Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego poszedłem w piątek tuż po otwarciu. Pusto i spokojnie,można się było gapić do woli ;-)

Gdybym był w Poznaniu w piątek rano też bym tak zrobił.

Albo nie, poszedłbym stanąć w kolejce po Iphone'a X w Ispocie...  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak piszecie o Volvo to i się pochwalę.  :)

Dostałem w prezencie na sześćdziesiątkę takiego "Youngtimera", oczywiście wyprodukowanego w Szwecji w 1998 roku, wszystko oryginalne i bez grama rdzy. :)

post-28411-0-88573700-1509826307_thumb.jpg

Sinik ma 2,3 Turbo B230 FK jeszcze jest na nim oryginalna czerwona farba. 

Automat

Oleju nie bierze cały napęd i tylni most suchutki.  

post-28411-0-17747000-1509826565_thumb.jpg

Chodzi bez najmniejszych zastrzeżeń!! 

Na razie zrobiłem około 4000 kilometrów i w międzyczasie zrobiłem w nim mycie i pranie wnętrza, mycie i zabezpieczenie podwozia, szkiełkowanie i nałożyłem powłokę ceramiczną.  :)

Na zimę jedzie do ciepłego garażu, a na wiosnę założę mu jeszcze nowe opony i odświeżę felgi i będzie piękna fura w 100% sprawna i oryginalna!

Mam zamiar chwalić się nim na zlotach "Youngtimerów".  :D

Kolegów posiadających współczesne fury ze stajni Volvo proszę o niewyśmiewanie się ze mnie.

Mam świadomość że cztery koła od waszych samochodów są więcej warte niż moja cała fura razem z tym szkiełkowaniem i powłoką ceramiczną.  :P

:D  

Jazda tym staruszkiem sprawia mi dużą przyjemność. 

Syn na zimowe długie wieczory kupił sobie do roboty takiego staruszka, ma ponad 35 lat i zakłada mu żółte blachy. :)

Ściągnął go z Japonii z bardzo małym przebiegiem i w pełni udokumentowaną historią, wszystko oryginalne i prawie w idealnym stanie. 

Do poprawienia tylko tapicerka na siedzeniach bo lekko spłowiała i do odświeżenia politura na elementach drewnianych plus do poprawienia kilka niewielkich dupereli. 

post-28411-0-09159000-1509829118_thumb.jpg

post-28411-0-52418600-1509829128_thumb.jpg

Jak dotarł do Polski to byliśmy obydwaj w szoku że tak stary Mercedes może być w tak idealnym stanie. :)

Obydwaj będziemy się spotykali na różnych zlotach. :)  

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że takiego staruszka mogą Ci jedynie pozazdrościć :-)

Lubię te stare,kwadratowe, wielkie kombiacze ze stajni Volvo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziadek, Volvo świetne. Ale SEC obłędny.

Zazdroszczę obu.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z Ciebie za 'dziadek' skoro masz dopiero 6 dych? Auta świetne, sam myślę o W140 z Japonii.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

90 produkują tylko w Chinach i informuja o docelowym przeniesieniu produkcji wszystkich modeli do Chin. Dla mnie to ma znaczenie. Nie chodzi o jakość - a o gospodarkę..

Biorąc pod uwagę zapowiedzi, że wszystkie przeniosą - to odpowiedź na pytanie z cytatu jest jasna niestety. 

Volvo ogłosiło jednocześnie, że obecne i przyszłe wersje serii 60 będą produkowane w fabryce w Chengdu (Czengtu) w środkowej części Chin. Nowe samochody z serii 40 powstaną natomiast w budowanej fabryce w Luqiao na południe od Szanghaju. Na razie nie ujawniono czy modele tam powstające będą przeznaczone na eksport.

Nie wiem co to za źródło. Z tego co ja wiem z serii 90 tylko S jest produkowane w Chinach. V było i ma być nadal w Europie.

Łaskawcy, w aucie za 150tys dadzą mirror link :D

150?? :blink: Możliwe, że taka pozycja widnieje w cenniku, ale w rzeczywistości chyba nawet jeden taki egzemplarz nie został złożony/sprzedany  :D

To prawda, jak tak sie osatnio przygladalem kilku modelom Volvo to raczej ida oni do przodu, chinski wlasciciel nie odebral za bardzo im prestizu wizerunkowego, podobnie jak hindusi Land Rowerowi. Saab mial europejskiego wlasciciela, jak skonczyl wszyscy wiemy :)

Słuszna uwaga. A jak ktoś bardzo chce przełamać monopol "Chińczyków czy innych takich" to niech kupi jakąś akcję, to są przeca firmy giełdowe w znacznej mierze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten SEC był wczoraj w Poznaniu, oglądałem...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SEC mega ale e24 lepsze  :D  to z targów to 635Csi? Ogólnie to chyba najlepsze BMW ever, dla mnie kiedyś nr1, teraz można powiedzieć ex aequo z e31, bo jednak to auto wyprzedzało epokę i rozmach z jakim BMW wtedy podeszło do tego modelu robi wrażenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę się sprzeczał. Dla Ciebie e24, dla mnie sec. Wilk syty i owca cała ;).

Oba z dusza i klasa :).

Edytowane przez overrange

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten SEC był wczoraj w Poznaniu, oglądałem...

Przy tym egzemplarzu nie było takiej możliwości.  :P

Przedstawicielstwo Mercedesa w Japonii może wysłać samochód do dowolnego portu kontenerowego w Europie. Najbardziej opłacalnym i najlepiej zorganizowanym portem jest port w Bremerhaven w Niemczech, tu chodzi głównie o obsługę samochodu po dostawie. Natomiast transport samochodu do Polski syn zlecił firmie która się w tym specjalizuje i robi to super profesjonalnie i co ważne, uczciwie!

Tu zdjęcie z placu w Warszawie na którym SEC z lory zjechał na ziemię. :)

post-28411-0-61262000-1509875744_thumb.jpg

SEC ma jeszcze japońskie ramki od tablicy rejestracyjnej. To ciekawe rozwiązanie, bo Japończycy mają podświetlane tablice rejestracyjne od wewnątrz. :)  

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to był identyczny granatowy SEC bez numerów rejestracyjnych na stoisku firmy sprowadzającej auta z Japonii, z takim samym fjutkiem ze znakiem MB na prawym narożniku przedniego zderzaka...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może na tych zdjęciach będzie lepiej widać. Ten samochód jest czarny. :)

post-28411-0-44497700-1509879296_thumb.jpg

post-28411-0-06138000-1509879858_thumb.jpg

Edytowane przez dziadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdyby ktoś szukał sprawdzonego (7-mio letni) samochodu z autentycznym niedużym przebiegiem to zapraszam do kontaktu

https://www.otomoto.pl/oferta/honda-city-honda-city-2010-1-4-100km-59000km-pierwszy-wlasciciel-salon-polska-ID6zeAcC.html

samochód mojego taty - do niego jest nr telefonu, ewentualnie pytania do mnie też przez PW.

Edytowane przez sokolow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziadka volvo 850 rewelacyjne :). Z targów retro wpadł mi w oko golf 1 cabrio, już rzadko spotykany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdyby ktoś szukał sprawdzonego (7-mio letni) samochodu z autentycznym niedużym przebiegiem to zapraszam do kontaktu

https://www.otomoto.pl/oferta/honda-city-honda-city-2010-1-4-100km-59000km-pierwszy-wlasciciel-salon-polska-ID6zeAcC.html

samochód mojego taty - do niego jest nr telefonu, ewentualnie pytania do mnie też przez PW.

A kolor jaki to jest ? Tak, zeby pozniej nie bylo niedomowien :)

Edytowane przez 70'

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak czarny, to czarny, ale fjutek taki sam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak czarny, to czarny, ale fjutek taki sam :P

Ciekawe po co są te ''fjutki'' montowane?  :)

I do czego służą. 

Moim zdaniem to nie wygląda na montaż fabryczny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SEC mega ale e24 lepsze  :D  to z targów to 635Csi? Ogólnie to chyba najlepsze BMW ever, dla mnie kiedyś nr1, teraz można powiedzieć ex aequo z e31, bo jednak to auto wyprzedzało epokę i rozmach z jakim BMW wtedy podeszło do tego modelu robi wrażenie. 

Tak, to M635CSi, w dodatku w pięknym stanie. Cena: 66,6k Euro, ciekawe czy to przypadek?  ;)

Widzieliście. 

Z zewnątrz piękne auto, ale w środku już sporo brakuje do Audi. IMO największy minus to mały bagażnik, na poziomie kompakta.

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe po co są te ''fjutki'' montowane?  :)

I do czego służą. 

Moim zdaniem to nie wygląda na montaż fabryczny. 

To montowane fabrycznie dawniejsze czujniki parkowania. Można nadal to kupić w ASO MB za 600-700 euro/szt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, musze zadać to pytanie skoro samochód jest z japoni to czy czasem nie powinien mieć kierownicy że złej strony?

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To właśnie jest dziwne, ale luksusowe Mercedesy były zamawiane do Japonii z kierownicą z lewej strony.

To chyba takie podkreślenie statusu właściciela...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi