beniowski 8826 #34926 Napisano 22 Marca 2022 26 minut temu, mario1971 napisał(-a): Nie będę się czepiał, ale kto rozumie każde jej słowo? Ja. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69456 #34927 Napisano 22 Marca 2022 6 minut temu, beniowski napisał(-a): Ja. Ja rozumiem - tak jest prawidłowo. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-mrovka- 305 #34928 Napisano 22 Marca 2022 (edytowane) Godzinę temu, mario1971 napisał(-a): Ja rozumiem - tak jest prawidłowo. Dla mnie słowo podkreślone jest błędne, a nie podkreślone jest prawidłowe Sami wywieraliście na mnie tą presje. rozumiem, rozumie - są słowami nie podkreślonymi, więc zakładam że obie wersje są prawidłowe. Ave Ale przyznaje, nie znalazłem by słowo 'rozumie' było prawidłowe...oczywiście mam na myśli 'rozumie', a nie 'rozumię' Natomiast patrząc z drugiej strony..proszę wpisać zdanie ''ale przynajmniej rozumie każde jej słowo'' w tym linku https://www.ortograf.pl/ Mi nie pokazało że wystąpił błąd w pisowni. Edytowane 22 Marca 2022 przez -mrovka- 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69456 #34929 Napisano 22 Marca 2022 10 minut temu, -mrovka- napisał(-a): Dla mnie słowo podkreślone jest błędne, a nie podkreślone jest prawidłowe Sami wywieraliście na mnie tą presje. rozumiem, rozumie - są słowami nie podkreślonymi, więc zakładam że obie wersje są prawidłowe. Ave No właśnie nie są. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-mrovka- 305 #34930 Napisano 22 Marca 2022 Teraz, mario1971 napisał(-a): No właśnie nie są. No to napisze tyle, że internety robią ludzi w bambuko.. https://www.ortograf.pl/ tak jak pisałem..wpiszcie tam zdanie : ''ale przynajmniej rozumie każde jej słowo'' - - - nie wyskoczy błąd. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69456 #34931 Napisano 22 Marca 2022 14 minut temu, -mrovka- napisał(-a): No to napisze tyle, że internety robią ludzi w bambuko.. https://www.ortograf.pl/ tak jak pisałem..wpiszcie tam zdanie : ''ale przynajmniej rozumie każde jej słowo'' - - - nie wyskoczy błąd. Pozdrawiam! Rozumiem czy rozumię? Jak odmienić ten czasownik? Wyjaśniamy (polszczyzna.pl) Odmiana czasownika rozumieć (aztekium.pl) 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iko 618 #34932 Napisano 22 Marca 2022 mają, Mają, majom, Majom - te formy są prawidłowe. Tu internety nie pomogą, tylko wiedza z podstawówki i łapanie kontekstu znaczeniowego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 301 #34933 Napisano 22 Marca 2022 ja się nie znam , a wiec się wypowiem🙂: zdanie "ale przynajmniej on rozumie każde jej słowo" jest równoznaczne ze zdaniem "ale przynajmniej rozumie każde jej słowo" w domyśle on zdanie "ale przynajmniej ja rozumiem każde jej słowo" jest równoznaczne ze zdaniem "ale przynajmniej rozumiem każde jej słowo" w domyśle ja ja tak to rozumiem pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 25732 #34934 Napisano 22 Marca 2022 48 minut temu, -mrovka- napisał(-a): No to napisze tyle, że internety robią ludzi w bambuko.. https://www.ortograf.pl/ tak jak pisałem..wpiszcie tam zdanie : ''ale przynajmniej rozumie każde jej słowo'' - - - nie wyskoczy błąd. Oczywiście że nie wyskoczy bo w trzeciej formie liczby pojedynczej w tym zdaniu nie ma błędu. Ale tak jak Ty napisałeś się nie pisze i jest to błąd. 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plszcto 968 #34935 Napisano 22 Marca 2022 yyy.... a gdzie się podział wątek o autach? 🤔 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-mrovka- 305 #34936 Napisano 22 Marca 2022 9 minut temu, eye_lip napisał(-a): Oczywiście że nie wyskoczy bo w trzeciej formie liczby pojedynczej w tym zdaniu nie ma błędu. Ale tak jak Ty napisałeś się nie pisze i jest to błąd. nawet odmienione przez mianownik ? kto ? co? eee..szczerze ? mam to w nosie Najważniejsze że i tak wiecie o co mi chodziło, skoro wychwyciliście błąd. Po za tym, jeszcze mnie nie pokręciło żeby otwierać kilka stron z poprawną pisownią, by napisać post na forum Nie podoba się ..ignor lub ban i będziecie czytać tylko poprawną pisownie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8826 #34937 Napisano 22 Marca 2022 Godzinę temu, -mrovka- napisał(-a): No to napisze tyle, że internety robią ludzi w bambuko.. https://www.ortograf.pl/ tak jak pisałem..wpiszcie tam zdanie : ''ale przynajmniej rozumie każde jej słowo'' - - - nie wyskoczy błąd. Panowie, ja wiem że podstawówka to była wieki temu, ale to jest wasz język ojczysty! W zdaniu „ale przynajmniej rozumie każde jej słowo” kto je rozumie? No „on”, nie „ja”. Niemniej, to zdanie jest prawidłowe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 25732 #34938 Napisano 22 Marca 2022 (edytowane) Kolego Mrovka, toż to z podstawówki;) W skrócie - "Ja rozumiem", lub samo "rozumiem", nie ma innej opcji jeśli piszesz w 1 os LP. "Ja rozumie" to gwara, ale jak piszesz celowo rozumie to musisz dawać też ino itp. Edytowane 22 Marca 2022 przez eye_lip 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-mrovka- 305 #34939 Napisano 22 Marca 2022 Kilka dekad temu skończyłem naukę. Od półtorej dekady nie operuje ojczystym językiem. Na portalach artykuły są pisane z błędami na całą Polskę - a wy macie 'halo' jakbym był zarejestrowany na forum nauczycielskim - powtórzę - nie podoba się ? ignor i nie będziecie widzieć mojego kalectwa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8826 #34940 Napisano 22 Marca 2022 (edytowane) To że mieszkasz poza Polską nie zwalnia cię z dbania o poprawność językową. Ja też poza Polską mieszkam, ale nie uważam żeby to był jakiś argument usprawiedliwiający mnie. Wstawię zdjęcie jakiegoś auta z ulicy, żeby było tematycznie. Edytowane 22 Marca 2022 przez beniowski 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #34941 Napisano 22 Marca 2022 (edytowane) Górnośląska gawiedź obcina głoskę "m"... Rozumie, umie... Itd...czym doprowadza mnie do pasji...ale już mi przechodzi...;) Edytowane 22 Marca 2022 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69456 #34942 Napisano 22 Marca 2022 22 minuty temu, -mrovka- napisał(-a): nawet odmienione przez mianownik ? kto ? co? eee..szczerze ? mam to w nosie Najważniejsze że i tak wiecie o co mi chodziło, skoro wychwyciliście błąd. Po za tym, jeszcze mnie nie pokręciło żeby otwierać kilka stron z poprawną pisownią, by napisać post na forum Nie podoba się ..ignor lub ban i będziecie czytać tylko poprawną pisownie Spoko. Najważniejsze jest być sobą. 👍 A przy tej okazji, taki wierszyk mi się przypomniał! Mnie to nie bawi, ani nie wzrusza, gdy widzę słonia jak się porusza. Miał rozplątywać chaszcze i liany, a trafił biedak w skład porcelany. Rozbił już serwis piękny, do kawy, wszędzie zagląda, taki ciekawy. Chińskie figurki trąbą postrącał, ład i porządek w składzie wciąż zmąca. Łapska ma wielkie, biodra szerokie, i jeszcze groźnie wciąż łypie okiem. Słonie do buszu, szkoda fatygi, już mnie znudziły śmieszne podrygi. Skład porcelany jest dla smakoszy, niech żaden słoń się tu nie panoszy. A napisałam ten śmieszny wierszyk, gdy pewien krytyk bardzo mnie zmęczył. 9 minut temu, kiniol napisał(-a): Górnośląska gawiedź obcina głoskę "m"... Rozumie, umie... Itd...czym doprowadza mnie do pasji...ale już mi przechodzi...;) Z daleka czuć pyrę! 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-mrovka- 305 #34943 Napisano 22 Marca 2022 12 minut temu, kiniol napisał(-a): Górnośląska gawiedź obcina głoskę "m"... Rozumie, umie... Itd...czym doprowadza mnie do pasji...ale już mi przechodzi...;) m - jest spółgłoską To też z podstawówki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 25732 #34944 Napisano 22 Marca 2022 Spółgłoska to nie głoska;)? 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69456 #34945 Napisano 22 Marca 2022 Większość głosek to spółgłoski, w tym "m". @-mrovka-, nie brnij dalej! 🤣 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #34946 Napisano 22 Marca 2022 6 minut temu, -mrovka- napisał(-a): m - jest spółgłoską To też z podstawówki Czytaj ze zrozumieniem... Napisałem głoska... Co jest jak najbardziej poprawne... 13 minut temu, mario1971 napisał(-a): Spoko. Najważniejsze jest być sobą. 👍 A przy tej okazji, taki wierszyk mi się przypomniał! Mnie to nie bawi, ani nie wzrusza, gdy widzę słonia jak się porusza. Miał rozplątywać chaszcze i liany, a trafił biedak w skład porcelany. Rozbił już serwis piękny, do kawy, wszędzie zagląda, taki ciekawy. Chińskie figurki trąbą postrącał, ład i porządek w składzie wciąż zmąca. Łapska ma wielkie, biodra szerokie, i jeszcze groźnie wciąż łypie okiem. Słonie do buszu, szkoda fatygi, już mnie znudziły śmieszne podrygi. Skład porcelany jest dla smakoszy, niech żaden słoń się tu nie panoszy. A napisałam ten śmieszny wierszyk, gdy pewien krytyk bardzo mnie zmęczył. Z daleka czuć pyrę! Tej, zawsze byłeś taki rychtyk frechowny...? 😜 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6525 #34947 Napisano 22 Marca 2022 23 minuty temu, kiniol napisał(-a): Górnośląska gawiedź obcina głoskę "m"... Rozumie, umie... Itd...czym doprowadza mnie do pasji...ale już mi przechodzi...;) Nie "rozumie" a rozumia, umia, .... przeca to jest norma Umioł , rozumioł 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69456 #34948 Napisano 22 Marca 2022 4 minuty temu, kiniol napisał(-a): Tej, zawsze byłeś taki rychtyk frechowny...? 😜 Tylko wtedy, gdy ktoś tłucze piękną *porcelanę pouczając innych. *język ojczysty 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1385 #34949 Napisano 22 Marca 2022 Wśród Polaków szukających poklasku zawsze tak było, jest i będzie. Jak się któremuś kończą argumenty, to zaczyna wytykać błędy. 1 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #34950 Napisano 22 Marca 2022 5 minut temu, dziadek napisał(-a): Wśród Polaków szukających poklasku zawsze tak było, jest i będzie. Jak się któremuś kończą argumenty, to zaczyna wytykać błędy. Kurde, rym by się przydał...fraszka by całkiem zgrabna wyszła... 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach