Nieporozumienie zupełne, bo obecnie, choć to nie jest mały bagażnik, to duża walizka na kółkach wchodzi na wcisk. Podczas gdy w Nissanie T-31 z wymontowanymi szufladami na tych samych walizkach można jeszcze położyć piłkę do kosza… Mega marnotrawstwo i nie przekonuje mnie żaden argument w stylu „za głęboko i za ciężko byłoby wyciągać bagaż spod progu”. No i drugie zastrzeżenie co do ergonomii: tak pokręconego, nieintuicyjnego systemu bezkluczykowej klapy bagażnika nie widziałem u nikogo. Założenie jest piękne: „inteligentny” samochód sam wie kiedy otworzyć/zamknąć klapę  podczas zbliżania się do niego z kluczem w kieszeni. Ale w połączeniu z czasem reakcji, warunkami „odczekaj/poczekaj” to jest koszmar…

Auto miało diesla 180KM i automat 6 biegowy. Przyznam, że tak sprawny, że musiałem poczytać w sieci, że to nie jest dwusprzęgłowy… Przyspieszenia, elastyczność więcej niż zadowalające. Dość wyraźne zmiany zachowania przy różnych trybach jazdy. Prowadzi się pewnie, ale czuć że to ciężki i wysoki SUV. Spalanie na dystansie ok 400km średnio 7,8 uważam za bardzo dobre. Bardzo duży plus za wyposażenie w asystentów kierowcy, na dodatek działają w zasadzie tak samo skutecznie jak w autach premium!

Na koniec pytanie: dla kogo jest to auto? Dla rodzin? Chyba nie, prędzej poleciłbym coś w stylu S-Max. Terenówka to też nie jest. Ale jeśli ktoś lubi dużo miejsca, przyzwoity luksus i długą gwarancję a ponadto jest: lekarzem w publicznym szpitalu, prywatnym przedsiębiorcą pracującym/stykającym się na co dzień ze swoimi pracownikami, politykiem słowem kimś, kto musi w tym kraju udawać większego dziada niż nim jest to dla niego jest KIA Sorento. Bardzo fajnie wykonane, możliwe do wyposażenia w niemal wszystko co oferuje motoryzacja, przestronne choć niezbyt poręczne auto z napędem na cztery koła do wzięcia przy dobrym układzie za mniej niż 170 tys. Bezdyskusyjny zwycięzca pojedynku z gołym BMW X5 za 250tys…

post-60501-0-43279000-1495461947_thumb.jpg

post-60501-0-74334700-1495461961_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojechałem swoim czołgiem pierwszej serii (tak wtajemniczeni mówią na sorento) na inspekcję tylnego mostu. Z nudów wsiadłem do xl-a i z marszu gościu mi zaproponował jazdę próbną. Ale, że nieśmiały jestem to uciekłem. I tak mnie nie stać na auto w cenie bardzo dobrego zegarka. Na mnie również zrobiło to auto ogromne wrażenie. Mimo, że niema ramy i reduktora jak w moim, to taki skryte marzenie. Może kiedyś wpadnie mi w ręce używka. Tymczasem w moim czołgu czeka olej do wymiany, już kupiony z filtrem. 8 litrów 5w50 taki ekonomiczny żart inżynierów...

Ps, zdjęcie dodałem dla zachęty przeczytania posta. Może w końcu...

post-70090-0-23120800-1495463698_thumb.jpg

Edytowane przez albiNOS 01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest żart, chodzi o to aby przy ostrych podjazdach czy zjazdach nie zatrzeć motoru.

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos  czerwonego Ferrari na fotce. Przypomina mi się jak dziennikarze jeździli Ferrari i Lambo i z uwagi na niewielki przęświt, mieli kłopoty zjechać na podziemny parking czy przejachać przez tzw śpiacego policjanta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Auto miało diesla 180KM i automat 6 biegowy. Przyznam, że tak sprawny, że musiałem poczytać w sieci, że to nie jest dwusprzęgłowy… Bardzo fajnie wykonane, możliwe do wyposażenia w niemal wszystko co oferuje motoryzacja, przestronne choć niezbyt poręczne auto z napędem na cztery koła do wzięcia przy dobrym układzie za mniej niż 170 tys. Bezdyskusyjny zwycięzca pojedynku z gołym BMW X5 za 250tys…

X5 startuje w podstawie z dieslem 231 KM i bajecznym 8-stopniowym automatem ZF . Co do cen wiadomo BMW się ceni i nigdy pod tym względem nie będzie konkurencyjne do KIA  , wszelkie dodatki kosztują jak to w segmencie premium ale jak  się dobrze poszuka to można znaleźć ciekawe oferty :

przykład : X5 25d xDrive M-Sport  cena katalogowa z polskiego salonu 325 tys.zł  a za tak samo dobrze  wyposażone auto broker liczy sobie  okolice 250 tys. zł 

http://www.select-automotive.pl/BMW/X5-25d-xDrive-M-Sport

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos  czerwonego Ferrari na fotce. Przypomina mi się jak dziennikarze jeździli Ferrari i Lambo i z uwagi na niewielki przęświt, mieli kłopoty zjechać na podziemny parking czy przejachać przez tzw śpiacego policjanta.

Tego złapałem w pobliżu miejsca pracy. Na mnie gdybym spał, miałby w istocie poważny problem z wjechaniem. Ale rzadko zdarza mi się spać na ulicy :-) To chyba jedyne auto na świecie, ze sztywnym składanym dachem, które w obu konfiguracjach wygląda idealnie. Ma tylko jedną wadę, w tym aucie wygląda się jak synek bogatego tatusia albo właściciel agentury w centrum miasta. Z tego powodu wolałbym Dino albo Daytonę.

Edytowane przez albiNOS 01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Ferrari podobają mi  FF lub GTC4Lusso czyli takie coupe-kombi. Trzeba też dodać, że były przypadki, że FF się paliły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Bezdyskusyjny zwycięzca pojedynku z BMW x5?" Valygaar, Czy ty wogóle jeździles bądź chociaż siedziałeś w X5? 

Pomijam już kwestię designu, ale samo wykończenie i jakość materiałów to jest ogólnie przepaść. Do tego dochodzi komfort jazdy, prowadzenie i chociażby, tak jak Drake wspomniał, świetna skrzynia biegów, Porównując nawet najsłabsze oferowane silniki diesela 2.0 w przyspieszeniu to 10,4s vs 7,7s do 100km/h. Można by tak wymieniać i wymieniać, różnica jest kolosalna

2015-bmw-x5-xdrive40e-f15-4_featured.jpg2017-Kia-Sportage-EX-AWD-cockpit.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego złapałem w pobliżu miejsca pracy. Na mnie gdybym spał, miałby w istocie poważny problem z wjechaniem. Ale rzadko zdarza mi się spać na ulicy :-) To chyba jedyne auto na świecie, ze sztywnym składanym dachem, które w obu konfiguracjach wygląda idealnie. Ma tylko jedną wadę, w tym aucie wygląda się jak synek bogatego tatusia albo właściciel agentury w centrum miasta. Z tego powodu wolałbym Dino albo Daytonę.

Skoro już o Ferrari mowa to ostatnio widziałem rozładunek na ulicy: awaryjne, pas zablokowany i wyjeżdżanie :)

https://youtu.be/zopSGfgvtyo92a550c997bed3bb50ed0550f512dc4d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Bezdyskusyjny zwycięzca pojedynku z BMW x5?" Valygaar, Czy ty wogóle jeździles bądź chociaż siedziałeś w X5? 

Pomijam już kwestię designu, ale samo wykończenie i jakość materiałów to jest ogólnie przepaść. Do tego dochodzi komfort jazdy, prowadzenie i chociażby, tak jak Drake wspomniał, świetna skrzynia biegów, Porównując nawet najsłabsze oferowane silniki diesela 2.0 w przyspieszeniu to 10,4s vs 7,7s do 100km/h. Można by tak wymieniać i wymieniać, różnica jest kolosalna

Usunąłeś bardzo istotny element mojej wypowiedzi tzn. relację cen ;) Czy jeździłem?? Poza i8 chyba każdym modelem tej fabryki. Reszty chyba nie ma sensu tłumaczyć (?) :)

Edit: poza tym taki drobiazg, ale dałeś zdjęcie wnętrza wybajerzonego X5 i mało spektakularnej Sorento.

Poza tym chyba właśnie kupiłem V90 :blink:  :wub:  :ph34r:

Edytowane przez Valygaar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica cen bierze się między innymi przez elementy, które wymieniłem. Jest to zwykłe wnętrze, nawet bez mpakietu - tak mniej więcej wygląda w podstawie poza siedzeniami. 

Jeśli jeździłeś tyloma BMW i później wsiadłeś do Kia Sorento mówiąc, że jest bezdyskusyjnym zwycięzcą nad X5, to nie wiem co bedzie, gdy wsiądziesz do Dacia Duster. Tą logiką to on miecie konkurencję bo mozna już mieć od 40k czyli 100k mniej niż Sorento!:)

Gratulacje, nowe Volvo są super! mi jedynie trochę przeszkadza, że oferują max silniki 2l i chodzi to jak kosiarka. Szczególnie do SUVa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.youtube.com/watch?v=iDLd7HVCECc

http://moto.wp.pl/porsche-cayenne-holuje-314-tonowy-samolot-6118252429039233a

Porsche Cayenne  przeciągnęło samolot. Jednych zaciekawił ten rekord Guinnessa, drudzy  zgodzą się z poniższym komentarzem

dwudziestu polityków i celebrytów z Gdańska zrobiło to samo. wielkie halo

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica cen bierze się między innymi przez elementy, które wymieniłem. Jest to zwykłe wnętrze, nawet bez mpakietu - tak mniej więcej wygląda w podstawie poza siedzeniami. 

Jeśli jeździłeś tyloma BMW i później wsiadłeś do Kia Sorento mówiąc, że jest bezdyskusyjnym zwycięzcą nad X5, to nie wiem co bedzie, gdy wsiądziesz do Dacia Duster. Tą logiką to on miecie konkurencję bo mozna już mieć od 40k czyli 100k mniej niż Sorento! :)

(...)

Nawet trochę zabawne to co piszesz :) Ale tylko trochę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zobaczymy jak to wyjdzie w praniu :)

W życiu tak nie kupowałem auta, tzn. oczami. Przybyłem, zobaczyłem, kupiłem :ph34r: Ale samochód mnie rzucił na kolana. Seria zresztą zbiegów okoliczności i sprzyjającego układu planet, które sprawiły że zamiast schodzącej A6 lub wchodzącej Insignii wszedłem w Volvo wydaje mi się na teraz nieco surrealistyczna.

Plusem jest to, że swój egzemplarz widziałem, stoi na salonie jako pokazowy. I postoi tak do sierpnia. Mam nadzieję, że się do tego czasu nie opatrzy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Volvo fajny wybór - wyróżnia sie na tle.

A ja siedziałem ostatnio w Hyundai Ioniq . Design, jakość materiałów i ergonomia naprawdę extra. Chyba bezkonkurencyjny elektryk na rynku. Kia/Hyundai podbierając projektantów z Europy zrobiła ogromy skok do przodu.

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hyundai ogólnie poszedł do przodu i zaczął tworzyć auta, które mi przypadają do gustu :)

Jak ich hybryda jeździ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi