Lincoln Six Echo 72058 #38501 Napisano 28 Stycznia 2023 2 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 897 #38502 Napisano 30 Stycznia 2023 Równo prawie 9 miesięcy temu wymieniałem alternator na regenerowany jak nowy a dzisiaj z rana przywitała mnie ledwo nie równo świecąca lampka ładowania. Znając życie, to pewnie przy regeneracji wymieniali tylko i wyłącznie te części które już były zużycie. Nic na zapas no i masz ci efekt. Albo z jakichś tandetnych gratów go poskładali. No trudno, jeszcze 3 miechy gwarancji a przy okazji usunę drobny wyciek oleju z pompy vacum bo lekko gwint chyba przekręciłem przy dokręcaniu magistrali olejowej. Ps, zdjęcie z przed 9 miesięcy, skąd pamiętam, że tyle, bo wtedy dowiedziałem się, że będę dziadkiem. Więc lada dzień broda powinna mi oświeć. 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2880 #38503 Napisano 30 Stycznia 2023 Moze ktos bedzie znal ten trik... Pod koniec lat 80-tych ojciec mial juz samochod z czarnymi, plastikowymi zderzakami. Oczywiscie zderzaki z czasem zmatowialy, staly sie szare. Znajomy lekarz powiedzial ojcu, ze mu cos przepisze na zderzaki. Przepisal na recepte plyn, ktory nakladalo sie na szmatke i zderzaki wracaly do swojej czarnej swietnosci. Nie pamietam jak nazywal sie ten specyfik 🤔 Spotkal sie ktos z tym? 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 897 #38504 Napisano 30 Stycznia 2023 5 minut temu, SzefSzefow napisał(-a): Moze ktos bedzie znal ten trik... Pod koniec lat 80-tych ojciec mial juz samochod z czarnymi, plastikowymi zderzakami. Oczywiscie zderzaki z czasem zmatowialy, staly sie szare. Znajomy lekarz powiedzial ojcu, ze mu cos przepisze na zderzaki. Przepisal na recepte plyn, ktory nakladalo sie na szmatke i zderzaki wracaly do swojej czarnej swietnosci. Nie pamietam jak nazywal sie ten specyfik 🤔 Spotkal sie ktos z tym? Duda kiedyś w TVN jakoś opalarką grzał i były jak nowe. Jeszcze sobie zrobił wałek z papieru ściernego i ładnie fakturę odtwarzał. 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sandinista 5 #38505 Napisano 30 Stycznia 2023 Opalarka,tylko nie za blisko 1 By duży talent nie poniósł straty, trzeba zakupić japońskie graty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11214 #38506 Napisano 30 Stycznia 2023 Godzinę temu, albiNOS 01 napisał(-a): Równo prawie 9 miesięcy temu wymieniałem alternator na regenerowany jak nowy a dzisiaj z rana przywitała mnie ledwo nie równo świecąca lampka ładowania. Znając życie, to pewnie przy regeneracji wymieniali tylko i wyłącznie te części które już były zużycie. Nic na zapas no i masz ci efekt. Albo z jakichś tandetnych gratów go poskładali. No trudno, jeszcze 3 miechy gwarancji a przy okazji usunę drobny wyciek oleju z pompy vacum bo lekko gwint chyba przekręciłem przy dokręcaniu magistrali olejowej. Ps, zdjęcie z przed 9 miesięcy, skąd pamiętam, że tyle, bo wtedy dowiedziałem się, że będę dziadkiem. Więc lada dzień broda powinna mi oświeć. Gdybyś był z okolic Bydgoszczy to poleciłbym świetną firmę, która zajmuje się m.in. alternatorami. 10 minut temu, SzefSzefow napisał(-a): Moze ktos bedzie znal ten trik... Pod koniec lat 80-tych ojciec mial juz samochod z czarnymi, plastikowymi zderzakami. Oczywiscie zderzaki z czasem zmatowialy, staly sie szare. Znajomy lekarz powiedzial ojcu, ze mu cos przepisze na zderzaki. Przepisal na recepte plyn, ktory nakladalo sie na szmatke i zderzaki wracaly do swojej czarnej swietnosci. Nie pamietam jak nazywal sie ten specyfik 🤔 Spotkal sie ktos z tym? Ciekawe. Teraz masz różnej maści "czarnidła" do zderzaków z tworzywa, uszczelek, a nawet opon 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11623 #38507 Napisano 30 Stycznia 2023 11 minut temu, SzefSzefow napisał(-a): Moze ktos bedzie znal ten trik... Pod koniec lat 80-tych ojciec mial juz samochod z czarnymi, plastikowymi zderzakami. Oczywiscie zderzaki z czasem zmatowialy, staly sie szare. Znajomy lekarz powiedzial ojcu, ze mu cos przepisze na zderzaki. Przepisal na recepte plyn, ktory nakladalo sie na szmatke i zderzaki wracaly do swojej czarnej swietnosci. Nie pamietam jak nazywal sie ten specyfik 🤔 Spotkal sie ktos z tym? Owatrol Polytrol 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmaniek 2621 #38508 Napisano 30 Stycznia 2023 Moze ktos bedzie znal ten trik... Pod koniec lat 80-tych ojciec mial juz samochod z czarnymi, plastikowymi zderzakami. Oczywiscie zderzaki z czasem zmatowialy, staly sie szare. Znajomy lekarz powiedzial ojcu, ze mu cos przepisze na zderzaki. Przepisal na recepte plyn, ktory nakladalo sie na szmatke i zderzaki wracaly do swojej czarnej swietnosci. Nie pamietam jak nazywal sie ten specyfik Spotkal sie ktos z tym?Wczesne lata 90 przepracowany olej, później, przed giełdą, hektolitry plaka... teraz są specjalne specyfiki do czarnych plastików. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11214 #38509 Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) 3 minuty temu, tommly napisał(-a): Owatrol Polytrol WOW! Właśnie obejrzałem filmik promujący owy produkt, niezły. Edytowane 30 Stycznia 2023 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2880 #38510 Napisano 30 Stycznia 2023 12 minut temu, albiNOS 01 napisał(-a): Duda kiedyś w TVN jakoś opalarką grzał i były jak nowe. Jeszcze sobie zrobił wałek z papieru ściernego i ładnie fakturę odtwarzał. 10 minut temu, sandinista napisał(-a): Opalarka,tylko nie za blisko 9 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Gdybyś był z okolic Bydgoszczy to poleciłbym świetną firmę, która zajmuje się m.in. alternatorami. Ciekawe. Teraz masz różnej maści "czarnidła" do zderzaków z tworzywa, uszczelek, a nawet opon 6 minut temu, tommly napisał(-a): Owatrol Polytrol 6 minut temu, mmaniek napisał(-a): 19 minut temu, SzefSzefow napisał(-a): Moze ktos bedzie znal ten trik... Pod koniec lat 80-tych ojciec mial juz samochod z czarnymi, plastikowymi zderzakami. Oczywiscie zderzaki z czasem zmatowialy, staly sie szare. Znajomy lekarz powiedzial ojcu, ze mu cos przepisze na zderzaki. Przepisal na recepte plyn, ktory nakladalo sie na szmatke i zderzaki wracaly do swojej czarnej swietnosci. Nie pamietam jak nazywal sie ten specyfik Spotkal sie ktos z tym? Pokaż więcej Wczesne lata 90 przepracowany olej, później, przed giełdą, hektolitry plaka... teraz są specjalne specyfiki do czarnych plastików. Dziekuje, wiem, ze teraz sa specyfiki do czernienia plastikow i zderzakow 😅🙈 Szukam tego leku / specyfiku, bo mam maly projekt niezwiazany ze zderzakami 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11623 #38511 Napisano 30 Stycznia 2023 29 minut temu, SzefSzefow napisał(-a): Dziekuje, wiem, ze teraz sa specyfiki do czernienia plastikow i zderzakow 😅🙈 Szukam tego leku / specyfiku, bo mam maly projekt niezwiazany ze zderzakami Może jakaś terpentyna, tran, itp.? Wszystko co jest na oleju i nabłyszcza (jak plak). 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1100 #38512 Napisano 30 Stycznia 2023 Prawdopodobnie olejek kamforowy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11214 #38513 Napisano 30 Stycznia 2023 7 minut temu, Balansujący Na Osi napisał(-a): Prawdopodobnie olejek kamforowy. 19 minut temu, tommly napisał(-a): Może jakaś terpentyna, tran, itp.? Wszystko co jest na oleju i nabłyszcza (jak plak). Nie sądzę, aby tran, terpentyna i olejek były na receptę 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2880 #38514 Napisano 30 Stycznia 2023 21 minut temu, tommly napisał(-a): Może jakaś terpentyna, tran, itp.? Wszystko co jest na oleju i nabłyszcza (jak plak). 10 minut temu, Balansujący Na Osi napisał(-a): Prawdopodobnie olejek kamforowy. nie i nie... to na pewno nie bylo oleiste, bardziej przypominalo alkohol, przezroczyste, plynne 🤔 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11214 #38515 Napisano 30 Stycznia 2023 4 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a): nie i nie... to na pewno nie bylo oleiste, bardziej przypominalo alkohol, przezroczyste, plynne 🤔 Mi na myśl przychodzi tylko izopropanol. Choć nie wiem czy wymagał recepty w latach 80tych. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1100 #38516 Napisano 30 Stycznia 2023 U mnie w domu się nacierało olejkiem kamforowym kupowanym w aptece beż recepty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2880 #38517 Napisano 30 Stycznia 2023 18 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Mi na myśl przychodzi tylko izopropanol. Choć nie wiem czy wymagał recepty w latach 80tych. Moglby byc, bo 70% roztworu IPA uzywa sie jako plynu antyseptycznego, tylko pytanie czy to czerni plastiki 🤔 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1100 #38518 Napisano 30 Stycznia 2023 Trzeba spróbować 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11214 #38519 Napisano 31 Stycznia 2023 9 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a): Moglby byc, bo 70% roztworu IPA uzywa sie jako plynu antyseptycznego, tylko pytanie czy to czerni plastiki 🤔 Na pewno jest doskonałym środkiem czyszczącym, ale czy przywraca "blask", nie mam pojęcia. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11623 #38520 Napisano 31 Stycznia 2023 Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): Na pewno jest doskonałym środkiem czyszczącym, ale czy przywraca "blask", nie mam pojęcia. Nie, jedynie na kilka sekund może 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11214 #38521 Napisano 31 Stycznia 2023 (edytowane) 24 minuty temu, tommly napisał(-a): Nie, jedynie na kilka sekund może Właśnie, odparuje i tyle z niego zostanie Edytowane 31 Stycznia 2023 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZawszeKwadrat 227 #38522 Napisano 31 Stycznia 2023 takiego brzydala wlasnie widzialem... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2880 #38523 Napisano 31 Stycznia 2023 4 godziny temu, tommly napisał(-a): Nie, jedynie na kilka sekund może wiec to nie bylo to 🤔 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 897 #38524 Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) W dniu 30.01.2023 o 18:44, albiNOS 01 napisał(-a): Równo prawie 9 miesięcy temu wymieniałem alternator na regenerowany jak nowy a dzisiaj z rana przywitała mnie ledwo nie równo świecąca lampka ładowania. Znając życie, to pewnie przy regeneracji wymieniali tylko i wyłącznie te części które już były zużycie. Nic na zapas no i masz ci efekt. Albo z jakichś tandetnych gratów go poskładali. No trudno, jeszcze 3 miechy gwarancji a przy okazji usunę drobny wyciek oleju z pompy vacum bo lekko gwint chyba przekręciłem przy dokręcaniu magistrali olejowej. Ps, zdjęcie z przed 9 miesięcy, skąd pamiętam, że tyle, bo wtedy dowiedziałem się, że będę dziadkiem. Więc lada dzień broda powinna mi oświeć. Wydaje mi się, że znalazłem winowajcę. Choć pewności nie mam, ale dzisiaj napięcie ładowania po uruchomieniu auta przez chwilę wynosiło niecałe 12V by po kilkunastu sekundach podskoczyć do prawie 14,5V. Gdy włączyłem wszystko co elektryczne w aucie to spadło do około 14,25-14,30. Również lampka ładowania nie świeci się. Obstawiam, że przewód odmy, który lekko poci się (jest nieszczelny, próbowałem to ogarnąć 9 miesięcy temu taśma izolacyjna, jednak bez efektu) chcaloe delikatnie olejem na alternator. Gdy zawali pierścienie ślizgowe to siłą rzeczy musi gorzej ładować, gdy chwilę popracuje, to się jakoś samo oczyszcza i robi się ok. Miernik na zdjęciu pokazuje napięcie na zaciskach akumulatora na wyłączonym silniku. Wyżej na zdjęciu:12,08V napięcie w instalacji, silnik wyłączony. 11,89V chwilę po włączeniu silnika, światła włączone: 14,53V Ładowanie po kilkudziesięciu sekundach: 14,25V Ładowanie przy wszystkich odbiornikach włączonych, zapomniałem o światłach drogowych: Trza kupić: Edytowane 1 Lutego 2023 przez albiNOS 01 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artur100g 27 #38525 Napisano 1 Lutego 2023 Panowie szybkie pytanie, zaczynam poszukiwania nowego wozu pokroju Passat b8, Insignia B, superb ze skrzynią automatyczną, używka. Miał ktoś coś z tej trójki? Jakieś opinie? Wszelkie uwagi są cenne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach