Adi 4867 #20576 Napisano 15 Lutego 2018 Wiele razy czytalem poważne publikacje, że butla do LPG jest o wiele bardziej bezpieczna niż bak z benzyną. Nie słyszałem też o wybuchu auta "gazowego" z samoistnych przyczyn. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #20577 Napisano 15 Lutego 2018 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver47 2531 #20578 Napisano 15 Lutego 2018 Ostatni głośny wybuch LPG to w pewnej bawarce... bez zbiornika LPG- historie chyba znacie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 937 #20579 Napisano 15 Lutego 2018 Wybacz ale to nie jest debilne widzimisię tylko nasze bezpieczeństwo. Wiesz że ten gaz się nie unosi, tylko siedzi na dole, przy przecieku nie ulotni się ale będzie się zbierał w najniższym miejscu. I tam będzie siedział aż do momentu kiedy nazbiera się odpowiednia mieszanka i BUM.W garażu z kanałem też nie powinno się trzymać auta na LPG. Jest debilny bo raz ze z racji liczby molowej czy atomowej każde paliwo jest inne niz LPG jest bardziej niebezpieczne.Nie ma żadnych przepisów, które by zabraniały wjazdu. Pomijam, że 90% aut teraz ma ukryty wlew to skąd będziesz wiedział? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszr 61 #20580 Napisano 15 Lutego 2018 Nie jest debilny, jest bardzo dobry. Owszem, butle są bezpieczne, ale te normy są właśnie dlatego wysokie, że ten gaz jest niebezpieczny. Łatwo się zapala i ciężko go usunąć. W zasadzie nie można go usunąć, trzeba by było wypełnić pomieszczenie czymś o jeszcze większej gęstości. Taki gaz może się miesiącami zbierać w najniższym punkcie garażu podziemnego, a o tym że tam jest dowiemy się jak garaż wyleci w powietrze. Dlatego nie można wjeżdżać z taką instalacją do garaży podziemnych. Oczywiście są na to przepisy: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURYz dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie. 8. Instalacje gazowe zasilane gazem o gęstości większej od gęstości powietrza nie mogą być stosowane w pomieszczeniach, których poziom podłogi znajduje się poniżej otaczajàcego terenu oraz w których znajdują się ́ studzienki lub kanały instalacyjne i rewizyjne poniżej podłogi. Niestety duża część wypadków to niewiedza i poczucie że ktoś sobie tylko coś wymyśla. Ludzie używają butli z gazem w domach z wentylacją przy suficie, a ten gaz nigdy do góry nie poleci. 0 Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #20581 Napisano 15 Lutego 2018 Jest debilny bo raz ze z racji liczby molowej czy atomowej każde paliwo jest inne niz LPG jest bardziej niebezpieczne.Rozwiniesz tą myśl? Bo nie bardzo wiem co ma liczba moli, masa molowa czy liczba atomowa do bezpieczeństwa paliwa. Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #20582 Napisano 15 Lutego 2018 (edytowane) Moze tez uscislijmy co to jest „liczba molowa” , bo przez lata edukacji nie spotkalem sie z takim pojeciem. To jakas hybryda slowna masy molowej i liczby Avogadra ? Edytowane 15 Lutego 2018 przez 70' 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #20583 Napisano 15 Lutego 2018 No ja założyłem, że to wariacja między liczbą moli i masą molową Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wieloryb 3764 #20584 Napisano 15 Lutego 2018 Skoro jesteśmy już na przy LPG i hybrydach, wiecie, że większość hybrydowych aurisow, które robią jako taxi we Wrocławiu (podejrzewam, że nie tylko tu) jeździ na gazie? Korzystając czasem pytam, jak się taki zestaw sprawuje. I nie ma tragedii... Zgodnie opowiadają, że pali 5,5-6 l gazu na setkę. A to nie jest auto miejskie... (w 99% kombi zresztą) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1343 #20585 Napisano 15 Lutego 2018 Skoro jesteśmy już na przy LPG i hybrydach, wiecie, że większość hybrydowych aurisow, które robią jako taxi we Wrocławiu (podejrzewam, że nie tylko tu) jeździ na gazie? Korzystając czasem pytam, jak się taki zestaw sprawuje. I nie ma tragedii... Zgodnie opowiadają, że pali 5,5-6 l gazu na setkę. A to nie jest auto miejskie... (w 99% kombi zresztą)Ło losie....Za duzo cukru w cukrze juz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #20586 Napisano 15 Lutego 2018 Co masz na myśli? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1343 #20587 Napisano 15 Lutego 2018 Co masz na myśli?To, ze niestety takie rzeczy mnie przerastaja i sa zbyt skomplikowane dla mnie, zebym mogl miec z tego jakis pozytek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #20588 Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) Ale co jest Juliusz skomplikowanego w hybrydzie? Bierzesz zwykłą benzynę, zabierasz jej alternator, zabierasz rozrusznik, dokładasz w zamian jedno urządzenie, które zastępuje ww, na tyle jednakowoż mocne aby efektywnie pomagać napędzać oraz odzyskiwać energię przy hamowaniu. Do tego bateria pojemności tej z roweru elektrycznego, szczypta oprogramowania i oto cały przepis na hybrydę. Edytowane 16 Lutego 2018 przez gustaw6666 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wieloryb 3764 #20589 Napisano 16 Lutego 2018 Gdybyś to napisał 15 lat temu, toyota oszczędziłaby pewnie z miliard dolarów ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orlis 1891 #20590 Napisano 16 Lutego 2018 a teraz z zupełnie innej beczki... Rozważaliśmy samochód dla żony (kilka stron wcześniej dzieliłem się pierwszymi przemyśleniami) i miała do wyboru następujące samochody (kolejność przypadkowa), wszystkie jako nowe z salonu, zgadniecie który wybrała? 1, Seat Ibiza2. Seat Arona3. VW Polo4. Audi A15. MINI 5d6. Citroen C37. Citroen C3 AirCross8. Ford Fiesta9. Skoda Fabia10. Toyota Yaris 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #20591 Napisano 16 Lutego 2018 Ford Fiesta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek1974r 15 #20592 Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) C3 AirCross też brałbym mini Edytowane 16 Lutego 2018 przez Darek1974r 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 5885 #20593 Napisano 16 Lutego 2018 Skoda FABIA RS... kombi... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #20594 Napisano 16 Lutego 2018 Swift . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tango 2 #20595 Napisano 16 Lutego 2018 Ibiza? Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukebor 8464 #20596 Napisano 16 Lutego 2018 Audi A1 0 I'm not myself, but not dead and not for sale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wieloryb 3764 #20597 Napisano 16 Lutego 2018 Arona - kobiety lubią siedzieć wyżej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kz54 28 #20598 Napisano 16 Lutego 2018 stawiam na Mini 5d 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orlis 1891 #20599 Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) rozwiązanie zagadki: MINI 5d byliśmy bardzo blisko wyboru zdroworozsądkowego (nowa Ibiza) ale finalnie namówiłem żonę na ciekawszy odłam motoryzacji krótki komentarz dla zainteresowanych, szukaliśmy samochodów tylko z automatem, stosunkowo dobrze wyposażonych i z atrakcyjnym finansowaniem (leasing / najem długoterminowy):1, Seat Ibiza - Finansowo wychodziła najkorzystniej, oprócz Skody którą żona po zajęciu miejsca za kierownicą od razu odrzuciła Ibiza byla w zasadzie kompletnie wyposażona, ciężko się do czegoś przyczepić, ale niestety ogólna "ponurość" wnętrza i twarde plastiki mimo wersji FR sprawiły że za dużo tu rozsądku a za mało emocji.2. Seat Arona - bagażnik przepastny (400l co jak na tą klasę to super wynik) ale oprócz tego nie wiem za co się dopłaca do Ibizy - pozycja za kierownicą jedynie nieznacznie wyższa, a rata wychodziła o prawie 15% więcej3. VW Polo - braliśmy pod uwagę jedynie wersję BEATS - ze względu na ciekawe wnętrze (sic!) co jak na VW jest niespotykane - jednak wyposażenie było skromniejsze niż w Ibizie a rata i tak ok 15% wyższa...4. Audi A1 - na początku auto faworyt żony - jednak zmieniliśmy zdanie po otrzymaniu auta na weekend - ciasne, w środku widać że za chwilę pojawi się nowa generacja, przestarzały ekran, wrażenie że jedzie się naprawdę małym autem5. MINI 5d - samochód pewnie najmniej zdroworozsądkowy, ale po porządnym zrabatowaniu i wyciśnięciu maksymalnie korzystnego finansowania okazał się droższy od Ibizy w racie o nieco ponad 15%. jeżdziłem kiedyś 1szą generacją Mini by BMW i to co zmieniło się na + to większy komfort, więcej miejsca z tyłu, znośny bagażnik (278 litrów) - no i przy 136 KM i przyspieszeniu 8,1 do setki daje sporo frajdy z jazdy 6. Citroen C3 - z wyglądu żonie się podobał, ale po obejrzeniu testu Pertyna szybko zdyskwalifikowany.7. Citroen C3 AirCross - sam samochód robi super wrażenie. jednak wymiarowo wydawał się już nieco za duży, poza tym finansowo wychodził najdrożej z całego grona kandydatów (pewnie ze względu na sporą utratę wartości we francuskich autach).8. Ford Fiesta - samochód ok, finansowanie do kitu więc również odpadł9. Skoda Fabia - odpadła ze względu na brak finezji w srodku 10. Toyota Yaris - oszustwo w finansowaniu, niby można zwrócić samochód po okresie finansowania do dilera, ale najpierw trzeba jednak wykupić całość. poza tym bezstopniowa skrzynia w hybrydzie nie przypadła żonie do gustu Edytowane 16 Lutego 2018 przez orlis 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1343 #20600 Napisano 16 Lutego 2018 Ale co jest Juliusz skomplikowanego w hybrydzie? Bierzesz zwykłą benzynę, zabierasz jej alternator, zabierasz rozrusznik, dokładasz w zamian jedno urządzenie, które zastępuje ww, na tyle jednakowoż mocne aby efektywnie pomagać napędzać oraz odzyskiwać energię przy hamowaniu. Do tego bateria pojemności tej z roweru elektrycznego, szczypta oprogramowania i oto cały przepis na hybrydę.Wierze Ci na slowo Jednak po co w to jeszcze wlaczac lpg? Jak to zrobic zeby sie nie zesralo? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach