mario1971 67942 #32001 Napisano 1 Maja 2021 (edytowane) Ja w WV miałem taki przycisk P - dotyczyło tylko parkowania równoległego. Czujniki skanowały miejsca, gdzie się zmieszczę i dawały sygnał oraz obraz. Następnie wsteczny, puszczałem kierownicę, a ta kręciła wpasowując się w znalezione miejsce. Raz spróbowałem czy działa i tyle. W MB załącza się automatycznie, ale jak, nie wiem, bo nie używam. Edytowane 1 Maja 2021 przez mario1971 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #32002 Napisano 1 Maja 2021 Ja wypróbowałem jak to działa, ale robi to zbyt powolnie. Miałem wrażenie, że robi to jak 18-letnia kursantka na egzaminie w WORD, więc nie używam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8480 #32003 Napisano 1 Maja 2021 Ktoś tu wcześniej pisał o kierowcach furgonetek. Moim zdaniem, jednymi z najniebezpieczniejszych kierowców obecnie na drogach są owi kurierzy w furgonetkach. Kilka lat temu odwiedził mnie syn znajomych, jeżdżący po Europie małym furgonem jako kurier (podobno Polacy zdominowali ten rynek w Europie). To co on opowiadał o sposobie w jakim jeździ i pracuje, wydawało mi się wręcz nieprawdopodobne. Jazda po 16 i więcej godzin, do oporu, aż się dojedzie, spanie w aucie, jedzenie w aucie, ciągła gonitwa, bo szef smsuje i pogania i zawsze jest się spóźnionym. Opowiadał że kiedyś jechał tak zmęczony że prawie spał, ale musiał być w Hiszpanii na daną godzinę. Jeśli kierowcy tirów podlegają jakimś zasadom czasu pracy i kontroli ze strony policji drogowej, itp. to kurierzy w autach do 3,5 tony chyba żadnym (ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć)? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arturlep 1540 #32004 Napisano 1 Maja 2021 Panowie, rozglądam się za mini dla żony (koniecznie automat), ma ktoś może lub miał (ma wiedzę) jaką wersję kupić/ nie kupować, chciałbym wydać max40k 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 72432 #32005 Napisano 1 Maja 2021 Godzinę temu, beniowski napisał(-a): Ja dzięki wygenerowaniu obrazu widoku auta jakby z góry z kamer (Volvo), nauczyłem się parkować w miejscach gdzie wcześniej bym się nie odważył. Tylko nie umiem nigdy uruchomić automatycznego parkowania - ktoś z tej opcji korzysta? W moim używam bardzo często. Nie będąc mistrzem parkowania i pracując BARDZO dużo od BARDZO dawna przy komputerze oraz osiągnąwszy "pewien wiek", etc., etc., nie mam już takiego zaufania do własnego wzroku i wyczucia, jak kiedyś, więc jeżeli tylko przestrzeń budzi jakiekolwiek moje wątpliwości, to korzystam. Uruchamia się automatycznie - tzn. kiedy skaner obliczy, że w danym miejscu da się zaparkować, pokazuje to na monitorze. Jest opcja kliknięcia w OK albo "odrzuć". Stając na chwilę i klikając "OK" uruchamia się całość. Można kontrolować sprawę hamulcem, ale w razie napotkania jakiejkolwiek przeszkody, komputer i tak zatrzyma pojazd odpowiednio szybko. W paru miejscach, w których na moje oko nie dało się nijak zaparkować, a komputer jednak pokazywał, że owszem, chociaż wcześniej nasłuchałem się od różnych znajomych opowieści o tym, że automatyczne parkowanie to szajs, syf i że niby co drugie działa awaryjnie i są przetarcia, stłuczki, itd., ponieważ nigdy wcześniej takiego automatu w żadnym aucie nie miałem, mocno "pocąc się z niepokoju", zaryzykowałem i... czujniki wariowały, sygnalizowały przekroczenie bezpiecznej odległości, itd., ale... auto parkowało. I bez żadnych obcierek, czy czegokolwiek podobnego. Jak dla mnie - super sprawa więc. Godzinę temu, beniowski napisał(-a): Ktoś tu wcześniej pisał o kierowcach furgonetek. Moim zdaniem, jednymi z najniebezpieczniejszych kierowców obecnie na drogach są owi kurierzy w furgonetkach. Kilka lat temu odwiedził mnie syn znajomych, jeżdżący po Europie małym furgonem jako kurier (podobno Polacy zdominowali ten rynek w Europie). To co on opowiadał o sposobie w jakim jeździ i pracuje, wydawało mi się wręcz nieprawdopodobne. Jazda po 16 i więcej godzin, do oporu, aż się dojedzie, spanie w aucie, jedzenie w aucie, ciągła gonitwa, bo szef smsuje i pogania i zawsze jest się spóźnionym. Opowiadał że kiedyś jechał tak zmęczony że prawie spał, ale musiał być w Hiszpanii na daną godzinę. Jeśli kierowcy tirów podlegają jakimś zasadom czasu pracy i kontroli ze strony policji drogowej, itp. to kurierzy w autach do 3,5 tony chyba żadnym (ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć)? Moje obserwacje plasują kurierów i kierowcy Poczty Polskiej w czołówce (obok wspomnianych wcześniej młodocianych zazwyczaj fanów "zabytkowo-sportowej motoryzacji niemieckiej"). Ale w mojej okolicy szaleją też nieprawdopodobnie dostawcy pizzy i innych dań na telefon. Ci jeżdżą w strefach parkowania prawie, jak na drodze szybkiego ruchu i chyba nawet "młodych i szybkowściekłych" biją pod tym względem... 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1582 #32006 Napisano 1 Maja 2021 13 godzin temu, mario1971 napisał(-a): Ja też mam jakąś tam apkę Mercedes Me, za którą każą sobie extra płacić MB to w ogóle za wszystko każą płacić i to słono , nawet za kamizelki odblaskowe 🙄 , a jak się dowiedziałem ile trzeba płacić żeby mieć system keyless w C klasa , to uciekłem z salonu zostawiając nie wypitej kawy 😅 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #32007 Napisano 1 Maja 2021 Za tę kawę tez trzeba było zapłacić ? 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67942 #32008 Napisano 1 Maja 2021 14 minut temu, Krakus1 napisał(-a): MB to w ogóle za wszystko każą płacić i to słono , nawet za kamizelki odblaskowe 🙄 , a jak się dowiedziałem ile trzeba płacić żeby mieć system keyless w C klasa , to uciekłem z salonu zostawiając nie wypitej kawy 😅 No niestety, w moim jak dobrze pamiętam, wszystkie dodatki to aż 1/3 wartości auta. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1582 #32009 Napisano 1 Maja 2021 email z rachunkiem nie wysłali 😄 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #32010 Napisano 1 Maja 2021 1 minutę temu, mario1971 napisał(-a): No niestety, w moim jak dobrze pamiętam, wszystkie dodatki to aż 1/3 wartości auta. W moim katalogowo też dokładnie 1/3, na szczęście osłodził mi to suty rabat... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1582 #32011 Napisano 1 Maja 2021 chyba wszystkie marki Niemieckie stosują tą praktykę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67942 #32012 Napisano 1 Maja 2021 49 minut temu, Tommaso napisał(-a): W moim katalogowo też dokładnie 1/3, na szczęście osłodził mi to suty rabat... Z tymi rabatami jest trochę jak z chodliwymi modelami Rolexa. Na GLC przy wchodzącym nowym modelu parę lat temu były zapisy i półroczny okres oczekiwania przy indywidualnej konfiguracji. Rabat powyżej 10% (dokładnie 13%) dostałem dopiero u AD w Warszawie. W tym samym czasie klasa S - auta z placu szły na 25% upuście. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #32013 Napisano 1 Maja 2021 Ja na swojego dostałem 24% 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67942 #32014 Napisano 1 Maja 2021 Teraz, Tommaso napisał(-a): Ja na swojego dostałem 24% Z placu czy indywidualna konfiguracja? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #32015 Napisano 1 Maja 2021 Z placu, w dodatku to był marzec i brałem poprzedni rocznik. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67942 #32016 Napisano 1 Maja 2021 No, to zupełnie inna sprawa. Mój kolega brał ostatnio Audi Q7 na 25% rabacie...białe. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #32017 Napisano 1 Maja 2021 Ja też miałem zamawiać, ale trafił się egzemplarz, który właściwie był skonfigurowany dokładnie tak jakbym chciał, zarówno kolorystycznie z zewnątrz i w środku, jak i co do wyposażenia. Jedynie dodałbym ogrzewanie kierownicy jakbym sam konfigurował i zrezygnowałbym z tego dużego pilota i parkowania z niego. Reszta i tak wyglądałaby tak samo a rabat byłby ok. 15%. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8480 #32018 Napisano 1 Maja 2021 Ha, a ja pamiętam katalog VW z, bodajże 1987 roku, i tymże katalogu, przy dumnie prezentowanym modelu Golf, w wyposażeniu podstawowym nie było.... prawego lusterka zewnętrznego, tj. było, ale za dopłatą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67942 #32019 Napisano 1 Maja 2021 Fiat 126p z tego co pamiętam też miał w podstawie tylko jedno lusterko. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #32020 Napisano 1 Maja 2021 (edytowane) Miałem 190 E ( 1987) też odbieraną tylko z lewym. za prawe MB wymagał dopłaty i to sporej.. Edytowane 1 Maja 2021 przez mkl1 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67942 #32021 Napisano 1 Maja 2021 5 minut temu, Tommaso napisał(-a): Ja też miałem zamawiać, ale trafił się egzemplarz, który właściwie był skonfigurowany dokładnie tak jakbym chciał, zarówno kolorystycznie z zewnątrz i w środku, jak i co do wyposażenia. Jedynie dodałbym ogrzewanie kierownicy jakbym sam konfigurował i zrezygnowałbym z tego dużego pilota i parkowania z niego. Reszta i tak wyglądałaby tak samo a rabat byłby ok. 15%. No to Ci się udało. Zaoszczędziłeś na w miarę przyzwoity zegarek 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8480 #32022 Napisano 1 Maja 2021 1 minutę temu, mkl1 napisał(-a): Miałem 190 E ( 1987) też odbieraną tylko z lewym. za prawe MB wymagał dopłaty i to sporej.. Luksusowa marka Mercedes Benz😀. Moja rodzina z Niemiec twierdziła, że jak kupowali Mercedesa lata temu, to do tego golca lista wyposażenia dodatkowego była gruba jak książka telefoniczna. A potem przyszli Japończycy i zepsuli zabawę w zarabianie na wyposażeniu dodatkowym. Od kilku lat robią też tak Koreańczycy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67942 #32023 Napisano 1 Maja 2021 Podstawowa Toyota czy Nissan średniej klasy to także absolutny golas 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #32024 Napisano 1 Maja 2021 Władca pierścieni ( lacisz za znaczek i wszystko co jest wewnątrz by smaochód mozna było wyprowadzić na ulicę.... Dopłata nawet za oświetlenie schowka. Za MMI koszt 10 kpln, bo chciałęm nawigację online ale i tak po wszystkim dostałem 26,5 % rabatu 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #32025 Napisano 1 Maja 2021 Audi jest teraz królem rabatów, mam znajomego, który przy zakupie flotowym na auto z konfiguratora dostał 30% rabatu. Ale to też następstwo najwyższych cen katalogowych, porównywalne Audi A6 np jest teraz katalogowo sporo droższe niż BMW 5 i Mercedes E. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach