bober5264 4106 #42976 Napisano 18 Marca 2024 Chciałem następne auto kuoic z 'bialymi' fotelami ale jak to czytam to chyba już nie chce Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13131 #42977 Napisano 18 Marca 2024 9 minut temu, Krakus1 napisał(-a): oj tak , a szybko przestaniesz nosić niebieskie jeansy w tym aucie 😅 polecam raz w tygodniu czyścić fotel kierowcy i podłokietniki chusteczkami do czyścienia skóry , bo jak się zrobi w tym temacie zaległości, to tym trudnej będzie z odrobieniem 😉 Jak mi zabezpieczyli ceramiką środek w Volvo, a tam też jest jasna skóra, to bez problemu można usunąć. Bez tego zabezpieczenia, to masakra. 6 minut temu, bober5264 napisał(-a): Chciałem następne auto kuoic z 'bialymi' fotelami ale jak to czytam to chyba już nie chce Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka Wystarczy zabezpieczyć. Białe, jasne wnętrza są super! 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9399 #42978 Napisano 18 Marca 2024 5 minut temu, bober5264 napisał(-a): Chciałem następne auto kuoic z 'bialymi' fotelami ale jak to czytam to chyba już nie chce Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka E tam. Kupujesz, kładziesz folię na fotele i będzie super 🤣. A tak na serio, to jak czytam co tu koledzy wyczyniają z nowymi samochodami, to tylko utwierdzam się w przekonaniu że drogie, kupione za własne pieniądze auto to nie dla mnie. Ładuję w coś setki tysięcy złotych, i następnie okazuje się że trzeba folię nakładać, jakieś woski, tapicerkę zabezpieczać, ściereczkami przecierać co tydzień i to tego jeszcze myć nadwozie kilka razy w miesiącu w specjalnej myjni. I nagle okazuje się, że utrzymanie samochodu kosztuje więcej niż utrzymanie domu. No chyba że się wszystko w koszty firmowe wrzuca. A po czterech latach i tak nowe w leasingu się bierze. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13131 #42979 Napisano 18 Marca 2024 (edytowane) 17 minut temu, beniowski napisał(-a): E tam. Kupujesz, kładziesz folię na fotele i będzie super 🤣. A tak na serio, to jak czytam co tu koledzy wyczyniają z nowymi samochodami, to tylko utwierdzam się w przekonaniu że drogie, kupione za własne pieniądze auto to nie dla mnie. Ładuję w coś setki tysięcy złotych, i następnie okazuje się że trzeba folię nakładać, jakieś woski, tapicerkę zabezpieczać, ściereczkami przecierać co tydzień i to tego jeszcze myć nadwozie kilka razy w miesiącu w specjalnej myjni. I nagle okazuje się, że utrzymanie samochodu kosztuje więcej niż utrzymanie domu. No chyba że się wszystko w koszty firmowe wrzuca. A po czterech latach i tak nowe w leasingu się bierze. Całe szczęście, że mamy teraz możliwości techniczne zadbania o wnętrza aut. Kiedyś były pokrowce, na szczęście minęły te pokraczne czasy. Ale miło jest po roku, dwóch latach tak jak w moim przypadku wejść do auta z jasnym wnętrzem, które wygląda prawie jak nowe. Nie jestem co tydzień na myjni, ale lubię mieć czyste auto. Tak samo lubię brać prysznic i użyć dobrego drogiego zapachu. Nie przesadzam z ubraniami, ale dobrze jest mieć je czyste, pachnące i wyprasowane. Dom zdecydowanie więcej pochłania pieniędzy, zwłaszcza jak Żony mają bogatą fantazję EDIT: Zwłaszcza jak są małe dzieci, które się przewozi. Warto używać dobrych preparatów, bo te jednak zabezpieczają elementy skórzane i te z tworzyw sztucznych. I muszę przyznać, że dają radę. Edytowane 18 Marca 2024 przez Autor1984 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #42980 Napisano 18 Marca 2024 Da się utrzymać jasną skórę w świetnym stanie, ale wymaga to trochę zachodu, znacznie więcej niż przy czarnej skórze. Częste mycie mleczkiem, impregnacja i ważne, żeby nie zapuścić. Tak jak już napisano najgorsze są granatowe jeansy, czarne czy szare tak nie farbują. Moje wnętrze w 540 G30 po 4 latach i 110k km wyglądało praktycznie jak w dniu zakupu: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13131 #42981 Napisano 18 Marca 2024 1 minutę temu, Tommaso napisał(-a): Da się utrzymać jasną skórę w świetnym stanie, ale wymaga to trochę zachodu, znacznie więcej niż przy czarnej skórze. Częste mycie mleczkiem, impregnacja i ważne, żeby nie zapuścić. Tak jak już napisano najgorsze są granatowe jeansy, czarne czy szare tak nie farbują. Moje wnętrze w 540 G30 po 4 latach i 110k km wyglądało praktycznie jak w dniu zakupu: Można? No jasne, że można! Ale trzeba dbać! 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 4106 #42982 Napisano 18 Marca 2024 No ten bialy środek g30 jest cudowny, ale nie będę ani rezygnował z niebieskich jeansow które nosze 3/4dni w tygodniu ani wycierał co tydzień foteli bo inaczej się zapuszczaLubie dbac o auto, lubię myć ręcznie i woskować ale lubię robić wtedy kiedy ja tego chce a nie bo 'trzeba'bo później się nie zmyje etcWysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 71194 #42983 Napisano 18 Marca 2024 18 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Można? No jasne, że można! Ale trzeba dbać! A dzieci mogą przewozić w samochodzie swoje zabawki? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #42984 Napisano 18 Marca 2024 Jakie zabawki Mariusz? Moje dzieci chcą mi zabrać samochód i sobie pojeździć, a nie wozić w nim zabawki 😁 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1662 #42985 Napisano 18 Marca 2024 @bober5264 to zostaje czarna lub brązowa tapicerka @Autor1984 możesz więcej fotek ambientu tego pięknego auta robić ? ciekawy jestem jak wygląda ambient drzwi przednich i tylnych oraz tunelu środkowego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 71194 #42986 Napisano 18 Marca 2024 Wiesz, takie co to mogą obijać i porysować, ewentualnie pobrudzić elementy wewnątrz auta. 😅 Teraz, Tommaso napisał(-a): Jakie zabawki Mariusz? Moje dzieci chcą mi zabrać samochód i sobie pojeździć, a nie wozić w nim zabawki 😁 To tak jak moje. Ale kolega od siódemki ma raczej mniejsze dzieciaki. 1 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #42987 Napisano 18 Marca 2024 Ale powiedział, że ich tam nie wpuści 🤷♂️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 71194 #42988 Napisano 18 Marca 2024 1 minutę temu, Tommaso napisał(-a): Ale powiedział, że ich tam nie wpuści 🤷♂️ 🤣 Dziwne czasy... 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13131 #42989 Napisano 18 Marca 2024 19 minut temu, Krakus1 napisał(-a): @bober5264 to zostaje czarna lub brązowa tapicerka @Autor1984 możesz więcej fotek ambientu tego pięknego auta robić ? ciekawy jestem jak wygląda ambient drzwi przednich i tylnych oraz tunelu środkowego Coś w weekend machnę 21 minut temu, mario1971 napisał(-a): A dzieci mogą przewozić w samochodzie swoje zabawki? Coś tam pluszowego mogą Przewozić mogą, dlaczego by nie? Natomiast podczas jazdy w rękach jedynie coś pluszowego, to są m.in. względy bezpieczeństwa. Nie pozwalam na jedzenie w aucie, ale nie mam wpływu na zabrudzenia siedzeń kierowcy i pasażera. Bo dzieciaki lubią sobie kopnąć czy stanąć na jasnym progu. Ja na swoje dzieci długo czekałem, więc są jeszcze małe i stąd nadmierna dbałość o elementy wnętrza. Nie widzę w tym nic niewłaściwego. 23 minuty temu, Tommaso napisał(-a): Ale powiedział, że ich tam nie wpuści 🤷♂️ Póki nie zabezpieczę nie wpuszczam. Mają środek transportu i to bardzo bezpieczny i wygodny. 36 minut temu, bober5264 napisał(-a): No ten bialy środek g30 jest cudowny, ale nie będę ani rezygnował z niebieskich jeansow które nosze 3/4dni w tygodniu ani wycierał co tydzień foteli bo inaczej się zapuszcza Lubie dbac o auto, lubię myć ręcznie i woskować ale lubię robić wtedy kiedy ja tego chce a nie bo 'trzeba'bo później się nie zmyje etc Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka Noszę głównie niebieskie jeansy, nie mam zabrudzeń na jasnej tapicerce. Jak się pojawią łatwo usunąć. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 71194 #42990 Napisano 18 Marca 2024 A pić zdrowe soczki owocowe w aucie mogą? W starym chyba mogą coś sobie schrupać, co nie? 😃 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #42991 Napisano 18 Marca 2024 Byle nie z czarnej porzeczki... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13131 #42992 Napisano 18 Marca 2024 38 minut temu, mario1971 napisał(-a): A pić zdrowe soczki owocowe w aucie mogą? W starym chyba mogą coś sobie schrupać, co nie? 😃 Mariusz nie wiem skąd tyle uszczypliwości w moją stronę, być może dobry trunek wprawił Cię w taki zawadiacki humorek. Pozwól, że zadam Ci dwa pytania. Czy dajesz 6 latkowi, który spożył pysznego pączusia i ufajdał sobie paluszki swojego Lange okutego w nowy pasek do zabawy? Czy zadławiło Ci się kiedyś dziecko w samochodzie podczas jazdy, a Ty nie miałeś możliwości się zatrzymać? Jeżeli odpowiedź brzmi dwa razy nie, to pozwól, niech każdy dba o swoje rzeczy, na które ciężko pracuje tak jak chce. I niech każdy robi to, co uznaje za stosowne i słuszne. Ok? 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #42993 Napisano 19 Marca 2024 4 godziny temu, Tommaso napisał(-a): Da się utrzymać jasną skórę w świetnym stanie, ale wymaga to trochę zachodu, znacznie więcej niż przy czarnej skórze. Częste mycie mleczkiem, impregnacja i ważne, żeby nie zapuścić. Tak jak już napisano najgorsze są granatowe jeansy, czarne czy szare tak nie farbują. Moje wnętrze w 540 G30 po 4 latach i 110k km wyglądało praktycznie jak w dniu zakupu: Uuu choroba, może i czysta ale pomarszczona ta skóra 😁 W leksusie sie nie marszczy 🤷 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
itanos 899 #42994 Napisano 19 Marca 2024 (edytowane) Jeździsz -naście lat, przejechałeś -set tysięcy kilometrów. Znasz na pamięć możliwości oponowe w każdym rozmiarze i zawsze kupujesz nowe i najlepsze (set wielosezonowe na zimę, letnie na lato, bo przez 90% zimy, nawet tu, w górach, najważniejsze jest zachowanie na mokrym, zresztą wielosezon jest zimówką, prawnie i faktycznie). NIGDY nie złapałeś gumy; a teraz masz, między innymi to nowe, z salonu (na które nie nałożyłeś folii, ani powłoki galwanicznej, ani tytanowej ultrahex, ani wosku, ani nic, od pierwszego dnia normalnie jeździsz, jak starym, a nawet mniej uważając, bo jest nowe, i ma AC, raz na miesiąc myjesz na ręcznej; i tak jest w leasingu i pożegnasz najdalej za trzy lata, a może i wcześniej). Auto ma zaledwie 8 miesięcy, 10k jeszcze nie przejechało, raz olej zmieniony, w ASO. Opony mają 4 miesiące i 4k przebiegu, zakładane takoż w ASO. Bridgestone. Bridgestone to jak Grand Seiko przecież. Jedziesz sobie do pracy autostradą. Nie jedziesz jakoś przesadnie wolno, ale przecież Y, czyli do 300 km/h, do stałej jazdy z tą prędkością nie powinno się nic dziać; a przecież jedziesz mniej, sporo mniej. Masz nowe (auto i opony), żeby nie mieć problemów, żeby czasu nie tracić, żeby nie dzwonić do warsztatu i pytać "czy to już?", jak pytał pewien pan w pewnym półwiecznym już polskim filmie komediowym; i żeby się sprawnie poruszać, i w ogóle; ot pragmatyczna decyzja, podjęta w parę dni (warunki: ponadstandardowy prześwit, 4x4, żeby "jechał", co nie jest takie oczywiste, nowe subaru np. "nie jadą"; i żeby nie bujał na zakrętach jak prom do Ystad czy innej Yokohamy; a w Twoim odczuciu buja prawie wszystko, co testowałeś, niestety, dlatego cupra, z DCC, bo może i jest komputerem na kółkach, ale przynajmniej nie buja) i wtem: I potem wracasz na smutnej dojazdówce, w ciul długo wracasz, bo gwarancja mobilności nie gwarantuje natychmiastowego dostępu opony; i czekasz na tę oponę już trzeci dzień i myślisz, nierozsądnie a gniewnie o natychmiastowej cesji leasingu, bo skoro w żadnym aucie (a niektóre daily miały prawie trzydzieści lat) się to nie zdarzyło, to dlaczego w tym? 😉 Swoją drogą, ciekawostka: czujnik pokazał, owszem, "spadek ciśnienia w oponie", ale Zorro ( ) jechał prosto jak po szynach ("trzy koła dobre", jak w kabarecie Tey) i w ogóle nie było tego czuć (może zasługa 4drive?); więc darłem (dosłownie!) radośnie, myśląc, do czasu dojazdu na parking, że to hiszpański software płata figle; ale nie. Czy można wobec tego powiedzieć, że, jak zawsze, problem leży między kierownicą a oparciem fotela? Szerokości Wam Wszystkim! Edytowane 19 Marca 2024 przez itanos 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 71194 #42995 Napisano 19 Marca 2024 7 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): Mariusz nie wiem skąd tyle uszczypliwości w moją stronę, być może dobry trunek wprawił Cię w taki zawadiacki humorek. Pozwól, że zadam Ci dwa pytania. Czy dajesz 6 latkowi, który spożył pysznego pączusia i ufajdał sobie paluszki swojego Lange okutego w nowy pasek do zabawy? Czy zadławiło Ci się kiedyś dziecko w samochodzie podczas jazdy, a Ty nie miałeś możliwości się zatrzymać? Jeżeli odpowiedź brzmi dwa razy nie, to pozwól, niech każdy dba o swoje rzeczy, na które ciężko pracuje tak jak chce. I niech każdy robi to, co uznaje za stosowne i słuszne. Ok? To nie uszczypliwości, a raczej zdrowy rozsądek. 2 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9399 #42996 Napisano 19 Marca 2024 7 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): Mariusz nie wiem skąd tyle uszczypliwości w moją stronę, być może dobry trunek wprawił Cię w taki zawadiacki humorek. Pozwól, że zadam Ci dwa pytania. Czy dajesz 6 latkowi, który spożył pysznego pączusia i ufajdał sobie paluszki swojego Lange okutego w nowy pasek do zabawy? Czy zadławiło Ci się kiedyś dziecko w samochodzie podczas jazdy, a Ty nie miałeś możliwości się zatrzymać? Jeżeli odpowiedź brzmi dwa razy nie, to pozwól, niech każdy dba o swoje rzeczy, na które ciężko pracuje tak jak chce. I niech każdy robi to, co uznaje za stosowne i słuszne. Ok? To czy pozwalasz dziecku jeść (np. pączka) w aucie to jest twoja decyzja. Niemniej, zadławić to dziecko się może nawet mając czyste rączki i może się to zdarzyć w zafajdanym, starym gruchocie jak i w Rolls-Royc’e. I wtedy wierz mi, tapicerka jest ostatnią rzeczą o której (tak mi się wydaje) rodzic myśli. Mój syn zafajdał kiedyś (bardzo ładne, a i owszem) wnętrze XC90 bo miał jakieś sensacje żołądkowe i naprawdę nie myślałem wtedy o tapicerce. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13131 #42997 Napisano 19 Marca 2024 17 minut temu, mario1971 napisał(-a): To nie uszczypliwości, a raczej zdrowy rozsądek. A mogę dbać o samochód w sposób taki jaki robię od dawien dawna? 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 4106 #42998 Napisano 19 Marca 2024 Ale możesz go nawet wstawić w hermetyczna gablote i podziwiać dzien w dzień a nawet sprzedawac bilety, aby inni podziwiali. W tym całym szaleństwie nie zapominajmy ze auto to jednak rzecz typowo użytkowa Ps. Żeby nie było że o niczym, odstawiłem auto na wiosenne wymiany plynow hamulców etc i jak to w słynnym albo i nie silniku b47 (bmw) poprosiłem o sprawdzenie czujnika ciśnienia paliwa - co jak się okazało było dobrym pomysłem bo czujnik już puszczał ropę wiązką dalej.. wszędzie w necie jest tylko o nim, ale okazało się że czujnik ciśnienia oleju jak i elektrozawór czegoś tam z olejem maja ten sam problem i są do wymianyAuto krajowe z pewnym przebiegiem 120kkm a tu trzeba wymianiac fabrycznie wadliwe częściWięc jak ktoś ma autko z tym silnikiem polecam oddać do posprawdzania a najlepiej profilaktycznej wymiany tych wszystkich czujników, bo koniec końców nie jest to droga rzecz, ale jak się zaniedba ta sprawę to już będzie drogoWysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
itanos 899 #42999 Napisano 19 Marca 2024 Każdy może dbać/nie dbać, jak mu się żywnie podoba, ale dobrotliwie uśmiechnąć się chyba też można? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13131 #43000 Napisano 19 Marca 2024 35 minut temu, beniowski napisał(-a): To czy pozwalasz dziecku jeść (np. pączka) w aucie to jest twoja decyzja. Niemniej, zadławić to dziecko się może nawet mając czyste rączki i może się to zdarzyć w zafajdanym, starym gruchocie jak i w Rolls-Royc’e. I wtedy wierz mi, tapicerka jest ostatnią rzeczą o której (tak mi się wydaje) rodzic myśli. Mój syn zafajdał kiedyś (bardzo ładne, a i owszem) wnętrze XC90 bo miał jakieś sensacje żołądkowe i naprawdę nie myślałem wtedy o tapicerce. Waldek czy Ty jesteś normalny? Sądzisz, że gdyby mi się dziecko zadławiło w samochodzie, wykonałbym w pierwszej kolejności inspekcję tapicerki? Bo się krztusiło i siłą rzeczy opluło połowę samochodu? Abstrakcyjne myślenie jest Twoją mocną stroną Napisałem przecież, że robię to, bo tego typu tapicerka wymaga jednak pewnych zabiegów, aby ją utrzymać w należytym stanie. Jak ktoś pozwala jeść czekoladę w lipcu swoim pociechom, które ją upchną w szczelinę siedzeń, to co mnie to obchodzi. Jak ktoś pozwala na konsumpcję okrągłych lizaków podczas jazdy, to też mnie guzik obchodzi. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach