switch107 375 #26326 Napisano 14 Września 2019 Panowie,zamieszczacie zdjecia ekranow komputerow swoich samochodow ( pewnie mlodych wiekiem ) informujacych o srednim spalaniu itp itd.Otoz ja nie zrobilem zdjecia.......bo nie mialem czym, ale 2 lata temu, gdzies w czerwcu, gdy samochod mial 16 lat zrobilem rekordowy przejazd ( dlatego tez go zanotowalem , jechalem sam, teraz juz tak nie jezdze ) na trasie Zaventem - Warszawa lotnisko Goclaw. Trase 1282km , ze srednia predkoscia 135km/h pokonalem w 9 godzin i 28 minut ( drzwi w drzwi ), ze srednim zuzyciem diesel'a 7,3 l/100km.Samochod to MB C220 ( CLC, W203, Coupé, 2148cm3, 105kW ), rok produkcji 2001. pozdrawiamCiekawe że ten sam silnik ale z nową skrzynią w W205 przy tej samej średniej prędkosci osiągnął by 5.1-5.2. Te silniki w MB poza hałasem (i brakiem mocy powyżej 170km/h co poza Niemcami nie jest problemem) nie mają żadnych wad. 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2443 #26327 Napisano 14 Września 2019 Średnią można w rożny sposób osiągnąć, ale fakt jest że nowe palą mniej: Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 375 #26328 Napisano 14 Września 2019 (edytowane) Średnia z autostrady, jazda szarpana, dużo tirów. Tommaso - jazda szarpana znaczy jak u mojej żony??? Hamulce do oporu przed tirem a sekundę później jak pole wolne pedał do końca żeby sprawdzić czy 333PS da radę ???? :-) Edytowane 14 Września 2019 przez switch107 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #26329 Napisano 14 Września 2019 Tommaso - jazda szarpana znaczy jak u mojej żony??? Hamulce do oporu przed tirem a sekundę później jak pole wolne pedał do końca żeby sprawdzić czy 333PS da radę ???? :-) Nie, w sensie, że co kawałek jakiś TIR, dostawczak, kamper albo niemiecki dziadek blokował lewy pas i trzeba było nadrabiać pędząc 220. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 375 #26330 Napisano 14 Września 2019 :-) właśnie o tym piszę :-) - wyrównanie prędkości pomiędzy 90km/h a 220 km/h potrzebuje mocy i paliwa :-) 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #26331 Napisano 14 Września 2019 Ale mimo wszystko nie dojeżdżam do TIRa do samego końca 220 hamując panicznie, staram się przewidywać...Ale wdepnąć lubię, jak jakiemuś Passatowi się wydaje, że mnie zgoni światłami z lewego pasa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 375 #26332 Napisano 14 Września 2019 Jak o mojej żonie - właśnie stwierdziła że jej samochód jest idealny (Mazda Cx-5 2.5l- jeździ nim do pracy i z powrotem). Ma jednak 2 (słownie dwie) wady: mały zbiornik paliwa (MB miał 66l) oraz wlew paliwa z lewej strony :-) A my się rozpisujemy o charakterystyce skrzyni albo o zaworach EDC ;-) 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #26333 Napisano 14 Września 2019 No moja żona dostrzega w Golfie tylko jedną wadę - że lusterko w osłonie przeciwsłonecznej nie przybliża.A tankowanie jej nie przeszkadza, bo jeszcze nigdy w życiu nie tankowała 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 375 #26334 Napisano 14 Września 2019 Ale mimo wszystko nie dojeżdżam do TIRa do samego końca 220 hamując panicznie, staram się przewidywać...Ale wdepnąć lubię, jak jakiemuś Passatowi się wydaje, że mnie zgoni światłami z lewego pasa Moi ulubioni to kierowcy Macan albo Cayenne i ich wzrok :-) . Chociaż muszę przyznać że ostatnio przejechałem z kolegą jego Panamera Stage 2 - trasa 300km po autostradach Niemieckich i to autko zbiera się nieźle jak na 2Tonowy pojazd.No moja żona dostrzega w Golfie tylko jedną wadę - że lusterko w osłonie przeciwsłonecznej nie przybliża.A tankowanie jej nie przeszkadza, bo jeszcze nigdy w życiu nie tankowała Musiałbyś zobaczyć twarze moich kolegów z pracy jak tłumaczę dlaczego co 2 tygodnie muszę przyjechać do pracy samochodem żony - wlew jest z lewej strony :-) 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #26335 Napisano 14 Września 2019 Sam jeździłem za kierownicą 911-ki 4s i Boxstera GTS po niemieckich autostradach i od tego czasu zjeżdżam natychmiastowo na prawy pas jak tylko widzę w lusterku Porsche hen na horyzoncie.A jako pasażer byłem wieziony po autostradzie 911 turbo S dłubaną przez Techarta. Szybkościomierz wskazywał 330 km/h, a właściciel się wkurzał, że tyle razy próbował i nie udało mu się rozpędzić do trzech trójek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67290 #26336 Napisano 14 Września 2019 Hehehe, trzy trójki Za stary na to jestem i dlatego wolę swój dziadkowóz. Do dwustu dobrze się zbiera. Czasami chciałoby się więcej, szczególnie jak jakaś Superb siada na ogonie i mruga. Ale wtedy przypominam sobie, że jadę dziadkowozem i potulnie zjeżdżam na prawy pas... 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #26337 Napisano 14 Września 2019 Ja najszybciej za kierownicą jechałem 296, magicznej granicy nie odważyłem się przekroczyć, mimo, że samochód dałby radę.To niesamowite jak przy tej szybkości bardzo delikatny łuk przeobraża się w niesamowicie ostry zakręt. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 375 #26338 Napisano 14 Września 2019 Moje auto jeździ około 300 km/h ale nigdy tego nie sprawdziłem - max to 275 km/h co jechałem. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów z tą prędkością byłem w fizycznym i psychicznym stanie jak po przejechaniu 500km. Nie warto ryzykować ... 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #26339 Napisano 14 Września 2019 Ja w swoim mam ogranicznik, więc dość brutalnie mnie stopuje na licznikowych 260 km/h.Ale przy tej szybkości nie czuję się komfortowo, 220 to dla mnie optymalna szybkość na równej, niemieckiej, pustej autostradzie. A takich niestety coraz mniej... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 375 #26340 Napisano 14 Września 2019 Jesteśmy w wieku gdzie rozsądek ma znaczenie - dlatego mój młody może jeździć tylko samochodem moje żony (nie wsiada nawet do mojego normalnego wozidła z 231PS) 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #26341 Napisano 14 Września 2019 Moje dzieci są w najlepszym wieku - już nie płaczą po nocach, ale jeszcze nie zabierają mi samochodu, bo nie mają prawa jazdy.Ale to już niestety niedługo, raptem rok z okładem... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67290 #26342 Napisano 14 Września 2019 (edytowane) Moje dzieci są w najlepszym wieku - już nie płaczą po nocach, ale jeszcze nie zabierają mi samochodu, bo nie mają prawa jazdy.Ale to już niestety niedługo, raptem rok z okładem...U mnie podobnie... A garaż tylko na dwa auta Edytowane 14 Września 2019 przez mario1971 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 897 #26343 Napisano 15 Września 2019 (edytowane) Ja to się najbardziej wkurzam jak pędzę traktorem ojca, a ktoś taki ciągnąć się 220 km/h blokuje mi lewy pas, nawet nie mam jak popędzić światłami bo ojciec nie przewidział nocnych prac w polu i nie zamontował świateł. Edytowane 15 Września 2019 przez albiNOS 01 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #26344 Napisano 15 Września 2019 Ja to się najbardziej wkurzam jak pędzę traktorem ojca, a ktoś taki ciągnąć się 220 km/h blokuje mi lewy pas, nawet nie mam jak popędzić światłami bo ojciec nie przewidział nocnych prac w polu i nie zamontował świateł.Mam podobnie... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 897 #26345 Napisano 15 Września 2019 (edytowane) No dobra przyjaciele, krótka jazda papajem maszyną do palenia gumy, może po obiadku nagram coś w dzień... Edytowane 15 Września 2019 przez albiNOS 01 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #26346 Napisano 15 Września 2019 Niemcy na potęgę remontują autostrady, więc faktycznie szybka jazda może odbywać się na dość krótkich odcinkach. Nie ukrywam, że trasa do Stasbourga przez Norymbergę, Stuttgart była na prawdę męcząca... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 349 #26347 Napisano 15 Września 2019 Jechałem kiedyś z kolegą po niemieckiej autostradzie 160km/h. Zadał mi pytanie: -Ile jechałeś nim najszybciej?Dodałem odrobinę gazu do 170km/h i powiedziałem:-Już.-Co już?Spytał kolega.-Tyle. Dziś pobiłem rekord. Innym razem z tylnego fotela padło pytanie:- Czemu się tak wleczesz?Zredukowałem bieg bez zmiany prędkości jazdy. Po chwili słyszę:-No, w końcu jedziesz jak człowiek. Uważam, że główną przyczyną wypadków nie jest młody wiek, tylko presja wywierana przez rówieśników. Rzadko kiedy młody kierowca powoduje wypadek jadąc samotnie. Zazwyczaj w aucie siedzi kilkoro młodych osób. Młody człowiek posiada nie mniej rozsądku, niż stary. Jednak jest w wieku, w którym buduje swoją pozycję społeczną i musi się nieustannie wykazywać. My już mamy te rzeczy poukładane, ale czasem resztki zachowania zostają i ukazują się w postaci przeganiania światłami czy zabicia brzęczącej muchy, która nie szkodzi, poza swym brzęczeniem... 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MikeSev 5 #26348 Napisano 15 Września 2019 Strasznie podoba mi się stylistyka nowych Volvo - widzę je i mam takie "muszę to mieć". To samo mam jeszcze z Alfą Giulia, dzięki wam bo czytając ten temat się nią zainteresowałem i mam podobne odczucia jak do tych Volvo. Mówię o S60/S90. Ciekawi mnie jak ta nowa generacja Volvo sprawdza się technicznie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 682 #26349 Napisano 15 Września 2019 A ja nie mogę wyjść ze zdumienia że wszystkie Volvo są identyczne. Fajne wozy ale każdy taki sam. Zwłaszcza w środku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MikeSev 5 #26350 Napisano 15 Września 2019 Mi to totalnie nie przeszkadza. Gorzej z kimś, komu nie przypadła taka stylistyka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach